בעקבות תחקיר "הארץ"22 עדויות על תקיפות מי*יות שביצע חיים ולדר הוצגו בפני בית דין חרדי
נשים, מטפלים ומטפלות, דיינים ורבנים סיפרו על תקיפות בידי הסופר ואיש החינוך, בהן של ילדים ובני נוער. "אין שום ספק שהמקרים הללו הם רק חלק קטן מפגיעתו הרעה", אמר הרב שמואל אליהו. בהקלטה שהועברה לבית הדין נשמע ולדר מתדרך אישה כיצד להעלים ראיות
אהרן רבינוביץ 16:07| עודכן ב: 16:20
22 עדויות על תקיפות מי*יות של נשים, ילדים, נערות ונערים בידי איש החינוך והסופר חיים ולדר הגיעו לבית דין החרדי המיוחד שעוסק בעניין. בראש בית הדין עומד הרב שמואל אליהו, רבה הראשי של צפת ומהרבנים המובילים בטיפול בתקיפות מי*יות במגזר הדתי והחרדי, ויחד איתו חברים בו הרבנים ראובן נקאר ואהרן ירחי. העדויות הגיעו לבית הדין לאחר פרסום שלוש עדויות בתחקיר "הארץ". ולדר זומן על ידי בית הדין להופיע בפניו, אך סירב בטענה כי דינו נחרץ עוד בטרם נשמעה גרסתו.
בית הדין שמע מטפלים ומטפלות, דיינים, רבנים ואנשי מקצוע שהעידו על כך שנשים, נערות ונערים נפגעו מוולדר, בין היתר באמצעות כפיית יחסי מי*, ניצול והטרדה בזמן שהגיעו אליו לטיפול. ל"הארץ" נודע כי בית הדין שמע עדויות גם מהנפגעות עצמן, קיבל הקלטות של ולדר וראה מסמכים רלוונטיים. עדויות הנפגעות הוצלבו עם עדויות אחרות ותכתובות התומכות בגרסתן.
העדות המוקדמות ביותר היא מלפני כ-25 שנה, והאחרונה מלפני כחצי שנה. לפי העדויות, התקיפות התקיימו בין היתר במחסן הספרים של ולדר בבני ברק, במשרדו, במכוניתו ובבתי מלון. "הארץ" מביא את העדויות שהובאו בימים האחרונים גם בפני מספר דיינים חרדים בכירים.
אחת הנשים שהופיעה בפני בית הדין העידה כי ולדר קיים איתה יחסי מי* מלאים באופן קבוע עוד לפני שמלאו לה 14 שנים. אישה אחרת אמרה כי הוא קיים איתה יחסים מלאים במשרדו בבני ברק בניגוד לרצונה, כשהגיעה אליו לטיפול. לדבריה, היא היתה במצוקה נפשית וכלכלית, ובעקבות כך ולדר שלח אליה את אחד ממכריו בטענה שיסייע לה, אך גם הוא תקף אותה מי*ית. "ולדר הפך אותי לנערת ליווי", אמרה.
אישה אחרת העידה כי ולדר נגע בה בניגוד לרצונה כשהגיעה אליו לטיפול בגיל 19, ואישה נוספת העידה גם כן כי ולדר נגע בה בניגוד לרצונה כשהגיעה אליו לטיפול כשהיתה בת 17. מטפלת חרדית העידה כי ולדר כפה עצמו בכוח על אחת המטופלות שלה; מטפל חרדי העיד כי ולדר תקף בכוח בת 18 בזמן שהיתה מדריכה בקייטנה שלו. לדברי אותו מטפל, ולדר ניצל אישה נוספת שבאה להתייעץ איתו לצורך קיום יחסי מי* איתה.
כמו כן, עסקן חרדי שמטפל בנוער נושר העיד כי נער ונערה בני 15 הותקפו מי*ית על ידי ולדר כאשר הגיעו אליו לטיפול; מטפל אחר העיד כי ילד בן 9 הותקף כאשר היה חניך בקייטנה של ולדר, וילד אחר בן 12 הותקף כשהיה "מדריך צעיר" באותה קייטנה. לבית הדין הגיעו עדויות גם על תלמידת סמינר בת 16 מירושלים שהוטרדה על ידו כאשר הגיעה אליו לטיפול, וכן ילד בן 9 שהותקף מי*ית לפני כעשור כשהגיע אליו לטיפול.
אישה שהעידה בפני בית הדין סיפרה כי חברתה קיימה עם ולדר יחסים מלאים באופן קבוע כשעדיין לא היתה בת 16; אישה נוספת העידה על אירועים מהשנים האחרונות שבהם חברתה הוטרדה מי*ית על ידי ולדר לאורך זמן במקום העבודה, ובנוסף גם על חברה אחרת שלה שהותקפה על ידו בזמן שהגיעה עם בנה לטיפול. "בסיום הטיפול ולדר הצמיד אותה בכוח לקיר ונישק אותה בניגוד לרצונה", העידה. אנשי ציבור שהעידו בפני בית הדין סיפרו על אישה שנוצלה על ידי ולדר כאשר הגיעה אליו לטיפול, ונתבקשה על ידו לחתום לאחר מכן על הסכם שתיקה.
"אין שום ספק שהמקרים הללו הם רק חלק קטן מפגיעתו הרעה", כתב הרב שמואל אליהו בעמוד הפייסבוק. לדבריו, "התורה מלמדת אותנו להתייחס למעשים של ולדר בתיעוב ובחומרה כאילו מדובר ברצח. אם לא נזהיר את הציבור ממעשיו והוא ימשיך בהם, האשמה תהיה עלינו". לבית הדין החרדי אין סמכויות בחוק, אך למסקנות שמפרסם בתום הדיונים, יש משמעות ציבורית לחברה החרדית.
מאחר שמדובר בבית דין חרדי, נשמעו בפניו גם עדויות על מעשים שאינם פליליים כמו קיום מערכות יחסים של ולדר עם נשים נשואות. בין היתר הוצג בפני בית הדין מסמך של בית דין רבני שבו צויין כי אישה שהתגרשה אסורה על ולדר, לאחר שהוא קיים איתה יחסי מי* בהסכמה בזמן שהיתה נשואה. ולדר טען לאחרונה כי השם המופיע במסמך של בית הדין הרבני, "חיים ו.", לא קשור אליו. אלא שבפרוטוקולים ובנספחים שהוצגו בפני בית הדין מופיע שמו המלא ומספר תעודת הזהות שלו כמי שאסור על האישה.
בהקלטה של ולדר מהשנים האחרונות שהוצגה בבית הדין הוא נשמע משוחח עם אישה שהודתה בפני בעלה כי ניהלה איתו רומן במשך שנים. בהמשך ההקלטה ולדר נשמע מתדרך את האישה כיצד להעלים ראיות מבית הדין, ודוחק בה לחזור מהודאתה. "בואי תלמדי, בחיים מכחישים הכל", הסביר לה ולדר. "אני תקשיבי לי טוב, גם אם היו מביאים לי תמונה שלי איתך הייתי מכחיש. הייתי אומר 'זה פוטושופ'. בחיים אני לא אודה, בחיים". על אף העדויות, ולדר ממשיך להכחיש בחודש האחרון את המעשים המיוחסים לו.
ולדר הסביר לאישה: "יש דרך פשוטה להעלים את העדות שלך. את יכולה להפוך את כל המצב, את יכולה לומר שהוא איים עלייך". ולדר התרעם על כך שהאישה סיפרה לבעלה על בדיחה פנימית רגישה שלה איתו: "אני לא מבין את הקטע הזה שאפילו איזה סתם דחקה בינינו על... גם אמרת לו. בשביל מה אמרת לו", שאל ולדר.
ולדר איים בהתאבדות בפני כמה גורמים לאחר פרסום התחקיר. איומים דומים הוא השמיע גם בפני אישה שהוא הוקלט בשיחה איתה. "תקשיבי, אם זה מתפרסם אני יורה בעצמי, שיהיה לך ברור. שלא יהיה לך שאלה בדבר הזה, כי זה מבחינתי סוף החיים", נשמע ולדר אומר בהקלטה.
ולדר: מכחיש את הטענות
עו"ד מיקי חובה ועו"ד גיא שמר, המייצגים את ולדר, מסרו בתגובה כי "הסופר חיים ולדר מכחיש בתוקף כל טענה להתנהגות בלתי מוסרית מצדו, קלה כחמורה. מר ולדר העמיד עצמו לבדיקת פוליגרף שתוצאתה מלמדת כי הוא דובר אמת. מזה חודש וחצי מתראיין הרב אליהו לכל ערוץ תקשורת ומביע דעתו נגד מרשינו תוך גידופים ואמירות קשות כלפיו ואף קרא להוציא את ספריו מהבתים. באחד המקרים, לשאלת המראיין אם לא ראוי לשמוע את גרסת ולדר בטרם קביעות נחרצות, הגדיל לעשות הרב אליהו כאשר הסביר כי 'כל בית דין היה מכריע את דינו בצורה ברורה'".
עוד נמסר כי "רק לאחר שהרב אליהו חרץ את דין מרשינו, הואיל להזמינו להשמיע גרסתו בפני בית הדין התורני שבו הוא משמש כאב בית הדין. הרב אליהו פנה אף לח"מ, בזו הלשון: 'יש לו שתי אפשרויות בשלב הזה. או להודות ולקבל על עצמו תשובה או שהוא יצטרך לעמוד בפני פסק דין שיביך אותו ואת אשתו ומשפחתו מאוד. כל שכן אם יתפרסמו חומרים שנמצאים בידי עיתונאים שונים'. וראו זה פלא – לאחר שמרשינו הודיע לרב אליהו כי בית הדין אינו הפורום הראוי לדון בעניינים מסוג זה, קוימה הבטחת הרב באמצעות הכתבה הנוכחית. נבהיר, כי בית דין הממנה עצמו ומכריע את אשמתו של אדם ורק לאחר מכן מזמינו להשמיע גרסתו הינו בית דין שדה שהאמת זרה לו וכללי הצדק אינם נחלתו. נבקש להביע תמיהה על התנהלות עיתון "הארץ" הרודף את מרשינו ומשמש במה לפרסום דברי בלע ורכיל. מרשנו לא ייכנע והוא נכון להיאבק על שמו הטוב, עד תום".