| נשלח ב-6/1/2020 11:52 |
|
| |
מפגש עם דוד המלך והצלה מפתיעה
בפורום השכן הופיע סיפור מדהים. התגלות לכאורה או באמת של אחד מגדולי אומתנו, לא אליהו אלא דוד המלך. התגלות שהוביאה להצלה מידי פורעים ערבים.
אני מעתיק ואחר כך אציע שאלות לדיון.
ארבע עשרה שנים עדין לא ראיתיו וממשיכה לחכות
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2020 11:56 |
|
| |
וזה הסיפור לפי גרסתו שם:
הגאון הצדיק רבי אודי אבריצר זצל הקפיד מאוד לקיים מצוות
סעודה רביעית במקום המקובל כציון דוד המלך ע״ה בהר ציון בירושלים, בקהל רב
ובהמון חוגג.
הוא היה טורח לקבץ בחורי ישיבה ולשכנעם להצטרף לסעודה זו, כן היה מביא כלי
זמר לכבודו של דוד מלכא משיחא.
פעם שאלו תלמיד חכם גדול מדוע בגילו המבוגר מוסר הוא את עצמו לקיים סעודה
רביעית דווקא כאן,
ענהו רבי אורי בפשטות, כאן זכיתי וראיתי את דוד המלך
עליו השלום כשבא מעולם העליון להצילני, וכיצד אוכל לערוך את סעודתו שלא
לידו.
וכך סיפר,
לפני שנים בתקופת מלחמת תש״ח, הקפדתי לאסוף קהל ולערוך סעודה
זו בציונו של דוד המלך בעל הסעודה, באחד השבועות שרר מתח גדול בסביבה,
ואנשים נמנעו מלהגיע לסעודה.
נמלכתי בדעתי, עד שהחלטתי שהמצב אינו כה
מסוכן, הלכתי לציונו של דוד המלך וסידרתי במקום.
לאחר שסיימתי, עמדתי ליד
הציון ואמרתי תהילים, כשלפתע שמעתי קריאה בערבית ״אטבח אל יהוד״. משנשאתי
את ראשי לראות מה מתרחש, ראיתי מבעד לחלון שני ערבים וסכינים בידיהם.
החלונות בחדרי הציון עשויים היו מסורגי ברזל עבים, וכדי להגיע לשוחטני היה
עליהם להקיף כמה בנינים, כך שניתנה לי אורכה של מספר דקות לנסות ולהימלט.
נסתי לעבר הבנין הסמוך, שבצידו היו מדרכות לחצר העליונה, אולם לאחר כמה
רגעים שמעתי את צעדי הערבים המחפשים אחריי עולים בגרם המדרגות למקום שבו
שהיתי, והבנתי שפסע ביני ובין המוות.
התחלתי לומר וידוי והתכוננתי לגרוע מכל,
לפתע ראיתי למולי את דוד המלך
בבגדי מלכות וכתר זהב על ראשו,
הוא פנה אלי ואמר, רב אורי אל תירא, עצום את
עינייך.
עצמתי את עיניי , ולאחר פחות מרגע מצאתי את עצמי ליד תחנת הרוח
בשכונת ימין משה מול הר ציון.
עד כאן העתקה
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2020 12:22 |
|
| |
התחושה הראשונית שלי היא שזה מדהים. ובל יאומן.
אמנם אני חרדי (לפי הגדרות מסויימות) אך גם רואה בעצמי אדם חושב וזהיר. ודומה שהחרדיות והתורניות תובעות לא להאמין לכל סיפור, מופלא ככל שיהיה.
נכון שיש ניסים בכל עת ובכל מקום. יש ניסים גלויים ויש ניסים נסתרים. יש דיווחים על התגלויות שונות בכל הזמנים ובכל המקומות, והתגלויות אלו לובשות צורות שונות.
כאן אני מציע לנתח את המעשה או את הדיווח על המעשה ואתחיל במיון ראשוני.
1. האם הסיפור אמיתי? כלומר, האם הוא קרה עובדתית.
היות שאין לנו גישה לאותו הזמן והמקום, יש לשאול שאלות מבררות.
האם יש אדם ושמו הרב אורי אבריצר, מתי והיכן חי, האם נחשב לאדם אמין או נוטה לדמיונות. (מתי מת עשוי להיות מעניין אם כי פחות חשוב כנראה).
האם הרב אבריצר אכן היה נוהג לערוך סעודה כפי שמתואר כאן? מי מימן את זה? הוא עצמו? מהיכן היה לו תקציב?
האם הרב אבריצר באמת סיפר את הסיפור הזה? מי שמע זאת ממנו?
האם הסיפור כפי שהוא כאן הוא מילה במילה כלשונו של המספר? או שמא הסיפור התגלגל ומטבעם של סיפורים שקשה מאד לא להוסיף עליהם או להחסיר מהם, כאשר המספר אפילו לא שם לב שהיה שינוי.
אם הרב אבריצר באמת חוה את זה, אז מדוע לא סיפר זאת ברבים אלא רק לאותו תלמיד חכם?
מיהו אותו תלמיד חכם ששמע את הסיפור? האם הוא עדיין חי? האם אפשר להיפגש איתו ולשמוע ממנו את הדברים?
וכמובן, האם אותו תלמיד חכם מקפיד למסור רק דברים אמיתיים ועד כמה הוא רגיש לדקדוקים במסירת סיפור מדהים כמו זה.
2. אם נקבל את הסיפור כפשוטו כפי שהוא מסופר כאן, אז מה יש לנו?
הרב אבריצר מגיע למקום שבו נהג לערוך סעודה קבועה. יש ערבים שמנסים להתנכל לחייו. עליו לברוח.
במהלך הבריחה, כאשר הוא שומע את קול הערבים מגיעים אליו, הוא עובר חויה שבעיניו היא אמיתית. ובסוף החויה הוא מוצא את עצמו במקום אחר.
האם באמת זכה הרב אבריצר להתגלות כלשהי, או שהוא פשוט נכנס לפאניקה, רץ בלי לשים לב ורגליו הוליכוהו למקום בטוח, והוא בשעת הריצה דמיין מה שדמיין?
איני בא לזלזל חלילה ברב אבריצר, אבל אלו שאלות שיש להציג. ההסבר שכתבתי נראה סביר. אפילו לא מזלזל, מפני שגם כדי לחוות חויה דמיונית כזו ולזכות להינצל אף זה סוג של השגחה פרטית.
3. אם נניח שהחויה המתוארת באמת נראתה לרב אבריצר, אזי הגענו לחלק המעניין ביותר של הניתוח.
במחקר החויות המיסטיות - ונרשה לעצמנו למקם את התיאור הזה בתחום המחקר הזה - מבדילים בין האירוע הנדיר ולפעמים הבלתי ניתן למיצוי מילולי לבין המעטפת התיאורית שהאדם מדווח עליה או חווה אותה.
האבחנה הזו מתחילה כבר אצל הרמב"ם, אבל היא עולה מחדש במחקרים מודרניים, וזה כבר מלפני עשרות שנים.
כלומר, יתכן שקרה שם משהו שאינו בגדר הטבעי והרגיל שאנו מכירים, אבל האופן שבו הדברים הצטיירו בתודעתו של הרב אבריצר ובוודאי האופן שבו דיווח עליהם הוא פרי של מעטפת שסופקה בידי התודעה שלו, כתלמיד חכם, כמאמין בסיפורים כאלו, כמי שהורגל לצפות להם, כאשר הם קורים, לפי האמונות שעליהן גדל, וגם, אי אפשר להימלט מזה, לפי הפולקלור היהודי. כמובן, יש שיראו בשימוש במילה "פולקלור" זלזול ואפיקורסות.
במקרה שלנו, אולי באמת עבר משהו ייחודי על הרב אבריצר, אולי אפילו מישהו הגיע כדי לעזור לו, מישהו לא מן העולם הזה: מלאך, אליהו הנביא, נשמתו של דוד המלך, אבל הוא חוה את המפגש איתם כפי שחוה.
כלומר ניתן לפרק את התיאור הזה לשתי שכבות. ההתגלות של "משהו" או "מישהו" והתיאור מסביב של אותו המישהו.
יתכן שהאבחנה הזו נראית בעיני חלק מהקוראים אותה מיותרת או מזלזלת אך מייד נראה שהיא רבת חשיבות.
4. מה הן המסקנות האונטולוגיות (לגבי המציאות לכל סוגיה ורבדיה) שיש להסיק מן המעשה הזה, אם נקרא אותו כפשוטו או שננתח אותו לפי הסעיף הקודם?
אישים מסויימים ממשיכים להתקיים בעולם אחר. הם יודעים שם על מה שקורה כאן. יש להם ענין אישי במה שקורה וקשור למה שמיוחס להם.
למשל, דוד המלך עדיין קיים באופן כלשהו, והוא מקבל מידע על מה שקורה כאן שקשור אליו.
אפשר לעבור מעולם לעולם. דוד המלך מסוגל, או שהוא מקבל רשות כשליח של אלוקים, להופיע כאן כדי להציל אדם הראוי לזה.
כאשר דוד המלך מופיע, הוא מופיע עם כתר זהב ולבוש מלכותי. האם עלינו להבין שגם בעולם ההוא הוא מופיע כך כל הזמן, או שזה לבוש שבעל החויה מלביש אותו בתודעתו מפני שלזה הוא מצפה? (לכן כתבתי שסעיף 3 יכול להיות משמעותי ביותר ודווקא לטובה בעיני המאמינים).
האם הופעתו של דוד המלך היא החלטתו האישית, החלטה שמי שנמצא בעולם ההוא יכול לקבל? או שמא אלוקים הוא שמחליט לחולל נס עבור הרב אבריצר, והוא שולח את דוד, או את נשמתו, או שמא מלאך שייראה כמו דוד המלך?
כלומר, באיזו מידה ניתן להסיק על המתרחש בעולם שאחרי המוות ועל כל פנים לצדיקים כמו דוד המלך מן הסיפור הזה? כפי שכתבתי: הוא אמור להיות מודע למה שקורה כאן ולהתעניין בזה ואף לבקש, אולי, להתערב במתרחש כאן ולעשות מה שחורג מגדרי הטבע.
ניתן בהחלט לטעון שמי שהציל את הרב אבריצר הוא אלוקים ולא דוד המלך, שכן, כפי שיטען למשל הרמב"ם, המתים אינם חוזרים לכאן כדי לבצע פעולות ומי שינסה ליצור איתם קשר למטרה זו עובר על "דורש אל המתים" ומבקש מה שבלתי אפשרי. אמנם הרב אבריצר לא פנה לבקש בקשות מדוד המלך, אך אם היה מבקש זאת היה עובר עבירה כזו (וכמובן יש חולקים על זה).
כמובן, יש סיפורים גם בתלמוד על יכולתם של אישים מפורסמים מן העבר לפעול פעולות לאחר מותם, וכך אפשר לפרש את הסיפור על הליכתו של שאול אל בעלת האוב כדי לדבר עם שמואל הנביא לאחר מותו.
זה נושא בפני עצמו ולא ציינתי אליו אלא בקצרה כי הוא משמעותי.
עוד נושא שיש לדון בו הוא לגבי סעודת מלוה מלכה. זוהי מצוה מדרבנן, לכל היותר. אמנם בתלמוד מייחסים זאת לדוד המלך, אבל עד כמה שאני יודע אין זה אלא ייחוס על דרך המליצה, ולא עובדה שבאה במסורת.
אם דוד המלך לא היה נוהג בסעודה זו, ואם זו בכלל לא מצוה באופן שהרב אבריצר היה מקיים אותו, כמובן בתמימות ובלב שלם, אז השאלה היא מדוע הוא ניצל עם החזיון שהיה לו.
שוב, ההסבר מן הסעיף הקודם מסייע לנו. הרב אבריצר, אם הסיפור אמיתי, אכן זכה לסייעתא דשמיא, והלביש את מה שעבר עליו בהתאם לאמונותיו. כלומר שסעודת מלווה מלכה זו מצוה חשובה מאד, ושדוד המלך חידש אותה והשקיע בה, ולכן פעל לקדם אותה במשך שנים רבות. לפיכך היה לו מקום לצפות לפי האמונות שגדל עליהן שדוד המלך בעצמו יכול להגיע כדי לעזור לו. וכאשר קרה מה שקרה, כך חוה מה שחוה.
הסיפור הוא נכון סובייקטיבית.
ואיני יכול שלא לצטט מספר מפורסם (למעשה סדרה) שכתבתי עליו אשכול בשכבר הימים.
בספר שכתבה סופרת הילדים ראולינג פוגש הארי פוטר את הקוסם הדגול דמבלדור לאחר מותו. גם הארי נמצא אז במעין לימבו בין העולמות אבל לא זו הנקודה כאן.
הם משוחחים, ובסוף הארי שואל את דמבלדור: זה אמיתי מה שאני חווה כאן או שזה רק בדמיון שלי.
ודמבלדור עונה בשאלה (כמו יהודי טוב, רק שהוא לא):
ואם זה בדמיון שלך, הארי, אז זה לא יכול להיות אמיתי?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2020 13:22 |
|
| |
ישנה אמונה בדרך משה, ואמונה בדרך דויד, ואמונה בדרך משה היא משייה מהמיצרים, אבל אמונה בדרך דויד היא אמונה אשר היא גם בתוך מיצרים, ואפילו בגיא צלמוות ממש, אמרו בגמרא 'מהו דתימא ליחוש משום יקרא דדויד', והרי שיש לחוש ליקרא דדויד, ואם כן מדוע קמ"ל שקוראים בתרגום. אלא, היינו יקרא דדויד, לידע מה היה ומה אינו היה, שהואיל והכל יודעים דדויד חסיד הוא, ופרסם רצון ה' בכל מקום, יש לידע מיהו תלמידו בחסידות ומי אינו תלמידו בחסידות, שמשה היה צדיק בסתר, אבל בגלוי היה מפרסם דין ומשפט, משא"כ דויד עושה משפט וצדקה, לפיכך משה שהיה צדיק בסתר לא ירשו בניו את גדולתו, שאין ממשיכו אלא מי שלא ימיש ממנו, ועל כן מה יש לפרסם, מה לי אי היה או אינו היה, ומי היה יהונתן בן גרשום בן מ(נ)שה, מוטב כסהו כלילה, אבל דויד ירשו בניו את גדולתו, לפי שהייתה חסידותו מפורסמת, לפיכך יש לידע מי הם הבנים היורשים ומי הם שאינם יורשים, לפיכך האריך בסיפור הדברים בספר הנביא, ויואב סבר דתו לא מיקרו בנים, ודויד סבר בנים סכלים מיהא מיקרו, ועל כן יש לומר מי יורש ומי אינו, והיינו יקרא דדויד, לידע יקרתו באמת היכן היא, ועל כן קריאת תהלים סימן ממורק, לברר האמת והאור מהחושך, ועל כן מלכות דויד בישראל נמשלה ללבנה, שפעמים אורה נראה ופעמים אין אורה נראה, אבל יוסף "בני יעקב ויוסף סלה" היינו דווקא הלבנה כשהיא במילואה, אבל דויד הוא לבנת ישראל אף בשעה שאורה נסתר, ובנים סכלים מ"מ מיקרו, ומילוי הלבנה המפורסם הוא בשעה שהם לגוי אחד בארץ, ומכאן לשאלת המציאות והדמיון, כי הנה האם אמונה ניתנת להיבחן, שאלה שונה אשאל, אם אומנות ניתנת להיבחן, והתשובה ודאי, כי ניתן להסבירה באופן מובן, מה היא מסמלת ומדוע, והמילה 'רציונלי' רגילים לאומרה בכוונת 'אנליטי', וזה לא יצדק באומנות, אמנם אם ניתן לפרשה בכלים אנליטיים אז זה סימן שתורם ועוזר לאומנות, אבל אינו מוכיח צדקת שמה כ'אומנות', אלא צריך היגיון עמוק המסתבר לשומע, כגון זה וזה נותן רושם והרגשה כזו וכזו, ועכ"פ הוא סובייקטיבי ודעת איש אחד שונה מחבירו, אבל היכא שיש פירוש אז מיקרי 'אומנות', וכן הוא באמונה, כי כל אשר ניתן לפרשה בכלים המתקבלים, אז אמונה ראויה היא, ועכ"פ הוא סובייקטיבי, אבל דווקא משום כך אין לדחות אמונה ללא כלים ברורים, ואי משום 'מהיכא תיתי' אינו די לדחות אמונה או אמנות, אלא מיבעי לומר מהיכא נדחה, ואי משום כך וכך נדחה, אז שמא כך וכך יש להשיב, וכן הלאה, כי כיוון שהוא סובייקטיבי, אז מיבעי לבחון על דעת סובייקטים אשר יש להם טעם להשיב, ועל כן כשם שתהלים סימן ממורק, כך זהו גם סימן צירוף אמונה, לבחון אי כך או כך, ולא די ב'צפניה' הצפון, שהוא אינו ניכר כלל, ואין יורשים בניו את גדולתו, על כן רק באומר ואמירה ברורה יש לברר הדעה מה אמר ה' ומה דיבר ה', ומילואו הוא ב'חזקיה' בחוזק ממש, שרק שם ניכר הדבר, ועכ"פ כך יש לברר תמיד האמת, על דרך מה שהוא ידוע על דעת הסובייקט, ולא על דעת אובייקט בניתוח מתמטי אנליטי, שהסבר הידוע ע"פ אובייקט הוא משייה מתוך מיצרים, אבל זה רק מין אחד של אמונה, ועומק האמונה פעמים שאינו ניכר, רק אורו נסתר, ואין לו מיצרים כלל, כי אין מיצרים לאמונה, ואין מצרנות לאמונה, וע"כ הוא תלוי באמונה עצמה, בידך עיתותי, אגורה באהלך עולמים, אם אלך בקרב צרה תחיני, ה' מנת חלקי וכוסי אתה תומיך גורלי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2020 13:27 |
|
| |
אליקים היקר ביותר
כמה זמן לא עמדנו בקשר, והכל מפני שלא הייתי זמין להגיע לכאן.
לצערי היה לי קשה להבין מה כתבת. אפשר לחוש שיש כאן משמעות, אבל לא היה לי זמן לקרוא ולתרגם לעצמי.
התוכל
א. לנסח שוב בעברית מובנת יותר לקוראים שאינם רגילים בשפה מהסוג של "ליקוטי מוהרן" (בעיני שלי, דברי ר' נחמן הם בדרך כלל לשבח אבל הם מחייבים הכרות עם השפה ומאמץ).
ב. איך דבריך מתקשרים למה שאני כתבתי?
תודה
דורש אמת
ברוך הנמצא!
תודה על הלינקים. לצערי זה לא מועיל לי כלל. ניסיתי ללחוץ על אחד וגיליתי שיש דיון בשיטת הרמב"ם. אתה מוזמן להעתיק במישרין את הקטעים הרלוונטיים בלבד. דומה שהדיון בדברי רבנו הרמב"ם והדיון במעשה שהיה כמו פה הם נפרדים, אם כי אפשר בוודאי ללמוד מן הרמב"ם איך להתמודד עם נושאים כאלו, וכן יש לשאול אם הרמב"ם צודק.
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2020 13:34 |
|
| |
דורש אמת
שמא כוונתך לסיפורי יוסף שני?
הלינקים שניסיתי, ולא את כולם, רק מביאים אותי לדף מסויים וצריך לעלעל עד שמוצאים מה שאולי התכוונת אליו.
עדיף לדעתי להביא את הלינקים כך כפי שהבאתי. (מקוה שאפשר יהיה להדביק. אני כותב ותכף נראה...)
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2020 13:36 |
|
| |
דורש_אמת
| מיימוני כתב: |  | דורש אמת
שמא כוונתך לסיפורי יוסף שני?
|
|
מדוייק
תוקן על ידי דורש_אמת ב- 06/01/2020 13:36:52
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2020 13:44 |
|
| |
כדי להקל מצאתי קישור לאותן שיעור של שני כשעוסק בעליית נשמה
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2020 13:47 |
|
| |
אני אכן מניח שהבנת את המשמעות
ועל כל פנים אמרתי באופן המובן, שהאמונה, דווקא בסימולה ע"י דויד, מסמלת את הצירוף ובירור דבר מדבר, והאמונה הזו אין לה 'מיצרים' ו'מצרנות' כלל, כלומר אינה כלל ניתנת לבחינה ב'רציונל אנליטי', אלא היא נבחנת בהגיון הלב, אי יש פירוש ומשמעות לה, כמו באמנות, שאין צורך בהסבר "אובייקטיבי", אלא העיקר הוא ברושם הסובייקטיבי, ועל כן דווקא הוא תלוי על דעת הסובייקטים, אי יש טעם להשיב, ואי יש תשובה מטעם אחר ותשובת טעם נוסף, ועומק הדבר הוא באמונה עצמה, ואמנם נכון שלא כל תלמידי האמונה יורשים את גדולתה, כשם שלא כל בני דויד יורשים את גדולתו, והאריך הנביא בסיפור הדברים משום יקרא דדויד, כלומר שיקרא דדויד הוא לדעת מיהו היורש האמיתי ומי אינו, וכן בעניין האמונה, לא כל דעה סובייקטיבית היא יורשת אמיתית לאמונה או האמנות שהיא מפרשת, וצריך לפרש היטב איזו דיעה ראויה לירש את האמונה או האמנות, ואיזו דיעה אינה ראויה, והיינו יקרא דהאמונה, שזה כבוד האמונה לדעת איזו דעה ראויה לאמונה ואיזו אינה, אבל לא משום שהאמונה היא ניתנת לבחינה של רציונל אנליטי, אלא דווקא משום שהיא סובייקטיבית ונבחנת בהגיון הלב, זהו הטעם לבוחנה ולברר ולצרוף וללבן בו האמת
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2020 13:48 |
|
| |
בדיקה נוספת ביוטיוב מגלה שיש לינקים נוספים, כולל לאתר של יוסף שני.
אין לי זמן (וגם לא סבלנות) להקשיב שעתים להרצאה שלו, סליחה.
עד שכתבתי את המילים האלו ועשיתי קצת חיפושים בגוגל שמעתי כמה דקות מדבריו ברקע. יורשה לי לכתוב את התרשמותי.
הוא נשמע אדם אינטליגנטי, חושב, שיטתי.
הוא מביא מקורות שונים. מהם מספרות המרכבה (חיבורים כנראה מימי הגאונים, שהחוקרים רואים בהם דמיון פסאודואפיגרפי, כלומר מיוחס בשקר לתנאים ואמוראים, אבל מתעד חויות דמיוניות או מיסטיות).
יש לינק לאתר שלו ולספר שלו, שבו בתוכן הענינים ניתן להבין שיש לו אוסף של סיפורים על גלגולים, דיבוקים וכיו"ב.
כל הסיפורים האלו הם כמובן מכלי שני או פחות מזה. לא חויות ישירות.
הסיפור שבראש האשכול והניתוח שלו מדגימים כיצד לדעתי יש לבחון נושאים כאלו. ואחת הבחינות היא קודם כל לבדוק האם זה היה והאם הדיווח אותנטי.
לצערי, אני מודה שאפריורית (לפני בדיקה אמפירית) אני נוטה לחשוד בסיפורים מהסוג של שני. אבל אני מקוה שאני גם פתוח לבדוק אם יהיו דיווחים שניתן לבדוק. ולא רק על פי השמועה.
כפי שאמר פעם מישהו, בעם ישראל לא חשודים לשקר ביודעין, אבל בהחלט חשודים לדמיין.
אציין פרט שיכול להעיד מעט על הדובר, אם כי טעויות מצויות. הוא טוען שהנושא של יציאה מהגוף נחקר בארה"ב וגם ברוסיה. באוניברסיטאות אולי (וזה יתכן). הוא טוען שהשם המקצועי של התחום הוא "ביו אינפורמציה". זה כנראה לא נכון, כי בגוגל מפנים לשימוש אחר במילה זו.
גם נכון הוא שהיו אגודות שביקשו לחקור תופעות כאלו שכונו אז "פרא-פסיכולוגיה". בחלקן היו אנשי מקצוע ומלומדים ובחלקן היו אנשים נאיביים שרצו להוכיח שיש כאלו דברים.
יש גם חומר בעברית, אבל מסתבר שהספרים אזלו אבל אפשר למצוא בספריות.
הנושא של יציאה מהגוף ושיטוט בעולם אחר אינו דווקא יהודי. לפי מחקרים שונים, שאמאנים מדווחים על חויות כאלו. אפשר להסתכל למשל בספרו של נחום מגד על השאמאנים בדרום אמריקה, והמעלה היא שזה בעברית.
אמנם, כל הנושא של חוית יציאה מהגוף הוא שונה מן הנושא שבפתח האשכול. כאן הנושא היה התגלות של מישהו מעולם אחר ליהודי של ימינו. ולא שהיהודי מדווח שנשמתו יצאה מגופו וטייל בעולם אחר.
כמובן המשותף הוא שמדובר באירועים חריגים עבורנו ואם הם נכונים זה שובר את תמונת העולם המדעית הזהירה שלנו. אבל אלו עדיין נושאים שונים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2020 13:52 |
|
| |
דורש_אמת
| מיימוני כתב: |  | בדיקה נוספת ביוטיוב מגלה שיש לינקים נוספים, כולל לאתר של יוסף שני.
אין לי זמן (וגם לא סבלנות) להקשיב שעתים להרצאה שלו, סליחה.
עד שכתבתי את המילים האלו ועשיתי קצת חיפושים בגוגל שמעתי כמה דקות מדבריו ברקע. יורשה לי לכתוב את התרשמותי.
הוא נשמע אדם אינטליגנטי, חושב, שיטתי.
הוא מביא מקורות שונים. מהם מספרות המרכבה (חיבורים כנראה מימי הגאונים, שהחוקרים רואים בהם דמיון פסאודואפיגרפי, כלומר מיוחס בשקר לתנאים ואמוראים, אבל מתעד חויות דמיוניות או מיסטיות).
יש לינק לאתר שלו ולספר שלו, שבו בתוכן הענינים ניתן להבין שיש לו אוסף של סיפורים על גלגולים, דיבוקים וכיו"ב.
כל הסיפורים האלו הם כמובן מכלי שני או פחות מזה. לא חויות ישירות.
הסיפור שבראש האשכול והניתוח שלו מדגימים כיצד לדעתי יש לבחון נושאים כאלו. ואחת הבחינות היא קודם כל לבדוק האם זה היה והאם הדיווח אותנטי.
לצערי, אני מודה שאפריורית (לפני בדיקה אמפירית) אני נוטה לחשוד בסיפורים מהסוג של שני. אבל אני מקוה שאני גם פתוח לבדוק אם יהיו דיווחים שניתן לבדוק. ולא רק על פי השמועה.
כפי שאמר פעם מישהו, בעם ישראל לא חשודים לשקר ביודעין, אבל בהחלט חשודים לדמיין.
אציין פרט שיכול להעיד מעט על הדובר, אם כי טעויות מצויות. הוא טוען שהנושא של יציאה מהגוף נחקר בארה"ב וגם ברוסיה. באוניברסיטאות אולי (וזה יתכן). הוא טוען שהשם המקצועי של התחום הוא "ביו אינפורמציה". זה כנראה לא נכון, כי בגוגל מפנים לשימוש אחר במילה זו.
גם נכון הוא שהיו אגודות שביקשו לחקור תופעות כאלו שכונו אז "פרא-פסיכולוגיה". בחלקן היו אנשי מקצוע ומלומדים ובחלקן היו אנשים נאיביים שרצו להוכיח שיש כאלו דברים.
יש גם חומר בעברית, אבל מסתבר שהספרים אזלו אבל אפשר למצוא בספריות.
הנושא של יציאה מהגוף ושיטוט בעולם אחר אינו דווקא יהודי. לפי מחקרים שונים, שאמאנים מדווחים על חויות כאלו. אפשר להסתכל למשל בספרו של נחום מגד על השאמאנים בדרום אמריקה, והמעלה היא שזה בעברית.
אמנם, כל הנושא של חוית יציאה מהגוף הוא שונה מן הנושא שבפתח האשכול. כאן הנושא היה התגלות של מישהו מעולם אחר ליהודי של ימינו. ולא שהיהודי מדווח שנשמתו יצאה מגופו וטייל בעולם אחר.
כמובן המשותף הוא שמדובר באירועים חריגים עבורנו ואם הם נכונים זה שובר את תמונת העולם המדעית הזהירה שלנו. אבל אלו עדיין נושאים שונים.
|
|
הנה קטע https://youtu.be/fod9xMTPcAo?t=5664
שלכאורה מתאר יציאת הנפש מהגוף אבל האמת שזה רק בכח הדימיון ולכן יש מכנה משותף בין הסיפורים ששניהם יכולים להיות אמת אבל יכולים להיות בדיוק אותו דמיון .
תוקן על ידי דורש_אמת ב- 06/01/2020 13:57:45
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2020 13:56 |
|
| |
סליחה. עכשו ראיתי שענו לי קודם.
עמלתי להדביק את הלינקים לספרו של שני ולאתרו. אבל האכסניה בועטת את ההדבקות. ודי נמאס לי. כבר אמר רבנו איינשטיין כי מי שמנסה לעשות אותו דבר פעם אחר פעם לאחר שנכשל הרי זה שוטה. וזה נכון גם בממשק של פורום, כמסתבר.
אליקים
הפעם כתבת יותר ברור. דנת אותי לכף זכות שהבנתי אבל זה לא היה מגיע לי. כעת הבנתי כך ובבקשה כתוב לי אם זה נכון:
יש דברים שאפשר להכיר בכלי הכרה מסויים שקראת לו בשם יפה לעיל, אבל אי אפשר לבדוק את הדברים האלו בכלי החשיבה הרגילים.
האם זו כוונתך?
ובכן, דנו בנושאים כאלו משחר ימי הפורום. אני סבור שצריך קצת יותר מזה כדי שמה שחווים יהפוך להיות מעניין ורלוונטי לגבי אחרים.
בהחלט אפשר לומר, כפי שנהג הגרי"ד סולוביצ'יק, לומר שאין לו יכולת לספק הוכחות מדעיות אבל הוא יכול לספר על חויותיו ותחושותיו בתקוה שהקורא יתחבר אליהן (אתה רואה שאפשר לומר זאת ברור).
אבל צריך קצת יותר מזה. לא לשייך חויות ואמונות לסמלים כמו דוד ואחרים. אני משער שזה מאד משמעותי למי שמבין בזה, אבל אני לא. אז חבל לי על זמנך.
לעומת זאת, אם תסביר על מה מצביע הסמל, ובמילים שאני מכיר, וגם אחרים יכירו, זה יהיה מ-א-ד להועיל.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2020 14:30 |
|
| |
העניין הוא שאמונה או אמנות אינם עניין לחיפוש הוכחות, וזה מה שטענתי, ודאי הוכחה יכולה להועיל, אבל כמו שבפקולטה לאמנות לא תמצא מישהו שמביא 'הוכחות' שהאמנות הזאת ראויה אלא טיעונים האם זה עושה רושם ואיזה רושם זה עושה, והסברים מדוע זה עושה רושם כזה וכזה או לא, וכמו שבפקולטה לפילוסופיה לא תמצא הוכחות לדעות פילוסופיות, אלא טיעונים שדעה פילוסופית כזו נשמעת סבירה בעיני פילוסוף פלוני ודעה פילוסופית אחרת נשמעת סבירה בעיני פילוסוף אלמוני, והסברים אשר יאמרו מדוע יש היגיון וסברא בדעה פילוספית זו ומדוע יש היגיון וסברה אחרת דווקא בדעה הפילוסופית האחרת,
כך בדיוק בפקולטה לתיאולוגיה, אין לשאול אם יש הוכחה לתיאולוגיה אחת או לתיאולוגיה השנייה, אלא טיעונים כמו מה דעתו התיאולוגית של מאמין פלוני ומה דעתו התיאולוגית של מאמין אלמוני,
ובחשבון כללי של כל הסברות והמחשבות והאמונות והדעות והרעיונות והחלומות והנבואות הניתנים להעלות על הדעת, בדרכי אמונה בעלמא "כך אני מאמין", או בדרכים אחרות "צירופי מקרים החוזרים על עצמם ונראים כמצביעים על אמונה פלונית" או "צירופי סברות המתקשרות יחד באופן שנותן תימוכין באמונה אלמונית", או "צירופי רגשות ואמונות אשר המין האנושי נהג ונוהג להאמין בהם בדבקות באופן המראה שאמונה זו דבר טבעי היא לבן אנוש" וכן כל כיוצא באלו,
מתוך ארסנל כל הרעיונות האפשריים, יש למצוא אילו סברות ודעות הנהוגות במין האנושי ראויים להיות השורש האמוני לדעתו של תיאולוג פלוני או לדעתו של תיאולוג אלמוני, כגן האם הדת הראויה לדעת תיאולוג פלוני היא 'דת החסד', או לדעת תיאולוג אלמוני 'דת החכמה', או לדעת תיאולוג פלמוני 'דת הצדק', ולדעת תיאולוג פללמוני 'דת התפילה', ולדעת תיאולוג צלמוני 'דת האל המונכח', או לדעת תיאולוג צלילמוני 'דת השירה', וכן הלאה ככל מיני הדתות והאמונות אשר ישנם בעולם.
והינך רואה שיש כאן שלושה הגדרות מחוייבות המציאות בהסבר אמנותי או פילוסופי או תיאולוגי, כמו גם בהסבר ספרותי או הלחנתי או בידורי או אתלטי או ריקודי, וכן הלאה, בכל דבר ישנם מרכיבים בסיסיים ברורים: א. טיעון: "האם זה עושה רושם", "האם זה מעורר רגש", "האם מדובר בדבר המעורר התפעלות בנפש" ב. הגדרה: "איזה רושם זה עושה", האם זה מעורר שמחה, או עצב, מעורר עניין, מעורר התלהבות, או דווקא מעורר רוגע ושלווה, מעורר מחשבה, או נדמה כדבר סתמי שלא מעורר מחשבות התעמקות, מעורר רצון, או מעורר אכזבה, מעורר זעם, או מעורר רחמים, מעורר פירוד, או מעורר אהבה, מעורר עצלות, או מעורר מרץ, מעורר מחשבות בעד דעה פלונית או מעורר מחשבות נגד דעה פלונית ג. הסבר: "מדוע זה עושה את הרושם הזה", האם יש איזה משהו במיצג האומנותי או בדעה הפילוסופית או בדיעה בתיאולוגית אמונית, האם יש באלו איזה תכונה מסויימת שאכן יכולה לגרום את הרגש שהוגדר בסעיף ב'? נניח, ציור של אנשים רוקדים, מעורר שמחה, ציור של אנשים בוכים, מעורר עצב, אם האנשים לבושים כבני תרבות מסויימת, זה עשוי לעורר דעה על בני אותה תרבות, אם הם נדמים בציור שמחים, אז הציור מציג אותם כשמחים בהקשר שבו הציור מוצג, אם הם נראים עצובים, הציור מציג אותם עצובים בהקשר שבו הציור מוצג, אם יש מחשבה שמתאימה למה שאנשים יודעים, אז מניחים שהיא מתאימה לסברה האנושית הטבעית, אם היא לא מתאימה למה שאנשים יודעיםייתכן שהיא לא מתאימה כלל, וייתכן שהיא מתאימה למשהו שעוד לא גילינו, או לדבר שבאופן טבעי לא באמת יודעים אותו, אלא אולי רק משערים, וכן הלאה,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2020 18:25 |
|
| |
אליקים
יפה כתבת. יפה מאד כתבת.
ואיך זה מיושם לגבי הסיפור והניתוח שלו כאן?
|
|
|
|
|