ט-י: השירה המופלאה של הבריאה
גם צמד הפסוקים הבא זוכה לפירושים רבים, מנוגדים וסותרים זה לזה.
אני מציע דרך אפשרית כדלקמן.
(ט) מֵרֹב עֲשׁוּקִים יַזְעִיקוּ יְשַׁוְּעוּ מִזְּרוֹעַ רַבִּים:
וכי אתה איוב היחיד שסובל? כה הרבה בוכים? (אמנם, שימו לב, מדובר בסבל שנגרם להם בידי רשעים, לא בגזירה משמים כמו מחלה)
ואת הפסוק הבא צריך לחלק לשנים.
(י) וְלֹא אָמַר אַיֵּה אֱ-לוֹהַּ עֹשָׂי
כל אותם סובלים אינם מתלוננים ואינם שואלים: היכן אלוקים שעשה אותי? למה הוא לא מתערב להצילני?
זה נראה כאילו אליהוא אינו מכיר את ירמיהו, הטוען
צַדִּיק אַתָּה יְדֹוָד כִּי אָרִיב אֵלֶיךָ אַךְ מִשְׁפָּטִים אֲדַבֵּר אוֹתָךְ מַדּוּעַ דֶּרֶךְ רְשָׁעִים צָלֵחָה שָׁלוּ כָּל בֹּגְדֵי בָגֶד (יב א)
או את חבקוק, הטוען
טְהוֹר עֵינַיִם מֵרְאוֹת רָע וְהַבִּיט אֶל עָמָל לֹא תוּכָל לָמָּה תַבִּיט בּוֹגְדִים תַּחֲרִישׁ בְּבַלַּע רָשָׁע צַדִּיק מִמֶּנּוּ (א, יג)
והפסוק ממשיך:
נֹתֵן זְמִרוֹת בַּלָּיְלָה
מה הן אותן זמירות? האם המילה הזו משמשת כאן באותה משמעות שיש לה אצלנו, שירים? מדוע בלילה? מי המזמר? האם זה הסובל? והוא שר כי מתגבר על הסבל כדי לשמוח בייסורים? האם הדגם הזה של האדם העובד את השם דווקא מתוך הייסורים קיים כבר כאן, באיוב פרק לה?
האם ממליץ אליהוא לאיוב שאף הוא, כאותו סובל אידיאלי, יתגבר על סבלו כדי לשיר ולהודות?
או שמא האלוקים נותן זמירות בלילה גם לסובלים, מנוחה מסבלם, ואת היכולת לשמוח במה שעדיין נותר להם, ולו רק החיים?
יש תשובה מעניינת לשאלה איך אפשר לשיר כאשר סובלים כל כך. את התשובה הזו מספק המשורר האמריקאי וולט וויטמן.
"את שהוא לעצמו אני שר... את החיים הכבירים, ביצר, בדופק ובכוח, הצוהלים, לפעולה חופשית מכל חופש יצרו" (עלי דשא, עמ' 19).
"אני שומע את אמריקה מזמרת, את הזמירות רבות החליפות אני שומע
את של אומנים, וכל אחד מזמר את שלו... הנגר מזמר את שלו כשהוא מודד קרשו או מרישו. הבנאי מזמר את שלו כשהוא מכין עצמו לעבודה... הספן... עובד הסיפון... הסנדלר... הכובען... שירו של כורת העצים... הנער החורש בדרכו עם בוקר" (עמ' 29).
ואפילו מול אסונות טבע נוראים.
מי יודע היום על השטפון שהיה בג'ונסטאון, פנסילבניה, ב31 במאי 1889? רק דרך שירתו של וויטמן.
"קול ממוות... בפתע פגיעה לא תתואר – ערים מוטבעות – בני אדם הרוגים לאלפים
פאר יד חרוצים ... מנותצים בערבוב ערבוביה...
אנחנו מתאבלים על הזקנים, על הצעירים המוצאים בלא עיתם אליך, היפים, החזקים, הטובים, המוכשרים, על המשפחה הנחרבה...
אז אחרי קבור המתים והתאבל...
מתוך המוות... הניצנים פורחים מהר – אהדה, עזרה, אהבה...
אתה – כדור הארץ עט עולמית! בחלל ובאויר!
אתה – המים שאופפים אותנו!
אתה – שבכל החיים והמוות שלנו, בפעולה או בשנה
אתה – החוקים הנעלמים, החודרים אותנו ואת הכל
אתה שבכל, ועל פני כל, ותחת הכל, בלתי חדל!
אתה, אתה! הכוח החיוני כלל העולמי, ענק... לא יודע שינה, שלו
מחזיק האנושות כבידך הפתוחה, כמין צעצוע בן יום
מה מאד רע לשכוח אותך! (עמ' 503-504)
הרי לנו משורר שעומד מול המוות – ושר שיר תהלה לגרסה שלו של ההוויה.
האם כזה הוא המזמר זמירות בלילה של אליהוא?