|
|
| נשלח ב-25/8/2022 14:06 |
|
| |
מבטא הליטאים לא מעצבן. הוא מקור של השראה וחיבור למשמעות המילים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2022 20:28 |
|
| |
בונדמן
| רציף כתב: |  | | הדיבוק כתב: |  |
אם בונדמן היה מגיע לתפילות אולי הוא היה מצטרף למחאה שלך
|
|
|
|
זה סך הכל חצי תפילה, בשחרית החזן ניגש רק מישתבח שמך, (אצל חסידים זה ישתבח, אצל הליטאים זה בנשימה אחת 'ישתבח שמך לעד מלכנו', אחרי זה וגם במנחה מעריב עיקר התפילה היא בלחש..... אבל אני די אוהב את הנוסח, בימות החול על כל פנים,
אבל מה נטפלת לליטאים בעקבות אשכול נקודתי שאני פתחתי, הם טוענים הרי שהם לומדים הרבה תורה וכו'
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2022 20:55 |
|
| |
הם מקפידים בהלכה שאין מורידים לפני התיבה מי שאינו יודע לבטא ח וע
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2022 21:38 |
|
| |
עצוב לראות את שנאת הליטאים ששוררת בליבם של החסידים שכותבים כאן. היית באיזו חנות ותאוותיך גרמו לך לבהות בגילוי טפח שער של אשה, ישר כל הליטאים לא אכפתיים לכיסוי ראש; איזה בית כנסת מתפללים מהר, לאט או תלוי בחזן, מיד ברור לך שאיך שהם מתפללים זו בעיה ושוב המשוואה שכל הליטאים נוהגים להתפלל לא טוב. אני באמת קורא כאן הדברים, בעיקר את תיאוריו של בונדמן, ומתמלא בתימהות לבב. ריבונו דל עולם! הרי בשכונה שלי החסידים מתאימים בדיוק לתיאור שלו לליטאים, והליטאים מתנהגים בדיוק כמו האוטופיה החסידית שלו. אז מה זה אומר? שהליטאים כן בסדר? שחצי מהחסידים וחצי ככה? חברים, אני מבין את הכאב הגדול על זה שהנודע ביהודה כינה את אבותיכם "פושעים"; זה באמת נורא מעליב שהגר"א רצה החרים אתכם. אבל היום אתם יכולים או להתאמץ ולהתגבר על זה, ומי שקשה לו שיילך לפסיכולוג, או להוכיח שהרבנים האלה צדקו ואתם באמת כת דבילית של מחרחרי ריב ומדון שלא מבינים בין ימינם לשמאלם, ומילא אין לכם תורה - אין לכם אפילו קורטוב של יראת שמים להתבייש בהסתכלות על נשים, לא לדון לכף זכות, לקטרג על יהודים ולשלח מדנים בין אחים. הנושא לשיקולכם, והכי אוכב שאין אפילו את השכל להבין כמה ההנהגות האלה בזויות. אם תאבו ושמעתם - פשוט תתבגרו, תנסו להשלים את עצמכם ותפסיקו להתעסק במי שלא חלק מיכם. תאמינו לי שיש מספיק מגידים ומשגיחים רציניים ותלמידי חכמים (בשונה מכל מיני עילגים מסקטורים אחרים), שאחראים על הירא"ש של המגזר הליטאי. באמת לא צריך אתכם. זה לא מצדיק ולא שווה את טומאת העיניים והפה שלכם. נשלח מהאנדרואיד שלי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2022 00:00 |
|
| |
אני מבקש להראות שהדקדוק בתפילה ובעיקר בקריאת שמע הוא מגיע מהגמ'
אני מביא כמה ציטוטים מהגמ' שאני מקווה שאנשים יבינו מהיכן באו הדברים,
ולמה מתפללים בצורה הזאת.
ברכות י"ג ע"ב (דברים ו) אשר אנכי מצוך היום על לבבך מכאן אתה למד שכל הפרשה כולה צריכה כוונה
תניא סומכוס אומר כל המאריך באחד מאריכין לו ימיו ושנותיו אמר רב אחא בר יעקב ובדלי"ת אמר רב אשי ובלבד שלא יחטוף בחי"ת ר' ירמיה הוה יתיב קמיה דר' [חייא בר אבא] חזייה דהוה מאריך טובא א"ל כיון דאמליכתיה למעלה ולמטה ולארבע רוחות השמים תו לא צריכת:
ברכות ט"ו ע"ב תני רב עובדיה קמיה דרבא ולמדתם שיהא למודך תם שיתן ריוח בין הדבקים עני רבא בתריה כגון על לבבך על לבבכם בכל לבבך בכל לבבכם עשב בשדך ואבדתם מהרה הכנף פתיל אתכם מארץ א"ר חמא ברבי חנינא כל הקורא ק"ש ומדקדק באותיותיה מצננין לו גיהנם שנאמר (תהילים סח) בפרש שדי מלכים בה תשלג בצלמון אל תקרי בפרש אלא בפרש אל תקרי בצלמון אלא בצלמות:
ברכות ל"א ע"א ת"ר אין עומדין להתפלל לא מתוך עצבות ולא מתוך עצלות ולא מתוך שחוק ולא מתוך שיחה ולא מתוך קלות ראש ולא מתוך דברים בטלים אלא מתוך שמחה של מצוה
ברכות ל"ב ע"ב א"ר חנין א"ר חנינא כל המאריך בתפלתו אין תפלתו חוזרת ריקם מנא לן ממשה רבינו שנא' (דברים ט) ואתפלל אל ה' וכתיב בתריה וישמע ה' אלי גם בפעם ההיא איני והא א"ר חייא בר אבא א"ר יוחנן כל המאריך בתפלתו ומעיין בה סוף בא לידי כאב לב שנא' (משלי יג) תוחלת ממושכה מחלה לב מאי תקנתיה יעסוק בתורה שנא' (משלי יג) ועץ חיים תאוה באה ואין עץ חיים אלא תורה שנאמר (משלי ג) עץ חיים היא למחזיקים בה לא קשיא הא דמאריך ומעיין בה הא דמאריך ולא מעיין בה.
ירושלמי ברכות ט"ז ע"ב
אלו צריך דיקדוק על לבבך על לבבכם עשב בשדך ואבדתם מהרה הכנף פתיל אתכם מארץ. ר' חנינא בשם ר' אחא אשר נשבע ה'. רבי שמואל בר חנינא בשם ר' הושעיא יוצר אור ובורא חושך דלא יימר יוצר אור ובורא נוגה. ר' חגיי בשם ר' אבא בר זבדא שם שרו לך דלא יימר שם הללו לך. ר' לוי ר' אבדיא דחיפה בשם ר' לוי בר סיסי צריך להתיז למען תזכרו.
תוקן על ידי רעיונוביץ ב- 26/08/2022 00:25:43
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2022 01:26 |
|
| |
פין וויא איז אנגעקומען דער דיבוק אין וואס ויל ער
סי איז נאך פאר האנען היינט אזעלעכע צי חיש'טע בריות ?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2022 01:28 |
|
| |
ווייניג, אבער ס'באשטייט נאך אזעלכע דיבוקים.... ל"ע
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2022 02:12 |
|
| |
איזה עלובים, חסרי תרבות ונימוס בסיסי. יותר קל לכתוב: אין לנו מה לענות, מאשר לשבור את המקלדת ולהקליד השמצות באידיש. שניהם ברורים באותה מידה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2022 02:49 |
|
| |
זה לא קריאת שמע שיש לך כנראה עניין להיות עילג: פארהאנען, צוחישטע...
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2022 05:26 |
|
| |
| הדיבוק כתב: |  |
עצוב לראות את שנאת הליטאים ששוררת בליבם של החסידים שכותבים כאן.
חברים, אני מבין את הכאב הגדול על זה שהנודע ביהודה כינה את אבותיכם "פושעים"; זה באמת נורא מעליב שהגר"א רצה החרים אתכם.
באמת לא צריך אתכם. זה לא מצדיק ולא שווה את טומאת העיניים והפה שלכם.
|
|
האם אתה לא אשם בשנאה הגדולה כאן בין ליטאים לחסידים? האם אתה נקי מדיבורי שנאה והסתה לשנאה? אתה אחד המדברים כאן נגד חסידים בכל עת מצוא
כמה מוזר לראות באותה הודעה שלך גם התבכיינות על הנשאה שחוזרת לכיוון הליטאים, ובה בעת תראה מה ציטטתי ממך כאן "טומאת עיניים והפה"? "חרמות, פושעים"?
ואכן, להררים שגבהו בין חסידים לליטאים, קדמו עשרות שנים של חרמות המתנגדים, והתנהגות של רדיפה נגד חסידים כמעט באותה מידה בה רדפו באותם שנים הפריצים את היהודים לבוא עכשיו ולומר "נכון דפקנו אתכם, עכשיו תשתקו ותוותרו", קצת מזכיר את הערבים להבדיל כמובן בכל פעם אחרי שהם שולחים טילים הם מהר רצים למצרים כדי שירגיעו את ישראל שלא יחזירו להם כגמולם
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2022 09:01 |
|
| |
| בונדמן כתב: |  | פין וויא איז אנגעקומען דער דיבוק אין וואס ויל ער
סי איז נאך פאר האנען היינט אזעלעכע צי חיש'טע בריות ? |
|
אכן, האובססיה לחפש את המגזר השני, החל מחדרי משכבם וכלה באי אלו ממתקים בפאתי המכולת, בולטת. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2022 09:20 |
|
| |
| איש_חשוב כתב: |  |
| הדיבוק כתב: |  |
עצוב לראות את שנאת הליטאים ששוררת בליבם של החסידים שכותבים כאן.
חברים, אני מבין את הכאב הגדול על זה שהנודע ביהודה כינה את אבותיכם "פושעים"; זה באמת נורא מעליב שהגר"א רצה החרים אתכם.
באמת לא צריך אתכם. זה לא מצדיק ולא שווה את טומאת העיניים והפה שלכם.
|
|
האם אתה לא אשם בשנאה הגדולה כאן בין ליטאים לחסידים? האם אתה נקי מדיבורי שנאה והסתה לשנאה? אתה אחד המדברים כאן נגד חסידים בכל עת מצוא
כמה מוזר לראות באותה הודעה שלך גם התבכיינות על הנשאה שחוזרת לכיוון הליטאים, ובה בעת תראה מה ציטטתי ממך כאן "טומאת עיניים והפה"? "חרמות, פושעים"?
ואכן, להררים שגבהו בין חסידים לליטאים, קדמו עשרות שנים של חרמות המתנגדים, והתנהגות של רדיפה נגד חסידים כמעט באותה מידה בה רדפו באותם שנים הפריצים את היהודים לבוא עכשיו ולומר "נכון דפקנו אתכם, עכשיו תשתקו ותוותרו", קצת מזכיר את הערבים להבדיל כמובן בכל פעם אחרי שהם שולחים טילים הם מהר רצים למצרים כדי שירגיעו את ישראל שלא יחזירו להם כגמולם
|
|
כל הכבוד על התגובה העניינית!!! אז אסביר את עצמי. אני לא אומר "דפקנו אתכם ועכשיו תתמודדו", ורוב מוחלט של הליטאים בכלל לא מתעסקים במריבות עתיקות אלא להיפך - הפנים הם רק לשלום. אני בכלל חושב שכל מגזר שנולד, יש לכך סיבות פסיכולוגיות וכדאי ללמוד איזה מענה המגזר הזה נותן לכל מיני דברים. לגבי תנועת החסידות שייסד אא"ז, אין ספק שיש לה המון מה להציע ולא לחינם הרבה אנשים - בעיקר לא מגזריים - מאוד אוהבים להגיע לטישים, להכיר חסידים ולהיכנס לאדמורים (כאשר בהרבה חסידויות הם המממנים העיקריים של החצר). כפי שכתבתי, לרוב מוחלט של הליטאים אין שום עניין במריבות בנות ה-200 ואנחנו לגמרי בעד חיים לצד החסידים. לפעמים יש שאלות טכניות מול נציג או קהילה ספציפיים, ובהחלט ככל שהקהילה יותר מרכוזית יש יותר סיבות (הכרתיות או אמיתיות) לזעום עליה. אגב, זה מאוד יחסי - ובדיוק את אותה הסתכלות יש לדתלים על הליטאים ולחילונים על הדתלים. אבל זה שולי ויכול להישאר במסגרת העניינית. יש כמובן פעמים שהמגזר השני קצת מוזר לנו (מכיר את ההסכמה של הרבי הפני מנחם על ספר "הלכות תלמוד תורה"?), אבל לפחות אני משתדל לא לכתוב על זה ולא לדבר על זה, כי מותר לאחרים להתנהג אחרת. הטענה שלי, ורוב הכתיבה שלי בפורום עוסקת בה, שבמקום להבין שמותר לרוץ לבד ומותר ללכת ביחד, מותר לרצות ליבה ומותר לא לאהוב את זה, וכן - אחרי שפורוש מטנף על הליטאים בערב הבחירות, שלא יצפה לקבל מהם מתנות פיוס כשהוא מפסיד. אדרבה, אנחנו גישרנו על הכעסים של הרבנים שלנו לפני 200 שנה, אנחנו לא מתייחסים לבדיחות קרש ויחס למזלזל שאליו זוכה כל ליטאי בקהילה חסידית, אנחנו עם הפנים לשלום. אבל במקום שגם אתם תנהגו כך, מאז שהפסדתם בבחירות לרשויות המקומיות, יש הרגשה שאתם עושים עלינו חרקירי ומצפים שנכבד את זה. אז מי שרוצה שנמשיך להתקרב, שיפסיק להסתכל על הנשים שלנו, שיפסיק להקשיב לתפילה שלנו ושיעשה גם הוא כמה צעדים למען השלום. לכולם יש חלק בפירוד, אבל כיום הוא כמעט חד צדדי וכמעט רק בידכם. אז בבקשה.... נשלח מהאנדרואיד שלי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2022 09:22 |
|
| |
| דקחר כתב: |  | ווייניג, אבער ס'באשטייט נאך אזעלכע דיבוקים.... ל"ע |
|
טוב שיש לך שני ניקים, ככה יהיה תמיד אחד שיסכים איתך. אבל פעם הבאה אם אתם מסוגלים להתמודד עם הדברים תכתבו בעברית, כשאתם למדתם אידיש אנחנו פלפלנו בארמית. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2022 09:41 |
|
| |
מספרים על הראשון לציון הרב נסים שאמר: החסידים אומרים, היום הרס עולם. מה פתאום הרס?! בנה עולם!
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2022 10:34 |
|
| |
יפה, אבל הבעיה היא שגם הליטאים אומרים ככה:)
|
|
|
|
|