מניח שיש רבנים שינסו לאסור בטענה שזה "עובדין דחול". אבל מפה ועד להפוך את הסמארטפונים לאחד מעיקרי השבת כמו איזה אחד מל"ט מלאכות, הדרך ארוכה
עובדין דחול נשמע אולי דרבנן, וכביכול יותר קל, אבל למעשה הוא יותר גרוע מעיקרי השבת, כי מעשה כזה הופך את השבת לחול. ולכן בדברים שנוגעים בעובדין דחול לא יכול כל פוסק זוטר לפסוק אלא צריך הסכמה רחבה של גדולי ישראל כדי להתיר.
את זה כתבתי בנוגע לדבריך, מבלי להתייחס לכל ההמצאות והשטויות שנכתבו לעיל ע"י דתן ואבירם, שמסוגלים להשמיץ עדה שלמה רק בגלל שהם משתמשים בפלאפונים מסוננים, ולהעליל עליהם עלילות כאילו יש מביניהם שהתירו לעצמם להשתמש ביו"ט.
נשלח ב-22/5/2021 23:35
מצדרביעי
איש_חשוב כתב:
עם התקדמות הטכנולוגיה, היום יש סמארטפונים שלכאורה מעיקר הדין אינם אסורים בשימוש בשבת. מרימים את המכשיר והוא נפתח אוטומטית בלי להזדקק ללחיצת כפתור. במסכי המגע החדשים אין שום סגירת מעגל חשמלי או שינוי זרם חשמלי, כל מגע יד אדם במשטח יוצר שינוי בשדה המגנטי\החשמלי כי גוף האדם משמש כקבל למטען חשמלי, אז מסך המגע "מרגיש" את המגע ע"י חיישנים שמודדים שינוי בשדה המגנטי על פני המשטח. מניח שיש רבנים שינסו לאסור בטענה שזה "עובדין דחול". אבל מפה ועד להפוך את הסמארטפונים לאחד מעיקרי השבת כמו איזה אחד מל"ט מלאכות, הדרך ארוכה..
חייב להגיב כדי שלא תכשיל את עם ישראל בלמדנותך המופלגת קודם כל לפי המסופר פה, לא מדובר במישהו שהרים את המכשיר והוא נפתח אוטומטית, אלא על שימוש יותר "ידני".. עכשיו אני לא יודע אם שמעת על מלאכת בונה, בכל מקרה לפי החזון איש ועוד יש איסור בונה גם בדברים שאין בהם זרם חשמל (שהוא איסור דאורייתא ממש של מבעיר) אלא הגדר הוא "כל מכשיר שאתה מוציא אותו מ'מות לחיים', נקרא לזה ככה, הרי זה איסור בונה או מכה בפטיש "כיון שמעמידו על תכונתו" יש החולקים עליו, אבל למעשה התקבלה דעתו של החזון איש לחומרא, בגלל שמדובר בשאלת איסור דאורייתא
ממש כואב לראות איך יהודי מזלזל במצוות שכמוך מתפלפל ומתלמדן ומוציא הלכה למעשה, אין לך אלוקים, אדם בלי עול, אין לך חשש שמא בגלל מה שאתה כותב יהודים יחזיקו פלפון בשבת כי לא מענין אותם עובדין דחול
תוקן על ידי איש_חשוב ב- 20/05/2021 14:24:56
כמובן בלי להתיר כלום, אין שום פסול בכך שאנשים ידעו שיש שיטות שחשמל בשבת ויו"ט הם לא איסור דאורייתא ולכן אחרי שאלת רב ירגישו נוח להקל בעת הצורך, הנה מאמר יפה הסוקר את השיטות בעניין:
עם התקדמות הטכנולוגיה, היום יש סמארטפונים שלכאורה מעיקר הדין אינם אסורים בשימוש בשבת. מרימים את המכשיר והוא נפתח אוטומטית בלי להזדקק ללחיצת כפתור. במסכי המגע החדשים אין שום סגירת מעגל חשמלי או שינוי זרם חשמלי, כל מגע יד אדם במשטח יוצר שינוי בשדה המגנטי\החשמלי כי גוף האדם משמש כקבל למטען חשמלי, אז מסך המגע "מרגיש" את המגע ע"י חיישנים שמודדים שינוי בשדה המגנטי על פני המשטח. מניח שיש רבנים שינסו לאסור בטענה שזה "עובדין דחול". אבל מפה ועד להפוך את הסמארטפונים לאחד מעיקרי השבת כמו איזה אחד מל"ט מלאכות, הדרך ארוכה..
חייב להגיב כדי שלא תכשיל את עם ישראל בלמדנותך המופלגת קודם כל לפי המסופר פה, לא מדובר במישהו שהרים את המכשיר והוא נפתח אוטומטית, אלא על שימוש יותר "ידני".. עכשיו אני לא יודע אם שמעת על מלאכת בונה, בכל מקרה לפי החזון איש ועוד יש איסור בונה גם בדברים שאין בהם זרם חשמל (שהוא איסור דאורייתא ממש של מבעיר) אלא הגדר הוא "כל מכשיר שאתה מוציא אותו מ'מות לחיים', נקרא לזה ככה, הרי זה איסור בונה או מכה בפטיש "כיון שמעמידו על תכונתו" יש החולקים עליו, אבל למעשה התקבלה דעתו של החזון איש לחומרא, בגלל שמדובר בשאלת איסור דאורייתא
ממש כואב לראות איך יהודי מזלזל במצוות שכמוך מתפלפל ומתלמדן ומוציא הלכה למעשה, אין לך אלוקים, אדם בלי עול, אין לך חשש שמא בגלל מה שאתה כותב יהודים יחזיקו פלפון בשבת כי לא מענין אותם עובדין דחול
הרבה שטויות כתבת כאן. רוב הפוסקים סוברים שאין בחשמל משום הבערה. (ואף אם יש בו משום הבערה, הרי אין כאן שום שינוי חשמלי שיכול להיחשב הבערה, כי אחרת יהיה אסור לך לגעת בשום משטח בשבת, כי בכל משטח יש חשמל סטטי) יש מחלוקת האם אסור משום מתקן מנא מדרבנן או מדאורייתא והחזו"א חידש שיש בזה משום בונה דאורייתא. בכל אופן, לכו"ע התיקון מנא הוא כאשר המכשיר כבוי ואין בו זרם חשמלי, ובהדלקה מחברים אותו לזרם חשמל. יש ויכוח האם הוספת\החסרת כוח חשמלי ע"י הרחבת\צימצום החיבור לחשמל האם הוא בכלל האיסור. אבל כאשר אין שום שינוי בחיבור לזרם החשמלי כלל. לא שייך כל הנ"ל. המכשיר נמצא כל הזמן באותו מצב ומחובר תדיר לזרם החשמל, והחיישנים מגיבים למגע. העולם התקדם, והטכנולוגיה של היום זה לא מה שהיה פעם.
נשלח ב-23/5/2021 02:15
חריף_ומקשה כתב:
חריף_ומקשה כתב:
הרבה שטויות כתבת כאן. רוב הפוסקים סוברים שאין בחשמל משום הבערה. (ואף אם יש בו משום הבערה, הרי אין כאן שום שינוי חשמלי שיכול להיחשב הבערה, כי אחרת יהיה אסור לך לגעת בשום משטח בשבת, כי בכל משטח יש חשמל סטטי) יש מחלוקת האם אסור משום מתקן מנא מדרבנן או מדאורייתא והחזו"א חידש שיש בזה משום בונה דאורייתא. בכל אופן, לכו"ע התיקון מנא הוא כאשר המכשיר כבוי ואין בו זרם חשמלי, ובהדלקה מחברים אותו לזרם חשמל. יש ויכוח האם הוספת\החסרת כוח חשמלי ע"י הרחבת\צימצום החיבור לחשמל האם הוא בכלל האיסור. אבל כאשר אין שום שינוי בחיבור לזרם החשמלי כלל. לא שייך כל הנ"ל. המכשיר נמצא כל הזמן באותו מצב ומחובר תדיר לזרם החשמל, והחיישנים מגיבים למגע. העולם התקדם, והטכנולוגיה של היום זה לא מה שהיה פעם.
פתחת בגדול "הרבה שטויות כתבת כאן" בסוף השארת את הצ'ק ללא כיסוי הערמת כאן מסכת שקרים, ושוב, הייתי מוותר אילולא מדובר כאן בהכשלת הרבים, אני מציע לכולם לא ללמוד בשום אופן הלכה למעשה מפלפוליו של הרה"ג "חריף ומקשה".. אלא לשאול רב אז ככה קודם כל, לכל הפוסקים, (מלבד פוסק אחד שאינני זוכר את שמו) יש הבערה ממש בכמה פעולות חשמל, כמו בנורת ליבון, בתנור או בקומקום חשמלי, ולא כפי שכתבת. אבל זה הרי לא הנושא, שהרי כתבתי שגם במקומות בהם אין זרם חשמל שיש בו הבערה, עדיין יש בו את איסור בונה, ובכוונה ציטטתי את דבריו של החזו"א "כל מכשיר שאתה מוציא אותו מ'מות לחיים'", שזה לא קשור לכן זרם חשמלי או לא זרם חשמלי, אלא לפעולת מכשיר שקם ממות לחיים, והקמת אותו על מכונו אביא דוגמא עליה גם אין כמעט חולקים - שעון שאינו עובד על בטריות כלל, אלא ממלאים אותו בסיבוב הניצרה, אם הוא אינו פועל יותר כי נגמר לו הקפיץ, אסור למלאות אותו מחדש כי אתה מעמיד אותו ממות לחיים מה שכתבת שזה רק אם הוא מחובר לחשמל, זה בניגוד לדעת רוב הפוסקים אתה מוזמן לפתוח שמירת שבת כהלכתה ולראות מה הוא כותב על שעון מכני שלא עובד אפילו על בטריות ולא מחובר לשום זרם חשמל
אם אתה רוצה, אתה יכול לדבר בטלפון בשבת, רק אל תגיד שזה מותר..
נשלח ב-23/5/2021 06:37
לכל המבקרים והשואלים מבירור שערכתי עם כמה מחסידי קרלין
היו מו"צים שדנו על המדוכא והכל התנהל ע"פ פסקי הלכה
ולהוא שכתב פה שחסידי אמשינוב תמהו וכו' שמעתי שמלבד זאת שחסידי אמשינוב דאגו לאוכל וכל מה שרק צריך
הם הביאו איתם לביה"ח שע"צ מו"צ לפסוק מה מותר וכו'
אז בבקשה מכם אל תדונו בלי לדעת...
ואל תגיעו למקומו ח"ו כי אין לנו כח לעוד אסונות...
שלא נדע מה זה לחפש ילד
שלא נדע מה זה דאגה של אמא שנשארה בביתר ושמעה חצי שמועה
שלא נדע מה זה ילד מפונה לניתוח דחוף ואבא לא לצידו
שלא נדע מה זה לעמוד ברחוב ולחפש 5 ילדים באסון בלי יכולת להתקשר...
אני רק מנסה לשחזר את הכרוז במירון שמחפש ילדים, ולחשוב שבקרלין מחפשים ואי אפשר להכריז כי יו"ט וליבי מתפלץ!!!
נשלח ב-23/5/2021 07:14
תמניא_אפי כתב:
ואחר כך שואלים מה רע בפסק של הגאון רבי אשר וייס שליט"א להתיר לאנשים להסתובב עם טלפונים ניידים משום פיקוח נפש.
כל היתר גורף נותן לקלי דעת שבינינו עוד ועוד סיבות להתיר ולהקל בהלכות שבת החמורות שהמחללו יינו יין נסך.
דיין ירא אלוקים היה אמור לצום ביום שהוא נותן פסק כזה.
לכל המבקרים והשואלים מבירור שערכתי עם כמה מחסידי קרלין
היו מו"צים שדנו על המדוכא והכל התנהל ע"פ פסקי הלכה
ולהוא שכתב פה שחסידי אמשינוב תמהו וכו' שמעתי שמלבד זאת שחסידי אמשינוב דאגו לאוכל וכל מה שרק צריך
הם הביאו איתם לביה"ח שע"צ מו"צ לפסוק מה מותר וכו'
אז בבקשה מכם אל תדונו בלי לדעת...
ואל תגיעו למקומו ח"ו כי אין לנו כח לעוד אסונות...
שלא נדע מה זה לחפש ילד
שלא נדע מה זה דאגה של אמא שנשארה בביתר ושמעה חצי שמועה
שלא נדע מה זה ילד מפונה לניתוח דחוף ואבא לא לצידו
שלא נדע מה זה לעמוד ברחוב ולחפש 5 ילדים באסון בלי יכולת להתקשר...
אני רק מנסה לשחזר את הכרוז במירון שמחפש ילדים, ולחשוב שבקרלין מחפשים ואי אפשר להכריז כי יו"ט וליבי מתפלץ!!!
היו תמונות של חסידים יושבים בליל החג על מחשבים \רשימות
נשלח ב-23/5/2021 10:03
תמניא אין לי כוח להתווכח איתך. לפני כמה שנים למדנו בכולל את הנושא הזה לעומק. מעולם לא כתבתי שהחידוש בונה של החזו"א אמור רק על כוח חשמלי. הוא אמור גם על כוח מכני. (ולא כתבתי שהדלקת קומקום או תנור חשמלי אין בה משום הבערה, אל תכניס לי סתם דברים לפה. זה לא קשור לנושא החשמל) אבל העניין של "ממות לחיים" הוא שלא היה בו כוח חשמלי או מכני ועכשיו יש לו כוח חשמלי או מכני. וכל זה לא שייך במסך מגע בטכנולוגיה העדכנית. אני מזמין אותך למצוא פוסק רציני שכותב שנגיעה במסכי המגע החדשים יש בה משום איסור מתקן מנא\בונה או הבערה.
תוקן על ידי חריף_ומקשה ב- 23/05/2021 10:06:19
נשלח ב-23/5/2021 11:26
חריף_ומקשה כתב:
תמניא אין לי כוח להתווכח איתך. לפני כמה שנים למדנו בכולל את הנושא הזה לעומק. מעולם לא כתבתי שהחידוש בונה של החזו"א אמור רק על כוח חשמלי. הוא אמור גם על כוח מכני. (ולא כתבתי שהדלקת קומקום או תנור חשמלי אין בה משום הבערה, אל תכניס לי סתם דברים לפה. זה לא קשור לנושא החשמל) אבל העניין של "ממות לחיים" הוא שלא היה בו כוח חשמלי או מכני ועכשיו יש לו כוח חשמלי או מכני. וכל זה לא שייך במסך מגע בטכנולוגיה העדכנית. אני מזמין אותך למצוא פוסק רציני שכותב שנגיעה במסכי המגע החדשים יש בה משום איסור מתקן מנא\בונה או הבערה.
איך תמניא קשור.. בכל מקרה נראה שההודעה שלך מופנית אלי (מה קורה לך בימים האחרונים..) מאיפה אתה מביא את החידוש העצום, שענין של מ"מות לחיים", נושא של תיקון כלי, קשור לכוח חשמלי? ומה בקשר לשעון מכני שאסור לכונן אותו בשבת משום תיקון כלי, הרי אין בו כוח חשמלי ולמה שסמארטפון יהיה קל יותר משעון מחוגים מכני?
נשלח ב-23/5/2021 12:27
אין לי מושג למה התבלבלתי וחשבתי שתמניא הגיב לי. עכשיו שאני רואה מי באמת הגיב לי, אז באמת אין טעם להתווכח. בפרט שכל אחד שרוצה להתעמק ולהבין באמת יכול בעצמו לפתוח וללמוד את הספרים בנידון.
נשלח ב-23/5/2021 15:32
מצדרביעי כתב:
מצדרביעי
איש_חשוב כתב:
כמובן בלי להתיר כלום, אין שום פסול בכך שאנשים ידעו שיש שיטות שחשמל בשבת ויו"ט הם לא איסור דאורייתא ולכן אחרי שאלת רב ירגישו נוח להקל בעת הצורך, הנה מאמר יפה הסוקר את השיטות בעניין:
אכן יש הרבה מקלים בזה, אבל לא בדבר שהוא עובדין דחול, אלא בדברים שגם בשבת מותרים ע"י שעון שבת (כמו הדלקת אור, הדלקת מזגן). או לחילופין הדלקת תנור, קומקום חשמלי, מה שמותר לעשות ביו"ט.
אבל אין אף פוסק בעולם שמתיר דברים כמו הדלקת מחשב או סלולרי, הדלקת שירים וכדו', כי זה אסור משום עובדין דחול, גם בלי קשר למלאכת הבערה שהותרה ביו"ט מאש לאש.
לאליבא: נכון, אבל תסכים אתי שבעת הצורך כמו במקרה של קרלין בשבועות, אפשר להקל יותר גם במקרים אלו היות ולהרבה שיטות האיסור אינו מדאורייתא...
נשלח ב-23/5/2021 15:59
אליבא כתב:
מצדרביעי כתב:
מצדרביעי
איש_חשוב כתב:
אכן יש הרבה מקלים בזה, אבל לא בדבר שהוא עובדין דחול, אלא בדברים שגם בשבת מותרים ע"י שעון שבת (כמו הדלקת אור, הדלקת מזגן). או לחילופין הדלקת תנור, קומקום חשמלי, מה שמותר לעשות ביו"ט.
אבל אין אף פוסק בעולם שמתיר דברים כמו הדלקת מחשב או סלולרי, הדלקת שירים וכדו', כי זה אסור משום עובדין דחול, גם בלי קשר למלאכת הבערה שהותרה ביו"ט מאש לאש.
לא רק עובדין דחול, אלא גם איסור בונה או מכה בפטיש, ולמרות שיש מבין הפוסקים שאומרים שאין מלאכת בונה במכשירים מסוג זה, התקבל אצל כל הקהילות הצד האוסר ולמה אני מדגיש את זה? כי בדורינו, אם אתה אומר רק את הסיבה של "עובדין דחול" עלולים להקל בזה, דרבנן לא מספיק "מדבר" לחלק מהאנשים, אז חשוב להדגיש, יש כאן שאלה של תולדת מלאכה דאורייתא