לקריאה נוחה יותר
העתקתי לעצלנים את הטקסט. אבל אין לי כוח להביא גם את התמונות:
כאן יהיה שרשור מתגלגל של דברים מהסרטון החדש של אורלי וגיא על הקורונה. למה? כדי שאתם לא תצטרכו, ואם תיתקלו במישהו שראה את זה ושואל שאלות תוכלו להפנות אותו לפה.
אגב, עוד לא ממש ראיתי ואין לי מושג מה יש שם. אולי הם אומרים דברי אמת. אבל מההיכרות שלי איתם, יש מצב שלא.
Image
הם מתחילים עם סוג של "בפרקים הקודמים" שמיועד להראות כמה הם צדקו. למשל את ד"ר אבי מזרחי (זה שבסרטון הקודם דיבר באופן חיובי על הדבקת ילדים בתור אמצעי לעצירת הקורונה) מדבר על הקריסה שלא תהיה. בינתיים הוא כמובן התבדה. הקטע לא נערך החוצה מהסרטון החדש, שיצא היום.
Image
Image
Image
Image
עוד כוכב של ה"בפרקים הקודמים" הוא אודי קימרון שמדבר על ממדי המגיפה המנופחים. כזכור, בסרטון הקודם קימרון אמר שגם אם כל העולם היה נדבק, 99.8 מהאוכלוסיה היה שורד. בפועל: גם במדינות שרחוקות מאוד מכך שכולם שם יידבקו, כבר פחות מ-99.8 מהאוכלוסיה שרד.
קימרון מנפח את הזלזול במגיפה.
Image
Image
Image
Image
יש בהתחלה קטע של התקרבנות שמיועד להציג את איך שמתנכלים ללוחמי החופש והאמת האמיצים. אני חושב שאנחנו צריכים דווקא ללמוד מזה משהו - צריך להתייחס להטעיות ושקרים שנאמרים בדיוני הקורונה, אין טעם לקרוא למישהו מכחיש שואה. אין טעם לקרוא למישהו מתנגד חיסונים אם הוא לא. זה פשוט רע.
Image
Image
Image
Image
בשלב כלשהו הם אומרים ש"ביחס לעשיה שלנו אנחנו אמורים להיות מס' 1 בעולם", עם קישור של התמותה באוגוסט. הגרף נכון (אני מצרף מקור) אבל מה הוא אומר?
הרי אוגוסט הוא החודש שבו הממשלה החליטה לא לעשות כמעט כלום עם המגיפה המתפשטת, מלבד מבצע החיסונים. שום סגר. שום ביטול של אירועים המוניים.
Image
Image
כמובן, שווה להסתכל בגרף ולראות מה קורה גם קצת לפני וקצת אחרי. באנגליה, למשל, המצב ממשיך להחמיר למרות שאצלנו הוא כבר השתפר; בשוודיה והודו עד לא מזמן הוא היה גרוע משמעותית מאצלנו. השוואה של חודש אחד זו חובבנות מטורפת - המגיפה לא מגיעה לשיא בו זמנית בכל מקום בעולם.
Image
איתן פרידמן מציע לאמץ מודלים ש"כבר הוכחו כעובדים" ונותן כדוגמא מודל בריטי.
בריטניה אוטוטו עם 2,000 מתים למיליון תושבים (בתרגום לישראל: 18,000 מתים אצלנו).
לא מובהר באיזה מובן המודל של בריטניה "עובד" יותר טוב מאצלנו או מניו-זילנד.
אבל העיקר לומר שעובדים, כי אפשר.
Image
Image
אמיר שחר חוזר על טענת ה"קלי קלות להגדיל את קיבולת בתי החולים". האם יחזרו אל הטענה הזו בהמשך וינסו להבין לעומק למה היא נכונה למרות שגורמי רפואה אחרים מבהירים כמה זה בלתי אפשרי, בטח ביומיים וחצי? אני מנחש שלא, אבל אולי אופתע! שוב, המטרה היא לזרוק אמירות מפוצצות לאוויר כי אפשר.
Image
Image
צביקה גרנות מילן על הדוגמטיות המחשבתית ועל איך שכל הזמן מדברים על קטסטרופה שמעבר לפינה עם אלפי מתים ומונשמים, "תחזיות אפוקליפטיות שלא התגשמו".
ובכן... אה... אלפי מתים ומונשמים זה בדיוק מה שקרה אצלנו. אפילו בגל הנוכחי יותר מאלף כבר מתו. ומה הוא חושב שהיה קורה בלי חיסון וסגרים?
Image
Image
Image
Image
הסרטון מפורסם היום, אבל הלך החשיבה בו הוא של 2020; עדיין חושבים על המדיניות הישראלית במובן של "סגר" (אף אחד לא התקרב אפילו להציע סגר בגל הנוכחי) ומדברים על חוסר התוחלת שבו.
בפועל הרעיון של "חיים לצד הקורונה" הוא למצוא דרך, בעזרת החיסונים, לשמור את R קצת מתחת ל-1. על זה לא מדברים
Image
Image
Image
Image
אורלי וגיא מקובעים על שוודיה. התמותה בשוודיה מקורונה הייתה פי 2 מאשר בישראל, אז הולכים לתמותה עודפת ומראים איזה גרף סיכום לא ברור של 2020 (אין מקור). בגרף תמותה עודפת לאורך זמן רואים היטב ש*בזמן ההתפרצויות* בשבדיה התמותה העודפת שם בשמיים. אפילו להגיד "הם היו מתים ממילא" לא אומרים
Image
Image
בכל מקרה אורלי וגיא השקיעו - מדברים עם עיתונאי ישראל שחי בשוודיה, גיא נסע לשוודיה בעצמו - והמסקנות הן למעשה ששוודיה מתייחסת לקורונה הרבה יותר ברצינות מישראל - גם מבחינת רמת התחסנות וגם מבחינת שמירה על זהירות. אז מה הטעם לדבר על מודל שוודי אם התנהלות הציבור אינה שוודית? לא אומרים.
Image
Image
אחרי שוודיה מגיעה הודו. בהודו הייתה התפרצות נוראית, אבל המספרים קטנים משל ישראל. למה? איתן פרידמן "לא יודע", אבל לא מעלה הסברים אפשריים כמו... תת-דיווח משמעותי, כמו שקורה בשלל מדינות בעולם והוא ההסבר הכי מתבקש?
ובאנגליה זה "אותו הדבר" - אבל הגרפים שהראו קודם בסרטון סותרים את זה.
Image
Image
Image
Image
הגרף הכי גאוני שראיתי עד כה בסרטון משווה את מס' המתים למיליון בישראל עם... ממוצע משוקלל של כל יתר העולם? כולל ניו-זילנד עם הסגר ההרמטי שלה? כולל רוסיה עם תת-הדיווח האדיר שלה? איך אפשר להצדיק שימוש בגרף כל כך מטומטם?
Image
הטיעון הבא חוזר לגישה לפיה הקורונה מסוכנת רק לחלק ספציפי מאוד של האוכלוסיה וכל היתר בכלל לא צריכים להתחסן (את זה רצף לוי אומר, כשהוא מדבר על הבעיה המוסרית שפה מתחסנים בני 20 כשבאפריקה אין חיסונים).
האם ההנחה הזו עדיין תקפה? הייתה תקפה מלכתחילה? לא חושב.
Image
Image
סוף סוף הגענו לשלב שבו הם קולטים שכבר לא מדברים על סגרים, אז הם עוברים לטיעון הבא: עזבו את הילדים!!!!!
זה כולל תמונות קורעות לב (שצינזרתי) של דקירת אצבע מהסגר הסרולוגי (האידיוטי והמיותר שכבר הופסק ולא עומד על הפרק) ושל בדיקה עם מטוש + טענה שזה לא יכול להשיג כלום (לא נכון).
Image
Image
Image
Image
הקו המנחה של הסרטון עכשיו הוא מה שאיתן פרידמן אומר:
1. המחלה לא מסוכנת לילדים.
2. הילדים הם לא "מפיצי מחלה".
שתי הטענות הללו, כמובן, פשוט אינן נכונות. אני מבין שפרידמן מצטלם לסרטון ולא כותב מאמר, אבל אי אפשר לומר טענות כל כך גורפות עד שהן שגויות ולבנות עליהן טיעון.
Image
Image
Image
Image
צביקה גרנות אומר אותו הדבר אבל בצורה יותר מסויגת, לפיה זה שהילדים "חווים מחלה קשה" לא צריך להיות "הקו המנחה".
הבעיה היא שהקו המנחה *איננו* שרוב הילדים חווים מחלה קשה, והתקשורת *מעולם* לא אמרה את זה, בניגוד מוחלט למה שמרוז טוען. הם מנותקים מהמציאות. הכי איש קש בעולם.
Image
Image
Image
Image
גרנות, כאמור, מסוייג יותר מפרידמן. הוא לא מכחיש את זה שהילדים יכולים להדביק אחרים. הוא פשוט חוזר לטיעון העליז מתחילת הקורונה שצריך "להגן" על קבוצות הסיכון, בלי להסביר איך בעצם אפשר לעשות את זה (ספוילר: אי אפשר. לכן בשוודיה האהובה על אורלי וגיא מתו כל כך הרבה).
Image
Image
Image
Image
אורלי וגיא לא חכמים/הגונים מספיק כדי לדבר על כך שפשוט לא ניתן "להגן" בצורה מבודדת על החולים בסיכון. אבל הם שואלים על גישת ה"לכלוא את הזקנים" וגרנות עונה עם תשובת מחץ.
אלא שבידודי הילדים, שהם עסק קשה מאוד, הם משהו נקודתי; "כליאת הזקנים" תהיה מעתה ועד סוף הקורונה. אין סימטריה.
Image
Image
איתן פרידמן מדבר על מיעוט *האשפוזים* של ילדים (כלומר, ילדים שהגיעו למצב קשה יחסית במחלה) ומסיק מכך שהטענה שילדים הם "מנוע הפצה" היא "אינה נכונה עובדתית".
זה כשל הסקה מזעזע, כמובן, כי ילד יכול להדביק גם אם אינו מגיע לרמת אשפוז בבית חולים.
(אולי זו בעית עריכה של הסרטון?)
Image
Image
Image
Image
הטיעון הבא הוא הטיעון הפסיכולוגי לפיו הלחץ להתחסן שמופעל על הילדים (עקב השארה בבית של כיתות בלי אחוז מתחסנים גבוה) עלול להוביל להתאבדות. זה טיעון די חדש בשיח, אם כי כבר סוג של ראינו אותו אצל שאשא-ביטון קודם.
Image
Image
Image
Image
אגב, מה שמעניין בטיעון הזה הוא החלק שמייחסים להורים פה. אני חושב שמסקנה ברורה אחת מהטיעון הוא כמה קריטי להילחם בדיסאינפורמציה ובהכחשת חיסונים - הבעיה היא שאורלי וגיא מקדישים את הסרטון שלהם לדיסאינפורמציה. מתי הם יעשו סרטון נגד הכחשת חיסונים?
Image
Image
Image
Image
אה, הנה זה! לרגע חשבתי שהקייס שלהם הוא רק נגד בדיקות ובידודים לילדים, אבל הנה הגענו לרגע שבו הסרטון כולל הפחדה ברורה נגד החיסונים, וזה אחרי שלפני כמה דקות אמרו שוב ושוב ש*הקורונה* לא מסוכנת *בכלל* לילדים.
האם אורלי וגיא שאלו על תופעות לוואי מאוחרות של קורונה? ברור שלא.
Image
Image
Image
Image
ד"ר רעיה לייבוביץ סוף סוף מתייחסת ללונג קוביד - אבל רק כדי לטעון שאולי אין כזה בכלל וזה הכל השפעות של הסגר. וגם היא נוקטת בגישת "אנחנו לא יודעים מה החיסון עלול לגרום בטווח הארוך אז לא נותנים" (אין התייחסות למה שהקורונה עלולה לעשות בטווח של שנים).
Image
Image
Image
Image
עכשיו מגיע משהו... הגיוני? הם עברו לדבר על שיקולים של עלות-תועלת באופן שבו הסגרים בוצעו והמרואיין מצביע על נקודה קונקרטית שנראה שנעשה לא נכון. זה טוב וחשוב ואין לי תלונות על זה, אבל למה בעצם זה הגיע עכשיו? אנחנו שוב מדברים על סגרים? כולם יוצאים החוצה מזמן.
Image
Image
Image
Image
הם ממשיכים לדון בהשלכות השליליות של סגרים. פרידמן כרגיל יודע בדיוק מה הולך לקרות; לייבוביץ' יותר מסוייגת (אבל שוב, רק ביחס לנזקי הסגר, לא נזקי הקורונה). ושוב, זה כבר לא רלוונטי בכלל למצב הקיים. ביטול "הופעה של שלמה ארצי" לא מונעת מאנשים לבצע קולנוסקופיה.
Image
Image
לפרופ' רבקה כרמי (לא פסיכולוגית) יש אבחנה מקצועית חדה על כך שמגיפה עולמית מחרפנת אנשים (אני ספציפית עונה לקריטריון שלה לחרדה קיומית כי התרגלתי לצאת עם מסיכה תמיד כל עוד יש התפרצות).
לא ברור איך זה קשור למדיניות הנוכחית של הממשלה. כנראה עצם בדיקות הקורונה מחרפן את כולם?
Image
Image
Image
Image
הטיעון הבא הוא שהמקור לכל הצרות הוא בעצם העלות של הבדיקות (מה העלות של הבדיקות? מיליארדים? איפה הנתונים, בעצם?) ואם רק היו מפנים אותם לבתי חולים זה היה איכשהו "מכיל" את האיום. לא נראה לי שהם קולטים שפיתוח תשתית בריאות לוקח זמן והמגיפה היא כרגע.
Image
Image
Image
Image
איתן פרידמן מתאר איך מצב מערכת הבריאות היה על הפנים עוד *לפני* שהגיעה מחלה חדשה שמייצרת עומס גדול יש מאין. זה כנראה אמור לעודד אותנו שהיא יכולה להתמודד עם הסיטואציה אם רק נצליח להפעיל עכשיו תוכנית אשפוז ביתי שכמובן, אין לה כסף רק בגלל הבדיקות זוללות הכסף המרושעות.
Image
Image
Image
Image
בסוף הם חוזרים להתבכיינות שלהם על איך נשמיץ את החבר'ה בסרטון.
לא חושב שמישהו שם מכחיש קורונה או מתנגד חיסונים, אבל הם חוטאים בהרבה יותר מאשר "אי-דיוקים". יש חוסר הגינות בסיסי בסרטון הזה - התעלמות גדולה מסכנות הקורונה, הטעיה לגבי אמצעי ההגנה ממנה, וניפוח של חששות שאין מה לנפח.
Image
Image
עדכון: גיל צ'פניק (רופא ילדים) מתייחס למאמר שהוצג כשרעיה לייבוביץ' דיברה על כך שאולי הלונג קוביד הוא "לונג סגר". אין לי הכשרה מתאימה כדי לשפוט בעצמי אבל נראה שהיא לא יכלה להתבסס על המאמר הזה ולכן לא ברור על מה היא מתבססת, אם בכלל.
עדכון 2: הגבתי אצל אורלי וגיא בפייסבוק עם שאלה קונקרטית אחת על הסרטון. כמובן, אני לא מצפה שיענו (יש להם מאות תגובות שם + כשאורלי וגיא התייחסו לדברים שאמרתי בטוויטר זו מעולם לא הייתה התייחסות עניינית).
אני חושב שאין טעם לקיים כל דיאלוג עם אורלי וגיא בלי תשובה לשאלה הספציפית הזו.
Image
"הסגר הסרולוגי" הוא הפליטה הפרוידיאנית האהובה עלי מעכשיו