|
|
| נשלח ב-24/7/2018 18:26 |
|
| |
אפרים בן
לא באתי להתייחס לשאלת ההיסטוריות של מעשה בר קמצא. רק לבעיה המומחשת ולהעדר פתרונות אחרים שהיום קיימים. ולכן בר קמצא לא היה נאלץ ללכת בדרכו הקיצונית והמתנקמת.
אשר למעמד הר סיני, כמדומה שיש לך הנחות מסויימות לגבי מה שהיה או לא היה שם.
האם מה שמתואר שהיה שם היה אירוע במישור האינטרסובייקטיבי, כלומר שניתן לצפיה לא רק בתחושות האישיות אלא גם במכשירים? אני מניח שזה יפתיע אותך, אבל הנחת היסוד של המספר היא שהיו שם אירועים שאם היית מנסה לקלוט בסמארטפון שלך היית שומע ורואה ויכול להפיץ.
ואם לא, אז מה? הבה נקפוץ קדימה לתקופה ולאדם מעניין מאד - ז'אן דארק, המיסטיקאית שהביאה מהפכה לצרפת הכבושה. היא מספרת שמדבר איתה מלאך. כמובן את המלאך הזה אי אפשר לצלם. אבל אפשר להתרשם ממנה אישית. יתכן שאילו היית שם, היית מפיץ בפייסבוק שפגשת אדם יוצא דופן, אולי אפילו נביא. בוודאי שהיו כאלו, הרבה כאלו, שהאמינו בזה אז ושם.
התגלות יכולה להיות בתוך הסובייקט ועדיין להיות דבר אמיתי.
כפי שאמרה הרבנית ראולינג, דרך הדובר שלה אלבוס דמבלדור זצ"ל:
זה שזה בדמיון שלך, הארי, זה לא אומר שזה לא אמיתי!
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2018 21:01 |
|
| |
[מיימוני, אני חושבת שאמרתי את כל שיש לי להגיד. ברמה העקרונית, אבל חשוב לי להדגיש משהו במישור הספציפי של נושא "נקמנות היתר" לשיטתך. איני מזהה את הדוגמא הראשונה שנתת, אבל הניסיון מוכיח שאין מה לרחם על האיש – הוא בודאי יקבל סדרה חדשה בעוד שנה או שנתיים, ובינתיים יש לו מספיק כסף (וחברים שמגינים עליו...) כדי להסתדר. הדוגמא השנייה שלך היא מפורסמת, והאופן שבו אתה מציג אותה הוא מגוחך. רוזאן בר ידועה כבר שנים בהתבטאויות גזעניות, שאינן רק סרות טעם אלא גם אלימות. היא מפיצה שקרים ולשון הרע, תיאוריות קונספירציה חסרות בסיס, מרושעות ומסוכנות (שהיא עצמה טוענת שהיא מפרסמת אותן בגלל שהיא תחת השפעת כדורים). הפיטורין שלה מהסדרה לא היו בגלל שאמרה את מילת הN אלא בגלל שקראה לאישה שחורה "קופה", ובכך השתמשה בביטוי גזעני ופוגעני מכוון, שמשמש מילת קוד גזענית מבוססת בתרבות האמריקאית (קצת כמו המילם "בנקאים", "תומכי גלובליזציה" או "חובבי כסף" כלפי יהודים – כל אלה נמצאים בשימוש נרחב באמירות ניאו-נאציות ומשמשים קוד לגנאי, זלזול ואלימות מילולית כלפי יהודים בארה"ב של היום). העובדה שהיא גם תומכת טראמפ אינה קשורה ל"עונש" שקיבלה, גם אם אפשר להניח שהיא קשורה לעמדות שלה בכל הנושאים שהזכרתי לעיל. בכל מקרה, היא אישה עשירה , שיש לה קהל מעריצים גדול וגם לא מעט תומכים שבדיעבד (כמוך, למשל...), כך שאני לא חושבת שצריך לדאוג שמא נפגעה יותר מדי או באופן בלתי פורפורציונלי לחטאיה. (אם הייתה מספרת בדיחות אנטישמיות או מפרסמת קריקטורות אנטישמיות, גם אז היית חושב שזה עונש כבד מדי לפטר אותה מסדרת טלויזיה?) אז לשאלתך – לא, אני לא מכירה אנשים שנענשו יתר על המידה בגלל "גם אני". אני מכירה יותר מדי אנשים שלא נענשו בכלל, ושבגללם נוצר המושג והשימוש בו.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2018 23:18 |
|
| |
אמשלום
נתת לי חומר רב ללמוד ולחשוב עליו.
תודה ואיקון ירוק.
(איקון ירוק אינו מחייב הסכמה לתכנים).
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2018 23:20 |
|
| |
לא בדיוק בנושא שלנו. אבל עדיין. מודעות לפייסבוק ולאופן שבו היא משנה את חיינו.
רבי עקיבא היה משתמש בפייסבוק?רב העיר צפת הרב שמואל אליהו בסרטון חדש ובו קריאה לרבנים "חובה להתאמץ ולהשתמש בכלי המדיה כדי ללמד תורה בהמון".
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2018 23:25 |
|
| |
אחד המאפיינים של פייסבוק הוא השיימינג. בדרך כלל זה רע מאד. יש כנראה יוצאי דופן. כמו הסיפורים על מסרבי גיטין שהוקעו בפייסבוק.
צריך זהירות רבה מאד כאשר עוסקים בנושא הזה, ואפילו כאשר רק מדווחים עליו כמו פה.
ועדיין, סבורני שזה מצדיק את מה ששיערתי, שהפייסבוק היה יכול לשמש כפורקן לרגשותיו הסוערים, באופן מובן בהחלט, של בר קמצא.
יש כאן שרשרת ארוכה מדי, בין דברי הרב שמואל אליהו לבין המסקנה שהוצאתי. הנקודה המשותפת היא המודעות לכך שפייסבוק בא ובינתים נשאר, וזה אומר שהיכולת שלנו לפרסם - גם מועקות - הוכפלה, הפכה לכלי, לטוב ולרע. ולכן מסקנתי.
כמובן, הכל יכול היה להיות הפוך.
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2018 23:31 |
|
| |
על קמצא ובר קמצא חרבה ירושלים- הגרסה האחרת, נוסח פייסבוק
מעשה במי שהזמין את קמצא רעהו למסיבה, שהיו בה מחשובי ירושלים, כמו רבי זכריה בן אבקולס.
טעה המקליד ושלח את המייל לבר קמצא.
הגיע בר קמצא, והתיישב, ולקח לו מן המעדנים.
הגיע בעל הסעודה, ראה את בר קמצא, התעצבן והלך ואמר לו: צא.
לא רוצה שיראו אותך בצילומים כאן בפיד על המסיבה (מקוה שכתבתי נכון, סמיילי)?
אמר בר קמצא בלחש: אתה לא מבין שכבר עכשו מצלמים אותנו?
קרא בעל הבית למאבטחים שלו וזרקו את בר קמצא החוצה.
ישב רזב"א לידם ונעץ בר קמצא מבטו ברזב"א בהמון כאב אבל רזב"א שתק ולא אמר כלום.
פרק ב
הלך בר קמצא ברחובות ירושלים ושוחח עם עצמו.
עצמו: לך תלשין לרומאים!
בר קמצא: לא, זה יכול להרוס את המקדש. הרומאים רק מחפשים תירוץ.
עצמו: אבל אתה לא יכול לעבור בשתיקה על זה. ראית איך רזב"א ראה הכל ושתק. וזה היה בשידור חי!
בר קמצא: רגע, זה רעיון.
הלך בר קמצא ופירסם את הסיפור בדף שלו.
הפך הסיפור לויראלי.
הלכו יושבי ירושלים והפגינו ליד הבית של בעל הבית.
עשו המון דיסלייקים לדף של בעל הבית בפייסבוק.
האם ניצל המקדש?
פרק ג'
פתח בעל הבית את הדף שלו וחשכו עיניו.
רתח מזעם.
הלך והלשין לרומאים...
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2018 23:16 |
|
| |
לא ברר האם הסיפור יכל להתפתח בכיוןן שלך, ר' מימוני, שכן על פי חוקי החברה היום, לזרוק אדם ממסיבה שלא הוזמן אליה, הוא דבר לגיטימי, התביעה היתה על חכמי התורה, שלא מחו, מפני שהלבנת פניו של אדם גם אם טעה טעות בתום לב, היא אסורה על פי התורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2018 06:11 |
|
| |
תלמיד תלמיד
תודה על העיון בשתי הגרסאות שלי למודרניזציה של הסיפור המקורי.
אכן לאחר שהקפצתי את הסיפור היישר למאה העשרים ואחת, יחולו בו שינויים לא רק בשל זמינות הטכנולוגיה של פייסבוק.
ואילו התורה חיה וקיימת ותובעת את עלבונם של הנעלבים ואלו שאין מי שימחה למענם.
אולי באמת כדאי לחזור אחורה, ולא קדימה, ולשאול מה היו הנביאים ירמיהו ועמוס, שהשאירו לנו את דבריהם הקשים נגד ניצול, אומרים על הסיפור הזה?
ועדיין יש לתהות. לא מבחינה מוסרית אלא מבחינת השכל הישר. אדם מגיע למסיבה בטעות, לאחר שהאמין שבעל המסיבה, שונאו הותיק, הזמין אותו - ואז מתברר לו שהלה עדיין כועס ושונא. מה חכם יותר ויעיל יותר? לצאת בשקט או להישאר על עמדו, להתווכח ולהציע כסף ולבייש את עצמו עוד יותר?
|
|
|
| נשלח ב-15/9/2018 21:25 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | הקב"ה רצה להחריב את ירושלים וכך היה מה שהיה. |
|
השאלה היא למה רצה. אם הסיבה היא חוסר ביטוי לפרט וחוסר לאמצעים לארגן קמפיין היעיל, אז אולי פייסבוק היה עוזר.
ואם הסיבה היא יותר עמוקה, ולבית המקדש הייתה סיבה להיפסק כי פסק זמן לשחיטוֹת בו, אלא השחיטוֹת לא פסקו אלא להיפך גדלו. לדעתי, יש סיבה גם עוד יותר עמוקה, אבל גם הזאת לעיל, לא הייתה נפטרת רק מעובדה לקיימות פייסבוק. ואם לתאר לרגע, כי המקדש היה ממשיך לעבוד כבית השחיטה פוּל-טַיים "הודות לפייסבוק", כאשר העמים נגמלו מן העולות מזמן. מה היה קורה עם עלבון השם כלפי העם הנבחר? מה היה נחרב?
|
|
|