| נשלח ב-17/6/2020 01:00 |
|
| |
"ברוב עולם הישיבות מדברים בלשה"ק"
היום ביתד נאמן יש טור מכותב בשם חיים הוניג על המחדל של חוסר ההסברה בהיקף ראוי לציבור החרדי בתחילת הקורונה בארץ, לאחר שהוקצו 35 מלש"ח להסברה בציבור הכללי ו1.5 מלש"ח בלבד לציבור החרדי,
הכותב מלין על כך שחלק מההסברה היתה בכרוז בשפת האידיש בעוד ש"ברוב עולם הישיבות מדברים בלשון הקודש" ע"כ,
אני לא מבין מה הבעיה שלו לכתוב "אנחנו הליטאים מדברים עברית ולא מבינים אידיש" (שהיתה בעצם השפה המדוברת בליטא המקורית) מה הקשר בין עברית ללשון קודש, והאם פורת יוסף וחברון זה רוב עולם הישיבות ? בישיבות ויז'ניץ ובעלז על כל שלוחותיהן, תולדות אהרן ותוא"י, טשעבין, באבוב, דושינסקי, ראחמסטריווקא, צאנז, טשערנוביל, אלכסנדר,מחנובקא,סערעט ויז'ניץ, אורייתא, חיי תורה, חכמי לובלין, ערלוי, בויאן, קרלין, והרשימה עוד ארוכה,לומדים באידיש,
תוקן על ידי בונדמן ב- 17/06/2020 01:03:20
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2020 01:07 |
|
| |
| בונדמן כתב: |  | מה הקשר בין עברית ללשון קודש,
תוקן על ידי בונדמן ב- 17/06/2020 01:03:20 |
|
הגזמת. זה סוד שלא מגלים.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2020 01:21 |
|
| |
לאיצ'ה מאיר לוין וחבריו הח"כים הדתיים בכנסת הראשונה, לא התאים כל כך לדבר בשפה העברית, אז הם היו חוזרים ואומרים הנה אנחנו כאן נואמים בשפת הנביאים, - יום אחד אמר להם בן גוריון, אני יביא לכאן כמה נביאים ואני רוצה לראות אם הם יבינו את מה שאתם מדברים,,
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2020 02:06 |
|
| |
אתה צודק לגמרי. לכם יש את ויז'ניץ ובעלז על כל שלוחותיהן, תולדות אהרן ותוא"י, טשעבין, באבוב, דושינסקי, ראחמסטריווקא, צאנז, טשערנוביל, אלכסנדר, מחנובקא, סערעט ויז'ניץ, אורייתא, חיי תורה, חכמי לובלין, ערלוי, בויאן, קרלין - ואילו לליטאים יש רק את חברון ולספרדים רק את פורת יוסף. אכן בושה וחרפה לטעון שרוב עולם הישיבות לא דובר אידיש.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2020 02:14 |
|
| |
| hhaavv כתב: |  | אתה צודק לגמרי. לכם יש את ויז'ניץ ובעלז על כל שלוחותיהן, תולדות אהרן ותוא"י, טשעבין, באבוב, דושינסקי, ראחמסטריווקא, צאנז, טשערנוביל, אלכסנדר, מחנובקא, סערעט ויז'ניץ, אורייתא, חיי תורה, חכמי לובלין, ערלוי, בויאן, קרלין - ואילו לליטאים יש רק את חברון ולספרדים רק את פורת יוסף. אכן בושה וחרפה לטעון שרוב עולם הישיבות לא דובר אידיש. |
|
הבושה היא שהליטאים וויתרו על השפה המקודשת הזו ששמה אידיש. עד לפני שלושים שנה. הבחורים היו שומעים את השיעורים באידיש נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2020 03:32 |
|
| |
ויואל משה, מאמר לשון הקודש סי' טז.
"אם היו שני פיוטים, שיש להם ענין אחד לעורר את התאותנות ולהללה, אחד הפיוטים עברי, והשני ערבי או פרסי – הרי שמיעת העברי והדבור בו יותר מרוחק לדעת התורה מחמת קדושת השפה, לפי שאין ראוי להשתמש בה אלא בענינים נעלים".
הרבי מסאטמר: לשון הקודש נועדה לענינים נעלים בלבד
============================== נכתב מחוץ לישות הציונית ביום חול.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2020 03:45 |
|
| |
קלעפער
| בונדמן כתב: |  | | לאיצ'ה מאיר לוין וחבריו הח"כים הדתיים בכנסת הראשונה, לא התאים כל כך לדבר בשפה העברית, אז הם היו חוזרים ואומרים הנה אנחנו כאן נואמים בשפת הנביאים, - יום אחד אמר להם בן גוריון, אני יביא לכאן כמה נביאים ואני רוצה לראות אם הם יבינו את מה שאתם מדברים,, |
|
אני לא רוצה לסתור חלילה את ה"מקור" החשוב שלך, אבל אין צל צילו של ספק שהנביאים היו מבינים את דוברי העברית. לא כל מילה, ולא מילים בלועזית שנוספו לה אבל המילים בעברית, ככה דברו יהודים בכל הדורות, ככה דברו האשכנזים עם הספרדים בא"י במאה ה18 וה19.
גם החתם סופר לא ממש יבין את היידיש שלך, וזה לא אומר שאתם לא דוברים את אותה השפה. אתם תסתדרו, ואם לא אז בלשון קודש.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2020 03:58 |
|
| |
בן גוריון לא אמר "אני יביא". בן גוריון (אולי) אמר "אביא".
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2020 08:13 |
|
| |
הנביאים ודאי לא יבינו מה זה המאה ה-18 והמאה ה-19.
לא מבין את תלונת בונדמן. נניח שהוא צודק. הרי פחות או יותר, העולם החרדי בנוי על 3 שלישים - 1/3 חסידים 1/3 ליטאים 1/3 ספרדים. א"כ 2/3 לא מבינים אידיש. ועליהם תוסיף את: חסידי חב"ד, גור, ברסלב בפזורה, וכל שאר חסידי הג'לי - ויש לך לפחות 1/3 חסידים שאינם מבינים אידיש ברמה פשוטה ובסיסית.
הטענה אפוא במקומה. למרות שכולנו אמורים לבכות מדוע הפסיקו עם דיבור האידיש, עם שפת הרב מבריסק, ר"ש רוזובסקי, החזון איש, הפונוביז'ר רב, רבי יחזקאל סרנא וכל המזרח הליטאי.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2020 08:50 |
|
| |
| אויר_ים כתב: |  | השפה המקודשת הזו |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2020 10:30 |
|
| |
| יוחנןש כתב: |  | הטענה אפוא במקומה. למרות שכולנו אמורים לבכות מדוע הפסיקו עם דיבור האידיש, עם שפת הרב מבריסק, ר"ש רוזובסקי, החזון איש, הפונוביז'ר רב, רבי יחזקאל סרנא וכל המזרח הליטאי.
|
|
אפשר גם לבכות מדוע הפסיקו עם דיבור הארמית - שפת התנאים והאמוראים ועוד אינסוף שפות אחרות, זה מגוחך לאורך ההיסטוריה יהודים דברו שפות רבות במקומות רבים ושינו את שפת הדיבור שלהם בהתאם לנסיבות ולמיקום (למשל ערב מלחמת העולם השנייה היה במזרח אירופה מעבר של יהודים מאידיש לשפות המקומיות) השפה היחידה שיש לה משמעות וקדושה ביהדות היא עברית - כדרכן של שפות חיות היא מתפתחת ומשתנה (וכך גם היה בעבר, שפת התורה היא לא בדיוק שפת הנביאים ושפת התנך והמשנה שונות מאוד)
לגבי החזו"א, כשראשי ישיבת תפארת ציון אמרו לו שיש להם תלמידים ספרדים שלא מבינים אידיש הוא אמר להם אז תלמדו בעברית, הישיבות הליטאיות עברו לעברית פשוט כי זו הייתה השפה המדוברת והקלה יותר ללימוד והבנה
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2020 11:37 |
|
| |
אבל הלומדות האורנינלית - הלכה פייפען
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2020 12:08 |
|
| |
והקטע הכי מצחיק עם בחורי הישיבות החמודים שלנו....
שאת המילים "לעמדע'ס' ו "שטייגען".... הם אומרים באיזה הבהרה אידשאית נשגבת.. פחחח נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2020 12:47 |
|
| |
בונדמן, כשיש תקציב של 1.5 מליון לכלל הציבור החרדי מתוך 35 מליון לציבור הכללי, מלין הכתב שרוב הציבור החרדי לא קבל את הפרסום מכיוון שחלק נכבד מתוך תקציב החרדי עבר לדוברי האידיש. ורובו אינו בכלל דוברי אידיש.
תוסיף על כך שגם חלק נכבד מדוברי האידיש קוראים היטב עברית ושוברים את השיניים בקריאה באידיש.
הנושא כאן הוא לא על טומאת העברית ועדיפות האידיש וכו' אלא על המציאות בצורך של חלוקה נכונה של המשאבים בהסברה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2020 13:01 |
|
| |
יידיש איז נישט קיין הייליגע שפראך, דער וואס קען ננישט קיין יידיש קען לערענען אלע ספרים פון די תורה ש"ס ופוסקים און אפילו חסידישע ספרים, און דער וואס קען נאר יידיש קען נישט לערענען קיין יידיש ווארט. די ביכער אין יידיש זענען פול מיט אלע דריי הארבע זינד... אזוי די ביכער פון מנדלי מוכר ספרים, שלום עליכם אאוו...
|
|
|
|
|