בית פורומים עצור כאן חושבים

מאמרי הרב אורי הולצמן על התורה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/11/2018 11:52 לינק ישיר 

אתנחתא קצרה-
פעם רצו להתפלל מנחה ברכבת. כמה יהודים סרבו להצטרף למנין, אמר המגיד מדובנא שהיה שם.
עכשיו התבררה לי השאלה הגדולה.  עדרי הצאן -בדרך ככל מלווים עם כלבים. למה התורה אם כן לא ציינה גם את הכלבים?
היום אני מבין- כלבים לא מצטרפים למנחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2018 12:05 לינק ישיר 

אברם_העברי כתב:

אלא כשאר גמלים...  

"וַאֲנִי בְּחַסְדְּךָ בָטַחְתִּי יָגֵל לִבִּי בִּישׁוּעָתֶךָ אָשִׁירָה לַי' כִּי גָמַל עָלָי."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2018 14:42 לינק ישיר 

מיימוני, תודה: כתבת רוב מניין ובניין ממה שרציתי לומר. בנוסף, ר' ירוחם, אני מתחיל להבין שאולי הפער בין עמדתי לעמדתך מקורו בגישות שונות בתכלית לסיפור התנ"ך. זה בכלל לא מפריע אותי מה שסיפור בתנ"ך נראה לא רציונלי, כל זמן שיש בו מוטיף ותֵמה עקבית. והבן. אבל אתהתרגיש חפשי לתקן הנחתי פהאומר שאי אפשר שסיפור התורה יכלול בתוכו פרטים (או אפילו יותר מפרטים) תמוהים שאינם מקובלים על הדעת, לא רק בתוכנו ונושאיו, כי אם גם בה"למעשה" שבמעשה. האם זה נכון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2018 14:53 לינק ישיר 

מתחכם
רוב שנותי בלימודי ועיוני היתי שבוי למדרשי חז''ל. ראיתי בהם השלמה חסרה של המקרא. אבל אז החילותי לנסות להבין את המקרא בעינים עצמאיות, הרי שבעים פנים לתורה- ניסיתי רק את הפן השלישי.
נוכחתי לדעת (לא תמיד)כי הסיפורים והפרשנויות לא נכונים ואינן עולות בקנה אחד עם מה שכתוב במקרא.
רש'י בעצמו מודה שהיה משנה הרבה מפירושיו
.אמנם סיפורי התורה חסרים- מטבע הדברים אי אפשר לספר בכמה פרקים מאות ואלפי שנים-

אבל השלמות חז''ל מאד יפים- אבל מאד מגמתים ומחטיאים את הסיפור האמיתי. שהמקרא רוצה לספר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2018 16:43 לינק ישיר 

הבנתי מה שאתה רוצה לומר, וגם אני מאוד מסכים לעצם השיטה. רק שלדעתי, זה לא אומר שאי אפשר שיהיה חלק הסיפורים שבתורה עיקרם אגדיים. ואכן, אפילו בחלק האגדי, מאוד יתכן שמה שאמרו חז"ל בבל אחרי אלף שנים אינו אותו דבר שהמקרא רצה לבטא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2018 16:46 לינק ישיר 
פתי_מתחכם

אני חייב לציין פה שכל מה שאמרתי, לכל הפחות כפי ידיעתי, אינו שיטת הרב הולצמן, אף על פי שלמדתי ממנו הרבה בעניינים אלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2018 09:35 לינק ישיר 

כבר רש'י והרמב'ן עומדין על הסיפרים כביכול של התורה.

לע'ד התורה  כשמה היא מורה היא ספר מצוות והוראות. אין אגדתות בתורה-
לע'ד אם התורה ניתנה על ידי ה'. איני מניח שהוא כתב אגדות.
אני מאמין כשם שאות אחת מהתורה לא ברורה. אי אפשר לקרא בה עד התיקון.
כך לא יתכן שיהיו פרקים או פסוקים לא ברורים .ונתעלם מהם.
הרד'ק שואל על הסיפור המכוער של שרה והגר- למה התורה מספרת לנו את הסיפור המכוער הזה?
ועונה בכדי לדעת איך לא להתנהג. כל סיפור והלקח שלו בלי מריחות ובלי איפורים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2018 10:41 לינק ישיר 
אברם_העברי

ירוחםשמ כתב:
כבר רש'י והרמב'ן עומדין על הסיפרים כביכול של התורה.

לע'ד התורה  כשמה היא מורה היא ספר מצוות והוראות. אין אגדתות בתורה-
לע'ד אם התורה ניתנה על ידי ה'. איני מניח שהוא כתב אגדות.
אני מאמין כשם שאות אחת מהתורה לא ברורה. אי אפשר לקרא בה עד התיקון.
כך לא יתכן שיהיו פרקים או פסוקים לא ברורים .ונתעלם מהם.
הרד'ק שואל על הסיפור המכוער של שרה והגר- למה התורה מספרת לנו את הסיפור המכוער הזה?
ועונה בכדי לדעת איך לא להתנהג. כל סיפור והלקח שלו בלי מריחות ובלי איפורים .

וחוץ מה'אם', מה הלקח שלמדת למשל מרשימת אלופי עשו + בני שעיר החורי + מלכי אדום שבפרשת השבוע?
והדברים עתיקים, אלא שתשובה עד היום - אַין. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2018 11:05 לינק ישיר 

אברהם
תמה אני עליך חוקר מקרא  הכותב דברים אלו.

זה שהתשובה עדיין אין- אין זאת אומרת שאתה ואחרים לא צריך לחקור?
יסלחו החוקרים אתם חוקרים ומחפשים את האבידה מתחת לפנסי הרחוב, ולא במקומות האפלים שנמצאת האבידה.
למשל חז''ל מצאו תשובה למה התורה מספרת שתמנע היתה פילגש אליפז- ומענין שאת התשובה הזאת הרבנים של היום מסתירים.
הרעיון של חז'ל והמסר הוא נכון בעיני. שממנה אפשר גם להקיש על אלופי עשיו.

שאלה פרטית המענית אותי- בבר אילן בזמני בחוג לנ'ך לא עסקו בתורה רק בנ'ך. זה עדיין?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2018 12:08 לינק ישיר 

התכוונתי שתשובה מהסוג שאתה מחפש - אין. אבל לחוקרי המקרא יש ויש תשובות אחרות, אם אתה מוכן לקבל. למשל, שעשו היה חלק מהמשפחה העברית, ולכן ראו לנכון לשמור את ייחוסיו כמו את ייחוסי ישמעאל - ולמעשה ה"תורה" שבידינו היא גם ספר היסטוריה, ולא רק "תורה" = הוראות.
אגב, לא הבנתי איזו תשובה "הרבנים של היום מסתירים"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2018 12:14 לינק ישיר 
אברם_העברי

ירוחםשמ כתב:
שאלה פרטית המענית אותי- בבר אילן בזמני בחוג לנ'ך לא עסקו בתורה רק בנ'ך. זה עדיין?

טוב, "פרטי" זה לא (אנחנו באינטרנט, אתה יודע:) אבל בבר-אילן ככל שידוע לי, ביקורת התורה היא עדיין בבל ייראה, כאשר תחזינה עיניך מישרים ברשימת עבודות ה- MA והד"ר כאן: 
http://bible.biu.ac.il/node/397?field_advisor_ref_nid=All&field_degree_value_many_to_one=All&date_filter%5Bvalue%5D%5Byear%5D=

יש הרבה ניתוחים ספרותיים + הצעות פרשנות סינכרוניות (=קריאת הטקסט כפי שהוא, ללא ניתוח לנתחים) - אבל לא ביקורת התורה.
זה בסדר גמור, כמובן (אם דעתי מעניינת את מישהו) - יש אסכולות שונות בפרשנות ומחקר בכל מקום. אבל בבחינת "ראו מה בין בני לבין חמי", לא אוכל שלא לקשר לעבודת הדוקטורט המונומנטלית של פרופ' שמעון גזונדהייט (לבריאות, תודה) שנקראת "
חוקי מועדים בתורה: ניתוח ספרותי־היסטורי של שמות י״ב, א־כ, כא־כח ; כ״ג, י״ד־י״ט ; ל״ד, י״ח־כו ; דברים ט״ז, א־ח" (יצאה לאור כספר באנגלית) וכל כולה ניתוח נפלא של כל אות ותג בפסוקים האלה, כולל איזכור של כל חכמי גרמניה מאז הסבא של וולהאוזן והלאה - שפתיים ישק!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2018 12:50 לינק ישיר 
ירוחםשם

אברם_העברי כתב:
התכוונתי שתשובה מהסוג שאתה מחפש - אין. אבל לחוקרי המקרא יש ויש תשובות אחרות, אם אתה מוכן לקבל. למשל, שעשו היה חלק מהמשפחה העברית, ולכן ראו לנכון לשמור את ייחוסיו כמו את ייחוסי ישמעאל - ולמעשה ה"תורה" שבידינו היא גם ספר היסטוריה, ולא רק "תורה" = הוראות.
אגב, לא הבנתי איזו תשובה "הרבנים של היום מסתירים"?
N

מסתירים את הסבר הגמרא וביקורתה על אי גיורה של תמנע. אי הגיור עשה נזק לעם ישראל ונולד עמלק.

אני בהחלט מקבל שדוד עישו הוא חלק מהמשפחה- וכתבתי שאני לא מוצא בכל הפרשיות כל מעשה רע שהוא עשה. להפך כן.
אני גם מקבל שעמלק היה חלק מהמשפחה נכדו של עשיו- אני רואה היום שהשונאים הגדולים ביותר שיש לעם ישראל- מהמשפחה

אני לא מתהדר בתאר אקדמי- אבל ספר היסטוריה  אמור לתת תאריכים מדויקים. ספר היסטוריה לא מדלג בצורה שרירותי מרצף ההיסטורי ולא שומר על רצף  כי אין מוקדם ומאוחר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2018 15:25 לינק ישיר 

אם אני זוכר נכון, הגר"א ליכטנשטיין נסה להתמודד עם בעיית קריאת התנ"ך לעומת קבלתה על פי דתינו, בהקדמתו לספר "היא שיחתי" שיצא לאור על ידי ישיבתו. והוא כדרכו וכדרך חמיו הגאון בחר להתמודד בדבר על ידי אי-התמודדות עם זה שסתירה כזו תפריע את החיים הדתיים. במחילת כבודם כמובן. ואמנם כולנו, או חלק חשוב ממנו לכל הפחות, סובלים מהסתירה הזאת, ואולי אכן צדקו משפחת סולובייצ'יק בגישתם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2018 15:30 לינק ישיר 

מתחכם

אבל כאן עצרנו לחשוב- לחשוב לבד.
  בישיבות לא לומדים נ'ך
בבר אילן לא לומדים וחוקרים תורה. 
מה יעשה אדם שכן רוצה ללמוד ולחקור ולהבין?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2018 15:44 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
מה יעשה אדם שכן רוצה ללמוד ולחקור ולהבין?

הייתי מפנה אותך לבלוג שלי, בבחינת "לא תיתני ענווה דאיכא אנא!", אבל אני צנוע מדי...

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מאמרי הרב אורי הולצמן על התורה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.