כופי-פייסט מהאווצאפ
1. כל אחד ואחד כשהתחתן חתם על כתובה בה הוא התחייב "ואנא אפלח ואזון ואפרנס יתייכי כהלכות גוברין יהודאין די מפרנסין ית נשיהון בקושטא" (תרגום: ואני אעבוד ואזון ואפרנס אותך כמו שעושים הגברים היהודים שמפרנסים את נשותיהם באמת). ועל זה יש חתימה של שני עדים בנוכחות רב ובנוכחות משפחה וחברים. באיזה היתר בדיוק מתחמקים מההתחייבות הזו??
2. בקריאת שמע אומרים "בכל לבבך ובכל נפשך ובכל מאודך" מפרשים חז"ל מאודך = ממונך. ואילו בפרשה השניה של קריאת שמע כתוב "בכל לבבכם ובכל נפשכם" ואילו 'בכל מאודכם' לא נאמר. והסביר לי אבי שיחיה אלחנן רפאלי : ההוראה לוותר על ממון למען לימוד התורה יכולה להיות הוראה ליחיד (שרבו מכיר בו שיכול לצאת מורה הוראות בישראל או אדם גדול) אבל כהוראה גורפת לציבור אי אפשר לומר זאת!!
3. באים אליי אברכים רבים בסוף שנות העשרים לחייהם ובתחילת שנות השלושים ואפילו מבוגרים מכך. ושואלים... היות ובביתי הפרנסה לא מבקרת... מה כדאי לי ללמוד? מחשבים? תכנות? אני לא יודע אנגלית... וגם לא מתמטיקה... איך אני יכול להשלים את זה עכשיו? אני ממש לחוץ ואין לי כסף מה עושים? ובינתיים הם עובדים בסידור מדפים בסופרמרקט... או בליקוט ירקות... או בשמירה לילית שאינה מצריכה נשק... והלב שלי מתפלץ, והם כועסים על זה שלא לימדו אותם אנגלית ומתמטיקה כשהיו קטנים וחלק מהם משנסים מותניים ולומדים 3 או 4 שנים ויוצאים עם תעודה ובגיל 34 מתחילים לחפש עבודה וחלק מהם (חלק גדול מאוד!!) מרים ידיים ועובד עבודת כפיים פיזית בשכר מינימום והמשותף לכולם הוא הכעס מדוע לא לימדו אותנו כשהיינו צעירים יותר ובאיזה חוסר אחריות ככה חיתנו אותנו וחלק מהם בגלל הכעס הזה כבר לא מתיעצם עם רבנים גם על נושאים אחרים... מי יתן על זה את הדין כבוד הרב???
4. אני זוכה גם להתעסק קצת עם "נוער נושר" (שזה שווה פוסט נפרד, הם הנוער הכי נפלא שיש בעולם) ויש לא מעט סיבות לנשירה... אבל אצל כל בני האברכים שנשרו הסיבה היא אחת ויחידה!! אהבה הם קיבלו תורה הם למדו שמחה הייתה תמיד לא היכו אותם לא ביזו אותם
אבל כסף לא היה!! והילד רוצה לקנות משהו ואבא נותן לו 12 ש"ח ותחזיר את העודף ובגדים של אחיו הגדול ואם משהו מתקלקל בבית לוקח זמן עד שאוזרים אומץ לקרוא לבעל מקצוע וכשהוא אומר את המחיר אבא מגרד מפה מאה משם צ'ק ומבטיח לשלם עוד מאה בחודש הבא וקמחא דפסחא
והילד כבר לא יכול לסבול את זה וכל מה שהוא רוצה זה בסך הכל כ-ס-ף! אז הוא הולך לעבוד לא מתוך ירידה רוחנית אלא מתוך חסרון בנפש (הירידה הרוחנית מגיעה אחר כך) וכל מי שמתעסק עם נוער נושר יודע על מה אני מדבר. (ומחילה מהנערים המתוקים והנפלאים שככה אני קורא להם אבל אם אקרא לכם בשם האמיתי שלכם - רוב העולם לא יבין אותי)
ומי יתן את הדין על זה, כבוד הרב???
5. שאלה אולי קצת חצופה ואני מתנצל מראש אבל אי אפשר שלא לשאול... אפשר לדעת בבקשה... כמה כבודו מרוויח לחודש? מתי פעם אחרונה חווית קושי בפרנסה? האם קרה לך שהרבנית שלך חיפשה עבודה ולא מצאה כי אין לה ניסיון? יש לך מינוס בחשבון? האם אתה חייב כסף לגמ"חים? כשאתה צריך לקנות משהו חדש לבית אתה נלחץ מזה כי זה עולה כסף או פשוט משלם?
הכיוון מובן. אדם שמרוויח 31 אלף ש"ח בחודש... בתלוש השכר, כן? לא דיברנו על דברים נוספים... ולפני שביררתי ממה אשתו מתפרנסת... תסמכו עליה היא לא יושבת בבית לבשל... אומר לילד צעיר... שכל עתידו מונח לפניו... שהוא לא צריך ללמוד שום דבר שום מקצוע ומרחיק אותו מאנגלית ומתמטיקה
תוך כדי שהוא יודע בבירור כמה מקבל אברך... אלפיים ש"ח בלחץ... אדם כזה צריך לחשוב טוב טוב לפני שהוא כותב מכתבים כאלה לפני שהוא "יוצא נגד" מהלכים כאלה ואחרים
ואסיים במילותיו של אור האורות רבינו נחמן מברסלב זצ"ל, שאמר (חיי מוהרן תק"א):
מִכְּבָר אָמַר שֶׁחָפֵץ מְאד שֶׁיִּהְיֶה לָנוּ פַּרְנָסָה. אַף. עַל פִּי שֶׁבִּטָּחוֹן גַּם כֵּן טוֹב מְאד אַף עַל פִּי כֵן טוֹב מְאד כְּשֶׁזּוֹכִין שֶׁיֵּשׁ לוֹ מַעֲמַד פַּרְנָסָה כִּי בְּמָקוֹם עֲבוֹדַת הַבִּטָּחוֹן בִּמְקוֹם זֶה יַעֲשֶׂה עֲבוֹדָה אַחֶרֶת. כְּלוֹמַר כִּי אִם לא יִהְיֶה לוֹ מַעֲמַד פַּרְנָסָה וְיִהְיֶה לוֹ בִּלְבּוּל הַדַּעַת מֵהַפַּרְנָסָה וְיִצְטָרֵךְ בְּכָל פַּעַם לְחַזֵּק עַצְמוֹ בְּמִדַּת הַבִּטָּחוֹן בְּמָקוֹם זֶה יַעֲסֹק בַּעֲבוֹדָה אַחֶרֶת וְהִתְחַזְּקוּת אַחֵר בִּשְׁאָר עִנְיְנֵי עֲבוֹדַת ה', וְהָבֵן. וְאַף עַל פִּי כֵן אָמַר שֶׁהָעִקָּר הוּא בִּטָּחוֹן וְאָמַר בְּזֶה הַלָּשׁוֹן העיקר בִּטָּחוֹן |