בית פורומים עצור כאן חושבים

מאמר: תורה שבעל פה - ביסוס פילוסופי היסטורי ומקראי לסמכותה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/5/2018 14:53 לינק ישיר 
מאמר: תורה שבעל פה - ביסוס פילוסופי היסטורי ומקראי לסמכותה

שלום רב לכל הגולשים.

מוגש בפניכם מאמר פרי עמלי, המבסס את סמכותה של התושב"ע מן ההיבטים השונים.
ניגשתי למלאכה זו מכיוון שלא ראיתי קובץ כלשהו העוסק בביסוס התושב"ע באופן רציונלי וישר, וללא הדוגמות הידועות.
אם תהיינה הערות \ השגות וכדומה, אשקול לתקן במהדו"ב.

קישור למאמר:

תוקן על ידי יאיר3 ב- 23/05/2018 14:53:47

תוקן על ידי יאיר3 ב- 23/05/2018 14:56:13

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2018 16:00 לינק ישיר 

כמו באשכול הסמוך שבנית  הררים העומדים על כרעי תרנגולת גם כאן לשאלה הבסיסית לא מצאתי מענה .(הטענה שלך שכך כתוב בתורה היא טענה מעגלית שאינה מתקבלת על הדעת)
האם זה סביר שאלוהים שנתן תורה סומך על בני אדם שיפרשו אותה במשך הדורות?
אנו רואים מול עינינו  עד כמה ניתן לסמוך על פרשנים והדוגמה שעולה לי עכשיו לראש היא דומת הרב ברלנד שפירש את התורה לפי גחמנותו והרס חיים של נשים בפרשנות מטורפת של התורה.
כמובן שהוא לא היחיד אלא שהוא ממחיש בצורה קיצונית את האבסורד הזה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2018 16:20 לינק ישיר 

האמת כי הסמכות לחכמים לשנות ולחדש חוקים אינה כתובה בתורה- היא מוגבלת רק לבית דין מערי השדה שלא הגיעו לפס'ד מוסכם הן עולים לי'ם והם מצווים לקיים. אבל לא כל עם ישראל. בכל ענין אחר.
אבל בתורה לעומת זאת כתוב בפרוש -בלי התפלספות ופרשנות מטעה-  לא תוסיפו. לא תגרעו. כלומר שלילה מוחלטת של התורה שבעל פה. אני מכיר את רש'י לא להוסיף על פרשיות התפילין והציצית. הבעיה שפרשיות התפילין אינן כתובות בתורה וכן מספר הגדילין

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2018 16:25 לינק ישיר 

אפריםבן כתב:
כמו באשכול הסמוך שבנית  הררים העומדים על כרעי תרנגולת גם כאן לשאלה הבסיסית לא מצאתי מענה .(הטענה שלך שכך כתוב בתורה היא טענה מעגלית שאינה מתקבלת על הדעת)
האם זה סביר שאלוהים שנתן תורה סומך על בני אדם שיפרשו אותה במשך הדורות?
אנו רואים מול עינינו  עד כמה ניתן לסמוך על פרשנים והדוגמה שעולה לי עכשיו לראש היא דומת הרב ברלנד שפירש את התורה לפי גחמנותו והרס חיים של נשים בפרשנות מטורפת של התורה.
כמובן שהוא לא היחיד אלא שהוא ממחיש בצורה קיצונית את האבסורד הזה .

יואיל נא כבודו לפרש באשכול הסמוך באיזו תרנגולת וכרעיים מדובר. אתה יודע גם להעלות טענות?
ובאשר לאשכול הנוכחי, בהחלט סביר, וכמו שבפירוש ניתנה הסמכות לפרש בפרשיית 'כי יפלא'. לכל היותר יש כאן קושייה צדדית מדוע אלוקים נהג כך.
אבל כעת אני חושב שאתה בכלל אתאיסט, וכמובן שהמאמר על התושב"ע לא מיועד לאחד כזה. לכן אין כאן שום מעגליות.
אני מקווה שכשנפתח כאן אשכול שבא להוכיח הלכה מהגמרא, אתה לא טוען שמדובר במעגליות (שהרי מי אמר שאת הגמרא אלוקים נתן?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2018 16:27 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
האמת כי הסמכות לחכמים לשנות ולחדש חוקים אינה כתובה בתורה- היא מוגבלת רק לבית דין מערי השדה שלא הגיעו לפס'ד מוסכם הן עולים לי'ם והם מצווים לקיים. אבל לא כל עם ישראל. בכל ענין אחר.
אבל בתורה לעומת זאת כתוב בפרוש -בלי התפלספות ופרשנות מטעה-  לא תוסיפו. לא תגרעו. כלומר שלילה מוחלטת של התורה שבעל פה. אני מכיר את רש'י לא להוסיף על פרשיות התפילין והציצית. הבעיה שפרשיות התפילין אינן כתובות בתורה וכן מספר הגדילין

התייחסתי לזה במאמר בפרק על השתנות ההלכה (חוק סטטוטורי וכדומה). לפי דבריך לא קראת זאת בכלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2018 16:58 לינק ישיר 

האם זאת קושיה צדדית?  
זה חוסר סבירות קיצוני והדוגמה של הרב ברלנד ממחישה את זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2018 17:13 לינק ישיר 

אפריםבן כתב:
האם זאת קושיה צדדית?  
זה חוסר סבירות קיצוני והדוגמה של הרב ברלנד ממחישה את זה.

ברור שזו קושיה צדדית. אם יש תושב"כ אז יש תושב"ע, זה הכל.

קושיות אפריוריות שכאלה יכולות לדחות חצי מהדברים בעולם.
זה מזכיר לי שבויקיפדיה כתוב שסיפור מגילת אסתר לא אירע מעולם, שהרי לא סביר שהמלכה ושתי תסרב בפומבי למלך.....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2018 18:14 לינק ישיר 

למי כתבת את המאמר? לאלה שכבר מאמינים שאם יש תורה שבכתב אז יש  תורה שבע"פ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2018 18:29 לינק ישיר 

לא. לאלה שמאמינים בתושב"כ. המאמר עצמו בא לומר שאם יש תושב"כ יש תושב"ע.
אבל מהיכרותנו הקצרה כבר הבנתי שמדובר בקיר, ועם קירות אני לא נוהג לדבר (שלא יחשבו שאני משוגע).
כל טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2018 19:03 לינק ישיר 

אד הומינם כמיטב אתרי החזרה בתשובה. כשאין מה לענות אז הנמען הוא קיר.
זה כתוב בתושב"ע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2018 20:15 לינק ישיר 

אפריםבן כתב:
אד הומינם כמיטב אתרי החזרה בתשובה. כשאין מה לענות אז הנמען הוא קיר.
זה כתוב בתושב"ע?

אני מבין שמדובר בטרול. לפחות תודיע לפני.
ולשאלתך, בהחלט, כשאין על מה לענות, מתחילים להבין שמדובר בקיר.
אפילו לא שאלת כאן איזו שאלה שאפשר לנסות לענות עליה.
אם אתה לא עושה פה הצגה אחת גדולה ומפיל אותי פה בהטרלה, אני מאחל לך להתנהג כמו בן אדם הגיוני, להעלות טענות במקום לבלבל בשכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2018 09:21 לינק ישיר 

כמה הערות

דרך התורה ברמיזות

·         ערבך ערבא צריך, וכי משום שיש מדרשים משונים (שמי יודע מה קשרם למציאות, ראה, בין היתר, מאמר ר"א בן ברמב"ם על דרשות חז"ל) תרגע רוחנו באשר למדרשי הלכות?

·         אם זו השיטה – היא נכשלה. ראה כמה מחלוקות נוצרו ואין מבין על בוריו.

סתירות בתורה

לא צריך קורטוב חוצפה לעשות מהשאלה תירוץ? הנבצר מה' לדבר ברורות?

ידע מוקדם

סתם הצעה לחומרא חדשה – אולי נאסור כל פעולה שאינה פיקו"נ מחשש שמא נאסרה בידע הקדום שהונחל בע"פ.

יצירת הרתעה ולימוד רעיון

או שלהיפך. אין ממש צורך לשבות בשבת. התורה התכוונה רק על דרך הרעיון, אבל מספיק קצת לנוח.

הפרדה בין תיאוריה למעשה

הדוגמאות של פרו' הנשקה חלקן דחוק. לדוגמה:

·         לכתוב בטוי מטעה כעין תחת עין (ולגבי אישה ששלחה ידיה נאמר אף לא תחוס עיניך, בטוי שאינו שייך כאשר ההשלכה המעשית הינה ממון) ככוונה לממון עם נפ"מ צדדית (לגבי הודאת בע"ד שמי יודע אם אינה פלפול בעלמא)- היה פשוט יותר לרמוז את הנפ"מ (למשל בבטוי "כופר עין תחת וכו'").

·         לומר שבפיגול מסברא הפשט דחוק (בגלל הרטרואקטיביות) הינו דחוק מאוד. וזה שמגמ' מוכח כך – ערבך ערבא צריך.

·         אם כאן מחשבה כמעשה אולי גם מחשבת עשיית מלאכה בשבת הקרובה הנחשבת ביום ה' תיאסר? והלא סברא היא.

·         השיטה בכלל נראית יצירה של תמהוני (מישהו מכיר ספר חוק אחר שנכתב כך?) וחלילה לעשות את ה' לתמהוני.

לפעמים יש כעין סתירות. למשל הסתמכות על הנשקה המסביר ברמב"ם את עין תחת עין כרעיון המצווה לעומת הסתמכות על ההסבר ברמב"ם  כי בזמן מזה זה היה הדין (אכן ניתן לשלב) או הסבר של המקרא כחוק מקובל לעומת ההסבר הארוך על דרשות חזל התופסות את המערכת כמערכת משפטית מדוקדקת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2018 10:16 לינק ישיר 

יאיר3 כתב:

מאמר זה נכתב על רקע תופעה הולכת וגוברת של אתרי מיסיון נוצרי )המכנים עצמם 'יהודים
משיחיים'( הממלאים את הרשת, ותוקפים חדשים לבקרים את סמכותה של התושב"ע.
הערוץ המרכזי נקרא iGod ,והוא עוסק השכם והערב בתקיפת היהדות המסורתית במדיומים
האינטרנטיים השונים: YouTube ,Facebook ,אתרי אינטרנט שונים )חלקם בשמות שונים,
אך תחת אותו מפעיל(, ועוד.

למה לכתוב כל כך הרבה כדי להגן על התושב"ע כאשר אפשר להראות
שלנצרות לסוגיה השנים אין מושג בברית החדשה?

אם היית מבין את הברית החדשה היית יודע שהיא איננה מדברת על מישהו
בשר ודם שנולד לבתולה ונצלב לפני כאלפיים שנים.

את ההוכחה תמצא בקורנתיים 2, פרק 13, פסוקים 5,6

קישור לניסוחים השונים של הנ"ל:
http://biblehub.com/niv/2_corinthians/13.htm

כך זה נראה:
5Examine yourselves to see whether you are in the faith; test yourselves. Do you not realize that Christ Jesus is in you—unless, of course, you fail the test? 6And I trust that you will discover that we have not failed the test.

נסה לראות אם אתה מאמין; בחן את עצמך.
אינך מבין שישוע המשיח נמצא בך?- אלא אם כן, בוודאי. נכשלת במבחן.
ואני סומך שתגלו שלא נכשלנו במבחן.

ישוע המוזכר בברית החדשה איננו בשר ודם שחי אי פעם, אלא "משהו" שנמצא
אצל כל אדם.

וכל הנ"ל מבלי להזכיר את מארק טוויין.....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2018 12:52 לינק ישיר 

יאיר. אתה כותב וחושב שהאמת איתך. ורק איתך. כאן זה מקום לדיון פומבי. והוא פורה רק אם יושמעו דעות מנוגדות ולא מתישרות עם דעותיך. וכן אול אתה כן צודק בסרובך לשמוע ולהבין דעה שלט מסכימה איתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2018 21:16 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:

כמה הערות

דרך התורה ברמיזות

·         ערבך ערבא צריך, וכי משום שיש מדרשים משונים (שמי יודע מה קשרם למציאות, ראה, בין היתר, מאמר ר"א בן ברמב"ם על דרשות חז"ל) תרגע רוחנו באשר למדרשי הלכות?

·         אם זו השיטה – היא נכשלה. ראה כמה מחלוקות נוצרו ואין מבין על בוריו.

סתירות בתורה

לא צריך קורטוב חוצפה לעשות מהשאלה תירוץ? הנבצר מה' לדבר ברורות?

ידע מוקדם

סתם הצעה לחומרא חדשה – אולי נאסור כל פעולה שאינה פיקו"נ מחשש שמא נאסרה בידע הקדום שהונחל בע"פ.

יצירת הרתעה ולימוד רעיון

או שלהיפך. אין ממש צורך לשבות בשבת. התורה התכוונה רק על דרך הרעיון, אבל מספיק קצת לנוח.

הפרדה בין תיאוריה למעשה

הדוגמאות של פרו' הנשקה חלקן דחוק. לדוגמה:

·         לכתוב בטוי מטעה כעין תחת עין (ולגבי אישה ששלחה ידיה נאמר אף לא תחוס עיניך, בטוי שאינו שייך כאשר ההשלכה המעשית הינה ממון) ככוונה לממון עם נפ"מ צדדית (לגבי הודאת בע"ד שמי יודע אם אינה פלפול בעלמא)- היה פשוט יותר לרמוז את הנפ"מ (למשל בבטוי "כופר עין תחת וכו'").

·         לומר שבפיגול מסברא הפשט דחוק (בגלל הרטרואקטיביות) הינו דחוק מאוד. וזה שמגמ' מוכח כך – ערבך ערבא צריך.

·         אם כאן מחשבה כמעשה אולי גם מחשבת עשיית מלאכה בשבת הקרובה הנחשבת ביום ה' תיאסר? והלא סברא היא.

·         השיטה בכלל נראית יצירה של תמהוני (מישהו מכיר ספר חוק אחר שנכתב כך?) וחלילה לעשות את ה' לתמהוני.

לפעמים יש כעין סתירות. למשל הסתמכות על הנשקה המסביר ברמב"ם את עין תחת עין כרעיון המצווה לעומת הסתמכות על ההסבר ברמב"ם  כי בזמן מזה זה היה הדין (אכן ניתן לשלב) או הסבר של המקרא כחוק מקובל לעומת ההסבר הארוך על דרשות חזל התופסות את המערכת כמערכת משפטית מדוקדקת

נראה שקראת חצאי משפטים.

1. ההוכחה אינה מהמדרש, אלא מהפסוקים של השמות עצמם.
2. זו קושיה על הקב"ה. בכל אופן אם לא לוקחים בחשבון את ביקורת המקרא, זה מוכיח אי דווקנות לשונית.
3. לא חיישינן, ואין הקב"ה בא בטרוניא וכו'.
4. הצעה מעניינת. הסנהדרין והמסורת אומרות אחרת, מה לעשות.
5. התורה שבכתב מבטאת את ההלכה השמיימית, לפני שהגיעה אלינו.
6. למה סתירות? הצעתי כמה הצעות והבוחר יבחר. לי אישית נראה שהמערכת ככללה כוללת כמה הסברים ולא הסבר אחד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2018 21:17 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
יאיר. אתה כותב וחושב שהאמת איתך. ורק איתך. כאן זה מקום לדיון פומבי. והוא פורה רק אם יושמעו דעות מנוגדות ולא מתישרות עם דעותיך. וכן אול אתה כן צודק בסרובך לשמוע ולהבין דעה שלט מסכימה איתך.

עוד טרול? מה הקשר של תגובתך פה?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מאמר: תורה שבעל פה - ביסוס פילוסופי היסטורי ומקראי לסמכותה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext