| נשלח ב-23/4/2019 08:50 |
|
| |
חרדים אשכנזים שאינם חסידים אוכלים שרויה. כמה צדיקים מחמירים לא מלמדים על הכלל בכלל. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2019 21:26 |
|
| |
מצדרביעי
| איש_חשוב כתב: |  |
תכונה ידועה אצל הרבה בני אדם, ואצל החסידים בפרט, שרואים את כל העולם מתוך המבט הצר שלהם. אם הם לא אוכלים שרויה, כנראה שאף אחד לא אוכל שרויה. צמצום הראייה.
אגב, אני הקטן גם חסיד וגם לא אוכל שרויה. אך יודע מה קורה מימיני ומשמאלי, ולא קנאי לעדה ולמגזר שלי.
פשש מה אתה אומר.. אתה החסיד החכם בעולם, וכל החסידים הבורים שאינם יודעים בין ימינם לשמאלם, חושבים שכל העולם אינו אוכל שרויה, כמוהם. מאיפה הבאת את זה שאתה כל כך חכם? מה החכים אותך כל כך? אתה באמת כך רואה עד כדי כך את כל חביריך שאינם נושאי סמארטפון, עד כדי כך בורים?
איכפת לך לעשות משאל קטן בין חברים כדי לראות שלמרבה הצער אתה שווה בין שוים? כל ילד בן 10 יודע שאשכנזים חרדים אינם אוכלים שרויה "גיבראקט" ושכל היתר כן אוכלים.
נ.ב. כשכתבתי אשכנזים התכוונתי בדיוק לזה, לחרדים אשכנזים, ולא לחילונים או דתיים אשכנזים, לא חשבתי אפילו שצריך להדגיש "חרדים אשכנזים" כי זה פשוט מידי. יצויין שזה לא קשור לחסידים דווקא, שרויה לא אוכלים גם ליטאים וירושלמים, עד כדי שהעדה החרדית שאינה חסידית, אינה מאשרת שום דבר הכולל שרויה או קטניות, ורק ליטאים מודרנים יותר מקלים בזה. |
|
אתה אמתי? מאיפה הבאת את זה?
אולי הירושלמים לא אוכלים-אבל כל הליטאים שאני מכיר-כן אוכלים... [גם אני עצמי ליטאי] מה שכן- אולי כל הליטאים הם "מודרנים יותר"...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2019 04:07 |
|
| |
| מצדרביעי כתב: |  |
אתה אמתי? מאיפה הבאת את זה?
אולי הירושלמים לא אוכלים-אבל כל הליטאים שאני מכיר-כן אוכלים... [גם אני עצמי ליטאי] מה שכן- אולי כל הליטאים הם "מודרנים יותר"... |
|
אני די אמיתי.. מאיפה הבאתי את זה? יש לי די הרבה קרובי משפחה ציבור ירושלמים ליטאים לא מודרניים, הולכים עם שטריימלים, גרים על פי רוב באיזורי זכרון משה בתי ורשא והסביבה, מדקדקים במנהגים על פי רוב הרבה יותר מהחסידים, והם לא אוכלים שרויה, לא הם וגם לא התינוקות שלהם
אתה לא ממש ליטאי, אנחנו חיים כאן די הרבה בפורום כדי לדעת מה אתה..
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2019 07:03 |
|
| |
אתה עושה אנלוגיה מוזרה בין הליטאים הירושלמים המקוריים, אלו עם השטריימלך. לציבור הליטאי הגדול הרגיל. כדוגמת תלמידי ובוגרי כל הישיבות הליטאיות. אלו עם השטריימלך עם מיעוט זניח לגמרי. יש להם גם מנהגים שונים, כמו למשל לאכול מצות מכונה גם בליל הסדר. הציבור הליטאי הקלאסי ברובם המכריע אוכלים שרויה.
ככלל, נושא שרויה הוא כמו קטניות. אין צידקות מיוחדת בהימנעות מקטניות כמו משרויה. אלא זה רק עניין למנהג, ותו לא. בגלל זה ליטאי נורמלי לא רואה עניין באימוץ מנהגים לא לו. די לנו במנהג להמנע מקטניות. אנו שומרים על זה כפי שצריך. אבל לא מחפשים עוד מנהגים לא לנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2019 08:03 |
|
| |
נקטתי שטריימלים אבל אותו דין הוא לעוד אלפי משפחות ליטאים ירושלמים או בני ברקים חזוןאישניקים ובריסקרים מחמירים, חובשי כובעים בשבת וממש ממש לא מיעוט זניח, אתה יכול להכניס גם אחוזים ניכרים מאנשי הפלג, המחמירים ומהדרים בשרויה ועוד מיני חומרות ולאו דווקא בפסח.
הציבור הליטאי בהחלט אינו מורכב רק ממה שאתה מכיר מקרוב, ישנם כל מיני זרמים, והם מהוים חלק ניכר בציבור הליטאי, לא יודע לנקוט באחוזים אבל בהערכה זהירה הם 25-30% מתוך הציבור הליטאי.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2019 09:46 |
|
| |
קרובי משפחתי הליטאים מ-2 כיוונים כך שאין קשר ביניהם - ולא הם לא ירושלמים ולא בריסקערס
ובוגרי כל הישיבות הליטאיות
לא אוכלים שרויה
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2019 08:18 |
|
| |
hhaavv
| bb369 כתב: |  | קרובי משפחתי הליטאים מ-2 כיוונים כך שאין קשר ביניהם - ולא הם לא ירושלמים ולא בריסקערס
ובוגרי כל הישיבות הליטאיות
לא אוכלים שרויה |
|
הזוי לגמרי. רוב רובם של ראשי הישיבות הליטאיות (יש להניח שכל או כמעט כל חברי ה'מועצת' של דגל התורה), כמו גם משפחת החזו"א עצמו, ובטח ש-95% מהליטאים (אלא אם כן הם צאצאי חסידים) אוכלים שרויה. כל מאפיות מצות המכונה שבהם אופים חבורות של בני ישיבות ליטאים, מייצרים עבורם גם קמח מצה. החומרה של שרויה באה מהחסידים, ובודדים מעדות אחרות קיבלו על עצמם גם הם חומרה זו מסיבות שונות.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2019 23:30 |
|
| |
אוהו כמה בלבול... הירושלמים הליטאים האותנטיים שהם בעצם צאצאים של תלמידי הגר"א אוכלים גם אוכלים שרויה (אני ביניהם), וכמוהם רוב קהילות אשכנז שקרויים ליטאים, כשהבולטים מביניהם הם ההונגרים (לא החסידים) שאצלם פסח בלי "גומבוץ" (קניידלך בשפתם) שעשוי מקמח מצה במרק זה לא פסח.
אז נכון שיש הרבה משפחות שהתערבבו יוצאי אשכנז עם יוצאי פולין ובד"כ הצד המחמיר סוחף ובמיוחד בפסח, אבל עדיין נראה שרוב הציבור הליטאי אוכל שרויה.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2019 07:57 |
|
| |
איכשהו האשכול הזה מתערבב לי עם הדיונים של להיכן נעלמו החסידים מתשמ"ט שפתאום בדגל טוענים שהם 60% מיהדות התורה. אז כן בין השאר הרבה משפחות ליטאיות כיום הם ילדים של משפחות חסידיות באורח חייהם כמו נוסח התפילה והמנהגים אבל לא היו שייכים כחלק מקהילה חסידית ספציפית (כלל חסידי או מקורבים לחצר מסוימת אך לא חברים בה רשמית). בתשמ"ט משפחות אלו היו מזוהות עם אגודה אבל כיום ילדיהם למדו בישיבות ליטאיות והקימו משפחות שנחשבות חלק בלתי נפרד מהציבור הליטאי, חלקם גם עברו להתפלל נוסח אשכנז ואימצו עוד מננגים ליטאיים אבל שרויה זה כבר קו אדום שאף אחד מהם לא מעיז לשבור וכך נוצר פה הדיון האם ליטאים אוכלים שרויה או לא... נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-29/4/2019 08:32 |
|
| |
| haptel כתב: |  |
איכשהו האשכול הזה מתערבב לי עם הדיונים של להיכן נעלמו החסידים מתשמ"ט שפתאום בדגל טוענים שהם 60% מיהדות התורה. אז כן בין השאר הרבה משפחות ליטאיות כיום הם ילדים של משפחות חסידיות באורח חייהם כמו נוסח התפילה והמנהגים אבל לא היו שייכים כחלק מקהילה חסידית ספציפית (כלל חסידי או מקורבים לחצר מסוימת אך לא חברים בה רשמית). בתשמ"ט משפחות אלו היו מזוהות עם אגודה אבל כיום ילדיהם למדו בישיבות ליטאיות והקימו משפחות שנחשבות חלק בלתי נפרד מהציבור הליטאי, חלקם גם עברו להתפלל נוסח אשכנז ואימצו עוד מננגים ליטאיים אבל שרויה זה כבר קו אדום שאף אחד מהם לא מעיז לשבור וכך נוצר פה הדיון האם ליטאים אוכלים שרויה או לא... נשלח מהאנדרואיד שלי |
|
ניקח רק דוגמה מחסידות גור, גפני ממשפחה גוראית הרב יצחק זלברשטין כנ"ל הרב סילמן (שהוא סרוג במקור) הוא חתן אצל חסיד גור, וזו דוגמית מהעולם הליטאי שממחיש את דבריך. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-21/3/2021 19:59 |
|
| |
גם השנה אסבול?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/3/2021 23:19 |
|
| |
החסידים במשך הרבה שנים יצרו אווירה כאילו הם הרוב !
ולא כך הוא הדבר,
ראינו בירושלים בבחירות לעירייה שהתוצאות היו 6-3 לליטאים,
שזה אומר שהחסידים הם רק שליש מהציבור האשכנזי !
אלא מאי, הם עושים הרבה רעש והמולה מכל חתונה שהם עושים,
יש להם גם עיתונים שבהם כל חתונה וכל אירוע מצולם ומופץ ברבים,
בעוד שאצל הליטאים, חתונה של בן או בת של ראש ישיבה היא אירוע פנימי לישיבה,
אלא רק במקרים שהוא חבר מועצג"ת וגם אז לא תמיד זה מתפרסם בראש כל חוצות.
אותו הדבר בענייני שרויה,
בביתם של רבים מהקהילות הירושלמיות הלובשים שטריימלך, אוכלים שרויה ! (לא טעות)
רוב הציבור הליטאי אוכל שרויה, חלק נמנע מכך כי כמעט אין מתכונים של אכילת שרויה,
אני מעריך שרוב רובו של הציבור החרדי אוכל שרויה,
הספרדים אוכלים, רוב האשכנזים אוכלים שרויה, כך שיש רוב לכך,
מה ששמתי לב בשנים האחרונות, שכמות קמח מצה שמורה הנמכרת עולה מידי שנה,
ואולי צריך לעשות מחקר מקצועי כמה מהציבור החרדי צורך קמח מצה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/3/2021 07:52 |
|
| |
| איש_חשוב כתב: |  |
| יוחנןש כתב: |  |
תכונה ידועה אצל הרבה בני אדם, ואצל החסידים בפרט, שרואים את כל העולם מתוך המבט הצר שלהם. אם הם לא אוכלים שרויה, כנראה שאף אחד לא אוכל שרויה. צמצום הראייה.
אגב, אני הקטן גם חסיד וגם לא אוכל שרויה. אך יודע מה קורה מימיני ומשמאלי, ולא קנאי לעדה ולמגזר שלי. |
|
פשש מה אתה אומר.. אתה החסיד החכם בעולם, וכל החסידים הבורים שאינם יודעים בין ימינם לשמאלם, חושבים שכל העולם אינו אוכל שרויה, כמוהם. מאיפה הבאת את זה שאתה כל כך חכם? מה החכים אותך כל כך? אתה באמת כך רואה עד כדי כך את כל חביריך שאינם נושאי סמארטפון, עד כדי כך בורים?
איכפת לך לעשות משאל קטן בין חברים כדי לראות שלמרבה הצער אתה שווה בין שוים? כל ילד בן 10 יודע שאשכנזים חרדים אינם אוכלים שרויה "גיבראקט" ושכל היתר כן אוכלים.
נ.ב. כשכתבתי אשכנזים התכוונתי בדיוק לזה, לחרדים אשכנזים, ולא לחילונים או דתיים אשכנזים, לא חשבתי אפילו שצריך להדגיש "חרדים אשכנזים" כי זה פשוט מידי. יצויין שזה לא קשור לחסידים דווקא, שרויה לא אוכלים גם ליטאים וירושלמים, עד כדי שהעדה החרדית שאינה חסידית, אינה מאשרת שום דבר הכולל שרויה או קטניות, ורק ליטאים מודרנים יותר מקלים בזה. |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/3/2021 09:21 |
|
| |
במשך שנים ארוכות גם לא היו מוצרי קטניות כשרים לפסח... כי הגופי כשרות המובילים לא אוכלים קטניות עד שבא הרב מחפוד ועשה מהפכה
אגב מוצר בכשרות בד"צ לכל השנה ובית יוסף\מחפוד לפסח זה בעצם כשר בהכשר הבדץ! הבדץ אישר את כל החומרים כולל הקטניות ואת כל התהליך עבודה רק שהוא לא יכול לאשר לפסח אז בית יוסף לוקח בעלות על הנושא של הקטניות אבל גם הקיטנית עצמה אושרה\נבדקה ע"י הבדץ אחרת הוא לא ייתן לזה כשרות לשאר השנה...
|
|
|
|
|