בית פורומים בחדרי חרדים

ברלנד, ישיבת רש"י וג'ים ג'ונס

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/4/2018 10:16 לינק ישיר 
ברלנד, ישיבת רש"י וג'ים ג'ונס

בחג התארחו אצלי שני בחורים מישיבת רש"י (לצערי, יש שם כבר 400 בחורים!), ולאחר כמה שעות של סעודה אני ממש מוטרד ממה שקורה שם. אני לא רוצה לפרט יתר על המידה, אבל ראש הישיבה שם שולט בהם בכל דבר, הן בגוף והן בנפש, והיה ניכר עליהם שממש ביטל אותם כעפרא דארעא, והם בטוחים שהדרך היחידה שלהם לחיות זה רק אם הם ישמעו בקולו של מנהיגם, ואם לא, השמים יפלו עליהם.

תופעה דומה לזה אנו רואים בכת של ברלנד שהודה והורשע במעשים מגונים, ישב בכלא ויצא, וחסידיו מאמינים שאין להם חיים בלעדיו, והוא בעצמו אלוקים, לא פחות ולא יותר. מה שגורם להם ללוות כספים ולשלם פדיון רק כדי להכנס אליו לשנייה, לוותר על רופאים ולהתייעץ עמו, ועוד ועוד. שגעון מוחלט.

וכל זה מביא אותי לג'ים ג'ונס ששלט במאמיניו עד שראה שהרשויות סוגרות עליו, ובשנת 1978 הורה להם להתאבד, וכך 900 אנשים בערך (!!!) התאבדו בגלל שהאמינו שמה שהוא אומר קדוש.

אין לי הרבה מה לעשות, בוודאי לא בעניין ברלנד וגם לא בעניין ישיבת רש"י, אבל כל הורה והורה צריך לחנך את ילדיו לחשוב ולא להיות עיוור, לא לקבל כל דבר כמובן מאליו. נפסק שאם הרב מורה לעבור על איסור דאורייתא אין שומעים לו, כך שכן יש ביהדות איזה מנגנון של ביקורת מפני דברים כאלה, אבל יש דברים שהם לא הלכה ברורה ולכן צריך שכל ישר, וכמו ששמעתי בשם רבי יעקב קמינצקי שאמר שהמצווה הראשונה בתורה היא לא להיות טיפש... 

שאלתי חסיד זקן מחסידות שידועה בכך שחסידיה מצייתים לאדמו"ר ללא מחשבה שנייה, מה הוא יעשה אם האדמו"ר יורה לו לקפוץ מהגג, והשיב לי שהוא יבקש שהאדמו"ר יקפוץ ראשון והוא אחריו. אבל אמר לי שאמר לילדיו שאם נראה להם שהאדמו"ר הורה להם דברים שהם היפך ההלכה שילכו לפוסק הלכה וישאלו אותו...

ואם נחזור לישיבת רש"י, השאלה ששאלתי את הבחורים והוכיחה לי שמשהו שם לא בסדר: אם אני אראה לך סרטון של הרב עושה מעשים מגונים האם תעזוב מיד את הישיבה? אם הוא יודה בכך ויורשע האם תאמין לזה? האם תפסיק איתו כל קשר? ומה הם ענו לי? אין מציאות כזו, זה לא יתכן. בדיוק מה שתלמידי ברלנד אומרים...

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 10:34 לינק ישיר 

לא מבין למה לשאול שאלות כאלה
אם אני ישאל אותך על הרב קנייבסקי במידה ויתנהג לא יפה ויקלל וכו מה תעשה אני מניח שהתשובה שלך תהייה זהה שזה לא יתכן.
הוא הרב שלהם הכניס בהם הרהורי תשובה אז למה להעלות שאלות תאורטיות.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 11:09 לינק ישיר 

סקופער

אתה צודק לחלוטין, אבל נראה לי שהשאלה הזו איננה דווקא על ישיבת רש"י אלא היא הרבה יותר רחבה, מפני שנראה שזהו סוד ההצלחה של הרבה מהעוסקים בתחום הנשירה.
לפני כ-14 שנים אמר לי הרב ברוך צבי גרינבוים ראש ישיבת "דרך השם" שבישיבת "שערי יושר" של הרב משה גולדשטיין יש ממש פולחן אישיות סביבו והתלמידים יעשו כל מה שיאמר להם והוא בעיניהם הפוסק בכל דבר ועניין, הרב גרינבוים עצמו הביע אז את הסתייגותו מדרך זו אולם הרושם שלי שבמהלך השנים הוא עצמו גם הלך בדרך זו.
את ישיבת רש"י ואת הרב חייקל מילצקי אני מכיר כבר למעלה מעשור, כמה מגיסיי למדו שם ועדיין קשורים למקום ופגשתי עוד תלמידים רבים בעבר ובהווה. הקשר האישי שלהם לרב מילצקי והערצתם אליו היא סוד ההצלחה של המקום לטוב ולמוטב, לא נראה לי שהמקום היה יכול להצליח בלי ההערצה הזו.
לפני 5 שנים ביקרתי בישיבת "מאורות נתן" בחשמונאים של הרב משה שטיינהרטר, התפעלתי מאוד מהדרך החינוכית של הישיבה, אבל יצאתי עם תחושה לא טובה בנוגע לתלות הרבה שנוצרה לתלמידים עם הישיבה באופן קיצוני, עד שנראה שללא הישיבה אין להם חיים. לצערי הרב, התגלה בשנים האחרונות שהוא התנהג לא כראוי עם התלמידים, הישיבה נסגרה והוא נכנס לכלא.
האם לא ניתן להשפיע לטובה על נוער חרדי נושר בלי פולחן אישיות? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 11:28 לינק ישיר 

סקופער, השאלה שלך היא שאלה כללית על כל רב / גדול / מנהיג מוערך, ובטעות יסודה, וסתם נתפלת לאישיות מוערכת העושה גדולות ונצורות שלא מנסה לפעול בכלל בכיוון שאתה מנסה לצייר אותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 12:23 לינק ישיר 

הכל שאלה של מידת היר"ש של הבנאדם.
לא לחינם הגמ' מדגישה בפרנס המטיל אימה יתירה על הציבור את הנקודה של "שלא לשם שמים". זה יכול להיות הפתח של הגיהינום, ויכול להיות ההפך הגמור. וד' בוחן כליות ולב.
לרוב, אצל אנשים שהכשילו את הרבים, ראו כבר בשנים המוקדמות דברים מוזרים ומשונים, ואנשים גדולים ידעו אף להצביע עליהם.
שמעתי על אחד מהמפורסמים שבהם, שבצעירותו היה נכנס לכולל ולווה כספים בלי חשבון, מה שהדליק אצל אחד מגדו"י נורה אדומה לגביו, עד שנזהר מאוד להרחיקו אף בשנים המאוחרות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 12:48 לינק ישיר 

בדיוק רציתי לכתוב על שערי יושר.. זה דומה מאוד ובאמת מוזר ומוגזם, אבל הבחורים שם כמו ברש"י לפחות בתחילת הדרך, היו אבודים, והרבנים מילצקי וגולדשטיין שימשו להם כהורה ולא רק כר"י, ומזה נולדה צורת ההתנהלות שממשיכה גם היום כאילו זו מסורת..

לא בטוח שזה טוב, כמו שלא בטוח שזה כ"כ גרוע..

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 13:08 לינק ישיר 

חייקל מילצקי
תרשמו את השם הזה וניפגש אצלו בתור בעוד 25 שנה 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 13:28 לינק ישיר 
אבי_כ

לא כל מקום בו תלמידים מעריצים את רבם - אפילו בהערצה עיוורת הופך מיידית לכת.

אצל ברלנד מאפייני הכת הם בולטים לעין - יש פה נשים שלא העלו בדעתם שזה שהוא פוגע בהם זו בכלל בעיה, יש פה תלמידים עוורים שרבם מודה בריש גלי שהוא פגע בנשים, הוא מודה שעבר ואולי גם עובר על על סעיפים שלימים בשולחן ערוך וזה לא מזיז להם.

האם באמת לתלמידים אין שום בחירה? גם בשאלות קיצון כמו התאבדות או אפילו לעבור על אחת ממצוות התורה?
האם ,לו יצויר שתעמוד השאלה באופן ברור, הם  לא ידעו להבחין שרבם הוא רחוק כרחוק מזרח ממערב ממלאך אלקים צבק'ות ולא יבקשו יותר מפיו תורה?
קשה לי להאמין שזה הסיפור בישיבות שהבאת מהם דוגמא

תוקן על ידי אבי_כ ב- 08/04/2018 13:28:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 14:13 לינק ישיר 

לא מבין מהיכן הקלות דעת להכתים אדם עתיר זכויות רק בגלל איזה סברת כרס ודימוי שערכת בינו לבין פשוע אחר כי לשניהם יש במקרה אותו צבע שיער
התלמידים שלו ענו בצדק שמבחינתם השאלה לא רלוונטית כי רבם לא יעשה דברים כאלה, האם הם אמורים לחשוב אחרת?
זה שהם תלויים בו כנראה הוא כמו אבא שלהם וזה לא דבר פסול, יש לו חזקת כשרות והערצתם לרבם לא אמורה להפוך אותו לחשוד במשהו רק בגלל שיש כמה עבריינים בעולם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 17:44 לינק ישיר 
momeir

שומר10 כתב:
לא מבין מהיכן הקלות דעת להכתים אדם עתיר זכויות רק בגלל איזה סברת כרס ודימוי שערכת בינו לבין פשוע אחר כי לשניהם יש במקרה אותו צבע שיער
התלמידים שלו ענו בצדק שמבחינתם השאלה לא רלוונטית כי רבם לא יעשה דברים כאלה, האם הם אמורים לחשוב אחרת?
זה שהם תלויים בו כנראה הוא כמו אבא שלהם וזה לא דבר פסול, יש לו חזקת כשרות והערצתם לרבם לא אמורה להפוך אותו לחשוד במשהו רק בגלל שיש כמה עבריינים בעולם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 17:49 לינק ישיר 

סקופער כתב:

ואם נחזור לישיבת רש"י, השאלה ששאלתי את הבחורים והוכיחה לי שמשהו שם לא בסדר: אם אני אראה לך סרטון של הרב עושה מעשים מגונים האם תעזוב מיד את הישיבה? אם הוא יודה בכך ויורשע האם תאמין לזה? האם תפסיק איתו כל קשר? ומה הם ענו לי? אין מציאות כזו, זה לא יתכן. בדיוק מה שתלמידי ברלנד אומרים...

אני מקווה שזה גם מה שהילדים שלך יגידו על שאלה דומה ביחס אליך. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 17:54 לינק ישיר 

אני רוצה להבהיר, אין לי דבר נגד הרב מילצקי ודומיו, רק אני שואל האם זה תקין יש כזה פולחן אישיות כמו שכתבו כאן? האם אין דרך אחרת לעזור לנוער נושר בלי הערצה עיוורת זו?

ולמי ששאל, אני אומר מפורש, אם אראה את אחד מרבותיי עושה כך ואין דרך לדון לכף זכות, כגון שרואים סרטון ברור וכדו', מיד אפרוש ממנו. אין דרך אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 19:27 לינק ישיר 

כותב לי מישהו באישי:

אחד ההבדלים הבולטים והמהותיים הוא, שברשי אחרי שהבחור מתייצב ומתחתן הרב מילצקי לא מוכן להמשיך להיות איתו בקשר, הוא ממש זורק אותם, וזה מראה שהכל לצורך בניית הבחורים ולא כת וכו' הבדל ברור ומשקף

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 20:36 לינק ישיר 

אךטובוחסד כתב:

בדיוק רציתי לכתוב על שערי יושר.. זה דומה מאוד ובאמת מוזר ומוגזם, אבל הבחורים שם כמו ברש"י לפחות בתחילת הדרך, היו אבודים, והרבנים מילצקי וגולדשטיין שימשו להם כהורה ולא רק כר"י, ומזה נולדה צורת ההתנהלות שממשיכה גם היום כאילו זו מסורת..

לא בטוח שזה טוב, כמו שלא בטוח שזה כ"כ גרוע..

יתכן שבמצב הרוחני שהבחורים מגיעים אכן צריך דמות חזקה בתמונה. כדי להתגבר על כל הפיתויים הקורצים בחוץ.
השאלה מה קורה אחרי שהבלור "מתייצב" ומתחתן.
לפעמים זו כבר תלות שהבחור מטפח בעצמו (אוליי כהכרת הטוב)

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 21:00 לינק ישיר 
פדהאל

הרב מילצקי אדם גדול ומדהים שלוקח בחורים שחלקם בקשיים גדולים, ונותן להם אור, תקווה, רוחניות ותורה.
אני לא מבינה ולא רואה שום טעם לכותרת הקיצונית הזו ולהאשמה בכלל בגלל איזו השוואה או קושי שלך עם דרך ההנהגה שלו, גם אם אפשר להבין את הקושי, ואני לא נכנסת לזה.

כדי להאשים ריך להכיר את המקום לעומק ולרוחב, להבין את המעלות והחסרונות ולבדוק כמו שכתבו כאן קודם: מה קורה כשהבחורים נעמדים על הרגליים, עוברים לישיבה טובה אחרת, מתחתנים וכו'.

אני מכירה בחור אחד משם, שממש לא תלותי ברב מילצקי, למרות שהוא בהחלט מעריך אותו ואולי אפילו מעריץ, אבל הוא עומד לעצמו ויש לו דעה משל עצמו. נשמע לי מחפיר לדבר על מה הוא היה עושה אם היה מגלה עליו משהו רע מאוד. הייתם רוצים שיעלו אפשרויות תאורטיות כאלו גם לגביכם?

תוקן על ידי פדהאל ב- 08/04/2018 21:03:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2018 21:40 לינק ישיר 

יש כאן בלבול. אף אחד לא לוקח לרב מילצקי את זכויותיו. כבודו במקומו מונח. כוונתי הייתה לשאול האם אין זה סכנה שיש פולחן אישיות שיכולה להביא למקרים קיצוניים רח"ל? כמו שאנו רואים אצל ברלנד למשל.

אני לא אוהב את זה, ויתכן בהחלט שזו הדרך להצלחה עם החברה האלה, אבל שאלתי במקומה עומדת.

אם רוצים לדון על ישיבת רש"י עצמה אפשר לפתוח אשכול נוסף, וגם שם יש להאריך במה ששמעתי. למשל אחד מהבחורים סיפר בהתלהבות שהרב זרק עליו קילו חומוס. הוא זכה, הוא ולא אחר...

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בחדרי חרדים > ברלנד, ישיבת רש"י וג'ים ג'ונס
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext