קריאה לכלל הח"כים והעיתונאים "שלנו"
לפתרון מצוקת הדיור החרדית
לאחרונה התבשרנו על ביטול תכנית קרית גת.
הזעם כלפי שר השיכון אלקין מוצדק לגמרי. ומה הלאה?
עד מתי יגורו בנינו ובנותינו ביחידות דיור ומחסנים?
א. מן המפורסמות, שיש לנו צרכים מיוחדים בדיור. אנחנו זקוקים ליותר בתי כנסת מהממוצע למתחם. צריכים מרפסת סוכה. לא אוהבים מעליות שבת ולכן לא אוהבים לגור במגדלי קומות. בנוסף אנחנו מאד אוהבים לגור יחד. תוסיף לזה שאצלנו יש בין 5000-8000 חתונות בשנה ותקבל משבר למהדרין.
ב. עד כה הצלחנו לבנות את קרית מטרסדורף ורחוב שמגר. את ביתר וקרית ספר. ואז הגיע משבר הדיור 2008 ואם דירה בביתר עולה כמו דירה בירושלים קרית יובל – אז למה לי לגור בביתר? אחר כך הפסדנו גם את חריש ונותר לנו לפנטז על כסיף. אומרים שזה מקום נחמד. אולי הגיע הזמן – תחת ממשלת הזדון הזו – לשנות תפיסה.
ג. מה אני מציע? לשנות תפיסה. להפסיק לחשוב מגזרית ולהתחיל לחשוב מערכתית. אני טוען שאם נפתור את מצוקת הדיור הכללית בארץ – ממילא גם הציבור שלנו ינשום לרווחה. כן כסיף לא כסיף לא חשוב. מה שרלוונטי זה פתרון מערכתי. ובו כמה חלקים: הפרטת קרקעות המדינה. וצמצום דרסטי של רגולציה כלפי יזמים.
הקרקעות שייכות לאזרחים, לא למדינה - יש לפרק את מנהל מקרקעי ישראל ולהעביר את הקרקעות הפנויות שבידיו לשליטת האזרחים. מעבר למשמעות הכלכלית והערכית של החזרת הקרקע לאזרחי ישראל, הצעד הזה יאפשר לסחור בקרקעות בשוק החופשי ויגדיל משמעותית את היצע הקרקעות לבניה ובכך יביא לירידת מחירי הקרקע בישראל..
ייעוד הקרקע והגבלות על בנייה ייקבעו בידי הקהילה המקומית - המדינה והרשויותהמקומיות לא יוכלו לקבוע איזה שימוש ייעשה בקרקע פרטית ואילו הגבלות יחולו על הבניה.
קהילת בעלי הקרקעות באזור מסוים תקבע אם להגביל את ייעוד הקרקעות בו לתעשייה, מסחר, מגורים, חקלאות וכדו'. הקהילה היא גם זו שתחליט על הטלת מגבלות על בנייה, כמו למשל הגבלה על גובה בניין מרבי. בכך תתאפשר הגמישות הדרושה לפיתוח הבניה בקהילות, כך שתתאים לביקושים ולצרכים של הקהילה.
התופעה שבה קרקעות מנוצלות בצורה גרועה או אפילו עומדות ריקות בציפייה לשינוי ייעודן תיפסק. רבות מהקהילות צפויות להיענות לדרישות השוק ולהגדיל את כמות השטחים המיועדים למגורים ובכך להוריד את מחירי הקרקע.
● צמצום חסמים בירוקרטיים. תהליכי קבלת אישור לבנייה יקוצרו ויפושטו משמעותית ומגבלות רגולטוריות רבות יבוטלו או יעברו לרמה מקומית יותר (רמת הרשות המקומית או רמת הקהילה). גופים רגולטוריים יבוטלו או יצומצמו בהתאם. הדבר יהפוך את תהליך הבנייה לקל, מהיר ומשתלם יותר, לטובת יזמי הבנייה ולטובת הציבור.
במקום טרטור אינסופי שהעירייה מתעללת ביזמים ("למען הסדר הטוב", "למען הבטיחות", וכו') אפשר להחליף זאת בפוליסת ביטוח שתהיה בתוקף לפחות 10 שנים אחרי גמר הבנייה, הביטוח יפצה כל מישהו שניזוק ממחדל תכנוני כלשהו.
בכוונה שמתי את המילה "שלנו" שבכותרת - במרכאות. מי שיעלה על ראש שמחתו את פתרון מצוקת הדיור החרדית, הוא הוא הנציג שלנו.
גילוי נאות, התכנית המקורית הוצעה ע"י פוליטיקאי לא חרדי, שלא עבר את אחוז החסימה, אני ממליץ פשוט לאמץ אותה כי לדעתי היא הסיכוי הכי טוב שלנו.