|
|
| נשלח ב-12/2/2018 14:09 |
|
| |
תלמיד,
העולם נברא בשביל האדם, ובענינו ומעשיו של האדם תלוי כל העולם. איו העולם שלפני חטאו של האדם הראשון כעולם שאחרי חטאו. אין העולם שתיקן הקב"ה לישראל במתן תורה כעולם שלאחר חטא העגל. מכל מקום, לדעת הרמח"ל, בעולם הזה החומר מחשיך ומעכב את הנשמה מלהדבק בבורא יתברך, ובעולם הבא הנשמה שולטת והחומר נגרר אחריה לגמרי.
מדוע לא ברא הקב"ה את העולם והאדם לכתחלה כפי תכליתו, יש לכך תשובות רבות. אבל האם יכול היה הקב"ה לברוא לכתחלה עולם שכולו טוב ולשים בו את האדם הראשון, לדעת תלמידי רב יכול היה, שהרי מנו את יצר הרע בין ארבעה דברים שמתחרט עליהם הקב"ה שבראם (סוכה נב:).
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2018 14:51 |
|
| |
מתחרט עליהם?מדרש תהלים (בובר) מזמור ט
וירא אלהים את כל אשר עשה והנה טוב מאד (בראשית א לא), זה יצר הרע, וכי יצר הרע נקרא טוב, אלא ללמד שאלמלא יצר הרע לא היה אדם נושא אשה, ולא הוליד ממנה בנים, ולא היה העולם מתקיים.
כל אחד מפרש את רצונו של מקום כראות עיניו המדרש הזה הוא הנכון בעייני כי הוא עולה בקנה אחד עם רבי עקיבא.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2018 10:03 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | האם מישהו יכול לעזור? |
|
אני יעזור לך. זה מאד פשוט.
אם מישהו היה אומר שאתה יכול כך ולא יכול אחרת, אבל הוא לא מכיר אותך ולא יודע מי אתה, מה היית חושב?
אותו הדבר עם אלוהים.
כל הפלספנים והרבנים שמזכירים את אלוהים אין להם מושג עליו.
תשאל אותם מה הם יודעים על אלוהים ותראה שחוץ מלבלבל את המח בציטוטים משונים (רמב"ם), אין להם ידיעה ברורה מי ומה זה אלוהים. ואם הם מאלה שמתפללים ל"אלוהים", הם אפילו לא יודעים למי הם מתפללים.
מקווה שעזרתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2018 18:11 |
|
| |
רק הערה או שתיים
א. "יעזור" הוא שיבוש שהפך לחלק מהשפה. אני משער שעוד דור כבר לא יבדילו בין "אעזור" ל"יעזור". הטהרנים, כמוני, יקפידו על כך. אחרים לא יבינו מה הבעיה.
ב. לפי חוקת הפורום וכל כללי דרך ארץ והסברה, אין להעיר לזולת על טעות כלשהי בנימה שעלולה להשתמע כזלזול או פגיעה. לא תמיד זה קל. אבל זה תמיד ראוי. נא להתחשב! (אני תמיד מדמיין לעצמי כיצד אני טועה ושמח לגלות שדנים אותי לכף זכות ולא מעליבים אותי על כך. זה מועיל מאד).
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2018 23:53 |
|
| |
לשון מחודדת כחרבו של השריף מנוטינגהם, גם אם כתכשיט היא לו, אינה מועילה לא בלפוטה ולא בבלנינאובי, קל וחומר לא בברובדינגנאג ולא בליליפוט.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2018 09:08 |
|
| |
| I_N_RUBIN כתב: |  | | לפני שאתה מפטפט על "פלספנים ורבנים", למד קצת דקדוק. אומרים 'אני אעזור לך' ולא 'אני יעזור לך' כמו 'ערס' מצוי. ואל תצטט לי שוב מ'אליס בארץ הפלאות'. בבורותך אינך יודע כי לואיס קרול כתב זאת בתגובה לפילוסופיה של יום, שכמובן אין לך כל השגה בה. שוטה טיפש. |
|
רחמנות אליך. זה לא אתה. זו הרשלנות של הקובען.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2018 09:37 |
|
| |
שלישי
תודה על הערתך המא/עלפת (ראה כ/קובן)
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2018 01:07 |
|
| |
לפי ההגיון שהביעו כמה כותבים, לפיו היה אפשר לברא את העולם באופן שלא יהיה מושג של נהמא דכיסופא, זו לא תשובה. כי האלוקים רצה את העולם כמו שהוא עכשיו. עם מה שנראה לנו מגרעות וחסרונות . ודאי שיכל לברא עולם בו כולם מלאכי השרת הדבוקים בו ורק עושים טוב. היה עולם כזה והוא רצה עולם עם בני אדם על מעלותיהם וחסרונותינם.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2018 03:31 |
|
| |
ההבנה הפשוטה שלאל אין בחירה, שהרי מהיותו אל מוכרח שתמיד יבחר בדבר הכי נכון וראוי, וכמו מחשב (או צדיק גמור 1;) לא יתכן בחירה שגויה וממילא עומדת בפניו רק בחירה אחת.
ואם כן, אין אפשרות לעולם שכולו טוב.
אלא אם נאמר ששתי האפשרויות, עולם שכולו טוב ועולם שרובו רע - שקולים הם בנכונותם ואמיתותם האבסלוטית. ובמקרה כזה, לאל כן יש בחירה - להחליט בין טוב לטוב כאותו החמור העומד בין 2 ערמות החציר. הבעיה, שלכאורה לפי הבנת בני האדם, זה כמו לומר שלאל יש אפשרות לעשות לוח עץ בצבע שחור ולבן בו זמנית. שהרי רחוק לומר שנפש האדם, טוב לו באותו המידה עולם רע או לחילופין עולם שכולו טוב. ואם ביקום בעל אופי אחר עסקינן, שוב אנו חוזרים לנקודת ההתחלה - האם אצלנו יתכן עולם שכולו טוב.
ולכן, אסכם כך את שאלתו של תלמיד טועה, האם לאל יש בחירות שונות בעולומות שונים..... אולי
|
|
|
|
|