בית פורומים בחדרי חרדים

הרב אליעזר מלמד: לא אגיש מועמדות לתפקיד הרב הראשי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/11/2020 22:31 לינק ישיר 
הרב אליעזר מלמד: לא אגיש מועמדות לתפקיד הרב הראשי

הרב אליעזר מלמד מדגיש בטורו "רביבים" בעיתון בשבע שיראה אור מחר כי למרות הפניות אין בכוונתו להתמודד על תפקיד הרב הראשי לישראל.

תגיות: הרב אליעזר מלמד הרבנות הראשית לישראל הר ברכה

הרב אליעזר מלמד , ט' בכסלו תשפ"א 25/11/20 21:04

הרב אליעזר מלמד

צילום: הר ברכה

שאלה: האם נכון שהרב אינו מעוניין להתמודד לתפקיד הרב הראשי?

תשובה: מתחילה לא חשבתי שאני צריך לענות על שאלה זו, כשם שאיני צריך להשיב לשאלה האם אני מתכוון להגיש את מועמדותי לנשיאות מדינת ונצואלה או צפון קוריאה.

אולם כשתכפו השואלים ורבו, ובעלי מחלוקת החלו לפעול, אני נדרש להשיב. בשום פנים איני מעוניין. ראשית, להבנתי אני עוסק בתפקיד חשוב יותר, בכתיבת סדרת 'פניני הלכה' שיש בה תרומה לבניין התורה לדורות, הן בשיטת הלימוד של העיון העמוק וראיית הסוגיה כמכלול, מהשורש לענפים, ומהכוונה המקורית בתורה ועד פרטי המנהג. הנה עכשיו בעזרת ה' אני עוסק בטהרת המשפחה, אחר כך בעזרת ה' אמשיך להלכות שבין ישראל לגויים וחוקות הגויים, ואחר כך עוד רבה העבודה בהלכות שבין אדם לחברו ומשפחה וכו' וכו'. בנוסף לכך, רב ראשי נדרש להשיב לשאלות רבות ומגוונות במהירות, ואני זקוק לזמן רב לבירור כל שאלה, ואיני מסוגל להגיב במהירות הנדרשת לתפקיד מנהיגותי זה.

פרט לשני הנימוקים העקרוניים יש עוד טעם. במקביל לירידת מעמד הרבנות הראשית רבו גם התככים, המחלוקות והמלחמות על משרות, כסף ודעות. לפיכך כדי למלא תפקיד זה באופן סביר יש צורך בכישרון דיפלומטי, ואילו אני מתקשה להסתיר את עמדותיי, מה שעלול להוביל לוויכוחים קשים. בעת הזאת הרבנות הראשית נדרשת למנהל בעל מזג מתון ויכולת להתהלך בנחת עם האנשים השונים והלחצים הפוליטיים מכל הכיוונים.

במי צריך לבחור

אומנם הואיל וכבר הוכנסתי בעל כורחי לקלחת, אני מרגיש חובה להביע את דעתי ברבים: צריך לפעול בנחישות נגד בחירת רב שנוטה להיות "בעל מחלוקת", וקל וחומר שצריך להתנגד בתוקף לבחירת רב שקשור לחבורה של "בעלי מחלוקת".

חשוב להדגיש זאת, מפני שבמחשבה ראשונה אנשי הציבור הדתי־לאומי חושבים שהעיקר שאחד הרבנים הראשיים יהיה בוגר הישיבות הציוניות, שהן כעיקרון הישיבות הקדושות ביותר.

אולם בפועל, מכיוון שהפוליטיקאים החרדים הם בעלי השפעה מרכזית בגוף הבוחר, ישנו חשש כבד שיהיו מוכנים "להתפשר" על רב שאומנם אומר הלל ביום העצמאות, אולם בשאר הדברים ישתף עמהם פעולה בהשמצת בני הציבור הדתי־לאומי ורבניו, והעלבת האנשים הטובים שמגשימים בחייהם ובמעשיהם את חזון הנביאים ואת תורת ישראל.

אומנם ייתכן שרבים מהם יכלו להוסיף יותר מזמנם לקביעת עיתים לתורה ודקדוק במצוות פרטיות, אבל רבים מאוד מהם מקיימים בהידור את המצוות הגדולות שבתורה, אוהבים את הבריות, נושאים ונותנים באמונה, עוסקים ביישובו של עולם, מחרפים נפשם בהגנת העם והארץ ומתמסרים ליישובה, משתתפים בפיתוח המדע והכלכלה ומצמיחים מתוכם תלמידי חכמים אמיתיים וישרים שעתיד עולם התורה לדורות תלוי בהם.

לכן, לפני הכול חשוב שבעל משרת הרב הראשי לא יזיק לכל זה. לפיכך נכון לבחור את הרב הראשי לפי אמת מידה של מידות טובות, ניקיון כפיים וכישרון דיפלומטי של הימנעות ממחלוקות וביטויים מעליבים כלפי קבוצות ואישים מעם ישראל בארץ ובגולה.

נשלח מהאנדרואיד שלי

תוקן על ידי אלי_ו ב- 25/11/2020 22:32:19

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2020 23:07 לינק ישיר 

וכמו שסבתא שלי היתה אומרת "שבוע הבא יש לי יום הולדת, בשום אופן אל תעשו לי יום הולדת גדול"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2020 23:10 לינק ישיר 

ולגופם של דברים, הוא אומר- תביאו בכיף את שמוליק רבינוביץ או חיים הורביץ ודומיהם, רק לא מיכה הלוי...

תוקן על ידי אויויוי ב- 25/11/2020 23:14:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2020 05:22 לינק ישיר 

אויויוי כתב:

וכמו שסבתא שלי היתה אומרת "שבוע הבא יש לי יום הולדת, בשום אופן אל תעשו לי יום הולדת גדול"

לה''ו. ובמילים אחרות: אני לא מגיש מועמדות. אבל אולי אחרים יגישו, ופתאום אמצא את עצמי רב ראשי...

גילוי נאות: אני אוהב אותו, ומעריך ומוקיר אותו, וחושב שיכול להיות אחלה רב ראשי.
לרב ראשי יש יועצי יח''צ, ועוד כאלה שעוזרים לו לענות מהר וכו'...

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2020 01:28 לינק ישיר 

יש שני חלקים בדברים שפורסמו (והם פורסמו במלואם בטור שלו בבשבע, באותו נוסח שהובא בפתיחת האשכול ובתוספת נופך בעניין הרפורמים). האחד לגבי מועמדות לרבנות הראשית, אינני מבין למה אי אפשר לסמוך על הכנות שלו, שהוא לא מעוניין בזה. הוא מסביר בטוב טעם שהוא מעוניין למקם את עצמו תודעתית ופוליטית (ומסתבר שהוא רואה בזה את עבודת ה' שלו), כפוסק הלכה ניטרלי ולא כ"רב מטעם" שממשיך את דרכם של הרבנים לאו ומצגר (יש משל יפה של הצמח צדיק מוויזניצא על האנשים שמתלבשים יפה ואינם מבינים שהלבוש הגיע בגלל החטא של האדם; זה בערך ההבדל בהסתכלויות על תפקיד הרב הראשי האשכנזי אחרי שבאו פריצים וחיללוהו). הוא גם מרמז שלא כבטד גדול לנבל את הפה ולהילחם בחלק מהעם מהכיסא שאמור לייצג אותו. לפחות לגבי נשיא ביה"ד הגדול הנוכחי, אפשר להבין אותו. דבר שני זו תגובה לרב עמר וחבריו בנושא הרפורמים, שכנראה יוחסה לכך שדרך זה שס מנסה למנוע ממנו הו"א לרבנות (ולענ"ד המטרה האמתית היא ששס מנסה לקושש קולות צפים מהצה"ד לפני הבחירות, וכבר היו פיגועים ורציחות בגלל ששס ניסתה לעשות נפשות באמצעות הכפשת העולים להר הבית). אפשר לקרוא את התגובה המלאה בבשבע של השבוע ולהתרשם. רק יש לציין שהרב א.מלמד כבר פרסם לפני כ8-9 שנים מאמר ברביבים בנושא היחס לרפורמים והוא מציין ביקורת אבל גם שבחים עליהם (אגב, הוא ואביו פרסמו גם מספר מאמרים די סלחניים ביחס לחלק מהנוצרים אוהבי ישראל למיניהם בתקופה שהם לא היו בדעה הקלאסית), כך שלא מדובר בהפתעה או בדבר חדש, וההפתעה היחידה כאן היא הבחירות הקרבות ובאות, או איזה אינטרס כלכלי של סוחרי ילקוט והפנינים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2020 14:30 לינק ישיר 

א. אני באמת מתענין, ממתי דרך כוכבו והתחילו לזרום אליו פניות להגשת מועמדות, מאז שהוא עשה הגשה טובה לכל מי שמחפש 'יהדות מחבקת' כשנפגש עם הרפורמית?
ב. יש עוד מצוות גדולות ולא פרטיות בתורה [חוץ מישוב ארץ ישראל מצוה שלא נזכרת כמעט בתורה (יש הרבה הבטחות של הקב"ה והתניות מתי הם יקבלו את הארץ) וגם בחז"ל קצת ממש] שהרב שכח משום מה, כמו לימוד תורה, אהבת ה', קדושה, יראת ה', דביקות, לעבדו בכל לבבכם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2020 14:49 לינק ישיר 

א. הרב א. מלמד נפגש כבר שנים עם הרבה יותר מרבה רפורמית, יש לא מעט תמונות שלו עם בכירים אוונגליסטים ושאר ירקות. זה לא חדש ולמרות שבעבר (לפני עידן טראמפ) זה נתפס כחריג, לאף אחד לא היה בעיה עם זה. שימשו של הרב מלמד זרחה, אני מניח, מאז שהמון אנשים נהנים מספריו הנפלאים מאוד, שניתן לעיין בהם החינם דרך הנט (לא נראה לי שאי פעם יצא ספר אחד של מחבר אחד, שמקיף כל כך הרבה מהשו"ע בלימוד שיטתי מהמקור של כל נושא עד להכרעת ההלכה, לא פעם ולא פעמיים שוחחתי עם ת"ח גדולים והם סיננו בבושה, "את זה ראיתי בפניני הלכה"). ב. קדושת יישוב הארץ מוזכרת המון המון המון בתנ"ך, תקרא שמו"ת בפרשיות האלה ותשים לב כמה התייחסויות יש לנושא הזה רק בכמה פרשיות בחומש בראשית (ועדיין יש מקום למחלוקות על היחס למדינה וכו), ולגבי איזה מצוות לבחור ואלו לזנוח, הרב יודה לך על המלצות כי ממה שידוע לנו הקב"ה לא נתן אפשרות במה לבחור. הרב התייחס אך ורק לשאלה אלו מצוות אמורות לבלוט באישיותו של הרב הראשי - והוא די צודק (מה אתה יודע על הרב קוק והרב גורן ומה נשאר לך כאזרח מהרב אונטרמן והרב כ"ש?). {גילוי נאות, אין לי דבר ולא חצי דבר עם הרבנים מלמד, לא ידוע לי עליהם כלום, מעולם לא שוחחתי איתם בשום דרך ולא נראה לי שראיתי אי פעם את הרב אליעזר; אני נהנה מהטור שלו בבשבע ותל"מ וממנו אני מציין מה שידוע לי}

תוקן על ידי הדיבוק ב- 27/11/2020 14:53:59

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2020 15:30 לינק ישיר 
בעיקרשומע

א. ללא ספק יש לו זיכוי הרבים גדול בזה שהוא מנגיש את ההלכה בעברית מדוברת ובפירוט. לענין הרמה התורנית לא מצאתי [וחיפשתי רציני] בספריו ושיעוריו שום חידוש לא הלכתי ולא עיוני, אלא סיכומי סוגיות. וכל אברך רציני שישקיע את חייו בכתיבת סיכומים ינפיק את התוצרת הזאת ויש אכן הרבה כאלו. כאמור יחודו הוא בכך שהוא משקיע להנגיש לציבור וזו זכות גדולה.

להמשך הודעתך: הדגשתי בהודעתי בדיוק למה אני מתייחס, ולכן מוזרה לי תגובתך.

ב. כפי שהדגשתי אינני מדבר על קדושת הארץ והבטחתה מצד ה' לישראל אלא על דבר מרכזי בעבודת האדם שלפיה מודדים את רמתו בעבודת ה', וזה כמעט ולא מוזכר בתורה ומממש קצת בחז"ל, בדואי לעומת המעלות המרכזיות כלימוד תורה ושאר המצוות שמניתי. והראשונים נחלקו מה המקור למצוה.

ג. לא הבנתי את הטרוניא על 'ויתור על מצוות' הרב מלמד הוא שחילק בין מצוות גדולות לפרטיות, ואפיין בכללות את הציבור הדת"ל כמצטיין במצוות כלליות.

ד.  לא דברתי על דמות הרב הראשי אלא על מה שהוא כתב על הציבור הדתי לאומי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2020 18:32 לינק ישיר 

החשש הגדול של מלמד מהאפשרות של עליית רב חרד"לי, מלמדת עליו יותר מכל דבר אחר.......

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2020 21:45 לינק ישיר 

בעיקר, א. זה קצת מעבר לזיכוי הרבים, מדובר בבאמת לשבת ללמוד ולסכם כל הלכה מיסודה. לפחות לדעתי זה הכי חשוב ועיקרי בלימוד תורה. לפעמים יוצאים לך חידושים כשאתה לומד, אבל החידושים הם ספציפיים (וככל שאתה יוגע יותר החידושים שלך "שווים" יותר); למה אין חידושים בפניני הלכה? לא יודע, אולי כי הכל ברור ומסודר ואולי כי לחידושים מוקדש זמן וספר אחר שפחות נחוץ להדפיס. באופן אישי זה לא כזה מעניין אותי. לגבי שאר הדברים שכתבת, בסופו של דבר אנחנו מסכימים עם רוב המסקנות, אם כי יש לציין שיש דבר כזה מצוות כלליות ומצוות פרטיות וזה אחד השרשים בסה"מ להרמב"ם. (כמדומני שהרב קוק כותב משהו על מצוות יסודיות בסוף ההקדמה ל"מוסר אביך")

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2020 21:48 לינק ישיר 

אויויוי כתב:
החשש הגדול של מלמד מהאפשרות של עליית רב חרד"לי, מלמדת עליו יותר מכל דבר אחר.......
הרב אליעזר מלמד מגדיר את עצמו כחרדלי ותומך בציבור המוגדר כך (אין הכוונה לציבור ש"מודה במקצת" לחרדים, אלא לציבור התורני והיר"ש מהציונות הדתית). גם על זה הוא כתב בעבר ברביבים. במאמר האחרון הוא כותב נגד רבנים ראשיים שמדברים בגסות ובהתנשאות נגד חלק מהציבור הדתי (והם עושים את זה לא רק כלפי המזרחי) וגם החרדלים לא אוהבים את זה כ"כ. אם במאמר האירון הוא כתב אחרת מדבריי אנא הפנה אותי למילים המדויקות בדבריו ואודה לך.

תוקן על ידי הדיבוק ב- 28/11/2020 21:48:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2020 22:05 לינק ישיר 

[quote]

חשוב להדגיש זאת, מפני שבמחשבה ראשונה אנשי הציבור הדתי־לאומי חושבים שהעיקר שאחד הרבנים הראשיים יהיה בוגר הישיבות הציוניות, שהן כעיקרון הישיבות הקדושות ביותר.

, ישנו חשש כבד שיהיו מוכנים "להתפשר" על רב שאומנם אומר הלל ביום העצמאות, אולם בשאר הדברים ישתף עמהם פעולה בהשמצת בני הציבור הדתי־לאומי ורבניו, והעלבת האנשים הטובים שמגשימים בחייהם ובמעשיהם את חזון הנביאים ואת תורת ישראל.

תוקן על ידי אויויוי ב- 28/11/2020 22:06:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2020 22:11 לינק ישיר 

אני הבנתי את הדברים אחרת, אבל אולי אני טועה. אני לא כ"כ מבין בפוליטיקה (ונראה לי שגם הרב מלמד)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/11/2020 00:03 לינק ישיר 
בעיקרשומע

הדיבוק כתב:
בעיקר, א. זה קצת מעבר לזיכוי הרבים, מדובר בבאמת לשבת ללמוד ולסכם כל הלכה מיסודה. לפחות לדעתי זה הכי חשוב ועיקרי בלימוד תורה. לפעמים יוצאים לך חידושים כשאתה לומד, אבל החידושים הם ספציפיים (וככל שאתה יוגע יותר החידושים שלך "שווים" יותר); למה אין חידושים בפניני הלכה? לא יודע, אולי כי הכל ברור ומסודר ואולי כי לחידושים מוקדש זמן וספר אחר שפחות נחוץ להדפיס. באופן אישי זה לא כזה מעניין אותי. לגבי שאר הדברים שכתבת, בסופו של דבר אנחנו מסכימים עם רוב המסקנות, אם כי יש לציין שיש דבר כזה מצוות כלליות ומצוות פרטיות וזה אחד השרשים בסה"מ להרמב"ם. (כמדומני שהרב קוק כותב משהו על מצוות יסודיות בסוף ההקדמה ל"מוסר אביך")

לא כתבתי שזה לא חשוב, כתבתי שלא מצאתי יחוד ששם אותו ב'ליגה' מיוחדת יותר מכל תלמיד חכם הלומד יום ולילה. בנוסף שמעתי גם 'שיעור פתיחה' שלו בישיבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/11/2020 08:09 לינק ישיר 

אני חושב שאין לך הבנה בכלל ביכולת לסכם כך הלכה. למשל הספר שלו על הלכות פסח מצליח לעשות סדר הבלאגן העצום שיש בהלכות האלה.
בשביל זה צריך בהירות של הלכה שיש למעטים. זו הסיבה שאין הרבה ספרים כאלו.
גם הבית יוסף לא מלא בחידושים שלו

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/11/2020 09:05 לינק ישיר 

אף אחד מהציבור הדתי לאומי לא מתאים לכהן כרב. מקסימום הייתי מציע להם להריץ רב חרדי שמזדהה איתם קצת

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בחדרי חרדים > הרב אליעזר מלמד: לא אגיש מועמדות לתפקיד הרב הראשי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext