|
|
| נשלח ב-28/2/2018 21:56 |
|
| |
הרי"ן
כתבת כי לחרדיות קשה עם כשרון רב מדי מפני שהוא עלול להביא לביקורת על אמונות והנהגות. אני מסכים. איקון ירוק.
אם תזכור, הפורום שלנו קם עבור אותם אלו, ולא תמיד כשרוניים ביותר, שהחלו להיפתח לעולם הדעת וגילו שיש סתירות בין המדע לכל תחומיו לבין מה שלמדו להאמין שזו יהדות.
כלומר, מוכשרים ביותר באמת עלולים יותר לפרוץ גדר. אבל הסכנה קיימת לכל מי שנחשף לפתיחות.
האשמת אותי בצביעות בגלל שאיני שולח את ילדי לצבא. אני סבור שמעשי האישיים והכרעותי אינם קשורים למה שאני כותב. ונניח שאני צבוע? האם הדברים פחות נכונים?
(ואולי אין לי ילדים, או בנים, ואולי הם שירתו בסיירת מטכל?)
תודה על התיקון. אסביר את הדברים.
כאשר אנו בודקים את הלכות נידה מבחינה פורמלית, מתברר שיש תנאי יסוד שבלעדיהם אין האשה נידה.
א. תחושה.
ב. צבע.
ג. יציאה מהבית הפנימי אל החיצון תוך נזילה על דפנות הבית.
כאשר אחד התנאים נעדר, האשה עשויה להיות טמאה מדרבנן (מקרה א) או להיות טהורה לגמרי (מקרים ב ג).
אני כתבתי לפי מה ששיחזרתי כיון שלא זכרתי בוודאות. אמנם שני הטריקים ההלכתיים עובדים, גם שינוי הצבע וגם שאיבת הדם בלי נגיעה בכתלים (אם אפשר לברר שבאמת אין נגיעה).
לגבי השאלה הגדולה מה כן יכולים לעשות החרדים מול הצורך והערך של השתתפות במדינה ולו בצורת שירות לאומי - יש בהחלט לדון בזה. אבל אולי זה נושא כבר לאשכול אחר.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2018 22:02 |
|
| |
מיימוני, היזהר, אתה מתווכח עם מישהו שמעידים עליו שהוא למדן גדול יותר מר' אברהם וילהלם ז"ל! ואיככה תוכל לו?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2018 00:38 |
|
| |
הכרתי מעט את הרב אויערבך ז''ל, דווקא תיאורו של בצלאל כהן מצא חן בעיני מאוד (אכן לגבי טיפוח הבינוניות של הרב שטיינמן אין לי מושג) אבל די רפרפתי עליו ולא קראתיו בעיון היו בדרך לימודו כמה נקודות ראויות לציון שאולי לקורא בפורום זה יהיו ניראות פשוטות ומובנות מאליהם ואולי אף לא מספיקות, אולם בהתייחס לחברה שבה הוא גדל וחי וחינך זה בהחלט נראה לי חידוש אפרט מעט, הוא היה עצמאי בלימודו, לא היסס (למרות שהוא עטף את זה בהרבה התחבטויות) לחלוק על רבי חיים הלוי ועוד (אינני זוכר עד להיכן אם עד הקצות החושן אבל נדמה לי שגם על רבי עקיבא איגר ועוד הוא חלק) נקודה נוספת היא שהוא לא לקח דברים כגזירת הכתוב ונטו למדנות, ואני חושב שהוא ראה את עצמו בזה כתלמידו של החזון איש, לדוגמא כשלמדו בישיבה מסכת קידושין אני זוכר שהוא התחבט רבות בשיעוריו איך אפשר להבין שמתנה על מנת להחזיר היא מתנה הרי נכון שמבחינה למדנית זה מתנה גמורה רק שאתה מוכרח להחזירה אבל בסופו של דבר אין לך מזה כלום, או לדוגמא שמעתי ששאלוהו האם כמו שאסור לאכול לפני שמאכיל לבהמתו כך אסור לאכול לפני שמאכיל לילדיו ואמר שבוודאי שכן (למרות שהפסוק שזה נלמד ממנו מדבר על בהמה נשלח מהאנדרואיד שלי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2018 00:41 |
|
| |
נקודה נוספת שלא ראה את לימודו כמשהו שתכליתו היא נקודתית אלא באמת רצה והצליח במידת מה להקיף את התורה ולאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא (וזה גם ניכר בתלמידיו) וזה היה ניכר גם בשיעוריו שהרבה פעמים היו בסוגיות שבישיבות רגילות לא לומדים בכלל נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2018 00:44 |
|
| |
ואני חושב שמספיק לשמוע את דברי תלמידו ומקורבו יוסף פטרוף בהלויה שאמר שרבו היה מקיים את דברי הרמ"א גם כשידע שלא זה הפשט בגמרא (ציטוט לא מדוייק), כדי להמחיש כמה היה עצמאי ואמיתי בלימודו ללא משוא פנים (אם כי לא בהנהגה בפועל כנראה) נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2018 00:52 |
|
| |
נקודה מהותית נוספת (שקשורה גם למה שכתבתי לעיל) באופיו של הרב אויערבך ז''ל היא חיפוש והתויית דרכו בחיים באופן עצמאי מאוד, הוא נהג כמנהגי הגר"א וכדעתו בשונה מאביו ומהחברה החרדית כולה, הוא חיפש והכיר דיעות ושיטות רבות ביהדות, ובחר לעצמו את הדרך שהלך בה יתכן שהוא האדם האחרון שהיה (עד לשנים האחרונות) בקונצנזוס החרדי (ליטאי מיינסטרים), והיה לו ידע גם בספרים שלא רגילים ללמוד אותם בציבור זה כמו מורה נבוכים (אין לי ידע ספיציפי על המורה שהוא ידע אבל לפי ההיכרות עמו או בכל אופן לפי איך שהוא נתפס בסביבתו הקרובה קשה להאמין שלא היה לו ידע) ועוד ועוד נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2018 01:00 |
|
| |
רק לסיום אזכיר וורט אחד ששמעתי ממנו (היה זה לאחר אחד משיעוריו והוא פלט את זה בחצי פה, זה לא היה מסוגל הדברים שיגיד בשיעור) הוא דיבר על הרמב"ם בהלכות מלכים שכתב שמלך מותר בפילגש אבל הדיוט אסור בפילגש אלא באמה העבריה אחר ייעוד, וביאר את סוף דברי הרמב"ם הללו שהרמב"ם הוקשה לו איך יתכן שיהיה היתר למלך בדבר שאסור להדיוט, ולכן כתב שגם להדיוט מותר באמה העבריה אחר ייעוד, והיינו שמלך אין זו סיבה להתיר אלא שבמצב של שלטון על הפילגש מותר (וזה מבואר על פי דברי רבינו יונה כמדומני ואכמל) ומלך שולט על כולם והדיוט שולט רק על אמה העבריה שלו, או בלשונו של הרב אויערבך ז''ל הדיוט על אמה העבריה שלו הוא מלך נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2018 08:02 |
|
| |
<הנה
ניכנס לעובי הקורה. בספרו "דרכי שמואל" (פרק ראשון, סימן פ"ח) דן
הרב אויערבך בנוגע ליילוד לשמונה חודשים שלדברי חז"ל אינו נחשב ל'בר קיימא'.
הרב אויערבך מאריך לדון בעניין זה וקובע שכעת השתנתה המציאות ולכן נחשב היילוד
לשמונה חודשים 'בר קיימא'. אין להמעיט בחשיבותה של פסיקה זו, שכן עד היום קיימים
פוסקי הלכה הגורסים כי אין לזוז מדברי חז"ל גם אם נשתנו הטבעים בימינו לפי
'חכמות חיצוניות'"> https://www.yeshiva.org.il/wiki/index.php?title=%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%93 "בן שמונה חודשי הריון לפי חז"ל, יש קיום ליילוד שנולד בתוך שבעה חודשי הריון, או לאחר תשעה חודשי הריון, אבל הנולד בחודש השמיני להריון איננו בן-קיימא. עניין זה, שהנולד לשמונה חודשי הריון אינו חי, היה מקובל ומפורסם גם בין חז"ל[152,, וגם בין חכמי ישראל וחכמי האומות בעולם העתיק ובימי הביניים[153], ועד היום היא נפוצה בתרבויות שונות, כגון הודו וגרמניה[154]. לפי הידוע לנו כיום, אין המציאות כך, ומבחינה מדעית וסטטיסטית עולים סיכויי ההישרדות של יילוד בקו ישר עם עליית גיל ההריון, ללא "המדרגה" של ירידה בהישרדות באלו שנולדים לאחר שמונה חודשי הריון. דבר זה כבר היה ידוע למעלה מ-200 שנה ברפואה, למרות הדעות שרווחו בין גדולי הרופאים בעולם הקדמון ובימי הביניים[155]. אי-ההתאמה ההגיונית, אשר כבר פילון האלכסנדרוני הגדירה כדבר מוזר, הנובעת מסיכוייו הטובים יותר לחיים של הנולד לשבעה חודשים לעומת הנולד לשמונה חודשים, נידונה באופנים ובהסברים שונים: יש הסבורים, שקיימים מדורים שונים ברחם בשלבי ההריון השונים, ואם נולד מתוך המדור שנמצא בו בחודש השביעי, או בחודש התשיעי, יכול הוא לחיות, אבל המדור שנמצא בו בחודש השמיני הוא צר, ואם הוא משתהה ונולד בשמיני, הוא מתעייף לצאת, ולכן לא יכול לחיות[156] ; הסבר דומה הוא, שבחודש השביעי עובר העובר ממדור אחד ברחם למדור אחר, ואם הוא נולד בשלב זה, יש לו סיכויים להתקיים, אבל רוב העוברים, אשר נשארים ברחם במדור החדש, סובלים ממחלה קשה במשך ארבעים הימים של החודש השמיני, ולכן אם הם נולדים בשלב זה הם מתים, בעוד שרוב העוברים עוברים את השלב הזה ומבריאים ממחלתם, ולכן כשהם נולדים בחודש התשיעי הם יכולים לחיות[157] ; יש שכתבו, כי הנולד לשביעי, או הנולד לתשיעי, היה צריך להיוולד בתאריכים אלו, ואז יש לו חמימות ורטיבות מתאימים לחיות, אבל אם נולד בשמיני, הסיבה היא שהשתהה מלהיוולד בחודש השביעי, ולכן איבד מחמימותו ומרטיבותו הנדרשים, או שהקדים להיוולד מהחודש התשיעי, וטרם קיבל את התנאים הדרושים לחיותו[158] ; יש שכתבו הסבר אסטרולוגי, שכן הכוכב השביעי הוא לבנה, הכוכב השמיני הוא שבתאי, והכוכב התשיעי הוא צדק, ולבנה וצדק מורים על קיום, בעוד ששבתאי מורה על חולשה ומיתה[159] ; יש שהסבירו את התופעה הזו בהבדל בתוחלת החיים עקב מספר זוגי ובלתי זוגי[160]; ובאופן כללי, יש הסבורים, שרופאי העולם העתיק קיבלו ללא בדיקה אמונות עממיות בלתי מבוססות[161]. בהסבר שיטת חז"ל בנידון - יש הסבורים, שנשתנו הטבעים, ובאמת בימי חז"ל היתה המציאות שהנולד לשמונה חודשי הריון לא היה בן-קיימא, וכיום המצב הוא אחרת[162] ; יש הסבורים, שגישת חז"ל התייחסה למצב ללא אמצעי טיפול מודרניים, ורק בגלל האינקובטור ואמצעים אחרים השתפרו כיום גם סיכוייהם של בני שמונה[163] .אך הדברים תמוהים, שהרי רוב הנולדים לשמונה חודשי הריון בימינו נשארים בחיים, גם ללא טיפול מיוחד; ויש שהסבירו, שבאופן כללי סברו חז"ל, שיש שתי יצירות של עובר חי, היינו שיש וולדות שנועדו מתחילת יצירתם להיוולד לשבעה חודשים, ויש שנועדו להיווצר לתשעה חודשים, אבל הנוצר לשמונה חודשים אינו חי[164] . ועל כן, וולד שנוצר לשבעה, אם נולד בשבעה, או השתהה ונולד בשמונה, הרי הוא בן-קיימא, וכן וולד שנוצר לתשעה, ונולד בתשעה, הרי הוא בן-קיימא; לעומת זאת, וולד הנוצר לתשעה, אם נולד קודם לכן, איננו יכול להתקיים, והוא בן שמונה שדברו בו חז"ל, שאינו חי [165], לפי תפיסה זו אין בהכרח סתירה בין עמדת חז"ל ביחס לנולדים לשמונה חודשים לבין המציאות בדורנו. שכן מה שהשתנה בזמננו הוא אחוז היילודים שאמורים היו להיווצר לחודש השביעי או לחודש התשיעי, כשבימי חז"ל רובם היו בני תשעה חודשים, ולכן הנולדים לשמונה חודשים לא יכלו להתקיים, לעומת זאת בימינו רבים יותר העוברים הנוצרים לשבעה חודשים, ולכן יש לראות ביילודים הנולדים לשמונה חודשים, כבני שבעה חודשים שהשתהו ויכולים לחיות[166] . אלא שיש להעיר, שאין לנו כל דרך מדעית להוכיח שהיום יש יותר עוברים הנוצרים לשבעה. וגם אין סימנים חיצוניים המראים על בשלות מוקדמת. להיפך, ליילודים שנולדו פגים יש איברים בלתי בשלים, בעיקר הריאות והמוח, ולא ייתכן לומר עליהם שנוצרו לשבעה[167]. ומה שכתבו חז"ל, שהנולד לשמונה חודשי הריון איננו בן-קיימא, הכוונה שברוב המקרים איננו חי, אבל גם לדעת חז"ל יש מיעוט שחי[168].
תוקן על ידי נישטאיך ב- 01/03/2018 08:45:53
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2018 21:54 |
|
| |
שמח בחור
איקון ירוק או בעצם כמה וכמה על מה שסיפרת אודות הרב ע"ה. זה נותן תמונה ולו גם תמונה חלקית מאישיותו ותורתו.
אתייחס לרעיון האחרון שהבאת ממנו.
לא בדקתי ברמבם עצמו אבל מדבריך משמע כך:
מלך מותר בפילגש.
הדיוט אסור בפילגש.
הדיוט מותר באמה העברית אחר ייעוד
ואכן זוהי לשון הרמב"ם
(רמב"ם מלכים פרק ד הלכה ד)
וכן לוקח מכל גבול ישראל נשים ופלגשים, נשים בכתובה וקדושין, ופלגשים בלא כתובה ובלא קידושין אלא ביחוד בלבד קונה אותה ומותרת לו,
אבל ההדיוט אסור בפילגש אלא באמה העבריה בלבד אחר ייעוד
הרב ביקש "להסביר" את הפסקה הזו. ואני בעניותי איני מבין מה זה "להסביר". לומר מה הדינים העולים? להביא את המקור של הדין? או להסביר מדוע הרמב"ם מביא את שני הדינים האלו, של מלך בפילגש ושל הדיוט בפילגש ובאמה המיועדת, באותו מקום.
נראה שמה שטעון "הסבר" זה הדבר האחרון. ואכן, נראה שיש איזה קשר ביניהם. מהו?
הרב חידש את הרעיון הבא, שלא כתוב ברמב"ם, לא כאן, וצריך בירור מהיכן למדנו את העקרון הזה.
הרמב"ם הוקשה לו איך יתכן שיהיה היתר למלך בדבר שאסור להדיוט, אם זה הקושי, אזי אפשר לטעון שהדיוט מותר באמה מיועדת וזה מעין מלך הותר בפילגש.
וכאן אכן מוסיף הרב שמואל חידוש יפה, סברה. ההיתר של המלך הוא "שלטון". וההדיוט יש לו שליטה רק על האמה שלו...
זו אמירה מחודדת, אבל יש להקשות כמעט על כל דבר שכתבת כאן בשמו או בשיטתו (אפשר שחלק מזה זו פרשנותך שלך?)
א. מהיכן הכלל שלא יתכן שיהיה מותר למלך מה שאסור להדיוט? (האם זה מעין שלא יתכן שיהיה משהו מותר לישראל ואסור לבן נח? מנלן זה?)
האם אין דוגמאות נגדיות לכלל הזה בו במקום? למשל שמלך יכול להשתעבד באופנים שונים בבני אדם, נשים וגברים.
ב. נראה שהרב מחלק בין דין מלך לדין שליטה. משום שם מלך אין היתר. משום שליטתו של מלך יש היתר. זה חילוק דק ומרשים אבל נדמה שיש כאן משחק בהגדרות. מסתבר שצריך להסביר יותר מהי שיטת לימוד זו ומדוע היא נראית לי מחטיאה את המטרה.
ג. האם הדיוט אינו שולט באמה הכנענית שלו? אני ממשיך את הקו שלו, שהשם כלומר המאפיין הקובע את הדין של היתר החזקת אשה באישות באופן חריג הוא משום שליטה.
ד. האם אמה שבעליה ייעד אותה לעצמו היא כמו פילגש? האם אין היא הופכת לאשה כלומר אשת איש עם הזכויות שלה, כמו כל אשה אחרת?
ה. האם באמת אפשר להשוות בין אמה המיועדת (לפני או אחרי) לבין פילגש? יש כאן שני סוגי אישות, ושניהם אינם האופן הרגיל של קידושין המסור בידנו וכמבואר במשנה וכמדוייק מן הפסוקים. אבל האם זה הופך אותם לאחד?
השאלה מדוע הרמב"ם כלל אותם יחד היא באמת מעוררת מחשבה. אולי הביאור שאמר הרב היה קצר מדי ותמציתי מדי ולכן יש לי כה הרבה שאלות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2018 21:57 |
|
| |
עוד שאלה
כתבת
תלמידו ומקורבו יוסף פטרוף בהלויה שאמר ש
רבו היה מקיים את דברי הרמ"א גם כשידע שלא זה הפשט בגמרא (ציטוט לא מדוייק),
כדי להמחיש כמה היה עצמאי ואמיתי בלימודו ללא משוא פנים (אם כי לא בהנהגה בפועל כנראה)
אם הרב ידע שהפירוש של הרמ"א שמכוחו פסק הלכה הוא אינו הפשט הנכון בגמרא, אז מדוע עשה לפי הרמ"א?
נכון שלהיות מסוגל לומר: זה הרמ"א, זה הפשט שלו, ואני מבין אחרת, כי וכו' וכו', זה כבר צעד ענק. מעטים מרשים לעצמם אפילו לשקול אפשרות כזו ולומר אותה בקול רם יביא להרחקה מכלל הציבור (אלא אם כן אתה רב מפורסם כמו הרב שמואל).
ואולי זו כוונתו שלהלכה למעשה לא נהג לפי הבנתו אבל בפרשו את הסוגיות אמר לפי מה שיוצא מכל סוגיה לפי הפשט.
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2018 22:08 |
|
| |
נישטאיך
איקון ירוק
לצערי לא הבנתי מה מדבריך הוא מקורי של הרב שמואל ומה הוספת כסיכום הלכתי ממקור אחר.
לפי הלינק, כל מה שמועתק בפתיחה, עד הלינק הם דברי הרב שמואל, וההעתקה הארוכה מראה שהיו שהתמודדו באופנים שונים עם השאלה.
אסכם בקיצור:
מדין הגמרא, ולד בן שמונה חודשים (בהנחה שיודעים שהוא אכן בגיל הזה) אין לעסוק בו בשבת כיון שנחשב שודאי ימות. אבל בן שבעה לא.
איך הגיעו חז"ל לקביעה הזו לא התבאר לנו ונאמרו הסברים שונים על ידי המפרשים והחוקרים לדורותיהם. וכפי שהבאת בעצמך.
היוצא מדברי חז"ל הוא שאם אשה ילדה קודם זמנה, בשמיני, בשבת, אסור יהיה ליהודים לטפל בוולד וזאת אע"פ שאנו יודעים, גם מחכמת הרפואה וגם מהנסיון בימים אחרים בשבוע (ולמעשה גם בשבת) שאפשר ואפשר להציל את חיי התינוק. ובכלל, הטכנולוגיה היום מאפשרת להציל פגים בגיל רך מאד מאד.
וזה בעצם מה שכותב הרב שמואל, כלומר שהשתנתה המציאות. ואת המילים האלו אפשר להסביר באופן הפשוט ואפילו הפשטני הבא:
כאשר חז"ל אמרו שולד בן שמונה אין לו סיכוי לשרוד, דיברו בהווה, כלומר בזמנם, ביכולות שעמדו אז לרשותו של רופא. אבל היום, עם הטכנולוגיה שה' הוריד ברחמיו לעולם, אפשר הרבה יותר, ולכן יש להשתדל בהצלת הולד גם בשבת.
אמנם, ממה שמוכר לי, המשתמשים בנימוק של "השתנו הטבעים" (ושמא יש לחלק בין השתנו הטבעים להשתנתה המציאות) טוענים שהשינוי אינו בטכנולוגיה אלא שהשתנה טבעו של האדם.
זה נראה כמו טריק פרשני, וחוששני שזו האמת, לפחות בהקשר זה והדומים לו.
אם כן, לא ברור לי מה למדנו על דרכו של הרב שמואל מציטוט זה שלך. כל רב שיאמר אחרת, כלומר שאין לטפל בתינוק שנולד בשמיני, הריהו פסול להורות וכאילו שפך דמים. (מילים חמורות אבל כן, זה כך).
שמא זה החידוש, שהרב שמואל הולך כאן בשיטת אביו, שהיה הרבה יותר בעל גישה "ידידותית" להלכה (מאשר, למשל, הרב אלישיב ולפי השמועה הרב שמואל הבן)?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2018 22:21 |
|
| |
רבינו מיימוני ראשית אבהיר כי כל דברי היו לתאר את דמותו ודרכו של הרב אויערבך ז''ל, ואין בהם ייצוג לדעתי האישית כלל לגבי דברי הרמב"ם בעניין פילגש, לשון הרמב"ם מבואר היטב שאמה העבריה אחר ייעוד היא פילגש, ולכן תלונות ד' וה' שלך הם לא עלי ולא על הרב אויערבך ז''ל כי אם על הרמב"ם. מסיבה זו בעצמה אני אישית לא רואה קושי במה שהרמב"ם כרך אותם ביחד משום שהיה מוכרח לכתוב שהדיוט אסור בפילגש וכיון שכתב כן היה מוכרח לסייג את דבריו שיש אופן שהדיוט מותר והוא באמה אחר ייעוד, אינני זוכר בבירור מה הרב אויערבך ז''ל בא לבאר בדיוק, אם כי אני חושב שעדיין זה ביאור נחמד בטעם הדין עצמו שמלך מותר והדיוט אסור ובאמה העבריה אחר ייעוד מותר לגבי שאלה ג ששאלת, לא הבנתי את שאלתך, בוודאי שליטה איננה מתירה אישות עם גויה או עם שאינה יהודיה או מערכת שאיננה אישות בגלל פחיתותו של אחד מהצדדים, אבל בפילגש ככל הנראה לפי הסבר זה החיסרון הוא לא במהותה של מערכת היחסים אלא בכך שהיא איננה סגורה כי אין דבר המונע מהאישה לקיים מערכות יחסים נוספות במקביל ואת זה בדיוק מונעת השליטה לגבי שאלותיך הראשונות, אינני חושב שמדובר כאן בחילוק למדני מהסוג שרמזת אליו, אלא השאלה היא פשוטה, למלך יש זכויות ולכן הוא רשאי להשתעבד ועוד אבל לא מצינו כמדומני וכמדומה להרב אויערבך ז''ל שהותרו לו דברים שלאדם רגיל הם עבירות כי מעמד המלוכה הוא לא סיבה להתיר דבר שהוא אסור בעצם, ועל זה בא ההסבר שמעמד המלוכה אינו אלא גורם למצב טכני שהוא הוא הסיבה להתיר וכפי שאנו רואים שכאשר מתקיים מצב זה באדם רגיל גם לו מותר נשלח מהאנדרואיד שלי נשלח מהאנדרואיד שלי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2018 22:25 |
|
| |
שמח בחור
איקון ירוק
ביארת להפליא!
אני רואה שהחמצתי משהו. מלשון הרמב"ם
אבל ההדיוט אסור בפילגש אלא באמה העבריה בלבד אחר ייעוד
ניתן לדייק שאמה עבריה לאחר ייעוד היא פילגש, וזה שמה ההלכתי. ומכאן כל השאר.
מדוע לא הבנתי כך? כי היה לי כל כך ברור שאמה העבריה המיועדת אינה פילגש...
לגבי כל השאר זה נפלא ביותר. האם זו גם כוונת הרמב"ם? זה מעניין. נקוה שדרום חוקר שלנו יגיע ויוסיף משלו.
ראוי לי לציין שהסבריך שלך מוצלחים יותר מן הציטוטים הקצרים שלך. עובדה שכעת הבנתי...
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2018 04:23 |
|
| |
מיימוני <לצערי לא הבנתי מה מדבריך הוא מקורי של הרב שמואל ומה הוספת כסיכום הלכתי ממקור אחר> לצערי לא הבנתי ממה התפעל הכותב ב"מקור ראשון" שכתב: "אין להמעיט בחשיבותה של פסיקה זו, שכן עד היום קיימים פוסקי הלכה הגורסים כי אין לזוז מדברי חז"ל גם אם נשתנו הטבעים בימינו לפי 'חכמות חיצוניות". האם גם נייחס חשיבות לדעתו של פוסק הכותב שהארץ עגולה, מפני שישנם פוסקים החושבים שהארץ שטוחה? <אגדה מספרת כי הרב שלמה זלמן אויערבך היה קם כל אימת שבנו, הרב שמואל, היה נכנס לחדר> האם האגדה גם סיפרה כיצד היה הרב שמואל מגיב כשראה שאביו קם לפניו? האם ניתן להבין מאגדה זו שהרב שלמה זלמן אויערבך החשיב את בנו הרב שמואל כרבו, ודעתו כצד הסובר שאם הבן הוא רבו של האב, על האב לקום מפני בנו, (אה קידושין, לג, א: "איבעיא להו בנו והוא רבו מהו לעמוד מפני אביו").
וראה "אנציקלופדיה תלמודית", חלק כו, ערך "כבוד אב ואם", טור תנ.
האם ייתכן שהיא אגדה הפורחת באויר, שאם הזמן תהפוך למציאות?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2018 11:04 |
|
| |
נישטאיך
נראה לי שעכשו הבנתי. האם כוונתך שהמאמר ממקור ראשון חולק לרב שמואל שבחים שאינם מגיעים לו מבחינת החידוש ההלכתי שמייחסים לו ויש גם לפקפק באמינות של המסורת עד כמה אביו, אחד מתלמידי החכמים בעלי ההשפעה של המאה העשרים, היה בין מעריציו וחסידיו?
בוודאי שהקו של הרב שמואל בהלכה ובהנהגה שונה מאד משל אביו. באמת מעניין לדעת (אם זה לא לשון הרע) איך הופך בנו של הפוסק היותר חביב על כל המגזרים בישראל ואולי בעולם לאדם שנחשב לנוקשה מאד, מאד שונה מאביו.
אך שים לב לכך שבמישור האישי מובאות עדויות כי הרב שמואל ידע להיות מאיר פנים ומתחשב בזולת, וגם נדיב ביותר בממונו. לא מצאתי סיפורים כאלו על פסקי הלכה "ידידותיים" יותר מהסוג שאפשר לייחס לאביו הרשז"א.
|
|
|
|