|
|
| נשלח ב-18/11/2018 12:28 |
|
| |
אברהם בני יעקב היו רועים. כשהוא מוצג לפני פרעה הוא מוצג כרועה וכרועים. לרב המכובד בן התיירה פאסט נישט המקצוע של רועה צאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2018 19:23 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | | גיבובי מילים ורעיונות נדושים ורדודים. לבן נהג כמו כל אבא לבנות . שדואג לחתנם. רש'י רומז בפ' ויגש כי בעניני שידוכין מותר לשקר.
ולאחר מכן דאג לפרנסת חתנו ורווחת המשפחה. הוא לא התערב בחיי היום יום של יעקב. העובדה שהם גרו מרחק שלשה ימים.
נכון הוא אמר הבנות בנותי וכו' כך מדבר כל סבא נורמלי. הנפרד על כורחו מהם
מה ההתנפלות על סבא לבן- הגמרא אומרת- גדולה עבירה לשמה ממצוה שלא לשמה.
בזכות הרמיה בהחלפת הבנות. היו ליעקב 12 בנים ובת ולנו שבטי ישראל ו4 אמהות
בלי זה היו ליעקב רק 2 בניםץ |
|
ר' ירוחם, מספר הערות, ברשותך. א) אני מבין שיש לך הבנה אחרת בסיפור המקראי פה. זה ראוי ונכון. מה שאני לא מבין הוא איך שאתה שולל שום הבנה אחרת, מבלי לטרוח כלל להוכיח כדבריך מתוך המקרא.
ב) במחילה, אני לא רואה הקשר בין דברי רש"י (או מרמז רש"י, כמו שאתה בעצמך כתבת) הפרשניים לסיפור המקראי, שבוודאי מכוון על פניו לעורר לכל הפחות תמיהה על מעשי לבן. ג) מה שאתה כותב על "סבא נורמלי" הוא דבר לא נורמלי לחלוטין, ואני באמת נשאר קצת מודאג שאתה חושב שזה כן נורמלי. לא ראוי לתקוף בדברים מעליבים מאמר שאתה לא מסכים עמו. הדרך המקובל הוא להציע הבנה אחרת ולחזקה בראיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2018 09:29 |
|
| |
כפשוטם של מקראות -מה לא נורמלי בהתנהלותו של לבן?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2018 16:52 |
|
| |
פתי_מתחכם
הולצמן לא אומר שכל מה שלבן עושה הוא לא נורמלי, כי אם לא טוב. (אני אישית חושב שמעשי לבן לכאורה לא היו כל כך יוצאי דופן באותו מקום ובאותו זמן, רק שזה בדיוק מה שהתורה באה לחדש לבני אדם, שלא יעשה דבר כזאת בישראל. אולי גם הרב הולצמן חושב ככה, אבל לי נראה שלדעתו לבן לא היה נוהג כשורה גם כפי השגות הדור שלו. אני מודה שזה קצת אנאכרוניסטי, ומעדיף את ההבנה שנראה לי קצת יותר עדינה, שכתבתי בעצמי.) זה שהוא נוהג בבנותיו כשפחות. זה שמרמה את חתנו בתכלית המרמה, הנוגעת לעצם הקשר משפחתי שיש בינו לחתן שלו, כשבנהוג שבעולם כל בר דעת מבין שזה פשוט פוגעני ומזיק את הקשר, ובפרט כשהחתן גם עוסק בעבודת הפרנסה של בית החותן. לעניין מה שנורמלי לסבא, בוודאי שהוא מכאיב ביותר (וגם לא נורמלי!) לקחת נכדים מסביהם, אבל לסבא לטעון על מעשה כזה שהבנים והנשים הם שלו ולא של אביהם ובעלם, לא דבר נורמלי בכלל.
תוקן על ידי פתי_מתחכם ב- 19/11/2018 14:56:03
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2018 18:25 |
|
| |
אברם_העברי
לגבי התנהגות לבן וטענתו המתלהמת "...וכל אשר אתה רואה לי הוא" – לא אמנע מלגלות אוצר טמון שנמצא בסוף חומש בראשית "רב פנינים" בהוצאת האחים לוין-אפשטיין. האחים הביאו שם חידושי תורה שדרש אביהם, ר' שמואל הלוי, בקלויז בשבתות – והנה הקטע שרלוונטי אלינו (העליתי את כל הצילום של הדף, יש שם עוד חידושים מעניינים, אם כי את חלקם קראתי פעם בשם אחרים): "ורק עלינו החיים בהדור דעה הזה, בהמאה הי"ט, נוכל להבין את המרורות, הלעג והשפלות הנמצאים במאמר לבן. ואיך יתחמץ לבבנו גם עתה בשמענו תשובות כאלו מהגויים אשר בתוכם הננו יושבים: כל אשר לנו – להם הם, אנחנו הננו עובדים, ביום אכלנו חורב וקרח בלילה, בזעת אפנו הננו עובדים לצרור נקוב, עמלנו רק להשתכר לחם לפי הטף, וכל העֹשר מכל עבודתנו נשאר להם, לאדוני הארץ. אך עיניהם עוד יגדלו גם על כבשתנו-אנו, כבשות הרש. ואין בין דברי לבן הארמי עד הגויים של עתה, רק ריחוק הזמן (ערך ארבעת אלפים שנה) – ולא יותר." והדברים נוקבים עד התהום.

|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2018 20:04 |
|
| |
פתי_מתחכם
ר' אברהם, אוצרך הטוב אינו מפסיק להוציא מרגליות. אילו הייתי מיימוני, הייתי נותן לך "איקון ירוק"
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2018 21:28 |
|
| |
עם על המסכנות של יעקב ברב פנינים ואצל הרב הולצמ ואחרים. יוצא יעקב ממש רחמנות עליו. אבל בפרשת השבוע משום מה התורה מספרת סיפור אחר לגמרי. יעקב שעבר את הידדן רק במקלו.. בשש שנות עבודה אצל לבן הרשע והנצלן. מגיע לרכוש אדיר כפי שהוא מעיד- 2 מחנות. הוא ותן מתנות ומנחה של גבירים גדולים ויותר. וכל זה לאחר שניצלו אותו ורמסו את כבודו.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2018 22:50 |
|
| |
לפתי - תודה, ויה"ר שנזכה לכך, בבחינת "קו ירוק מחדש חודשים" ואכמ"ל וד"ל. ירוחמשמ - קודם כל יעקב עבד 20 שנה, לא רק 6. דבר שני, המנחה ששלח כללה 550 בהמות - אם נניח שזה היה מעשר, היו לו 5500 בהמות. לאיוב, לשם השוואה, היו 11,000 בהמות. אז הכל יחסי...
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2018 23:55 |
|
| |
פתי_מתחכם
| ירוחםשמ כתב: |  | | עם על המסכנות של יעקב ברב פנינים ואצל הרב הולצמ ואחרים. יוצא יעקב ממש רחמנות עליו. אבל בפרשת השבוע משום מה התורה מספרת סיפור אחר לגמרי. יעקב שעבר את הידדן רק במקלו.. בשש שנות עבודה אצל לבן הרשע והנצלן. מגיע לרכוש אדיר כפי שהוא מעיד- 2 מחנות. הוא ותן מתנות ומנחה של גבירים גדולים ויותר. וכל זה לאחר שניצלו אותו ורמסו את כבודו. |
|
לא הבנתי - דבריך נכונים, אבל זה אינומעלה ולא מוריד כלפי השאלה אם לבן נהג עם יעקב בעושק או לא. זה שלבסוף יצא יעקב גביר אדיר, כל סיפור טוב מסיים ככה 3;
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2018 08:52 |
|
| |
אברהם יעקב עבד 14 שנה בשביל נשותיו! ורק לאחר מכן לפי בקשתו של לבן. הוא עבד בשביל רכושו. (כז) וַיֹּ´אמֶר אֵלָיו© לָבָ₪ן אִם־נָ«א מָצָµאתִי חֵ¦ן בְּעֵינֶ¡יךָ נִחַ¥שְׁתִּי וַיְבָרֲכֵµנִי יְקֹוָ¦ק בִּגְלָלֶֽךָ: (כח) וַיֹּאמַ¡ר נָקְבָ·ה שְׂכָרְךָ« עָלַ¦י וְאֶתֵּֽנָה: בתוך שש שנים לעשות רכוש כה גדול- בכל קנה מידה- אתה מדבר רק על המנחה שהוא שלך לעישו. תסכים איתי שהוא לא שלח יותר מ10% ממה שיש לו. - אבל זה לא שייך. בימים ההם- ואפילו היום להתעשר תוך שש שנים בעושר כזה- ומה עוד עם מעביד עושק ומנצל כדבריך נראה לך הגיוני?
מתחכם כאמור מה שכתבתי לעיל אם לבן היה עושק אותו, הוא לא היה מגיע לעושר הזה.
אגלה סוד כמוס שיודע כל סוס. כל שכיר חושב שהבוס שלו עושק אותו. והוא לא מקבל את מה שמגיע לו.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2018 09:48 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  |
בימים ההם- ואפילו היום להתעשר תוך שש שנים בעושר כזה- ומה עוד עם מעביד עושק ומנצל כדבריך נראה לך הגיוני?
|
|
מאד הגיוני. אתה יודע לשלוט בתודעת "הבהמות"?.
לזוַיִּקַּח-לוֹ יַעֲקֹב, מַקַּל לִבְנֶה לַחוְלוּז וְעַרְמוֹן; וַיְפַצֵּל בָּהֵן, פְּצָלוֹת לְבָנוֹתמַחְשֹׂף הַלָּבָן, אֲשֶׁר עַל-הַמַּקְלוֹת. לח וַיַּצֵּג, אֶת-הַמַּקְלוֹת אֲשֶׁר פִּצֵּל, בָּרְהָטִים, בְּשִׁקְתוֹת הַמָּיִם אֲשֶׁר תָּבֹאןָ הַצֹּאן לִשְׁתּוֹת לְנֹכַח הַצֹּאן, וַיֵּחַמְנָה בְּבֹאָן לִשְׁתּוֹת. לט וַיֶּחֱמוּ הַצֹּאן, אֶל-הַמַּקְלוֹת; וַתֵּלַדְןָ הַצֹּאן, עֲקֻדִּים נְקֻדִּים וּטְלֻאִים. מ וְהַכְּשָׂבִים, הִפְרִיד יַעֲקֹב, וַיִּתֵּן פְּנֵי הַצֹּאן אֶל-עָקֹד וְכָל-חוּם, בְּצֹאן לָבָן; וַיָּשֶׁת-לוֹ עֲדָרִים לְבַדּוֹ, וְלֹא שָׁתָם עַל-צֹאן לָבָן. מא וְהָיָה, בְּכָל-יַחֵם הַצֹּאן הַמְקֻשָּׁרוֹת, וְשָׂם יַעֲקֹב אֶת-הַמַּקְלוֹת לְעֵינֵי הַצֹּאן, בָּרְהָטִיםלְיַחְמֵנָּה, בַּמַּקְלוֹת. מב וּבְהַעֲטִיף הַצֹּאן, לֹא יָשִׂים; וְהָיָה הָעֲטֻפִים לְלָבָן, וְהַקְּשֻׁרִים לְיַעֲקֹב. מג וַיִּפְרֹץ הָאִישׁ, מְאֹד מְאֹד; וַיְהִי-לוֹ, צֹאן רַבּוֹת, וּשְׁפָחוֹת וַעֲבָדִים, וּגְמַלִּים וַחֲמֹרִים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2018 10:18 |
|
| |
ירוחמשמ - ונראה לך שעשרים שנה הוא עבד ולא השקיע קצת מהצד במניות של גמלים? :) שלישישי - שים לב שיעקב הרבה רק את הצאן - אבל במנחה לעשו היו גם גמלים, בקר וחמורים - אלו מניין?
אלא שאין להקשות קושיות מהפרטים הקטנים, שכן לפעמים היה חשוב למספר להדגיש כל מיני דברים אזוטריים (למשל 'תכסיס המקלות') ולהתעלם מדברים הרבה יותר גורליים בעינינו (למשל מות רבקה + מאיפה צצה לה דבורה?!) מה גם שתמיד ישנה האפשרות הסבירה שהסיפור שבידינו הוא רק חלק מהסיפור המלא, וחלק 'נחתך' בעריכה, או פשוט הלך לאיבוד וכו', כמוכח למשל מתיאוריו ה'חתוכים' של יהושע בן נון, מסיפור חובב, מהאשה הכושית ועוד - וכפי שהארכתי כאן:
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2018 11:27 |
|
| |
[quote]
שלישישי - שים לב שיעקב הרבה רק את הצאן - אבל במנחה לעשו היו גם גמלים, בקר וחמורים - אלו מניין?
[/qu
אומר לך מניין. הרי קדמתיך וכתבתי את המלה (הבהמות) עם מרכאות "הבהמות". ללמדך שאחד הדברים שהתנ"ך עושה זה ללמדנו עקרונות כלליים.
כפי שאתה כבר יודע... המלה "הבהמות" (צאן...), מתאימה גם לבני-אדם... ולכן, אם אתה יודע לשלוט בתודעת "הבהמות", תוכל למכור להם קוקה-קולה ולהתעשר.
אגב... גם סיפור "קבלת הברכות" מלמד אותו דבר!. רק שאתה בשלך...
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2018 11:38 |
|
| |
אברם העברי
קודם כל להשלים איקון ירוק (מותר לכל אחד לתת לאחרים, זה לא פטנט שלי).
האם סביר שיעקב אבינו יכול היה תוך שבע שנים לעשות עושר גדול כל כך, כולל גמלים?
אציין מה שכותבת על גמלים חוקרת מקרא, ליאורה רביד, כמדומה.
לפי האופן היפה שבו היא מתארת את הדברים, להחזיק גמל, אם כבר היו גמלים מבוייתים (יש מסתפקים בדבר) אזי להחזיק גמל זה כמו להחזיק, היום, מטוס מנהלים פרטי.
אבל נחשוב לרגע איך הסיפורים האלו סופרו.
מעשה הגמלים הוא פרט בסיפור שנתגלגל עם אבותינו למצרים, וכאשר משה כלל אותו בחומש, הוא לקח אותו כפי שסופר. ויתכן שהמספרים הוסיפו קצת. הרי יעקב היה עשיר גדול מאד, אז איך לא יהיו לו גמלים?
וכל לכל סממני העושר.
כמובן יש פתרון הרבה יותר קל ופשוט. יתכן שהמספרים כן נכונים. יתכן שיעקב, בסייעתא דשמיא, ניצל שינויים כלכליים ארעיים כדי להפוך את הצאן שלו למזומן או לסחורות אחרות, כולל גמלים. היד ה' תקצר?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2018 11:50 |
|
| |
בוא נסכם שאם הראשונים כבני אדם - אנו כגמלים, ולא כגמליו של עבד אברהם, ולא כגמליו של יעקב אבינו, אלא כשאר גמלים...
|
|
|
|
|