| נשלח ב-8/11/2020 09:21 |
|
| |
בד"ה הרב יונתן זקס
www.bhol.co.il/news/1152464שייך לדור הנפילים של ת"ח בעלי שיעור קומה מצד אחד, שמצד שני יודעים לתרגם את רוח היהדות המקורית לאוזניים מערביות ובכלל לשפה יומיומית וקיומית. רק השבת הצטערתי שהטור הקבוע שלו בעלון קרוב אליך שתמיד מציג גישה מקורית, מאתגרת ומחברת באמת לרעיונות הפרשה לא נמצא שם, חבל על דאבדין
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2020 13:16 |
|
| |
היה גר בארץ ?? שמעתי 2 הרצאות שלו בעבר ביוטיוב עם תרגום מאוד נהנתי
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2020 13:18 |
|
| |
גר באגליה, ולצערנו לא מספיק מוכר בארץ...
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2020 15:46 |
|
| |
| מצדרביעי כתב: |  |
שייך לדור הנפילים של ת"ח בעלי שיעור קומה |
|
לא להגזים, זה לא טוב לנפטר. הוא היה באנגליה כמו הרב לאו בארץ. כיבד את היהדות, וקידש ש"ש בהליכותיו. אבל מכאן ועד להפוך אותו לת"ח בעל שיעור קומה, הדרך רחוקה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2020 15:57 |
|
| |
מצדרביעי
| תם_יושב כתב: |  |
שייך לדור הנפילים של ת"ח בעלי שיעור קומה
לא להגזים, זה לא טוב לנפטר. הוא היה באנגליה כמו הרב לאו בארץ. כיבד את היהדות, וקידש ש"ש בהליכותיו. אבל מכאן ועד להפוך אותו לת"ח בעל שיעור קומה, הדרך רחוקה.
|
|
כשאני רואה איך הוא מצליח להשתמש בכלים מערביים כדי לעורר רגש יהודי גם בלב היהודי הרחוק ביותר אני בהחלט רואה אותו כאדם בעל שיעור קומה, אז אולי הוא לא בדיוק "גדול" אבל העיקרון מובן...
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2020 16:23 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2020 16:59 |
|
| |
כדי לתת תוקף לדבריך אוסיף משפט ""אולי לא היה מפורסם מספיק"" אבל היה בעל שיעור קומה ללא ספק
| מצדרביעי כתב: |  |
שייך לדור הנפילים של ת"ח בעלי שיעור קומה
כשאני רואה איך הוא מצליח להשתמש בכלים מערביים כדי לעורר רגש יהודי גם בלב היהודי הרחוק ביותר אני בהחלט רואה אותו כאדם בעל שיעור קומה, אז אולי הוא לא בדיוק "גדול" אבל העיקרון מובן... |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2020 19:33 |
|
| |
נסעתי פעם לאקואדור ואיי כלפגוס, כאחראי על הכשרות של קבוצת דוברי
אנגלית, ביניהם הגיע הרב זקס שגם מסר דברי תורה בסוף ארוחות הערב ובשבתות.
הוא באמת היה אומן הדיבור וחיבר ממקורות שונים, מהמזרח והמערב דברי תורה מחודשים, עמוקים ומוסברים היטב, איש של צורה.
הרב זקס חקר אותי ביום הראשון והודיע לכולם שיש לסמוך על כל מה שאפסוק
להם בענייני כשרות ועמד על כך שאתן שיעור דף יומי כל יום, ואף ישב מולי
ולמד כמו שאר הנוכחים. כל ניסיונותיי להניאו מכך, כי זה מביך אותי שאני
הקטן אתן לו שיעור, נכשלו. הוא טען שאם הוא יגיע לשיעור יבואו כולם, ואכן
כך היה. פעם הגענו לאיזה אי באמצע ג'ונגל ושוחחנו עם האינדיאנים,
הוא שאל אותם האם הם מתפללים, והם אמרו שמתפללים לרוח הגשם ולרוח השמש
(רשמית הם נוצרים). אמרתי לרב שאני מוכן להתערב שגם הם מאמינים שיש ה', הוא
ענה שאכן כך כתוב בנביא במלאכי, וכך מפורש בגמרא, "דקראו ליה אלהא
דאלהייא",אבל לא נראה לו ששמעו על מלאכים ב"חור" עולם כזה.
עשיתי ניסיון ושאלתי את הצ'יף: אם אל השמש רוצה לזרוח ולעומתו אל הגשם
רוצה גשם, מי מכריע ביניהם? ואכן ויהום כל הכפר, ואחרי התייעצויות עם
ה"גדוילים" שלהם ענו לנו שאכן יש אל מעל כולם, והוא בעצם שולט, אבל הם לא
מסוגלים לפנות אליו. הרב כמעט התעלף, ולאחר שחזר הצבע אל פניו הסברתי לצ'יף
ולכולם שבורא עולם לא אוהב שפונים לאלים הקטנים ושבעצם הם לא ממש קיימים
ועדיף לפנות אליו ישירות והצעתי מה שנראה לי שהם יכולים להתפלל.
חזרנו למקומנו. הרב זקס שלח לי בקבוקון וויסקי כי הרגיש שהפסיד בהתערבות. אף שלא התערבנו.
יהי זכרו ברוך.
הכותב: הרב דוד שלם מורה הוראה בפסגת זאב ורב קהילת "בית יצחק"
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2020 19:46 |
|
| |
איזה צבא הלורד
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2020 22:01 |
|
| |
ברוקלינאי
כמה כאב לי לשמוע על לכתו... :(
אנשים לא מבינים מי היה האיש וכמה הייתה רבה השפעתו על העולם.
הם לא מבינים זאת משתי סיבות: 1) על אף שספריו תורגמו לעברית (לפחות חלקם) - עדיין מי שלא דובר אנגלית - לא נחשף להרצאותיו מעשה אמן, ולייצוג רב הרושם שנתן ליהדות. 2) ה"גלים" שיצר ברעיונותיו המיוחדים הורגשו בעיקר בקרב השכבה האינטלקטואלית בעולם, האדם מן השורה - על אף שהושפע ממנו רבות - לא תמיד ידע מכך, תובנות פילוסופיות לא תופסות כותרות ראשיות בעיתון...
הוא היה ידוע כרבה הראשי של בריטניה, הלורד, הפילוסוף, פרופ' ג'ונתן סאקס.
למעשה הוא לא נחשב הוגה דעות של היהודים בלבד, אלא הוגה דעות בריטי, אירופי, בסדר גודל עולמי. עד כדי כך שהיו בקרב היהודים כאלה שקראו לו בציניות "הרב של הגוים"...
בהרהורים הנוגים שלי בעקבות פטירתו עלתה לי המחשבה הבאה: נאמר במסכת מועד קטן (י"ז, א') כדלהלן - "א"ר יוחנן מאי דכתיב (מלאכי ב, ז) כי שפתי כהן ישמרו דעת ותורה יבקשו מפיהו כי מלאך ה' צבאות הוא אם דומה הרב למלאך ה' יבקשו תורה מפיו ואם לאו אל יבקשו תורה מפיו"
וחשבתי לעצמי - נאמר כי ישנם מלאכים מסוגים שונים, בעלי תפקידים וכישורים שונים, אם כן - גם "רב הדומה למלאך" יכול להיות מהיבטים שונים. למשל - כשאתה רואה את הרב חיים קנייבסקי אתה מקבל את הרושם המיוחד הזה שנושב מאדם שכל חייו הם לימוד, שכל יום ויום, כל שעה ושעה - ברירת המחדל שלו זה לפתוח ספר, עם מינימום של המינימום המוכרח לדברים אחרים. זה דבר שיוצר אדם מסוג מסוים, אישיות מסוג מסוים.
הרב זקס מנגד - היה אדם בעל תפקידים ציבוריים, לצד עבודתו ההגותית הוא היה יוצא ובא בקהל, יהודים ונוכרים. מפגשים, כינוסים, אירועים, נסיעות, עבודה אקדמית...
אולם כאשר אני חושב על "דעת", על "מלכות הדעת", על המבט הגבוה הזה והנישא על החיים, על תחושת השליחות העמוקה, לעמו ולארצו, לארץ מקורותיו ולארץ מולדתו, לטוב ושלום האנושות כולה, העולם כולו - כשאני חושב על זה - הרב זקס הוא בשבילי "מלאך", מלאך של דעת מרוממת בעולם של חומר ורדידות, במיוחד בימינו אלה.
כמה רציתי לבקש תורה מפיו! ולא הספקתי....
אין לי מנחם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2020 22:32 |
|
| |
שמו היהודי היה יעקב צבי זאקס והשם יהונתן זה תרגום מהשם האנגלי שלו
Jonathan Henry Sacks
|