|
|
| נשלח ב-3/3/2018 23:04 |
|
| |
הרש"ז אוירבך אימץ הנהגות יקיות - תמימות, מרב איסר זלמן מלצר, הרב קוק, אנשי רחביה, רבני קול תורה. הרב שמואל זצ"ל היה דומה למשפחה, סוער ופיקח (בקריאת בני אדם, והגיב בהתאם). היה שרוי באוירה המיסטית של ספר נפש החיים ודרושי הקבלה שע"ד הפשט, וחי במתח רגשי שהקרין סביבו. טבל במקוה מס' פעמים ביום, לפני שחרית, לפני השיעור בישיבה ועוד.
שיטתו בלימוד היה 80% בדרך החשבון הפשטני הירושלמי, ו-20% חקירות ישיבתיות, כאשר ההצרנה הפורמלית של החקירה הישיבתית איננה מטרת הדיון (כך בישיבות ואצל הרש"ז) אלא נתון נוסף שיש לחשבן בדרך הפשט ובדקדוק לשון הראשונים.
הרגשים באו במקום הגדרה מילולית מדוייקת. דבר רגיל בלשונו הרוויה בהפלגה מלשון המקורות, לעצור באמצע משפט, ולהקרין באמצעות רגש ושפת גוף את סוף המשפט.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/3/2018 23:49 |
|
| |
דברי תורתו מתוך מאמרים שבפורום אוצר החכמה, ועוד:
1. גדר אדם המזיק מועד לעולם וחייב באונס, לפי מבחן אובייקטיבי של אירוע הנזק, בניגוד לשוגג וזדון בעבירות שנמדד בנסיבות האישיות של המזיק. לכן גם לתוס' שפוטר מזיק באונס גמור, אדם שלא ידע שאבן בחיקו חייב בנזק (ב"ק כו,ב).
2. במחלוקת רמב"ם ורא"ש בצורת פרשת פתוחה וסתומה בס"ת, לרמב"ם הרווח שבין פרשה לפרשה איננו חלק מהגדרת פרשה כפתוחה, אלא רק בכך שפרשה פתוחה מתחילה בתחילת השורה. לרא"ש שמבדיל בגודל הרווח בין פתוחה (ט' אותיות) לסתומה (ג' אותיות), הרווח הוא חלק מהגדרת פרשה פתוחה. מכאן הערה למעשה לנוהגים כט"ז בתפילין.
3. חומת העיר שנפרצה עד קמ"א אמה מחברת בין חלקי העיר לענין תחומין. יתכן שכך גם לגבי עירוב בצורת הפתח שיש בו פרצה למעלה מי' אמות.
4. ר"ח סולובייציק הביא ראיה נגד שיטת תוס' שאין ברציחה סברת מאי חזית דדמא דידך וכו' בשב ואל תעשה, מדברי בן פטורא (ב"מ סב) שחייב לתת לחבירו מים, וימותו שניהם. ודחה שהבעלות על המים איננה הופכת את מניעתם מחבירו לשב ואל תעשה.
5. זמן קריאת שמע בשכבך ובקומך תלוי בשם "לילה" ו"יום", מותאמים לשכיבה וקימה.
6. עדים שחתמו על שטר אנוסים מחמת ממון לא נאמנים, משום שלפי עיקר העדות יצא שהם רשעים, בניגוד לעד "הרגתיו" שנאמן להשיא אשתו, ששם העובדה שהרג היא צדדית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/3/2018 05:36 |
|
| |
מיימוני
<האם כוונתך ש...> קראתי את הדברים במקורם, ואיני יודע ממה התפעל הכותב; שהרי השאלה כיצד ייש לנהוג בהלכות שהן תוצאה של עובדות כפי שהן מתוארות בתלמוד, כשהמציאות הידועה לנו שונה, אינה חדשה. ראה "אנציקלופדיה הלכתית רפואית", כאן: השתנות הטבעים – ויקישיבה על "בן שמונה" ראה שם בהערה 60. פסיקה היתה "חדשנית", אילו היה מי שפסק שבימנו העולם הוא עגול, מפני שנשתנו הטבעים מאז ימי התלמוד. <יש גם לפקפק באמינות של המסורת עד כמה אביו, ... היה בין מעריציו וחסידיו> הכותב לא כתב שהיתה מסורת, אלא ש"האגדה מספרת כי הרב שלמה זלמן אויערבך היה קם כל אימת שבנו, הרב שמואל", ואולי אינה אלא אגדה אורבאנית.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 04/03/2018 06:13:10
|
|
|
|
| נשלח ב-4/3/2018 05:50 |
|
| |
תוקן על ידי נישטאיך ב- 04/03/2018 05:51:08
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/3/2018 08:29 |
|
| |
יעבץ
איקון ירוק מאד.
יש לי שאלה שאני חושש לשאול כאן. אם יש לך תשובה ארוכה, כפי שאני מקוה, אולי צריך אשכול חדש ונעשה זאת בל"נ.
כתבת שדרך הירושלמי היא חשבון פשטני. זאת מנלן?
האם אפשר להדגים שהבבלי יותר - מה? בעל סברות? - מהירושלמי? כמדומה שהירושלמי לפעמים מפתיע מצד אחד בגישה ישרה, שכן הבבלי מרבה יותר באוקימתות, או בגישה לסוגיות עם הנחות יסוד שהן אולי חיצוניות עבור מקורות קדומים יותר, ומצד שני הוא מעלה נקודות וסברות שאינן לפי פשוטו של טקסט בבלי. בעיקר צריך דוגמאות. מה זה "חשבון פשטני" ומה זה מה שאינו כזה.
מי מהמפרשים משקף את הגישה הזו או את זו?
כאשר מסיבים אותם לעבר הרב שמואל, עולה לדעתי השאלה: האם שיטות הלימוד והפירוש שלו הן באות לו מבית אבא, ממורה כזה או אחר? האם הן קשורות להנחות יסוד שלו? לדוגמא, במאמר שצויין לפני כמה שנים אצלנו בפורום, כותב רמי ריינר (היום פרופסור) שהרב אלישיב נטה לפסיקה פחות ידידותית מאשר הרשז"א בגלל אמונותיו בקבלה. הקבלה, כך הבנתי, נתנה לו מערכת פרשנית למצוות, לפי התורה לא נועדה לאדם אלא צורך גבוה. ממילא אין מקום לצפות להתחשבות באדם באשר הוא אדם. האם אפשר לומר כן גם על הרב שמואל בן הרשז"א?
בכל אופן, דבריך היו מעוררי מחשבה ביותר, ותודה!
|
|
|
|
| נשלח ב-4/3/2018 08:38 |
|
| |
מיימוני,
היכן כתב יעבץ תלמוד ירושלמי ? נראה שכוונתו לדרך הלמוד של חכמי ירושלים בדורונו. לומדי ישיבת 'עץ חיים', למשל.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/3/2018 09:01 |
|
| |
ספרן.
כמובן! איך טעיתי! כנראה בגלל שאני מחבב את התלמוד הירושלמי אז המילה הזו, "ירושלמי" בפני עצמה מתפרשת אצלי כמתייחסת לתלמוד הירושלמי ולא לסגון הלימוד של הזמן הזה...
תודה.
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2018 09:54 |
|
| |
ברוך מרזל על הרב שמואל אויירבך. יש לשים לב שיש שם הרבה על דברים אחרים אבל המעט שיש על הרב הוא מעניין.
בכל פעם אחרי שהייתי יוצא מפגישה אצל הרב שמואל אויערבאך זצ"ל, הייתי מבין עד כמה מסוגלת התקשורת ליצור לכל מי שהיא רוצה תדמית כאוות נפשה, ללא כל קשר למציאות.הרב שמואל אויערבאך שפגשתי קיבל אותנו תמיד במואר פנים ובחום, והקרין אהבה כלפינו, כלפי ההתישבות והמתישבים. מעטים יודעים, כי בניגוד לדמות שמנסים לשווק לציבור הן תומכיו והן מתנגדיו, הרב אויערבאך זצ"ל היה מעורה היטב בענייני גאולה וארץ-ישראל, ומבין הרבנים הליטאיים היה מה"ימניים" ביותר בעמדותיו. בזמנו אף תמך ברשימתו של הרב אליעזר מזרחי לכנסת, כאשר זו חרטה על דגלה את שלמות הארץ מלבד היותה רשימה חרדית, והרב אויערבאך העדיף לתמוך במפלגה זו, אף שלא היה לה סיכוי גדול להכנס לכנסת, מאשר ביהדות התורה! יותר מכל תעיד על גישתו ההסכמה הנלהבת שנתן לספרו של הרב אריה שפירא "אחרית כראשית", העוסק בענייני הגאולה לאור משנת הגר"א והרמח"ל. יודעי דבר ספרו לי, כי את גישתו בעניינים אלו ינק רבות מהגאון הצדיק רבי יצחק שלמה זילברמן זצ"ל, אשר היה שנים רבות שכן שלו בשערי חסד, ואשר הגר"ש בהספדו בהלוויתו הגדיר אותו כ"אדם השלם".ודעותיו של הרב זילברמן ידועות. אביו של הגר"ש זצ"ל, הגרש"ז זצ"ל, היה מעריץ גדול של הראי"ה קוק. הראי"ה קוק היה מסדר הקידושין של הוריו, ושימש כסנדק וככהן בפדיון הבן של הגר"ש. במשך השנים שימש הרב שמואל אוירבך זצ"ל כנשיא עמותת "עטרה ליושנה" אשר עסקה בגאולת קרקעות ברובע היהודי המתחדש, המכונה "מוסלמי" בעיר העתיקה. הוא אף הגיע לטקס קביעת המזוזה בבית המערבים שברחוב מעלה חלדיה. לא פלא הוא, שבתוך ההמון השחור בהלוויה נצפו גם לא מעט חובשי כיפות סרוגות מסלתו ושמנו של הציבור הדתי-לאומי. הרב שמואל טל אף הספיד את הגר"ש בישיבתו "תורת החיים", אחר שהיה תלמידו המובהק. שמעתי מתלמיד חכם, כי בטקס הנחת אבן הפינה לגבעת זאב, כובד הגר"ש אויערבאך לשאת דברים. הייתה זו תקופת הקיץ, בה מפטירים בנבואות הנחמה של ישעיהו, המכונות "שבע דנחמתא". הגר"ש דיבר על כך שהנה אנו רואים בעינינו כיצד הנבואות הללו מתגשמות. תלמיד חכם אחר, אשר למד בישיבתו של הגר"ש "מעלות התורה" שמע מפיו סיפור, המעיד על גישתו הכללית של הגר"ש. הוא סיפר, כי בצעירותו הלך לצפות במשפט אייכמן, כמו רבים אחרים שהדבר סקרן אותם. כשהצורר ימ"ש פתח את פיו והחל לדבר בגרמנית, קלט לפתע הגר"ש שהוא מבין את שפתו ואינו נזקק למתורגמן. באותה שניה, כך העיד, התנדפה באחת כל ה"קדושה" שייחס עד אז לשפת היידיש. ברמה האישית אני יכול להעיד, כי ההיכרות בינינו החלה לפני כמעט 30 שנה, בעת בה זכיתי להתקרב לאביו הענק רבי שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל, אשר בניגוד אליו היה בורח מכל עיסוק פוליטי ומכל דבר שנודף ממנו ריח של מחלוקת ציבורית. זכינו לקבל מהגרש"ז אהדה ותמיכה רבה, והיה ניכר כי הוא באמת ובתמים רוצה בהצלחתנו, אולם בשל טבעו לברוח ממחלוקות, לא נטל חלק במאבקים שהיו מקטלגים אותו עם צד מסוים. בנו, בניגוד אליו, היה מעורב בעניינים ציבוריים, ובתוך כך היה שותף וסייע לכל המאבקים הגדולים בנוגע לארץ-ישראל. את הסכמי אוסלו ראה כאסון והצביע על הסכנה המתקרבת. כאשר קבר רחל עמד בסכנה, אמר שצריך לקרוע על כך פעמיים – גם על עצם הויתור וגם על כך שמנהיגים יהודים האמורים לייצג את עם ישראל אינם יודעים מי הייתה רחל אמנו. גם כשנחתם הסכם חברון, ירדנו עם הרב לפרטים הקטנים, ואז הוא שאל אותי כיצד אוכל להמשיך לגור בחברון. השבתי לו, שבאותה מידה שיהודים ממשיכים ללכת לכותל, ימשיכו ללכת גם למערת המכפלה. באחד מביקוריו השנתיים במערת המכפלה של אביו הגרש"ז, התלווה אליו הגר"ש. הייתה זו חוויה מאלפת לראות כיצד לכל אורך הדרך לא פסק מלימוד ומתפילה, גם תוך כדי שאנו מסבירים על הנוף והסביבה. הגר"ש אויערבאך הביע את דעתו גם כנגד נסיגה מרמת הגולן, באומרו כי זוהי סכנה, ואי אפשר לסמוך על הערבים. כאשר באנו אליו על-מנת לעצור את הסכם אבו-דיס, אמר לי הרב – "בוא נלך ביחד לרב אלישיב להסביר לו את הסכנה". בשנתיים האחרונות הייתי אצלו בענין הכותל הרפורמי ובענין הכדורגל והמרכולים בשבת. הוא יעץ לי בחכמתו שבמצב הנוכחי מוטב שאפנה לרבנים אחרים שהם יובילו, ושהוא יצטרף אחר-כך. התלמוד תורה שלי במערת המכפלה היה עושה סיבוב אצל גדולי ישראל מכל החוגים, וכשהיינו מגיעים לגר"ש היה מקבלנו במאור פנים והייתה לו סבלנות עבור כל ילד, הוא שאל שאלות וברך כל ילד בנפרד. הגר"ש היה ידוע במעשי החסד הרבים שלו, בעיקר עם יתומים ואלמנות, ואף אני שמעתי מקרובה שלי, שבעלה היה תושב שערי חסד, והגר"ש הבחין שבמשך מספר שבועות אינו מגיע לתפילה. הוא ביקר בביתו, וכששמע שהוא חולה, היה באופן קבוע מגיע מדי שבת אחר התפילה לביקור חולים קצר– כך שבוע אחר שבוע עד מותו של בעל הבית. זה הרב אוירבך שאני היכרתי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2018 13:01 |
|
| |
"תלמיד חכם אחר, אשר למד בישיבתו של הגר"ש "מעלות התורה" שמע מפיו סיפור, המעיד על גישתו הכללית של הגר"ש. הוא סיפר, כי בצעירותו הלך לצפות במשפט אייכמן, כמו רבים אחרים שהדבר סקרן אותם. כשהצורר ימ"ש פתח את פיו והחל לדבר בגרמנית, קלט לפתע הגר"ש שהוא מבין את שפתו ואינו נזקק למתורגמן. באותה שניה, כך העיד, התנדפה באחת כל ה"קדושה" שייחס עד אז לשפת היידיש."
סיפור שמתאר בצורה טובה עד כמה החרדים חיים בבועה. הגר"ש היה צריך את משפט אייכמן כדי לדעת שהאידיש נולדה מהגרמנית. מי יודע אילו עוד אמיתות שק"ק היו נודעות לו לפתע פתאום אילו יצא מהבועה.
בדיוק כמו שקרה לקולומבוס ש יצא מהבועה שלו למסעיו וגילה לפתע את אמריקה .
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2018 19:25 |
|
| |
ספרן
איקון ירוק.
אני מעתיק קטע שהרשים אותי.
פעם אמר כי רואים בסוגיא דריש פרק הזהב, בחילוק שבין רבי בילדותו לרבי בזקנותו, שבילדותו הלך אחר החשיבות של הדברים בעצמן ובמהותן, ובזקנותו הלך אחר המציאות שהדברים עוברים לסוחר ]פראקטי"ש בלשונו[. וכך רואים בעלמא עם הנסיון שצריך לעקוב אחר מציאות הדברים.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2018 19:38 |
|
| |
ועוד משם
ככלל היה מחבב מאוד 'ירידה לשרשי הדברים' גם בפסקי הלכה, ולא מלאכת ליקוט ואיסוף, ופעם ציין כן כמעלה על א' מגדולי ההוראה שליט"א שהוא 'רב מן הדור הקודם' שפוסק מן הגמ' והשו"ע.
אמנם בעל הקונטרס עצמו מצטט מהספדו על רעייתו כיצד התלבט בין "קידוש במקום סעודה" לבין ללמוד בישיבה ולגרום לאחרים ללמוד יותר באותו זמן ורעייתו הסבה את תשומת ליבו לכך שאי אפשר להשיג הכל וצריך לוותר על זה כדי להשיג את זה.
אלו לא בהכרח מידות נוגדות, אבל הראשונה קוראת להכרעה אישית והשניה למאמץ של יציאת כל השיטות (עד שמתברר שאי אפשר)
היה מקדיש את כל כולו לברר את שיטות הראשונים השונות בכל סוגיא, ומחבב מאוד את השוואת שיטות הראשונים בנקודות מסוימות לצד מציאת חילוקים דקים ועדינים )כמה שיותר( ביניהם. ברם, כפי שהתבטא באזני פעם, איננו מדייק את מילות הראשונים )דוגמת הגר"נ פרצוביץ זצ"ל( אלא מן המנגינה, כלומר, נקודת המוצא של השאלה או התשובה בדבריהם ואופן הצגתה וכד', ומתוך עמל ויגיעה מרובים היה מוצא מספר רב של שיטות בכל סוגיא. כאן אני נאלץ להעיר: האם אין בכך פרשנות יתר? (במובן של כפית פירושים שאינם קיימים בכוונת המפרש הנלמד). או שמא יש תיאוריה הלכתית מאחורי זה, כגון שדברים נאמרים ברוח הקודש ולכן כל מה שאפשר לדייק בהם זה עדיין בסדר.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2018 19:48 |
|
| |
כבר נתפרסם על דביקותו הנוראה בתורת הגר"א על כל מכמניה בנגלה ובנסתר, וכן אחיזתו במנהגיו השונים. ברצוני לספר אפיזודה מענינת, סיפרתי לו כי במשפחתנו המיוחסת דור אחר דור לרבינו הגר"א )משפ' שטרנבוך פינס( ישנה תמונה שעברה במסורת שכלתו של הגר"א העידה כי התמונה הזאת – הדומה ביותר מבין כל התמונות ]תמונה זו נבחרה ע"י ר"ד אליאך להתנוסס בכריכת ספר הגאון(. הביע את רצונו לראותה. כשהביט בה מיד השליכה ממנו ואמר, זה איננו הגאון, זה פנים של גוי...
חכמת קריאת הפרצוף? נגד עדות?
ביחס לספר הגאון והסערה הגדולה שהיתה מצד החסידים כלפיו, אמר כי הוא שמח שלא הפילו האחריות של הספר עליו, למרות שבא עמו הרבה בדברים על הספר, והוסיף שמחד גיסא המחבר הפריז על המידה, וכי מה איכפת לו אם המסורת לפיה נפגש ר' איצל'ה מוואלאז'ין עם האדמו"ר בעל צמח צדק מליובוויטש היא נכונה... אבל מאידך גיסא, יש כאן עוולה גדולה מצד החסידים כי במהלך השנים הם כתבו והדפיסו ככל אשר חפצו באין מענה. ובכן, תחושה של יושר אינטואיטיבי קובעת הרבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2018 19:51 |
|
| |
סגנון הסברות שלו. אף שהיה לו שפרא'ך למדני עם הגדרות עומק, מ"מ בסופו של המהלך תמיד הדברים מסתיימים לא בהגדרות חתוכות ויצוקות אלא במין 'הרגשים' דקים שקשה לבטאם במילים, ולפעמים נמצא ה'זכר לדבר' או ההמחשה ממקום אחר. את רוב ההסברים הסופיים קשה להסביר בטלפון או אפילו בכתב, זה הובן רק עם תנועות הידים בהם הרבה להשתמש בבחינת 'כל עצמותי תאמרנה'.
ובכן, הוא ניסה להגיע לסברה, ואני הקטן סבור שיש דברים שלא קל להמשיג ולהסביר והנטיה היא לסמוך שהמבין יבין. אבל יש גם שטענו כי חסרון בהסברה הוא חסרון בסברה ובהבנה. מסתבר יותר, לפי התיאור, שהיתה לו סברה שהרי מצא לה דמיון וביסוס ממקומות אחרים בתלמוד, וכן ייעשה, אבל לא תמיד הצליח להמשיג את השגותיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2018 19:53 |
|
| |
בשעתו העלה אחד מחברינו (סיינפלד עצמו?) את ההשערה המרתקת כי מה שמכנים "טיפוס אספרגר" בפסיכולוגיה הוא סוג אישיותי המתאים לתלמיד חכם. מצד אחד, שקיעות עצומה בפן האינטלקטואלי. מצד שני, נתק מסויים מקודים חברתיים או מהתחשבות חברתית. אולי אפילו חוסר יכולת לפענח קודים.
ראו בקטעים הבאים את המסירות לאמת ההלכתית לצד היכולת לעסוק בתורה על חשבון שמחה של מישהו אחר...
ככלל, היתה לרבינו 'חולשה' גדולה שאינו יכול להשאר בצ"ע. הקושיא הטרידה אותו עד כלות, ופעמים רבות היה טורח ומזיע להוריד משהו מ'חומר הקושיא'. המאפיין הזה, כפי ששמעתי לא אחת מת"ח מובהקים, בולט גם בספרו על אהלות.
ז[ היתה בו מצד אחד תקיפות הדעת ו'ויגבה לבו' לעמוד על שלו בסברא, ולהתווכח וגם לחלוק עד להלכה ממש על גדולי האחרונים כמו הגר"ח והחזו"א ועוד, ועם זאת הנוסח של האמירה היה תמיד במורא גדול ובהדגשת ה'בעניי'. ברם, אחרי ההקדמה הזאת ההשגה באה בחריפות יתירה ש'זה ממש לא ניתן להאמר', במחילת וכו'.
ההסתכלות שלו על השיעורים, כפי שהתבטא הרבה פעמים, היתה כמעמד של מסירת התורה. הוא ייחס להם חשיבות רבה ועמדו בראש מעייניו ממש. היה מדרבן ודוחף לשמוע את ה'שיעור' בלילה מפי ה'חוזר'.
היו סוגיות שבהם השיעורים של הבוקר תפסו ממש את כל הווייתו ללא שיור. זכרוני בשמחת אירוסיו של רמ"נ שליט"א, חברותא חשוב וותיק שלו, נכחו שם בני המשפחה ומכרים, ביניהם 'עמך' רב מעדות המזרח. תחת דרשה בשבח החתן כמקובל, ביכר רבינו זצוק"ל לעשות 'המשך' לשיעור. זה היה שבוע שבו היו ארבעה שיעורים כלליים ארוכים. רבינו פשוט 'שכח' את עצמו ואת המעמד, והאריך כשעה בהגדת השיעור. באמצע היו הפרעות מכיוון עזרת הנשים, ורבינו דרש להשתיק שם, 'כבוד התורה'. מדי כמה דקות רבינו כאילו שב אל המקום, ומבהיר, זהו כבודו של 'חתן תורה' דידן וזה שבחו שמגידים שיעור כזה בשמחתו. אין מתאים יותר מזה. 'וכל העם רואים את הקולות ואת הלפידים', ומשתאים מגודל המעמד.
אמנם הקטע הבא מראה שלא היה כזה. וזה חשוב. כן היה דרכו תמיד לאהוב את זרימת החיים הטבעית ועליצותם ולסלוד מן החשבונות הרבים וההתחכמויות, וכך היתה הנהגתו עם הרבה מתלמידיו ומקורביו.
תוקן על ידי מיימוני ב- 05/03/2018 20:07:45
 |
|
|
|
|
|