|
|
| נשלח ב-28/11/2020 21:46 |
|
| |
| יש3 כתב: |  | אויש, אומרים לאיש שיש לו כשל, אז הוא אומר הנה אדגים אותו שוב (אגב, כבר אמרתי לך שכך פירש רשב"ם).אם אתה לא מבין דברים, תמיד תוכל להשתמש בגוגל. זה עוזר. אגב, גם שימוש במילון יועיל. שם תגלה שלשונך בספר הוא טמא ולא טמאה. |
|
משמשי יקירי, אכן עיינתי במילון וראיתי שבפרט זה הצדק עימך, כי על אף שכלל 'לשון' משמש בזכר ונקבה כאחד, הנה בהשימושים השונים פעמים הוא זכר לחוד ופעמים נקבה לחוד, ובהשימוש 'נוסח' הוא זכר דווקא, ומייתי שם מלשון חז"ל בלשון הזה אמר לו וכו'. וע"כ אף שלא עיינתי היטב כל הצורך, לעת עתה, משמשי אהובי, גם אני אודך בפרט זה ואנהג כן מכאן ולהבא, ואשרי הדור שגדולים נשמעים לקטנים, ומתלמידיי יותר מכולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2020 22:38 |
|
| |
| יש3 כתב: |  | דוגמה יפה לכשל של רדוקטיו אד היטלרום (כאן זה אד כריסטום).
|
|
משמשי אהובי! על אף כי כבער תדבר ואין דבריך צריכין תשובה לפי האמת, נמלכתי בדעתי ביום השב"ק, כאשר זכר שנות שימושך בקודש לפניי בא, להשיב לך על דברי שטותך כפי מיעוט השגתך, ומיגו דזכית לנפשך זכית נמי לאחריני, פן יש מן הקוראים בכאן מעוטי הדעת פעוטי שכל כמוך, ומתשובתי לך יראו יקחו מוסר. וזה החלי בישע צורי וגואלי, ויהיו לרצון אמרי פי בהטיפי. משמשי יקירי! הן פשוט הוא שאין הריעותא בכאן משום הא לחוד שמצינו דברי הנוצרים ג"כ כדברי טיפשי חב"ד; ואי משום הא ודאי לא איריא, דאטו מפני שהנוצרים ג"כ מאמינים בחידוש העולם ניקו אנן ונכפור באמונה זו להוציא מליבן של צדוקים כביכול, ויאבד עולמו מפני השוטים, בתמיה? הא ודאי בהא אדרבא, הם שנטלו מאיתנו, ולא אנו מהם; ועכ"פ אין כאן ריעותא במה שהם מאמינים בזה ג"כ, וכלשונך הסרוח אשר תפסת לך, משמשי, למען הראות כוחך בלשון הלאטי"ן, 'רדוקטיו אד כריסטום'. ברם הכא ניקו וניחזי אנן, משמשי! מילא הרמב"ם שכפר לו בהשגח"פ על בע"ח, שמא תדחנו ותאמר שמתייון גמור היה, וכל מה שמצא אצל אריסטו ענה אחריו אמן. המאירי שכתב שהאומר על קן ציפור יגיעו רחמיך משתקין אותו מפני שמייחד השגח"פ בבע"ח, אף הוא תנפנפנו שסמוך על שולחן הרמב"ם היה ונמשך אחר כל כפירותיו. אבל הרמב"ן, לעזאזל, מי הכריחו לכתוב "ולא בא בתורה או בנבואה שיהיה האל משגיח ושומר אישי שאר הבריות שאינן מדברות, רק שומר את הכללים בכלל השמים וצבאם"? וכי הרמב"ן נמשך גם הוא כמגשש באפלה אחר הרמב"ם? וכי הרמב"ן מפחד או מתרגש מהרמב"ם? כמה פעמים הוא מחטיף לו על ימין ועל שמאל, כשנראה לו שנמשך אחר "היווני הבליעל", כלשונו? אז דווקא כאן הרמב"ן נבהל מהרמב"ם? והחינוך? והעיקרים? ור' בחיי? ואבן חביב? ואבן שועיב? והרמ"ק? ואיירגאס? והרמח"ל? משמשי אהובי! נכון שסיפור הציפורים כתוב בירושלמי משום רשב"י, אם כי גם בזה ישוע הקדים אותו במאה שנה, וכבר כתבתי במאמרי הנ"ל פשוט, שהיה זה פתגם עממי בגליל, וישוע ורשב"י שאבו שניהם ממקור אחד. אבל, משמשי, אל תחמיץ את העיקר! זוהי *עובדה*, שבחמש מאות שנה של ה'ראשונים', אף אחד מישראל לא האמין בהשגח"פ על בע"ח, ו*בו בזמן עצמו*, כל הנוצרים, כל הקראים, וחלק גדול מהמוסלמים, האמינו בה, ולא זו בלבד, אלא שהתועים הללו חירפו וגידפו את אור עינינו, הרמב"ם, על כפירתו בהשגח"פ בבע"ח, באותם חירופים וגידופים שסרוחי חסידים בעש"טניים מגדפים אותו!! משמשי! לא יתכן להפוך את ה'ראשונים' לאוטוריטות בנוגע להלכה, ומאידך לראותם כסמרטוטי רצפה בכל הנוגע לאמונה, ל'מחשבה', לאלוקות. אם בשאר מחלוקות של הרמב"ם עם רבותינו המקובלים הסרוחים, עשויים סרוחי חסידינו וחרדונינו לטעון שהם תופסים כשיטת ה'ראשונים' האחרים, מה יעשו בכאן, שאין להם אף 'ראשון' כשיטתם? ומה יקרה, משמשי, אם מישהו יגיד היום איזה פשט בגמרא דלא כה'ראשונים'? משמשי! אתה ידעת היטב, מכל שנות שימושך לפניי, שאצלי אין שום חילוק בין 'ראשונים' ל'אחרונים', ובכל ג' כרכי ספרי הנורא אור הלבנה על הרמב"ם, ובשאר כל ספריי, אם רק מתחשק לי, חולק אני על ה'ראשונים' בכל תוקף ועוז. אבל משעה שנתגבשה שטות חסרת יסוד זו, כביכול אסור לחלוק על 'ראשונים', היתכן לפטור ממנה את סרוחי חסידים דווקא? על שום מה!? ובכן משמש בער, 'רדוקטיו אד כריסטום' מה עניינו כאן? אני רק אומר, שה'ראשונים' כולם הכירו את הירושלמי והב"ר לא פחות מאי אלו דרעקים חב"דיים, ואם למרות זאת הם כפרו בכל כוחם בהשגח"פ על בע"ח, הרי שזוהי עמדתה ותפיסתה של היהדות המוכרת לנו, הידועה לנו, ובל יעמדו סרוחי חסידים לבדות להם יהדות חדשה. אני מחזיק ברמב"ם ועדתו, נשען על הרמב"ן וחבריו, ומכוחם הם נוטל את סרוחי חסידים בעש"טניים ומטילם לאסלה. ומה שהבאתי שגם הנוצרים סוברים כמותם, רק להוסיף ולגדל גנותם, ולהצביע על האבסורד הבלתי-נתפס, כיצד חידושו של ישוע אלפיים שנה לפנינו, נגנב בחוצפה שאין כדוגמתה, ומיוחס לרופא אליל מפודוליה לפני מאתיים וחמישים שנה. בינה זאת, משמשי!!
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2020 19:17 |
|
| |
מגיב בבלוג ""מה שאלוהים לא יכול" - הפורום" העלה טענה מעניינת הנוגעת למאמר, ולאור חשיבות הדברים אני מעתיק אותה, עם תשובתי לו, כאן, ויגדיל תורה ויאדיר.
כתב המגיב:
פרט אחד אינו מובן לי, מה המקור שהבעש"ט חידש את ההשגחה פרטית על בעלי החיים. בהעדר מקור בכתב מהתקופה ההיא (חוץ מהמובאה מרבי פנחס מקוריץ) הייתי אומר שהחידוש הוא שהאדמו"ר הרמ"מ מלובאוויטש "חידש" "פסק הלכה" חדש כביכול הבעש"ט אמרו. ולסיכום הדברים, לאחר שנתחדש לנו רשב"א דמיוני בנמנע הנמנעות, ורמב"ן דמיוני שחולק על הרמב"ם בהשגחה פרטית על בעלי החיים, כעת נוסף והושלם לנו שילוש קדוש בדמיונו של כ"ק אדמו"ר מה"מ שיל"ו בשם הבעש"ט.
עניתי לו:
המקור החב"די הראשון המייחס את ה'חידוש' בעניין ההשגח"פ בבע"ח לבעש"ט, נמצא אצל הרש"ב מלובביץ', כפי שציינתי במאמר. אבל מכיון שאדמו"רים מכל הסקאלה החסידית השוו בדבר זה - ר"פ מקוריץ, ר"ח מצאנז, ורח"א ממונקאטש, אינני רואה מקום לפקפק בייחוס הדברים לבעש"ט, מה גם שהם מתאימים לתפיסתו הכללית של עממיות ו"אמונה פשוטה" וכיוצא.
אחד מקוראי המאמר כתב לי אתמול, כי ב2016 יצא ספר של דוד צרי על תפיסת ההשגחה בחסידות, ויש לעיין שם. אם בעקבות העיון אמצא שם דברים הקשורים לענייננו, אעדכן כאן.
חזר וכתב:
עדיין לא נתפשטו הקמטים. ברור כי מתאים למרבית צדיקי החסידות להאמין בעממיות וב"אמונה פשוטה", אבל זה עוד לא מוכיח שזה מה שהאמין הבעש"ט. והרי ברור כשמש כי רמ"מ מלובאוויטש לא היה מחייב אף אחד להאמין בשל "פסק הלכה" שהושוו בו ר"פ מקוריץ, ר"ח מצאנז ורח"א ממונקאטש, אילולי היה תולה עצמו באילן הגבוה והוא הבעש"ט שכביכול פסק להלכה שזאת היא המציאות ובכך מחויבים להאמין, ועל כך תלונתי כי אין שום מקור מכתבי תלמידיו המייחס דברים בענין זה לרבו, ומסתבר כי אם הבעש"ט היה מחדש דבר יסודי כזה היה מופיע זכר לדבר בכתבי תלמידו רי"י הכהן מפולנאה או בצוואת הריב"ש. על כך שהבעש"ט לאו דווקא חשב בדיוק כמו כל ממשיכי החסידות ראה גם דברי נכדו ותלמידו הקרוב של הבעש"ט בספר דגל מחנה אפרים פרשת לך לך הכותב בשם זקנו "כי יש ב' סוגי אנשים, אחד מיישב בדעתו מאחר ששמעתי שהקב"ה כביכול הוא אין סוף למה לי החקירה בו, ומאמין בזה בלי דרישות וחקירות, ואין זה הדרך ישכון אור... וכן להיפוך אם אינו רוצה כלל לחקור ולדרוש גדולת הבורא ברוך הוא זה גם כן לא טוב כמו שנאמר דע את אלהי אביך ואחר כך ועבדהו...". ואכן דברים אלו עומדים בסתירה למסורת מאוחרת יותר ואווילית שהתפתחה לימים ומופיעה לראשונה בספר יסוד העבודה לאדמו"ר הראשון מסלונים הטוען כי הבעש"ט אמר על עצמו "איך בין א נאר און איך גלייב" - אני שוטה ומאמין. ראה גם בספר שבחי הבעש"ט המביא כמדומה בשם תלמידו רבי גדליה מליניץ כי הבעש"ט היה מרבה להגות בהאמונות והדעות לרס"ג (ולגודל האבסורד אף טען כי הוא גלגול של רס"ג) וצ"ב.
עניתי לו:
עיינתי כעת בספרו של דוד צרי, בדפים שהוצאת מאגנס נותנת לעיין בהם באתר שלה, וראיתי שם בעמ' 2 שהוא טוען כמוך. לדבריו, ה"ציטוטים" שאדמו"רי חב"ד מייחסים לבעש"ט בעניין השגח"פ בבע"ח, מקורם בגניזה החרסונית המפורסמת... :) ועוד מציין שם למאמר של אחד, יעקב חיים חרל"פ, שלא הצלחתי למוצאו כעת באינטרנט, ואילו הספריות סגורות כיום בעידן הקורונה כידוע.
אני כשלעצמי חושב, כי אף שבאופן כללי בהחלט יתכן שהחב"דיים בדו מליבם ותלו בבעש"ט, כאן יש מקום להאמין להם, בהתחשב בכך שכאמור עמדה זו קיימת למעשה בכל החוגים החסידיים, וגם בעיקרו של דבר היא מתאימה למגמה העממית ול'אמונה תמימה' של הבעש"ט.
באופן כללי הצבעת על בעיה יסודית ביחס לבעש"ט, שלא השאיר אחריו כתבים מסודרים, וכך אכן מבחינה תיאורטית אנשים שונים עשויים לתלות בו כל מה שיחפצו. בצד הקיצוני מצב זה הביא לכך שחוקרים מסויימים פקפקו בעצם קיומו של הבעש"ט (שכידוע הוכח בשנים האחרונות ללא ספק מתעודות ארכיוניות ממז'יבוז').
למרבה האירוניה, מצב דומה שורר גם במקרה של הגיבור השני של מאמרי - ישוע הנוצרי. גם שם נשמעות טענות שפאולוס והנוצרים המאוחרים סילפו את תורתו, וגם שם 'אפיקורסים' אויבער-חכמים מסויימים טוענים כי ישוע כאישיות היסטורית, לא היה ולא נברא...
לי אין ספק בקיומו ההיסטורי של ישוע (ולאו דוקא בגלל הסיפורים המפוקפקים עליו בגמרא...). והאמת היא, שכל מי שקורא בארבע הבשורות בברית החדשה על חייו והטפתו של ישוע, רואה שפאולוס ויתר השלוחים והתלמידים הבינו אותו היטב, והרעיונות והניצנים של הנצרות המאוחרת נמצאים כולם אצל ישוע עצמו, גם אם בנסיבות בהן חי הוא לא פיתח אותן עד הסוף. טוענים, למשל, שישוע קיים מצוות מעשיות, בניגוד למה שהורה פאולוס (למרות שפאולוס עצמו גם קיים, אבל פטר מהן את המתנצרים הנכרים). אבל כל מי שקורא בברית החדשה רואה, שהגרעין של זלזול בהלכה נמצא כבר אצל ישוע, גם אם הוא החיל זאת רק על כמה עניינים מדרבנן (והרי יכול היה לטעון כי מבחינה כרונולוגית הוא תנא ופליג...). יתר על כן, העיקרון הגדול שהעיקר הוא אמונה (בו), והמעשה טפל, נמצא אצל ישוע בצורה ברורה, והתלמידים הלכו בהמשך בדיוק בדרך בה הוא הורה אותם.
כך גם בענייננו, בעיניי, קיומו ההיסטורי של הבעש"ט היה עובדה, גם לפני גילוי המסמכים מן הארכיון במז'יבוז'. כבר אמרו, שהבעש"ט לא כתב ספרים, אבל כתב אנשים (בדיוק כמו ישוע). מעט אנשים השפיעו על ההיסטוריה היהודית כמו הבעש"ט, שחולל תנועת תחייה רוחנית, הדיח את הרבנים משלטונם בקהילות, והפך עבור מאות אלפי מאמיניו את סולם הערכים היהודי המסורתי על ראשו. אני מאמין, כי הרעיונות שמורי החסידות המאוחרים העלו על הכתב, הם ביסודם דברים שבדור הראשון של החסידות אכן נשמעו מפי הבעש"ט.
תוקן על ידי I_N_RUBIN ב- 30/11/2020 19:17:02
תוקן על ידי I_N_RUBIN ב- 30/11/2020 19:17:38
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2020 15:22 |
|
| |
התייחסתי למה שהגדרת כעוקץ המרכזי. שמח לשמוע שחזרת בך. אגב, תמהני מאי הו"א לשלוח מאמר כתוב בסגנון לא אקדמי לפרסום. אם רצונך שיקראו אותו אנשים, הרי שהבלוג שלך נקרא יותר מכתב העת הנידח הזה. זה רק יגדיל לך את מספר הקוראים בשופטים והעורכים. אם יש לך צורך באקרדיטציה אקדמית, למה לא לכתוב כמו אדם נורמלי ולא כמתחזה לחולה נפש, כך שהסיכוי לקבלה יהיה גבוה יותר?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2020 20:30 |
|
| |
| יש3 כתב: |  | התייחסתי למה שהגדרת כעוקץ המרכזי. שמח לשמוע שחזרת בך. אגב, תמהני מאי הו"א לשלוח מאמר כתוב בסגנון לא אקדמי לפרסום. אם רצונך שיקראו אותו אנשים, הרי שהבלוג שלך נקרא יותר מכתב העת הנידח הזה. זה רק יגדיל לך את מספר הקוראים בשופטים והעורכים. אם יש לך צורך באקרדיטציה אקדמית, למה לא לכתוב כמו אדם נורמלי ולא כמתחזה לחולה נפש, כך שהסיכוי לקבלה יהיה גבוה יותר? |
|
משמשי אהובי! לא חזרתי בי ממאומה, וכנראה לא הבנת דבריי. בכותבי על העוקץ המרכזי, התכוונתי לכך שאיננו נמצאים כיום בפקולטה הקדושה לתיאולוגיה של אוניברסיטת פריז במאה ה13. בינינו, חוץ מחב"דניקים, את מי מעניין בזמננו אם אלוהים משגיח בפרטות על בעלי חיים, או לא? הרי כיום כשתציג חקירה זו לאדם מן היישוב, הוא ימלא פיו שחוק. כיום נושאי השיח הם, בעוונותינו הרבים, זכויות להט"בים, הדרת נשים, קיפוח כושים, הנגשה ל"בעלי מוגבלויות", וכיוצא באלו שטויות. אצל מזרחניקעס יראי שמיים, ידונו בכובד ראש ב"תורה הגואלת", ובארמון החתול הגואל. בעולם בו אני ואתה חיים, משמשי, איפה תמצא מישהו שמוטרד מן השאלה אם יש השגח"פ בבע"ח או לא? הא למה זה דומה, משמשי? אם תגיש כיום מאמר עם תירוץ נפלא לקושיית הגרע"א, מישהו יסתכל עליך? סיכוי כלשהו יש לך רק אם תכתוב על המכנסיים של הגרע"א, או על המכנסיים של ה'סתמאים', ואז טיפוסים כמו הלבני ושמא פרידמן ישמחו לדון עימך בשטויותיהם. וזה מה שהתכוונתי כאן, כשראיתי שאנשים מתחילים לשאת ולתת ברצינות בשאלה אם ישנה השגח"פ בבע"ח... מי כמוך יודע, משמשי, שהאפקט העיקרי של מאמרים כאלו הוא בעולם הארכיאולוגיה, בגילוי סורחנם של חב"דיים, או ב"השוואת מקורות בתרבות", ככותרת שנתנו הללו למאמרי... לי באופן אישי לא היה אכפת לחזור אחורה בזמן אל הפקולטה הקדושה לתיאולוגיה של אוניברסיטת פריז, ולהתפלפל שם, במקום על זכויות להט"בים ושאר מחלות הנפש של זמננו, בהשגחה האלוהית על בע"ח. אבל איננו בוחרים את המקום והזמן בו אנו חיים. משמשי, אף כי ידעתי כי ראש כרוב לך, אינני מאמין כי אינך מבין זאת. ומה זאת שכתבת, משמש שוטה, כי מאמרי "כתוב בסגנון לא אקדמי"? על ה"סגנון האקדמי" מ... אני בקשת, אך שמא תלמדני, משמשי, "סגנון אקדמי" מה הוא? ולידיעתך, רבים רבים נקעה נפשם מן הסגנון המשמים בכתבי העת הללו, והם מלקקים אצבעותיהם מן הסגנון בו אני כותב. משמשי אהובי! גם ב'קתרסיס' פרסמתי זה עתה, תגובה לביקורת שכתב חסר מוח אחד על ספרי "מה שאלוהים לא יכול"... גש נא וראה! אף שם, לאו דווקא "בסגנון אקדמי"... ועיניך הרואות, משמשי, כי מפרסמים... ונהנים... לגבי דבריך על "כתב העת הנידח הזה", לדעתי, כל ספרייה שמקבלת את 'תרביץ', בו חולם אתה לפרסם בגלגול הבא (אפשר כבר לחשוב מה מתפרסם שם...), מקבלת גם את "מורשת ישראל"; ומעבר לספריות, מסופקני אם ישנו אדם בעולם המוציא פרוטה כדי לרכוש את כתבי העת הללו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2020 21:32 |
|
| |
חזרת בך אף שתכחש. כתב העת אכן נידח. לא חייבים לפרסם בתרביץ או AJS Review (אני לא צריך לחלום). פרסמת כמה מאמרים בדעת, יש גם JSIJ ויש עוד. לכתבי העת הללו יש קהל קוראים. אף אחד לא קורא את כתב העת של אריאל, ואפשר גם לראות מי הכותבים האחרים בכתב העת (כאלה ששולחים מיליון מאמרים מהדוקטורט שלהם באותו נושא לכל כתבי העת הפחות טובים או כאלה שעשו מחקר באריאל ומפרסמים מאמר חד פעמי לפני שהם חוזרים לחיים נורמליים). אין לי התנגדות לסגנון לא משמים. אפילו לא התנגדתי לסגנון המגעיל שלך. רק תהיתי מה זה נותן לך. אני מבין שזה משחרר לחצים וכנראה יש לזה יתרונות פסיכולוגיים, אבל בסוף אתה לא עושה את זה למגירה ואפילו לא לבלוג אלא מנסה לפרסם בכתבי עת ודווקא אקדמיים. אז בהחלט עולה השאלה למה אתה לא מנסה להעלות את הסיכויים.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2020 22:00 |
|
| |
| יש3 כתב: |  | חזרת בך אף שתכחש. כתב העת אכן נידח. לא חייבים לפרסם בתרביץ או AJS Review (אני לא צריך לחלום). פרסמת כמה מאמרים בדעת, יש גם JSIJ ויש עוד. לכתבי העת הללו יש קהל קוראים. אף אחד לא קורא את כתב העת של אריאל, ואפשר גם לראות מי הכותבים האחרים בכתב העת (כאלה ששולחים מיליון מאמרים מהדוקטורט שלהם באותו נושא לכל כתבי העת הפחות טובים או כאלה שעשו מחקר באריאל ומפרסמים מאמר חד פעמי לפני שהם חוזרים לחיים נורמליים). אין לי התנגדות לסגנון לא משמים. אפילו לא התנגדתי לסגנון המגעיל שלך. רק תהיתי מה זה נותן לך. אני מבין שזה משחרר לחצים וכנראה יש לזה יתרונות פסיכולוגיים, אבל בסוף אתה לא עושה את זה למגירה ואפילו לא לבלוג אלא מנסה לפרסם בכתבי עת ודווקא אקדמיים. אז בהחלט עולה השאלה למה אתה לא מנסה להעלות את הסיכויים. |
|
משמשי יקירי! לא אכחד כי משמש הגון אתה. על JSIS, חי נפשי, לא ידעתי בלתי עתה, אבל כשהסתכלתי כעת ראיתי שהוא כתב עת אלקטרוני. האמת היא, משמשי, שאין לי כ"כ חשק לזה. בן הדור הישן אני, משמשי, ועדיין מקדש את הכרך המודפס. אבל, משמשי יקירי, רשמתי לפניי, ובעת הצורך אשקול אותם. משמשי אהובי! הן הכשלתני במילוי פי שחוק בעולם הזה, למקרא דבריך על אוניברסיטת אריאל וכתב העת שלהם. מה יש לך נגדם, משמשי? לא זכור לי כי שמאלן כה קיצוני הינך.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2020 07:38 |
|
| |
חלילה נגד אוניברסיטת אריאל, ובוודאי לא נגד אריאל. כתב העת לחלוטין לא מוכר, והסתכלתי בששת הגיליונות האחרונים המופיעים באתר וראיתי את הכותבים.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2020 09:38 |
|
| |
התדע מה משמחני עד אין קץ, משמשי? שאם קודם, כשחיפשו ב'גוגל' "השגחה פרטית על בעלי חיים", מצאו בראש את מאמרו של האי שטיא חבר הפורום לשעבר נחום גרינוולד דמיתקרי 'אתנחתא', דולה ומשקה מתורת משיחו, את פטפוטי שלמה אבינר, וכל כיוצא בהם דרשנים, אנשים ונשים, חב"דיים ומזרחניקעס, לועסים כולם את שטיפת המוח החב"דית בבחינת 'חזקה על תעמולה שאינה חוזרת ריקם', ללא אפילו קול שפוי אחד!! - מעתה ועד עולם, כשיחפש שוב מישהו "השגחה פרטית על בעלי חיים", יעלה ויבוא קול אדיר וחזק, קול גדול ולא יסף, קולו של הרמב"ם, בראש הדף הראשון בחיפוש!! ובאותו הדף במהרה, תיגלה גם ההתרסה הלגלגנית "חידוש הבעש"ט, או ישו הנוצרי?"... משמשי! מנסיוני, אין מה שמכעיסם ומוציאם מכליהם יותר מ"שאלה" כזו... ואף לזאת בלבד כל זה היה כדאי, וזה חלקי מכל עמלי, לדורי דורות ולנצח נצחים! הנאה צרופה, תענוג מזוקק...
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2020 13:47 |
|
| |
רובין, ראיתי שבפורום הביזוי שלך דנת על דעת הגר"א בהשגחה פרטית, לא בא לי להירשם לאותו מקום ביבין מרחץ של אפרודיטי שכל העם עומדים שם ערומים ובעלי קרי ומשתינים בפני הכל.
אבל טענת שם שהציטטה הידועה ממנו שכל מקרי פרטי המינים גנוזים בתורה מדברת על ה'ידיעה' ולא על ה'השגחה', ולכן לא הבאת משם במאמרך.. ולא היא, גילית שם את ערוותך שאין לך חלק ונחלה בפילוסופיה עתיקה, והיה בכדי שתוכל להבין אפשט לך את הדברים במילים פשוטות להדיוט כמוך שלמד בישיבה חרדית ולא אצל המזרחניקעס שנואי נפשך.
בודאי שהבורא יודע הכל וגם את הפרטים, ומכל מקום העובדה שהוא אינו משגיח על אישי מיני בעלי חיים ושלא כבמין האדם שהשגחתו נוגעת גם לפרטים, זה לא בגלל שבא לו להתאכזר רק אליהם ולא אל האדם, אלא בגלל שהם אינם מהווים חלק מסדר הבריאה, וההשגחה חלה רק על סדר הבריאה עצמה לקיימה, והנה אם טרח הבורא עצמו לכתוב בתורתו את כל פרטי המינים שבעולם , למה לא ראה להשגיח עליהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2020 15:20 |
|
| |
לא, זה מקום חמישי בחיפוש ומסתמא זה יירד עוד ככל שתתקרב לנצח נצחים.הדיון כאן מקום 10 ולדעתי יש לך סיכוי טוב יותר שזה יעלה משהמאמר יעלה. תוכל להיווכח בזאת בחיפוש בגוגל לא דרך החשבון שלך.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2020 21:53 |
|
| |
| זבחוטם כתב: |  | רובין, ראיתי שבפורום הביזוי שלך דנת על דעת הגר"א בהשגחה פרטית, לא בא לי להירשם לאותו מקום ביבין מרחץ של אפרודיטי שכל העם עומדים שם ערומים ובעלי קרי ומשתינים בפני הכל.
אבל טענת שם שהציטטה הידועה ממנו שכל מקרי פרטי המינים גנוזים בתורה מדברת על ה'ידיעה' ולא על ה'השגחה', ולכן לא הבאת משם במאמרך.. ולא היא, גילית שם את ערוותך שאין לך חלק ונחלה בפילוסופיה עתיקה, והיה בכדי שתוכל להבין אפשט לך את הדברים במילים פשוטות להדיוט כמוך שלמד בישיבה חרדית ולא אצל המזרחניקעס שנואי נפשך.
בודאי שהבורא יודע הכל וגם את הפרטים, ומכל מקום העובדה שהוא אינו משגיח על אישי מיני בעלי חיים ושלא כבמין האדם שהשגחתו נוגעת גם לפרטים, זה לא בגלל שבא לו להתאכזר רק אליהם ולא אל האדם, אלא בגלל שהם אינם מהווים חלק מסדר הבריאה, וההשגחה חלה רק על סדר הבריאה עצמה לקיימה, והנה אם טרח הבורא עצמו לכתוב בתורתו את כל פרטי המינים שבעולם , למה לא ראה להשגיח עליהם?
|
|
מה בדיוק אתה רוצה, דרעק שכמותך, ומה אתה מפטפט לך על "פילוסופיה עתיקה", לא בדיוק הבנתי, וספק אם מי מן הקוראים כאן הבין. ואם לא נאה לך להירשם לפורום ביזוי גדולים מפני "שכל העם עומדים שם ערומים ובעלי קרי ומשתינים בפני הכל", מדוע אתה קורא שם? אלא, כנראה כמו שהפליגו חז"ל במעלת הנעלבים ואינם עולבים, כן ישנה ג"כ מדריגה של המושתנים ואינם משתינים, ואתה, משמע, זכית לה. עכ"פ, מכיון שציטטת מפורום ביזוי גדולים, למען השלמות אביא המו"מ משם במלואו, ואוסיף ע"ז קצת, כי באמת הלכות גדולות שנו שם. החכם המתקרא 'אד"ם הכהן" פתח שם אשכול ביום 18 בנובמבר, תחת הכותרת "מאמר כ"ק מרן בענין השגחה פרטית בבעלי חיים", וכתב וז"ל:
זה היום קיבלתי על הפאס"ט המכונה מעיי"ל, מחד ממקושרי ומעריצי כ"ק מרן שליט"א את מאמרו החדש של הוד כ"ק מרן שליט"א, אשר פיו בשמו יקבנו "השגחה פרטית על בעלי חיים: השוואת מקורות בתרבות".
ולא אפונה מלגלות חטאי ברבים, שלמקרא שמו המעלה שממון כמנהג מפרסמי העלים בכתבי העת אשר לאקדמי"ע, וגם לרבות מקום פרסומו באותם כת"ע, הביאוני להרהר אחר רבינו, שמא רוח אפינו משיח ה' נלכד בשחיתותם, וייבש מקורו כציץ הנובל, כדרכם כסל למו, להמית כל זיק חיות, באותה דרך אשר בדו מליבם, וישימו לה שם וחניכה - "כתיבה אקדמאית", אשר כנוד אינה מסוגלת אלא להפיל שינה על עיני הקורא, ה' יצילנו מהם ומהמונם, אך תומ"י ממש החזקתי אומן באמונת חכמים אשר מורשה לנו מכ"ק מרן שליט"א עוד משחר טל ילדותו בספרו הנורא "אור הלבנה", ויבואו דבריו כדבש מתוק לפי, ראיתי האיל מנגח ימה וצפונה ונגבה, ודרך ורמס ואין מידו מציל. לכו חזו מפעלות כ"ק מרן שליט"א אשר שם שמות בארץ, וכל חכמי האקדמי"ע והכללים אשר בדו מליבם, כמר מדלי וכשחק מאזנים נחשבו, והיה אור הלבנה כאור החמה, ויך בסנוורים את עיני הלעקטורי"ן, ומלאך רע בעל כרחו יענה אמן. אך מה מאד מעי חמרמרו נהפך לבי בקרבי, בראותי כי נעלם מעיניו הבדולח של כ"ק מרן שליט"א דברי רבי אליהו איש ווילנא המפורשים בב' מקומות שיש השגחה פרטית בבעלי חיים, ויביא ממרחק לחמו מאותו נער קטון משיירי משמשי משמשיו מהגבעה הידועה. וסימנא מילתא, הכי קראו שמו "אדוננו הגר"א" אדוננו אדוננו לגזירה שווה, אלא שהוחלפה השיטה ויבוא המשיח אלפים לפני אליהו. וה' הטוב יכפר כי לישראל בשגגה. ושלא להשאיר הנייר חלק, אעתיק דבריו: ספרא דצניעותא פ"ה דף נה: והכלל כי כל מה שהיה והוה ויהיה עד עולם הכל כלול בתורה מבראשית עד לעיני כל ישראל. ולא הכללים בלבד אלא אפילו פרטיו של כל מין ומין ושל כל אדם בפרט וכל מה שאירע לו מיום הולדו עד סופו וכל גלגוליו וכל פרטיו ופרטי פרטיו. וכן של כל מין בהמה וחיה וכל בעל חי שבעולם וכל עשב וצומח ודומם וכל פרטיהם ופרטי פרטיהם בכל מין ומין ואישי המינים עד לעולם ומה שיארע להם ושרשם. וכן כל מ"ש באבות ומשה וישראל כלם הן בכל דור ודור שכלם מתגלגלים ניצוצותיהם בכל דור ודור כידוע: וכן כל מעשיהם מאדה"ר עד סוף התורה הוא בכל דור כידוע למבין. וכ"ה בכל אדם ואדם לבד כמו שהתחיל לבאר במדרש הנעלם ברמז: וכל זה נכלל כלו בפרשת בראשית עד נח כמ"ש כאן בס"ד: וכללו נכלל בפרשה הראשונה עד ברא אלקים לעשות כנ"ל: וכלל כללי הכללים בפסוק ראשון. ועוד יותר מפורש ביהל אור במדבר קנז: והוא הנהגת הטבע אבל הכל אלקים שופטים והשגחה כי אין אדם נוקף כו' (חולין ז' ב') ואפי' ציפרא קלא לית מתציד וכו', אלא שהטבע הוא השליח כי נגזר על זה להעשיר וזה להעני שולח השי"ת שזה יאבד וזה ימצא ואין עושה נס שיברא ממון ומזה יפרח הממון לשמים וזהו הטבע והוא ד"מ שמלך יושב בבית מלכותו ורואה מרחוק את כל אדם בצד א' ובהמה בצד אחר והוא שולח לאדם מזונותיו חטים ע"י תחבולות ע"י גלגלים וחבלים ושאר הדברים עד שמגיע אליו וכן לבהמה שעורין והם אינן רואין רק הסיבה הקרובה להם וסוברים שזה הסיבה הוא מעצמו ועוד לו רשת פרוסה להביא אותם על מקוםהליכתם וכשהגיע עתם מושך משם הרשת ונלכד בצוארו ומת והסכל מדמה בדעתו שמקרה קרה לו וגם זה הוא ע"י טבע שמסבב לו מאכל רע וכמ"ש (חגיגה ד: ה.) דמשגרא תנורא קדחה כו' והן הכל נסים נסתרים ונסים נגלים נעשין ע"י שם הויה כידוע. ע"ז באה תשובתי אליו ביום 22 בנובמבר וז"ל: אד"ם הכהן ידידי,
"שלמקרא שמו המעלה שממון כמנהג מפרסמי העלים בכתבי העת אשר לאקדמי"ע" – דע לך, ששמו המקורי של המאמר היה: השגחה פרטית על בעלי חיים - חידוש הבעש"ט או ישו הנוצרי? התכוונתי לפרסם השבוע פוסט בבלוג וכאן בפורום, על המאמר הזה ובעיקר על השערוריה שליוותה את פרסומו, והשתהיתי רק כדי לקבל תחילה בדואר את הכרך המודפס שלהם עם המאמר בפנים - אחרי שתקרא את הפוסט שאפרסם תבין, שלמרות שהם שלחו לי PDF למייל, והמאמר גם עלה באתר שלהם, אחרי מה שעברתי איתם אינני מאמין שהמאמר אכן התפרסם, עד שאחזיק את הכרך המודפס ביד! ולגוף הערתך מדברי הגר"א, אני מאד מודה לך! אמנם בניגוד למובאות שהבאתי במאמרי, במובאות שהבאת אתה הגר"א אינו מזכיר שיש שיטה אחרת ואינו תוקף את הרמב"ם, ואם לדין אולי יש תשובה. כי מ"ש במובאה הראשונה:
הכל כלול בתורה מבראשית עד לעיני כל ישראל. ולא הכללים בלבד אלא אפילו פרטיו של כל מין ומין ושל כל אדם בפרט וכל מה שאירע לו מיום הולדו עד סופו וכל גלגוליו וכל פרטיו ופרטי פרטיו. וכן של כל מין בהמה וחיה וכל בעל חי שבעולם וכל עשב וצומח ודומם וכל פרטיהם ופרטי פרטיהם בכל מין ומין ואישי המינים עד לעולם ומה שיארע להם ושרשם,
לכאורה אינו מוכרח דקאי על השגחה, אלא על ידיעה. ואע"פ שהרמב"ם כופר בהשגח"פ על בעלי חיים, לכאורה הוא מודה בידיעה, כמ"ש בפ"ב מהל' יסוה"ת ה"ט וז"ל: כל הנמצאים חוץ מן הבורא מצורה הראשונה עד יתוש קטן שיהיה בטבור הארץ הכל מכח אמתתו נמצאו ולפי שהוא יודע עצמו ומכיר גדולתו ותפארתו ואמתתו הוא יודע הכל ואין דבר נעלם ממנו, עכ"ל. וכן משמע במו"נ ח"ג פט"ז שבידיעה הרמב"ם מודה שהיא גם בפרטי הבע"ח. אמנם יש לפלפל בזה בדעת הרמב"ם האמיתית בענין ידיעה בפרטים (שהאריסטוטליים כפרו בה ג"כ וכשם שבעניין הקדמות לדעת רבים היה הרמב"ם אחד בפה ואחד בלב, אולי כך הוא בענין זה ג"ב) אבל מ"מ אין להוכיח מידיעה להשגחה. ומ"ש במובאה השנייה: כל אלקים שופטים והשגחה כי אין אדם נוקף כו' (חולין ז' ב') ואפי' ציפרא קלא לית מתציד וכו', אלא שהטבע הוא השליח כי נגזר על זה להעשיר וזה להעני שולח השי"ת שזה יאבד וזה ימצא ואין עושה נס שיברא ממון ומזה יפרח הממון לשמים וזהו הטבע והוא ד"מ שמלך יושב בבית מלכותו ורואה מרחוק את כל אדם בצד א' ובהמה בצד אחר והוא שולח לאדם מזונותיו חטים ע"י תחבולות ע"י גלגלים וחבלים ושאר הדברים עד שמגיע אליו וכן לבהמה שעורין, אכן קאי על השגחה, אבל אולי יוכל מישהו להתעקש שמ"ש "כל אדם בצד א' ובהמה בצד אחר", לצדדין קתני - אדם בהשגחה פרטית ובהמה בהשגחה כללית, על המין ולא על הפרטים. ואין ראיה נגד זה רק ממה שהזכיר בתחילה דברי הירושלמי ואפי' ציפרא קלא לית מתציד וכו', ואלו סוף סוף דברי הירושלמי הם ולא דברי הגר"א, ומי שיאמר שהרמב"ם ה"ל איזה פירוש בהירושלמי שלא יסתור דבריו, הרי יוכל לומר כן גם על הציטוט בידי הגר"א.
לסיום אני תמה, איך הגעת כה מהר למאמרי, שטרם סיפרתי על פרסומו לשום אדם בעולם, מטעם הנזכר לעיל? עכ"פ אני מודה לך מאד על עיונך בו ועל הערתך, ומקווה לפרסם עוד השבוע את הפוסט עם הסיפור השלם. וענה לי החכם הנזכר בו ביום, וז"ל: קיבלתי את המאמר מידיד שראה אותו באתר של האונברסיטה לענין הגר"א אני מסכים שהקטע הראשון לעצמו פחות מוכיח את דעתו, אבל בשילוב הקטע השני, שהזכיר שם את המדרש על הציפור ובמשל דיבר על בהמה, דומני שדי ברור שזו דעתו, אם כי אכן זה לא מפורש להדיא. אגב, הרד"ל בהערותיו על מדרש רבה התייחס לראיה מציפור, ונדחק ליישב את "שפתי חיים" השגחה אתה מכיר? [ישנו באוצה"ח, אם תרצה אוריד את הספר משם ואשלח לך], בספר חיים פרידלנדר שכידוע היה חצי זילברמן חצי בניברקי שכני"ק מביא את כל המקורות מהראשונים והמקובלים שאין השג"פ על בע"ח, ואז מביא את היע"ד והגר"א, ועושה שם שמיניות באוויר לסדר הכל ביחד, שלא תהיה מחלוקת גמורה וכו' וכו' וכנהוג. בזכותו התוודעתי כבר בהיותי נער צעיר שהדעה המקובלת על רוב חכמי ישראל והחשובים שבהם שאין השג"פ על בע"ח. וכמובן אני ממתין בכליון עינים לפוסט המדובר.
ובכן באה תשובתי אליו ביום 23 בנובמבר וז"ל: עיינתי כעת בדברי האי שוטה חיים פרידלנדר זל"ל בספרו 'שפתי חיים' א הנקרא 'פרקי אמונה והשגחה', עמ' עה-צה. ולא הוסיף שם כלום אלא דברי הגר"א שהבאת, וכבר כתבתי שלדעתי אין מהם ראיה. ומן הטראסק שעשו בספרי סרוחי חסידים בעניין השגח"פ על בע"ח אותו פרידלנדר חסר מוח אינו יודע כלל. אמנם כשיצא מאמרי בספר ובו קובץ ממאמריי כמקובל, אולי אוסיף שם בהערת שוליים ציון לספרו דהאי שוטה פרידלנדר. אם אדע שמך ותרשה זאת אתן לך קרדיט כמקובל באקדמיה (ומדקדקים בזה מאד שם), ולא - אכתוב שמן הקוראים הראו לי כך וכך. ועוד השיב החכם הנז', ומיראת האריכות לא אעתיקנו עוד, ודי במה שכתבתי. והנה לא אוסיף עתה עוד אלא לציין כי דבר זה שלדעת הרמב"ם ידיעה לחוד והשגחה לחוד, הדגישו בפרט הר"י אלבו בס' העיקרים שלו מאמר ד' פ"ז בתחילתו, ע"ש, והביא דבריו גם הלובביצ'ר המנוח בהקונטרס שלו בעניין השגח"פ הנדפס בס' שערי אמונה (ירושלים תשנ"א), עמ' פה-פו.
תוקן על ידי I_N_RUBIN ב- 02/12/2020 21:58:42
תוקן על ידי I_N_RUBIN ב- 02/12/2020 22:00:53
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2020 01:37 |
|
| |
נושא ההשגחה הוא נושא מורכב המתנגש גם עם ידיעה ובחירה, הרי אם יש השגחה על כל פרט ופרט איפה הבחירה? האמנם לבעל חי יש בחירה לפי הרמב"ם אם לחיות או למות, לאכול או לא, להנצל מיד רודפו או לא, ועל האדם הכל נגזר מראש? ובפרט שלפי הרמב"ם (כדברי התניא אף הודו לו המקובלים,) הוא המדע הוא היודע ואין ידיעתו כידיעת האדם ואם לא היתה מציאותו מוכרחת כל מציאות היקום לא היתה, מה הבעיה תוך כדי החייאת וידיעת העלים ובעלי החיים גם להשגיח עליהם, בפרט שהרבה פרטים מהשגחתם הפרטית גוזרת את חיי האדם, למשל: לו לא יהיו מספיק מים מתוקים האדם ימות. אם לא תגדל הרבה חיטה או בעלי החיים לא יהיו בריאים גם האדם יהיה פחות בריא. ואגב להרמב"ם לשיטתו שעל אנשים שאינם עובדי ה יש השגחה פחותה, זה החידוש הגדול, אחרי זה לומר שגם על בעלי החיים והצמחים אין השגחה זה כבר פחות חידוש ..
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2020 02:32 |
|
| |
| תלמידתלמיד כתב: |  | נושא ההשגחה הוא נושא מורכב המתנגש גם עם ידיעה ובחירה, הרי אם יש השגחה על כל פרט ופרט איפה הבחירה? האמנם לבעל חי יש בחירה לפי הרמב"ם אם לחיות או למות, לאכול או לא, להנצל מיד רודפו או לא, ועל האדם הכל נגזר מראש? ובפרט שלפי הרמב"ם (כדברי התניא אף הודו לו המקובלים,) הוא המדע הוא היודע ואין ידיעתו כידיעת האדם ואם לא היתה מציאותו מוכרחת כל מציאות היקום לא היתה, מה הבעיה תוך כדי החייאת וידיעת העלים ובעלי החיים גם להשגיח עליהם, בפרט שהרבה פרטים מהשגחתם הפרטית גוזרת את חיי האדם, למשל: לו לא יהיו מספיק מים מתוקים האדם ימות. אם לא תגדל הרבה חיטה או בעלי החיים לא יהיו בריאים גם האדם יהיה פחות בריא. ואגב להרמב"ם לשיטתו שעל אנשים שאינם עובדי ה יש השגחה פחותה, זה החידוש הגדול, אחרי זה לומר שגם על בעלי החיים והצמחים אין השגחה זה כבר פחות חידוש .. |
|
מה אתה מבלבל במוח? על הבחירה כבר הקשה הרמב"ם בפ"ה מתשובה היאך יהיה האדם עושה כל מה שיחפוץ, ויהיו מעשיו מסורין לו, וכי ייעשה בעולם דבר שלא ברשות קונו ובלא חפצו, ותירץ דהכול בחפצו ייעשה, ואף על פי שמעשינו מסורין לנו - כיצד: כשם שחפץ היוצר להיות האש והרוח עולים למעלה, והמים והארץ יורדים למטה, והגלגל סובב בעיגול, וכן שאר ברייות העולם להיות כמנהגן שחפץ בוככה חפץ להיות האדם רשותו בידו, וכל מעשיו מסורין לו, ע"ש. וכן בעניין השגחה במה שנוגע למעשי מצוה ועבירה. ומה שהבאת מהשגחה על רשעים, כבר ביארתי במאמרי והעתקתי לעיל, דהיינו הך, דהשגחה להרמב"ם אינה כהשגחת הגננת בפעוטון כהבנת החב"דיים, אלא בהיפך, מלמטה למעלה, דהאדם דבק בה' ועי"ז אינו חושש בדברי העולם שכולם הבאי כמ"ש הר"מ בהל' דעות, וממילא מובן דאין זה שייך לא בבע"ח ולא ברשעים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2020 16:05 |
|
| |
אכן, אבל למה עליית האש למעלה וסיבוב הגלגל וכו' זה אינו נקרא השגחה פרטית בפי הרמב"ם, למה היה צריך לקרא לזה השגחת המין באופן כללי ? הרי רצונו קבע מראש את כל מהלך הברואים שאינם בני אדם. ולא נראה שכל מקורו רק מפסוקים, כי אפשר ליישבם.
|
|
|
|
|