|
|
| נשלח ב-5/11/2021 14:13 |
|
| |
לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ז"ל ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ז"ל ולשמירת עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה *ויעקב נתן לעשו לחם ונזיד עדשים ויאכל (כה, לד)*כתוב בתורה שיעקב נתן לו לחם ונזיד עדשים., הוא לא הסתפק רק בנזיד עדשים. לפני שהוא נתן לו נזיד עדשים , הוא נתן לו לחם.... למה נתן לו לחם ?! יכול היה לתת לו ישר נזיד עדשים אומרים המפרשים יעקב אבינו חשש, שמא עשו יבוא לטעון שהמכירה של הבכורה נעשתה בכפיה, שמא עשו אחר כך יגיד "מה לעשות... הלכתי למות מרעב אז מכרתי לו את הבכורה ! אמר לו יעקב תשמע, דבר ראשון תאכל לחם, שלא תגיד שאתה הולך למות, ומכרת את זה בגלל שזה היה פיקוח נפש. תאכל לחם, תירגע, תתיישב דעתך, אחרי זה אני אתן לך גם עדשים.אז לחם נתן לו, כדי להוריד את הטענה "מדין כפיה" ... לאחר מכן, נתן לו גם נזיד עדשים , כדי שלא יבוא בטענה, שכפו עליו את המכירה. (ברוך שאמר) שבת שלום וחודש טוב נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2021 12:57 |
|
| |
לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ז"ל ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ז"ל ולשמרית עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה *"ויצא יעקב מבאר שבע וילךְ חרנה... ויחלם..." (כח, י,יב)* בפסוקים הללו מובאים שבע פעולות והם: ויצא, וילך, ויפגע, וילן, ויקח, וישם, וישכב. והפעולה השמינית היא ויחלום... והנה ה' ניצב עליו. וזה בא ללמדנו כי האדם בעולם הזה חושב שהוא זה שפועל בכל שבעים שנות חייו בעולם. הוא חושב שהוא יוצא, הולך, פוגע, לוקח וכו'... אבל באחרית ימיו, לפני יציאת נשמתו, האדם מבין שהכל היה בסך הכל חלום ודמיון ואת הכל עשה הקב"ה. ולמדנו מכאן דבר נוסף: שככל שנגיע מוקדם יותר בחיינו למסקנה שהכל דמיון ואת הכל עושה הקב"ה ולא אנחנו, אז נזכה מיד להשראת השכינה במעשי ידינו, כי מיד אחרי 'ויחלום' נאמר 'והנה ה' נצב עליו'...!(כח, יג) (ברינה יקצורו) שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2021 13:17 |
|
| |
לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ז"ל ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ז"ל ולשמירת עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה *"ויצו אותם לאמר כה תאמרון לאדני לעשו כה אמר עבדך יעקב עם לבן גרתי" (לב, ה)* "עם לבן הרשע גרתי ותרי"ג מצוות שמרתי ולא למדתי ממעשיו הרעים" (רש"י) צריך ביאור, אם שמר את כל תרי"ג המצוות כולם ודאי שלא למד ממעשיו הרעים אלא, אמר הגה"צ רבי זיידל אפשטיין זצ"ל מנהל רוחני ישיבת תורה אור: מכאן רואים את כוחות נפש האדם. יתכן מצב שבו אדם ישמור את כל התורה ואף יקיים את המצוות כולם ויחד עם זה ילמד ממעשי "לבן" ואף יהיה במהותו לבן. ביאור הדברים על פי דברי הרמב"ן בפרשת קדושים(ויקרא יט,ב) שיתכן שיקיים האדם כל המצוות ויחד עם זה יהיה "נבל ברשות התורה", היינו הכל כשר בלי שמץ חטא, ויחד עם זה הוא מנוול. וכותב הרמב"ן דוגמא לדבר, שעל פי דין תורה מותר להינשא לכמה נשים שרוצה. אם כן, יתכן מצב שאדם ישא הרבה נשים וישקע כל כולו בתאוה, ובאמת אין לזה שום סתירה עם שום סעיף בשלחן ערוך, אבל דבקותו בתאוות עולם הזה מכניסה אותו למצב של "נבל ברשות התורה". מהותו של לבן ותוצאת מעשיו דבקותו בהנאות עוה"ז. והיותם עיקר אצלו. לכן הוצרך יעקב להוסיף אחרי שאמר "תרי"ג מצוות שמרתי", אל תחשוב שאמנם שמרתי מצוות, ובכל אופן אוכל להסתדר עם חיי עולם הזה, הנני מודיעך ש"לא למדתי מדרכיו הרעים", אין לי שייכות לאהבת עוה"ז. דבר זה הינו לימוד גדול לאיש המעלה, שלא יסבור שאם הוא לומד תורה ומקיים מצוות, בפרט אם לומד בהתמדה ומדקדק במצוות הוא מחוסן כבר מהשפעת הסביבה. עליו תמיד לבחון את עצמו עד כמה הוא מרחיק את עצמו מדביקות בעולם הזה, לשם בילוי והנאה ולא כעזר לעבודת השי"ת. (לתתך עליון) שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2021 14:30 |
|
| |
לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ז"ל ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ז"ל ולשמירת עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה *"ויבא יוסף את דבתם רעה אל אביהם" (לז, ב)* בספר "אפיקי ים" מקשה כמה שאלות. א. למה כתוב "ויבא" יוסף דבתם רעה, ולא "ויספר" יוסף, וכמו להלן (פרק ל"ז פסוק ט') 'ויספר אותו לאחיו' או פסוק אחד לאחר מכן 'ויספר אל אביו' ב. למה נאמר 'ויבא יוסף את דיבתם רעה אל אביהם'; וכי יעקב לא היה גם אביו של יוסף? ג. למה ציינה התורה ש"הוא נער"? והנה, בהלכות לשה"ר נפסק שכאשר אחד האחים מעוניין להשיב את אחיו בתשובה, וליישר את דרכיו, ומתוך כך הוא מספר לאביו את מעלליו הרעים, כדי שהאב יוכיחו, מחויב האח המספר למלא שלושה תנאים: א. להוכיח את האח תחילה; אבל כאשר הוא בטוח שהאח לא ישמע לו, מכל סיבה שהיא, מותר לספר לאביו מיד. ולכן כתוב 'והוא נער', דהיינו שיוסף איננו חשוב בעיני אחיו, וכיון שכך הם לא ישמעו לו. ב. שיאמר את הדברים לאביו ללא שום שנאה; ולכן מספרת לנו התורה שיוסף הביא את דיבת האחים אל 'אביהם', שעשה זאת מתוך אהבה אל אחיו, ולא אל 'אביו', כדי להתנאות לפניו. ג. וכן אסור לו להגזים בסיפור הדברים; ועל זה נאמר "ויבא" יוסף את דיבתם, דהיינו שהביא הדברים כצורתם, ללא תוספת 'צבע'. יעויין עוד בדבריו הנחמדים של ה'אפיקי ים' שם. (ברכי נפשי) שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2021 13:24 |
|
| |
לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ז"ל ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ז"ל ולשמירת עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה *"ויצו יוסף וימלאו את ּכליהם בר ולהשיב ּכסּפיהם איש אל שקו ולתת להם צדה לדרך ויעש להם כן"(מב, כה).*פרפרת נאה הגיד כ"ק האדמו"ר מגור שליט"א, על כך שיוסף הצדיק הורה להחזיר לאחיו שלא הכירוהו, את כספם: מאז ומקדם ידעו בני ישראל, כי את אומות העולם ניתן לשחד בממון ולקנותם במתנת יד. כל השתדלנים לדורותיהם היו מעניקים לצורר היהודים התורן סכומי כסף מכובדים ומתנות יקרות, כדי להשקיט בכך את צמאונו לדם היהודי. ביקש יוסף להראות כי אצלו אין עצה זו תקפה, אין הוא אוהב כסף ורודף בצע, ואדרבה אפילו את הכסף שקיבל מהם כדת וכדין הרי הוא מחזיר להם, ובכך יידעו האחים כי אין הם יכולים להסתמך על עצת השוחד, כאילו היא תועיל להם מול שליט מצרים. לפיכך מוצאים אנחנו שרק כאשר מצאו האחים את כספם בפי אמתחותיהם יצא ליבם ויחרדו איש אל אחיו; ואילו בכל אותה העת אשר יוסף נטפל אליהם על לא עוול בכפם, לא מצאנו כלל כי האחים התייראו ויחרד ליבם. אלא שהן הן הדברים: כל עוד לא החזיר להם יוסף את הכסף, סברו האחים כי מצויה ברשותם עצה הגונה להטות את ליבו של המלך לטובתם, וזאת על ידי שישחדוהו בכסף רב ויעניקו לו מממונם, ומחמת כן הם לא התייראו יתר על המידה. אולם כשראו כי הם אינם עומדים מול גוי תאב ממון רגיל, אלא מול מי שבז לכסף, עד שהוא נכון לוותר אפילו על כספו, או אז התייראו ויחרד ליבם, בראותם כי את המלך הזה אי אפשר לקנות בכסף... (ושלל לא יחסר) שבת שלום חודש טוב וחנוכה שמח נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/12/2021 15:31 |
|
| |
לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ז"ל ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ז"ל ולשמירת עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה *וירא את העגלות אשר שלח יוסף לשאת אתו ותחי רוח יעקב אביהם (מה, כז)*פירש"י שנתן לו סימנים במה היה עוסק כשפירש ממנו, פרשת עגלה ערופה. יש להבין למה מסר יוסף דוקא סימן זה, ולא נקט סימנים אחרים? ואפשר לפרש עפ"י מעשה שהיה בוילנא בזמן הגר"א (יש אומרים שהיה זה עם המהר"ל בפראג), באשה עגונה שעזבה בעלה אחר נישואיה, ונעלם מביתו. ולאחר שנים רבות בא אדם ואמר שהוא הבעל שנעלם, ונתן סימנים ברורים היכן היתה החתונה ומה היה וכו'. ואמרו זה להגר"א. אמר להם שבשבת יביאוהו לבית הכנסת ושם יאמרו לו שישב במקומו הקבוע שישב פעם. ועשו כדבריו, ולא ידע האיש היכן מקומו. כך נודע שהינו בן-בליעל שרצה לרמות ולשקר. ואמר הגר"א שכל הסימנים שנתן הרמאי אינם ראיה כי יתכן שפגש פעם את הבעל האמיתי ומפיו נודע לו הכל. אבל על דבר שבקדושה, היכן המקום בבית הכנסת, לא נתן דעתו שצריך לברר אצל הבעל, כי הרשע לא יחשוב בעניני קדושה מטבעו. וזה ששלח יוסף ליעקב סימן מובהק כי יוסף הוא לא רמאי. כי מי שרמאי לא היה נותן את דעתו לברר על תלמודו, היכן למד ובאיזה עניין. ויותר מזה רצה יוסף להראות ליעקב, שבכל השנים עדיין הוא בצדקו, שהרי זכר לשלוח סימן מתלמודו שלמד עם יעקב, ואילו היה רשע לא היתה דעתו על סימנים אלו. (דרכי מוסר) שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2021 13:53 |
|
| |
לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ז"ל ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ז"ל ולשמירת עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה *וידבר יוסף אל בית פרעה לאמר אם נא מצאתי חן בעיניכם דברו נא באזני פרעה לאמר: אבי השביעני לאמר וכו' ועתה אעלה נא ואקברה את אבי ואשובה (נ, ד ה)*למה נצרך יוסף לשלוח שליחים לפרעה לבקש לצאת ממצרים? וכי אינו יכול לגשת בעצמו לדבר עימו מתרץ הגר"ח קנייבסקי בספרו "טעמא דקרא" בשם אביו זצ"ל, שיוסף ידע שכיוון שיאמר לפרעה שברצונו לצאת ממצריים יאמר לו פרעה שאינו יכול לעזוב כי אין מי שימלא את מקומו, ואם יוסף יעזוב את ההנהגה אפי' לתקופה קצרה, יחרב ויתמוטט כל הנהגת המדינה, כי הוא אינו יכול לכלכל לבדו את מצרים. לכן התחכם יוסף, ושלח את אנשי בית פרעה שידברו עם פרעה בשליחותו, ולהם, יתבייש פרעה לומר שכל ההנהגה תלויה אך ורק ביוסף, ועל כרחו יסכים לשלחו ממצרים... (טעמא דקרא) שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2021 12:15 |
|
| |
לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ז"ל ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ז"ל ולשמירת עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה * וימררו את חיּיהם בעבדה קשה. (א, יד)* הנה הנגינה של התיבות "וימררו את חייהם" הם קדמא ואזלא. וי"ל, דבא לרמז מה שאמרו חז"ל: מפני מה לא היו ישראל במצרים רק רד"ו שנים, הלא הגזירה היתה להיות שם ארבע מאות שנה. אלא משום דקושי השיעבוד השלים הזמן. וזה שמרמז "קדמא ואזלא", רצה לומר. שקדמו ואזלו קודם הזמן הקבוע, על ידי "וימררו את חייהם" בקושי השיעבוד, על ידי זה, הקדימו לצאת קודם הזמן. (קול אליהו) שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2021 14:15 |
|
| |
לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ולשמירת עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה *אלה ראשי בית אבותם בני ראובן וגו' ובני שמעון וגו', ואלה שמות בני לוי (ו, טו-טז)* כתב השל"ה הקדוש: "קשה, למה אמר תיבת 'שמות' אצל לוי יותר ממה שאמר בראובן ושמעון. הענין הוא כישבט לוי לא היו בגלות. ולוי ידע דבר זה ורצה להשתתף בצרת הצבור, מה עשה, קרא שמות לבניו על שם הגלות, דהיינו שם 'גרשון' על שם כי 'גרים' הם בארץ לא להם, ושם 'קהת' על שם שיניהם 'קהות', ושם 'מררי' עלשם 'וימררו' את חייהם, זהו שאמר ואלה שמות בני לוי. ומכאן ילמוד האדם להשתתף בצער הציבור אע"פ שאין הצרה מגעת לו". (של"ה הק' דרך חיים תוכחת מוסר) שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2022 10:15 |
|
| |
לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ז"ל ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ז"ל ולשמירת עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה *ובני ישראל עשו כדבר משה וישאלו ממצרים כלי כסף וכלי זהב ושמלות(יב, ה)* פירש רש"י: "עשו כדבר משה - שאמר להם במצרים (לעיל יא, ב) 'וישאלו איש מאת רעהו'. ולכאורה, מה הוא מחדש בדברים אלו ? הרי זה מה שכתוב ומה בא רש"י הקדוש להוסיף בפירושו? אומר הגאון מוילנא, משה רבינו אומר לכלל ישראל בשם הקב"ה שישאלו "איש מאת רעהו" כלי כסף וכלי זהב. הלזאת ייקרא "רעהו"? המצרי הזה הוא חבר של הישראל?! אלא, אומר הגאון, מה שנאמר "דבר נא באזני העם וישאלו איש מאת רעהו ואשה מאת רעותה כלי כסף"... אין הכוונה שאת הכלים ישאל היהודי מהמצרי אלא מחברו היהודי! "רעהו" אכן הכוונה ליהודי ולא למצרי! שכן, אם רוצים היהודים שהגוי ישאיל להם את כליו קודם עליהם לעשות חסד האחד עם השני. מעשי החסד הללו יביאו שפע של חסד לעולם וכך גם המצרי ישאיל ליהודי. ואכן, "ובני ישראל עשו כדבר משה" "שאמר להם במצרים" 'וישאלו איש מאת רעהו' מהחבר היהודי, וזה הביא ל"וישאלו ממצרים כלי כסף וכלי זהב" מעשי החסד הביאו להשפעה של נתינה. (יחי ראובן) שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2022 14:17 |
|
| |
לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ז"ל ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ובנימין ב"ר אברהם מנחם מנדל ז"ל ולשמירת עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה *ואתה הרם את מטך ונטה את ידך על הים ובקעהו וכו'(י"ד ט"ז)* כתוב במדרש שמות רבה: כשבא משה לקרוע את הים, התריס הים כנגדו ואמר: אין אני נקרע מפניך, שאני נבראתי ביום ג' לבריאה, ואתה נבראת ביום ו' לבריאה. ומשה לא הצליח לקרוע את ים סוף, עד שנטה הקב"ה ימינו לימין משה, ורק אז הסכים הים להיקרע... לעומת זאת מסופר בגמרא שפעם אחת ר' פנחס בן יאיר הלך לפדיון שבויים, אך דא עקא, היה שם נהר בשם גינאי, שהיה מפסיק את הדרך, ור' פנחס בן יאיר לא יכול היה לעבור. אמר ר' פנחס בן יאיר לנהר: גינאי חלוק לי מימיך תעשה לי שביל אני צריך לעבור. התחיל הנהר להתווכח איתו: תראה, לא בטוח שתצליח בפדיון שבויים שלך, אז לא בטוח שתמלא את תפקידך זה בספק. אבל אותי ציוו לזרום פה ,אז למה שאפסיק מתפקידי בשביל הספק שלך? אמר לו ר' פנחס: אל תתפלפל איתי .אם אתה לא עושה לי שביל אני גוזר עליך שלא יעברו בך מימות לעולם! והנהר, כמו ילד טוב, נקרע לשניים ועשה לו שביל. אחרי שהוא כבר עבר, הגיע איזה יהודי עם קמח לפסח, אמר ר 'פנחס לנהר תעשה לו גם שביל, והנהר עשה .אחר כך הגיע איזה ערבי גוי! שוב ביקש ר' פנחס מהנהר להיקרע כדי שלא יגידו הגויים שכך עושים לבני לויה, והנהר נקרע בפעם השלישית .משה רבנו עומד עם לפחות 5.2 מיליון יוצאי מצרים, שכל אחד מהם בדרגה של נביא, והים לא מוכן להיקרע. ואילו ר 'פנחס בן יאיר, עומד לבדו, והנהר מוכן להיקרע שלוש פעמים, ועוד לא פחות ולא יותר בשביל ערבי!? אומר אור החיים הקדוש: הקב"ה התנה עם כל מעשי בראשית שיהיו כפופים ונכנעים בפני התורה ועמליה, והם יעשו כל אשר יגזרו עליהם, וממשלתם עליהם כממשלת הבורא ברוך הוא! ביציאת מצרים עדיין לא קיבלו את התורה, ולכן הים לא רצה להיקרע בפני משה. אבל לאחר מתן תורה, כשר' פנחס בן יאיר, התנא הקדוש, מאיים על הנהר בקנס, הנהר כל כך פחד ממנו, עד שאפילו בשביל ערבי הוא היה מוכן להיקרע. כשאתה עמל בתורה אתה מושל על הבריאה כממשלת ה'. (אפיריון לשלמה) שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2022 12:17 |
|
| |
לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ז"ל ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ז"ל ולשמירת עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה *ויצא משה לקראת חותנו (י"ח ז')*במדרש מובא שיתרו מגיע אל בני ישראל במדבר ,אבל הוא לא יכול להיכנס למחנה .כל המחנה מוקף בענני כבוד... מה הוא עושה הוא שולח חץ עם אגרת אל תוך הענן. "אני חותנך יתרו בא אליך ."צא לקראתי! אבל אני מבקש שתארגן לי טקס קבלת פנים, עם משמר כבוד, שיהיה מעמד נשגב לכל הדעות...תן לי כבוד! אומר התנחומא: יתרו קיבל כבוד, שלא קיבל אדם מעולם! משה רבנו, אהרון הכהן, נדב ואביהוא, שבעים זקנים... כל עם ישראל יצא, ואפילו הארון וספר התורה יצאו עמהם! כולם יוצאים לקבל את פניו! אבל יתרו, מה אתה מבקש כבוד? למה אתה צריך שיעשו לכבודך שער טיטוס?! ובמדרש כתוב: אמר הקב"ה למשה, יתרו בא אליך ואינו בא אלא לשם שמיים! אז אם לשם שמיים, איך זה מסתדר עם פרסום?! איך יתרו דורש כבוד שהוא גם לשם שמיים?! "וישמע יתרו", אומר רש"י :שמע מלחמת עמלק ובא. יתרו לא מבין איך אפשר אחרי קריעת ים סוף, לבוא ולהילחם עם ישראל... עמלק מוכן למות, ורק בשביל לצנן את האמבטיה. אמר יתרו :אני חייב להרתיח את האמבטיה מחדש... ובשביל להרתיח, צריך שכל העולם ישמע שהוא מתגייר. (אפיריון שלמה) שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2022 20:33 |
|
| |
ביום שישי האחרון שכחתי לשלוח לכן שולח עכשיו לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ז"ל ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ז"ל ולשמירת עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה *"והיה כי יצעק אלי, ושמעתי כי חנון אני" (כב, כו)*הכתוב מדבר באדם שלווה כספים והגיע זמן הפרעון ולא פרע את חובו. נוטל ממנו בעל חובו משכון. אם יטול ממנו בגד יום לא יקחנו בלילה, כשאין בו צורך, וישיבנו לבעליו עם שחר. אם הוא כר או כסת, יטלנו בבוקר וישיבנו לפנות ערב. שאם לא כן, במה ישכב? "והיה כי יצעק אלי ושמעתי, כי חנון אני". שאל רבינו עובדיה ספורנו ז"ל: מה יצעק, ועל מה יצעק? והלא הוא האשם, הוא חייב כסף ולא פרע בזמנו! ומה ישמע הקב"ה במידת חנינותו? וביאר: אמת, שאין הצדקה לאי פרעון החוב. אבל העני יצעק וישאל: רבונו של עולם, מדוע הפלית אותי לרעה, מדוע אני העני והוא העשיר? מדוע יש לו כסף מיותר להלוותו, ולי אין את הכסף הראוי לפרעון ומדוע נגזר עלי לחיות חיי מחסור, לפגר בתשלום חובי, ליתן משכון ולישון בלא כרית? וזעקתו תעלה למרום, ותפעל את פעולתה. הקב"ה יעביר מעט מהשפע מן העשיר המלוה אל העני הלווה... לפיכך, יועצת התורה לעשיר: אם קיימת את המצוה והלוית את הכסף, ובהגיע המועד הכסף לא הוחזר, כדאי לך לנהוג בוותרנות. כך ישמור הקדוש ברוך הוא בידיך את האפשרות להמשיך ולהלוות!!! (מעיין השבוע) שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-4/2/2022 15:47 |
|
| |
לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ז"ל ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ז"ל ולשמירת עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה *ועורות תחשים (כה, ה)* ברש"י: תחשים לא היה אלא לשעה והרבה גוונים היו לה לכך מתרגם ססגונא ששש ומתפאר בגוונין שלו וכו' עד כאן. ויש לדקדק מנין לו לרש"י ז"ל שתיבת ססגונא הוא פירוש על תיבת תחש ששש ומתפאר, דלמא שמו כן הוא בלשון ארמי כמו כל שאר מלות. ועוד קשה למה עשה רש"י ז"ל פירוש על התרגום דוקא כאן במלה זו. ויש לבאר דהנה ידוע דלכל הבהמות והחיות היה אדם הראשון קורא להם שמות וכל נפש חיה אשר יקרא לו אדם שם הוא שמו לעולם. ואחר כך בדור הפלגה נתחדשו הרבה לשונות והלשון הארמי גם כן נתחדש באותו הזמן. והנה רש"י ז"ל כתב כאן דתחש לא היה אלא לשעה זו לצורך בנין המשכן. נמצא דבשעת דור הפלגה לא היה תחש בעולם וגם השתא ליכא. אם כן קשה למה קרא אותו התרגום ססגונא מנין לו לחדש שם זה רק הוה ליה לתרגם כמו לשון המקרא. לכך כתב רש"י ז"ל לכך מתרגם ססגונא לפי שמתפאר וכו' אבל באמת אין זה השם של התחש: (חנוכת התורה) שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2022 14:04 |
|
| |
לע"נ אבי מורי ר' ראובן ב"ר מרדכי דוד ז"ל ואמי מורתי מרת צפורה ב"ר שלמה ז"ל ולשמירת עם ישראל מכל צרה וצוקה ומכל נגע ומחלה *ועשית מזבח מקטר קטרת עצי שטים תעשה אתו (ל,א)* צריך ביאור, מדוע לא נזכר מזבח הקטורת בפרשת תרומה מקום שמדבר על כלי המשכן, הארון, השולחן, המנורה, מזבח העולה וכו', ורק לאחר שהוזכר בפרשה זו כל בגדי הכהונה מוזכר "ועשית מזבח קטורת"? אלא ראיתי ביאור נפלא, ידוע ומפורסם הסגולה של הקטורת שהיא מגינה ממגפה ומכל מחלה, וכן אמירת פרשת הקטורת מידי יום מצילה מכל מחלה וממיתה כמבואר בזוה"ק. רמזה כאן התורה, שכל הסגולה מועילה רק לאחר שמתעסקים עם "הארון" שבתוכו התורה ולוחות הברית, ועוסקים במנורה הרומזת לנר מצוה ותורה אור, והשולחן שמסמל לתענוגי וצורכי העוה"ז שיהיו כל מעשיו לשם שמים, ולאחר בגדי הכהונה שהם מכפרים על העוונות, הכתונת מכפרת על שפיכות דמים, והמעיל מכפר על לשון הרע, והציץ מכפר על עזות מצח, רק אז! שהנהגתו בדרך התורה יש מה לעסוק בסגולת הקטורת שתגן עליו ממחלות ומיתה, ותתן לו עושר ואושר בחייו. וכן הוא בכל הסגולות שיש בעולם, אינן מועילות רק לאחר שאדם נקי מעוונות והולך בדרך התורה והמצוות. (אוצרות פניני התורה) שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|