|
|
| נשלח ב-5/1/2022 10:01 |
|
| |
אלי ביתאן
* הרב טאו ורצח מיכל אלירז ** כדי להבין את זה צריך לחזור לאחד הסיפורים המכוננים בחייו של הרב טאו: רצח מיכל אלירז על ידי הרב משה אלירז, אחד מתלמידיו הקרובים ביותר. הרב משה אלירז היה אחד העילויים בין תלמידי מרכז הרב בשנות השבעים. הוא התגורר בחיספין, שם שימש בתפקיד רבני בישיבת ההסדר, ונחשב לתלמיד אהוב אצל הרב צבי יהודה קוק ובפרט אצל תלמידו ונאמנו הרב צבי ישראל טאו. לאלירז היתה היסטוריה של אלימות כלפי אשתו מיכל, והוא סבל מסכיזופרניה קשה. הבנות הגדולות מספרות שהרבנים היו מודעים לאלימות שמפעיל האב נגד מיכל, והן ביקשו מהרבנים לקחת לו את האקדח. אמונה אלון, אחת השכנות, ניסתה לעודד אותה לברוח, אך היא נאחזה בדברי הרבנים ממרכז שאמרו לה שהכל יסתדר. היא נשארה. בתחילת יולי 78' התקיים דיון גורלי בחדרו של ראש הישיבה, הרב צבי יהודה, בנוגע לאקדח. הרב אברהם שפירא התעקש שמוכרחים לקחת לאלירז את האקדח, אבל הרב צבי טאו התנגד. הרב טאו חשש שזה יפגע בכבודו של אלירז, ובכלל התנגד לחוות הדעת הפסיכולוגיות והפסיכיאטריות בעניינו של אלירז. הרב אברהם שפירא עזב את החדר בכעס וטריקת דלת. צעד דרמטי מאד. המשך היה נורא ואיום. כמה ימים לאחר מכן חוזר הרב משה אלירז לביתו, מבקש מבנו לצאת, ויורה באשתו למוות. שבעה ילדים נותרים יתומים. טרגדיה בלתי נתפסת שמעוררת זעזוע עצום בישראל, והלם בישיבות הדתיות. הרב צבי יהודה, שהיה כהן, מפסיק לעלות לדוכן לתקופה ארוכה. הוא מטיל את האשם על הרב טאו. הרב טאו, תלמידו המובהק והאהוב של הרב צבי יהודה, גוזר על עצמו גלות ועוזב את הישיבה. הוא מבלה את השנים הבאות בגולן. אלו השנים האחרונות לחיי הרב צבי יהודה, ובין תלמידיו מתחממים קרבות הירושה. הרב אברהם שפירא, יריבו של טאו, משלים את אחיזתו בישיבת מרכז הרב ודוחק את נאמני הרב טאו. בעיני רבים זהו הסיפור המכונן של הפיצול במרכז הרב, שלימים יוביל לשני הזרמים החרדלים העוינים: ישיבות הקו (הר המור) ומרכז הרב. חמש עשרה שנה יחזיקו שני הפלגים יחד עד לפיצול הסופי. האיבה, האישית והאידיאולוגית, והמלחמה על מי ממשיך הקו האמיתי של הרב צבי יהודה המת, יפעפעו כל השנים. הרב טאו לא ישכח לרב שפירא איך ניצח אותו בוויכוח ההוא. הרב טאו חוזר למרכז הרב אחרי הגלות אליה יצא, כשרבו על ערש דווי וכשפינוי ימית מתקרב, וכעת מציג אידאולוגיה נוקשה הרבה יותר. שנות הגלות לא גרמו לו לסגת. הוא עוין ומתנגד אקטיבי לפסיכולוגיה ולעולמות הטיפול, ונחוש להדוף את המודרניות שחדרה לציונות הדתית. תלמידיו ידברו על "פוסט-מודרניזם", אבל הם מתכוונים למודרניזם. הבעיה היא לא לאקאן, היא פרויד ומלאני קליין. בשנים האחרונות הוא דואג גם לציבור החרדי, שעכשיו תחת מתקפה, וכמובן "לא מבין מול מה הוא עומד". את החרדים, כרגיל, זה לא מעניין בכלל אבל זה נושא לפוסט אחר. נכון לעכשיו הרב טאו הוא כמעט הרב הבכיר היחיד שטוען שולדר זכאי, ושהעלילו עליו שקרים. הרוב מעדיפים לא לדבר. כדי להבין את עמדתו של הרב טאו נחוץ יותר מאשר הסיפור הזה, שהוא אמנם סיפור מכונן מאד בחייו של הרב טאו אך לא מסביר הכל. בסוף השבוע אצטט מדברי תלמידיו ומקורביו בעניין. אך הסיפור הזה משמעותי מאד כדי להבין. השבוע, 43 שנים לאחר הרצח הנורא, נזכרה נכדתה של הנרצחת הקרויה על שמה, מיכל אלירז, בהיסטוריה ההיא. היא כותבת: "שוב הרב טאו בוחר להסתכל על האדם הלא נכון בסיטואציה. לא להבין את חומרת הפגיעה, לא לנסות להציל. שוב הוא מתעסק בדיני נפשות, וטועה"
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2022 15:57 |
|
| |
אשתי טוענת (אין לי מושג על סמך מה), שהרבה מיוצאי הר המור הם גברים מכים. עובדתית אני מבין שגישת "הקו" יכולה לגרום לטירוף ואיבוד עשתונות (ציינתי באחת ההודעות את התנהלותם המוזרה של רבני הקו - בדגש על הרב אבינר - בנושא ההתנתקות).
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2022 17:08 |
|
| |
| הדיבוק כתב: |  | | אשתי טוענת (אין לי מושג על סמך מה), שהרבה מיוצאי הר המור הם גברים מכים. עובדתית אני מבין שגישת "הקו" יכולה לגרום לטירוף ואיבוד עשתונות (ציינתי באחת ההודעות את התנהלותם המוזרה של רבני הקו - בדגש על הרב אבינר - בנושא ההתנתקות). |
|
טיעון כזה מחייב ביסוס עובדתי מוצק יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2022 17:13 |
|
| |
אני מכיר ממש בוגר הר המור אחד בלבד כך שזה לכל היותר אנקדוטה - אבל הוא אדם עדין וטוב לב שאני בטוח שלא מכה את אשתו
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2022 20:12 |
|
| |
קלעפער
| הדיבוק כתב: |  | | אשתי טוענת (אין לי מושג על סמך מה), שהרבה מיוצאי הר המור הם גברים מכים. עובדתית אני מבין שגישת "הקו" יכולה לגרום לטירוף ואיבוד עשתונות (ציינתי באחת ההודעות את התנהלותם המוזרה של רבני הקו - בדגש על הרב אבינר - בנושא ההתנתקות). |
|
אתה פרוד? למה שלא תשאל אותה?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2022 20:23 |
|
| |
גלאגוזים
|
איך מתקשרת אלימות כנגד נשים לגישה ה'ממלכתית' של הרב טאו ששללה בתוקף 'סירוב פקודה' בזמן הגירוש מקטיף?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2022 20:27 |
|
| |
אינני מכיר את הרב טאו, את שיחו, השקפותיו וכו' וכו' המכתב שלו מנוסח בהיגיון ומתקבל על הדעת. אבל.... הוא מתגלה כאיש קטן , כמי שלא מסוגל לומר 'טעיתי' וחבל...
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2022 22:12 |
|
| |
מואדיב
|
אם היית מפסיק להכות את אשתך, אולי היית יכול לשאול אותה על סמך מה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2022 23:44 |
|
| |
טוב, הפסקתי להכות אותה ושאלתי. אז מסתבר שהיא יודעת שאני לא בוגר הר המור. לדבריה היא שמעה כמה סיפורים כאלה מחברותיה, ומשום מה רוב הסיפורים על גברים מכים היו בעיקר על בוגרי הר המור ואולי נשים מזהות קורלציה בין הנתונים. כפי שאני ציינתי, החינוך בהר המור - המכונה "ממלכתיות" - הוא למעשה חינוך לצייתנות, התקרבנות, פעילות פרדוקסלית שבדרך כלל מגבירה תסכולים ותחושות אשם (תחשבו על בוגר הר המור, שאסור לו לסרב פקודה והוא חייב לפנות את החברים שלו בנצרים, שאיבדו מי יודע כמה בני משפחה ובנוסף עוד המון כסף על הבטחות שלא תהיה התנתקות - שהחבר שלהם מבצע... איך לדעתכם הוא ישן עם זה??). אס לפעמים תסעולים רבים מובילים לאלימות, ושוב - לפעמים
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2022 03:28 |
|
| |
סלח לי אבל אתה מכה בקומקום...
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2022 14:24 |
|
| |
אאל"ט אשתו של אדמו"ר הר המור היא פסיכולוגית במקצועה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2022 15:57 |
|
| |
לכן כגבר מכה הוא שונא את הפסיכולוגיה...
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2022 17:41 |
|
| |
שאגתאריה, לא ברור מה הקשר לסיפור. הרי אם היתה לרב טעות בשיקול דעת פעם, היית מצפה שדוקא עכשיו יגלה יותר זהירות.
ובקשר למכתבו של הרב טאו, המכתב נאה אבל אינו מדבר על המקרה דנן.
על פניו הוא אומר שהדרך היחידה היא פניה למשטרה. זה מענין אבל המשטרה עצמה הרי מפרסמת חשדות כדי לעודד מתלוננות אחרות להחשף.
יותר מכך, יש הרבה מקרים, המקרה של מרדכי אלון הוא הבולט שבהם, בהם לא מדובר בענין פלילי, לפחות לא בשלב הראשון של החקירה, אלא יותר בדברים שהם פשוט בלתי נסבלים שראש ישיבה יעשה אבל הם חוקיים לכאורה. חלק מהמקרים לא רלבנטיים בגלל חוק ההתיישנות. (אני לא בקיא בנושא)
האם באמת אנחנו רוצים להתעלם ממצב בו ראש ישיבה מפתה תלמיד לשעבר שנמצא במצב קשה ובא לקבל ממנו עצה? האם אדם כזה ראוי להמשיך ולחנך? זה לא פלילי אבל ממש לא ראוי.
בדיעבד, לאחר הפרסום, התגלה גם שהיו עברות פליליות, אבל לפני כן החקירה של פורום תקנה לא היתה על נושאים פליליים.
מה שכן, ואת זה הרב טאו לא אומר, באמת ראוי שיקום ״פורום תקנה״ חרדי בו ישבו רבנים מכל קצות הציבור החרדי, ליטאים, חסידים, ספרדים וכו׳. פורום שמי שיעמוד מולו לא יוכל לטעון ״הם נגדי כי הם מהקבוצה השניה״.
באמת פורום כזה יכול לעשות מלאכתו בלי פרסומים מיותרים ולמעשה השוט הגדול ביותר בידי פורום כזה הוא פרסום החשדות ברבים, כמו שבאמת קרה כשמרדכי אלון הפר את ההסכמה עם פורום תקנה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2022 17:58 |
|
| |
מואדיב
| הדיבוק כתב: |  | | טוב, הפסקתי להכות אותה ושאלתי. אז מסתבר שהיא יודעת שאני לא בוגר הר המור. לדבריה היא שמעה כמה סיפורים כאלה מחברותיה, ומשום מה רוב הסיפורים על גברים מכים היו בעיקר על בוגרי הר המור ואולי נשים מזהות קורלציה בין הנתונים. כפי שאני ציינתי, החינוך בהר המור - המכונה "ממלכתיות" - הוא למעשה חינוך לצייתנות, התקרבנות, פעילות פרדוקסלית שבדרך כלל מגבירה תסכולים ותחושות אשם (תחשבו על בוגר הר המור, שאסור לו לסרב פקודה והוא חייב לפנות את החברים שלו בנצרים, שאיבדו מי יודע כמה בני משפחה ובנוסף עוד המון כסף על הבטחות שלא תהיה התנתקות - שהחבר שלהם מבצע... איך לדעתכם הוא ישן עם זה??). אס לפעמים תסעולים רבים מובילים לאלימות, ושוב - לפעמים |
|
רמת האמינות של הדברים - "אינני הנהג".
|
|
|
|
|