בית פורומים בחדרי חרדים

עצוב: תופעת ה"סליחות המוזיקליות" הולכות וצוברות תאוצה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/9/2018 08:35 לינק ישיר 

כמדי שנה, השיבו אותי הסליחות הראשונות של מוצאי שבת אחורה בזמן.
אך החל החזן לנגן "אשרי יושבי ביתך" במנגינה הנושנה, והנה נסוג האור ועלטה היתה, והנה אנוכי בוורמייזא שעל נהר הריין, וצללי צלבים מעל גגות כנסיות מתארכים ונופלים על הרחוב.
ואצעד על אבני המרצפת העתיקות, וריחות מוכרים ונשכחים עלו באפי. ואראה בתים ומגדלים וחומות, גשרים ושערים, ומלאכי אבן צופים בדממה. ואראה את נהר הריין זורם בחשיכה, ואשמע קול צלצול פעמוני כנסיות ומזמורים בלטינית עולים מכל עבר.
ואבוא אל חצר אחת, ושם בית כנסת וגגו מחודד, ואור בוקע מתוך חלונותיו ומנגינה מוכרת. ואקרב אליו ואביט מבעד לחלונות, ושם יהודים רבים, זקנים וצעירים עטופי טליתות, ופניהם מאירים באור יקרות, והם אוחזים בספרים מצהיבים, וקול ניגון בוקע מפיהם.
ואשמע אחרי קול דהרות סוסים, ואסוב, והנה מלאך המוות רכוב על סוס צלבני ומשרתיו אחריו וחרבותיהם שלופות בידיהם. רואה הייתי עד אשר נפלו צלליהם על בית הכנסת, והחשיכו את אורו והשתיקו את קול הזמרה הנעים, והעלו אותו באש.
ואביט במדורה, והנה מתוך האש קם ועלה מלאך נורא למראה, גופו וכנפיו להבות יוקדות עד לב השמים, ורבבות ידיים מושטות נישאות מתוכן למרום, ורבבות עיניים לו מזילות דמעות לאין מספר, ונהרות של דם זורמים מתחת רגליו, וקולו כרבבות קולות זועקים שמע ישראל ועלינו לשבח לאדון הכל.
ואכיר אותו כי זהו עדיאל מלאך האמונה.
ויאמר עדיאל: זוהי אמונה. כך האמינו אבותיכם בתוך האש והחושך והדם. ולא היו להם מדע ופילוסופיה, אינטרנט ופייסבוק, סרטים ועיתונים, כי אם אמונה בלבד. ומכוח אמונתם מסרו את נפשם על קידוש השם, ולא כרעו ברך לפני הצלב. ואילו בני דורך נוטשים את אמונתם בכל רוח מצויה, ומשתחווים אפיים ארצה לפני דגל הקשת בענן של דור המבול.
ואומר אליו: אינך המלאך היחיד, עדיאל. התרצה כי נשוב לזמן בו קיבלת אתה את הממשלה בעולם?
ויאמר: אף אם אחפוץ בכך, לא כך נגזר במרומים, ולשוב לא תוכלו. אולם את זיכרון הדורות עליכם לנצור, ואת האש לשמור בלבבכם, כי מכוחה אתם קיימים.
ואראה והנה גוויל ספר תורה קרוע מתגולל בדם והאש אוחזת בו. ואקח אותו ויהי לאפר בידי, אולם האותיות פרחו באוויר ונכנסו ללבי.
ותישאני רוח ותשיב אותי לבית הכנסת שבעירי, ומחזור הסליחות פתוח לפני, ושם נאמר:
אשמנו מכל עם. בושנו מכל דור. גלה ממנו משוש. דוה לבנו בחטאינו. הוחבל איוויינו ונפרע פארנו. זבול בית מקדשנו חרב בעוונינו. טירתנו היתה לשמה. יופי אדמנו לזרים. בתינו לנוכרים. ועדיין לא שבנו מטעותנו...

©משה רט

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2018 12:22 לינק ישיר 

שרית560 כתבה:

כתוב והשב כהנים לעבודתם ולווים לשירם ולזימרם
בבית המקדש הלויים גם שרו וגם ניגנו בכלי זמר !!
ממילא בסליחות עם כלי נגינה כמו שהרב שלמה קרליבך זצל יסד מקורם בבית המקדש !!
והאחדות של כל החוגים דתיים חרדים חילונים מסורתים
המתפללים בצוותא !!
אילו סליחות מרגשות ומלאות הוד !!

נשלח מהאנדרואיד שלי

בבית המקדש גם אכלו קרבנות!!!!!!!!!
אכילת שווארמה מקורה בבית המקדש!!!!!!!!!!!!

(ומה יש לנו היום שמקורו בשעיר המשתלח?)

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2018 13:58 לינק ישיר 

נכון

פיינשמקער כתב:

(ומה יש לנו היום שמקורו בשעיר המשתלח?)

הביטוי "לך לעזאזל"...

תוקן על ידי HOORIKAN ב- 04/09/2018 13:59:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2018 15:57 לינק ישיר 

אמתצרופה כתב:

אלול תת"ל.
"מה נשמע? לא ראיתי אותך בסליחות של יצחק מאיר בגן סאקר, לאן הלכת? לפואטרי סלאם?

"האמת שמעתי על משהו חדש ורציתי לנסות".

"במה מדובר?"

"פשוט אומרים סליחות."

"מה הכוונה?"

"אז ככה, בנחלאות יש איזה בית כנסת שיש שם גבאי זקן שעוד זוכר את הנוסח של פעם".
"מה רק גיטרות?"

"לא. בלי גיטרות".

"בלי גיטרות?! אבל זה מנהג כבר שנים! איך רוקדים בלי גיטרות?"

"גם לא רוקדים!"

"לא רוקדים? אז מה עושים?"

"מתאספים, ואז אומרים את הנוסח העתיק של סליחות.
זו חוויה אחרת לגמרי! אומרים נוסח נוגה, בטעם של פעם, ממש מבקשים סליחה! זו חויה מאוד מטהרת, אתה יוצא משם ואתה מרגיש נקי יותר, טהור יותר, קרוב יותר לה'".

"באמת?! והרבנים מרשים את זה?"

"האמת לא כל כך שאלנו, בעיקרון גיטרות זו לא חובה הלכתית, זה רק מנהג, ורצינו לעשות משהו שיותר יחבר אותנו לאוירה של הימים האלה.
משהו של התחלה חדשה, דף חלק, כניעות".

"נו באמת! מה אתם חושבים שאתם יכולים לעשות מה שאתם רוצים?
לא שמעתם על "אל תיטוש תורת אימך"?
מנהגי ישראל הקדושים לא סתם נקבעו כך.
היום אתם עושים סליחות בלי גיטרות ומחר לאן תגיעו? "כך דרכו של היצה"ר היום אומר לו כך ומחר אומר לו כך עד שאומר לו לך עבוד עבודה זרה!".

"עבודה זרה... בכלל לא הגזמת... בסך הכל רוצים לעשות טקס שנוכל להתחבר אליו".

"להתחבר זה נחמד אבל זה לא אומר שצריך לזלזל במנהגים.
בכל אופן היה נעים להיפגש, שנה טובה!"

שנה טובה גם לך!".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2018 17:53 לינק ישיר 

כמו בכל דבר השאלה היא המינון.
והכוונה במקרה זה לא כמה פעמים אומרים סליחות עם או בלי תזמורת אלא מי האומר סליחות עם תזמורת.
לאדם שמתפלל יום יום במניין וגם לסליחות ללא תזמורת היה משכים לאומרן, ללכת לסליחות מוזיקליות זו הופעה ותו לא.
למי שממילא לא היה מגיע לסליחות בוודאי שעדיף סליחות מתוזמרות שיעוררו אותו אולי גם למחרת יש סיכוי שיגיע לפחות להתפלל במניין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2018 22:09 לינק ישיר 
מצדרביעי

פום_פאקערט כתב:
כמו בכל דבר השאלה היא המינון.
והכוונה במקרה זה לא כמה פעמים אומרים סליחות עם או בלי תזמורת אלא מי האומר סליחות עם תזמורת.
לאדם שמתפלל יום יום במניין וגם לסליחות ללא תזמורת היה משכים לאומרן, ללכת לסליחות מוזיקליות זו הופעה ותו לא.
למי שממילא לא היה מגיע לסליחות בוודאי שעדיף סליחות מתוזמרות שיעוררו אותו אולי גם למחרת יש סיכוי שיגיע לפחות להתפלל במניין.

התפיסה שלך כאילו זה משהו בדיעבד שטוב רק למי שבלי זה לא היה אומר-

כמובן לא נכונה...

באותה מידה אפשר גם לטעון הפוך- שמי שבלי זה לא היה אומר סליחות וממילא פחות מחובר לרעיון הסליחות-

בשבילו זה יותר הופעה.

לעומת זאת-מי שאומר כל יום סליחות ומחובר לרעיון שלהם- כשיבוא למקום כזה יחווה התעוררות ותשובה הרבה יותר גדולים....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2018 02:20 לינק ישיר 

אני לא מבין על מה כל הזעקה
מה נבהלתם
סך הכל מדובר ביהודים שבקשת סליחה, ולהיזכר מדברים שליליים שנעשו במשך השנה והחיים, לא עושה להם טוב, ומוסיקה כן עושה להם טוב, מה יותר נכון מאשר החלפת בקשת הסליחה בהשמעת קונצרט מוזיקה?

והאמת, יש לי כמעט את אותם טענות על כל אותם אנשים שסתם כך נעמדים בתוך מנין סליחות וממלמלים בלי סוף את הסליחות לקב"ה, כשהמחשבות הם על מה צריך להפקיד היום בבנק.

לא ככה מבקשים סליחה! תארו לכם שמישהו פגע בכם ומבקש סליחה תוך כדי שהוא מבדר את עצמו בגיטרה (כי הלוים עשו כך בבית המקדש..)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2018 09:06 לינק ישיר 

פגשתי לטאי כולו אפוף עצב, שאלתי מה קרה?
ענה לי אני עובר משפט קשה בר"ה. ומיד שאל אותי איך אתה כ"כ רגוע? עניתי לו אבי הוא השופט!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2018 09:40 לינק ישיר 
מצדרביעי

איש_חשוב כתב:
אני לא מבין על מה כל הזעקה
מה נבהלתם
סך הכל מדובר ביהודים שבקשת סליחה, ולהיזכר מדברים שליליים שנעשו במשך השנה והחיים, לא עושה להם טוב, ומוסיקה כן עושה להם טוב, מה יותר נכון מאשר החלפת בקשת הסליחה בהשמעת קונצרט מוזיקה?

והאמת, יש לי כמעט את אותם טענות על כל אותם אנשים שסתם כך נעמדים בתוך מנין סליחות וממלמלים בלי סוף את הסליחות לקב"ה, כשהמחשבות הם על מה צריך להפקיד היום בבנק.

לא ככה מבקשים סליחה! תארו לכם שמישהו פגע בכם ומבקש סליחה תוך כדי שהוא מבדר את עצמו בגיטרה (כי הלוים עשו כך בבית המקדש..)

במילים אחרות- אם אני מבין את טענתך,

הלווים לטעמך לא עשו טוב- בזה ששרו שירים- ובפרט בזמן הבאת חטאת וכדומה שבאה לכפר על עברות...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2018 10:20 לינק ישיר 

נטורי קרתא מונסי במחאה על סליחות עם מוזיקה

זהירות - צעקות ותמרות עשן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2018 23:16 לינק ישיר 

וזה ששרים בעת אמירת הסליחות והמנגינות בווידוי ? הסבירו את זה כבר שכשמנקים את הבית שמחים, כך כאן כשמנקים את הלב.
 אז גם מוזיקה הכניסו על אותו רעיון. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2018 01:46 לינק ישיר 

הדרך לתשובה, הנלמדת משירת הלויים

למרות הרושם הפשוט, שעצב הוא הרגש הקשור לתהליך התשובה, האמת היא שדווקא לרגש השמחה יש חשיבות מיוחדת ומכרעת בתהליך התשובה האמיתית. דווקא רגש זה הוא המראה שהתשובה נהייתה לחלק מן האדם.

מאת הרב הדר מרגולין

לחזור בתשובה...

מושג זה שייך במשך כל השנה כולה - ובפרט בחודשי אלול ותשרי, שאז זהו העניין המרכזי, "עבודת היום".

כבר פעמים מספר כתבנו אודות הקשר בין מדת השמחה לבין החזרה בתשובה. ו'חידשנו' 'חידוש'. שלמרות הרושם הפשוט, שצער יגון ואנחה - הם הרגשות שקשורות לתשובה, האמת היא שדווקא לרגש השמחה יש חשיבות מיוחדת ומכרעת בתהליך התשובה האמיתית. אין התשובה שלימה ללא רגש השמחה, כי דווקא רגש זה הוא המראה שהתשובה נהייתה לחלק מן האדם עצמו וקשורה לפנימיותו – ולא רק דבר חיצוני שאין האדם מזדהה עמו.

במאמר זה, נגש שוב לנושא האמור – אך הפעם מזווית ראיה חדשה.

אחד מגדולי האדמו"רים בדורות הראשונים של החסידות, היה מי שנקרא על שם ספרו: ה"מאור ושמש". והריני להביא דברים שכתב – בלשונו, אך קודם נקדים הקדמה קצרה:

כאשר אדם חטא בזמן שהיה בית המקדש קיים, היה עליו להביא קרבן חטאת כדי לכפר על נפשו. והנה דבר ברור הוא שאין הכפרה ראויה רק על ידי הקרבת הקרבן. אלא, יחד עם זאת צריך האדם לטהר את לבו, להרגיש רגשי חרטה על העבירה ולשוב בתשובה שלמה על חטאתו אשר חטא.

ואיך היתה חרטה זו מושגת?

הסכיתו ושמעו ללשונו של הספר "מאור ושמש" (פרשת שמיני ד"ה ויקריבו):

"ומצינו בחיבורי קודש כי כהני ה', בבא אדם לפניהם לכפר על נפשו, ראו ראשונה להכניע לב החוטא עדי ישוב בכל לב טרם יקריבו הקרבן, ורמזו ללווים המדברים בשיר לעורר בקול נעים עדי נשבר לב החוטא בקרבו - אז נרצה לו לכפר עליו".

דבר נפלא למדנו כאן.

שירתם של הלויים – היא שהשיגה את המטרה הנכספת! כי כידוע, הלויים היו משוררים בבית המקדש. עבודת השירה שלהם היתה מן העבודות החשובות ביותר, והיו מתכוננים לה במשך כמה שנים(!) עד שזכו המיומנים שבהם בשירה ונגינה להצטרף למקהלה קדושה זו. כאשר נחשף האדם לעומק שירתם, היה לבו נשבר בקרבו, והיה מגיע לרגש המתאים במאסו את העבירה. ואז, ורק אז, היו הכהנים מקריבים את קרבנו. אלו דברי ה"מאור ושמש" (ויצוין, שהוא כותב בראשית דבריו שמקורו "בחיבורי הקודש" – כי כך מצוי בספרי קבלה קדמונים).

עד כאן דברי הרב, מכאן ואילך דברי התלמיד...

אני סקרן מאד לדעת: מה נגנו הלויים? איזה שיר הם שרו, שגרם לסערת רגשות כה אדירה שעל ידה נשבר לב החוטא בקרבו? ואפילו אם את התווים המדויקים של הזמירות שלהם אבדנו, בכל אופן אולי נוכל לברר בכלל איזה סוג של שיר זה היה, שבכוחו היה לגרום לרגשות עזים כל כך של חרטה, של תשובה?

בעיני התשובה ברורה מאד. היה זה שיר של שמחה. של רוממות הנפש, של דביקות עילאית. שיר שכולו נשמה, ומעורר רגשי התעלות....

"רגע", יטען הטוען ויתהה התוהה. "מדובר על ניגון שמעורר לתשובה ולשברון לב על עבירות, מה פתאום שנניח שמדובר על שירי שמחה?"

אך הלא ברור הדבר, כי כך היתה כל מהותם של שירי הלויים, לשורר שירי שמחה. וראה לדוגמא, את אשר כתב רבנו בחיי בפירושו הגדול על התורה (הקדמה לפרשת נשא):

"כי היו הלווים מוזהרין ומצווים לשורר ולעורר השמחה על מצות הקרבן, כדי להיות מעשה המצווה בשמחה".

זו היתה מהותה של השירה שלהם בבית המקדש. וחוזרים אנו אם כן לשאלה: הואיל ושירי שמחה הם ששרו הלויים, מדוע וכיצד עוררו שירים אלו שברון לב וחרטה על עבירות? כאן אנו מגיעים לנקודה הפנימית של מאמר זה:

זו הדרך לתשובה!

כשאדם מכיר את הגדלות ורוממות של ה', הוא מבין שהקשר עמו הוא הדבר החשוב ביותר בחיים. כשאדם מתעורר לשמחה אמיתית של קרבת ה', הוא חש עד כמה רעה העבירה, מזיקה, מטמטמת את לבו של האדם מלחוש את הפנימיות של שמחה אינטנסיבית זו.

אכן, שירה של שמחה היוצאת מפי הלויים – אין כמוה עוד דבר היכול לעורר חרטה פנימית על עבירות!

לא היתה המטרה במאמר זה רק לחדש את הביאור בשירת הלויים. אלא, עיקר המטרה היה ללמוד ממנה לתשובה שלנו, גם כיום.

רצונכם לדעת כיצד להתעורר לתשובה? תוכלו לעשות זאת על ידי שתעוררו את לבכם לשמוח בה'. עוררו נא את השמחה בלב על כל קשר עם ה', הכירו נא בפנימיות לבבכם שבהמלכתו – בכך אתם זוכים לנגוע באמת האמיתית והפנימית ביותר שיש בעולם.

וממילא, גם תרגישו חרטה על כל עבירה, המונעת מכם את הקשר הזה, שהוא הוא החיים.

קיצרתי במקום שיש קצת להאריך, אך סמכתי על המעיין שיתבונן הלאה ויבין דבר מתוך דבר. היש תשובה מעולה מזו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2018 16:21 לינק ישיר 

מצדרביעי כתב:

במילים אחרות- אם אני מבין את טענתך,

הלווים לטעמך לא עשו טוב- בזה ששרו שירים- ובפרט בזמן הבאת חטאת וכדומה שבאה לכפר על עברות...

אותו אדם שהביא חטאת לא שר וניגן בעצמו, הלוים הם אלו ששרו וניגנו, הוא עמד והרכין ראש בחרטה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2018 11:08 לינק ישיר 

דעות טור אורח

"התקשר אליי אדם בסערה; נהיינו רפורמים"

"התקשר אליי אדם בסערה: נהיינו רפורמים. עושים סליחות עם גיטרות. העולם השתגע', אמרתי: ללא הגיטרה הם לא היו אומרים סליחות כלל" • אנשים נהיו יותר רגישים. דור האינסטנט. ולכן חשוב שהכל יעשה ברוגע ובשלווה, ובפרט תורה מצוות ומעשים טובים • מאמרו השבועי המרתק של המטפל הרגשי מרדכי רוט

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בחדרי חרדים > עצוב: תופעת ה"סליחות המוזיקליות" הולכות וצוברות תאוצה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.