תקשורת
פייק ניוז בחדשות 12? הכתבה על החייל שמעלה שאלות רבות
בחדשות סוף השבוע שודרה כתבה מרגשת על יונתן משה, חייל בודד אשר לטענתו ברח מחסידות גור במאה שערים, ולאחר תלאות שכללו מגורים ברחוב והתמכרות לסמים - התגייס לצה"ל. קרובי משפחה: הוא בכלל גדל באלעד וחוזר הביתה לשבתות. חדשות 12: "בדיקה נערכה מול גורמים שונים - כולם אישרו את סיפורו". החייל: "משה זה לא השם המקורי שלי"
רועי נעים | 7/10/2020 15
יונתן משה (צילום מסך N12)
פייק ניוז בחדשות 12? בכתבה ששודרה בחדשות סוף השבוע נחשף עם ישראל לחייל יונתן משה ולמה שהוגדר בכותרת "מסע השיקום של יונתן", בו סיפר הבחור הצעיר על ילדותו בחסידות גור במאה שערים, על הרגע בו החליט לעזוב את הדת, ההתמכרות לסמים כשהתגורר ברחוב, וגם: הסיפור מאחורי 59 הקעקועים המעטרים את גופו.
יונתן משה מציג את הקעקועים שלו (צילום מסך N12)
בכתבה מספר יונתן כי בילדותו נהג להפגין בשבתות ולזרוק אבנים על חילונים שנוסעים בשבת, כאשר נקודת המפנה הגיעה במהלך שבת אחת בה הוא זרק אבן על אישה מבוגרת, שכמובן תהתה למה הם עושים את זה. לאחר מכן מגולל את סיפורו בפני הכתבת רעות ברזילי ומספר איך עבר לגור ביער למשך חצי שנה, איך נוצל והסתבך בסמים, אך גם כיצד השתקם כשהתגייס לצה"ל, כאשר כיום הוא סרס"פ בגדוד 74 בחיל השריון וחייל בודד שלא נמצא בקשר עם משפחתו כבר שנתיים.
יונתן משה מראה לרעות ברזילי היכן התגורר ביער (צילום מסך N12)
עד כאן באמת שמדובר בסיפור מרגש ומעורר השראה, על ילד שגדל לכאורה בחסידות סגורה בשכונת מאה שערים החרדית בירושלים, והחליט לצאת ממנה. אלא שהתגובות לכתבה מעלות סיפור שונה במעט, המטיל ספק באמינותו של החייל הבודד מחיל השריון.
"זה יונתן, בן דוד של אשתי". כתב קרוב משפחה וחשף: "מעולם לא גר במאה שערים ולא היה חסיד של שום חסידות. ההורים שלו ספרדים בכלל, גרו באלעד מלפני שהוא נולד ועד היום, ואמא שלא לא הרחיקה אותו מהבית בגלל שהוא חילוני. הוא גם בא לשבתות הביתה מהצבא. סתם מחפש מסך ממציא סיפורים. הוא גם לא היה משתתף בהפגנות בשבת כמו שהוא סיפר בכתבה, כי הוא גר באלעד והעיר סגורה שם בשבתות, אז אין מה להפגין, ואין על מי לצעוק שיקצע".
עוד ברשת
א
לצורך הכתבה, צוות הצילום ויונתן משה הגיעו לירושלים, לשכונת גאולה הסמוכה למאה שערים, בכדי להיזכר בילדותו של יונתן ובמקום בו גדל. אלא שעל פי תגובות ברשת, ובמיוחד כאלו של קרובי משפחה של החייל, מסתבר שאין לו קשר לשכונה הירושלמית והוא בכלל גדל בישוב אלעד, אליו הוא חוזר בשבתות.
יונתן משה מסתובב בשכונת גאולה בירושלים. אך האם באמת גדל שם? (צילום מסך N12)
במבט נוסף על הכתבה של ברזילי, ניתן אכן לתהות איך בחסידות גור, אשר הוקמה בפולין וחסידיה נמנים על העדה האשכנזית, נמצאת משפחה עם השם "משה"? שכן מדובר בכלל בשם משפחה מבני עדות המזרח. מה שאכן מעלה תהיות ומעמיד באור מעומעם את סיפורו של יונתן משה.
יונתן משה מצדו, נחשף לטענות כלפיו והגיב באמצעות דף הפייסבוק של "הצל": "אני גרתי במאה שערים, אני בא מחסידות גור. השם משפחה האמיתי שלי הוא רוזנצוויג, זאת המשפחה שלי אני לא מכיר בזה בגלל זה מי שמכיר אותי מכיר אותי בתור יוני משה. כל האנשים שמגיבים שאני משמיץ את החרדים אין פה שום עניין להשמיץ חרדים לא התכוונתי שזה מה שיקרה ואם זה מה שיצא מדברי אני מצטער זאת לא הייתה כוונתי".
מדובר צה"ל נמסר כי תגובתו של החייל לטענות היא כי הוא עומד מאחורי הדברים ואומר "הכל אמת".
מחדשות 12 נמסר בתגובה: "מבדיקה שערכה מערכת חדשות סוף השבוע מול גורמים שמלווים את יונתן מזה שנים - בהם גורמים סוציאליים וטיפוליים וכן גורמי צבא שונים - כולם אישרו את סיפורו של החייל".
נשלח מהאנדרואיד שלי