בית פורומים בחדרי חרדים

מה הייתה הסיבה למלחמה בין הרב שך זצ"ל לרבי מלובאוויטש זצ"ל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/12/2022 00:11 לינק ישיר 

תמניא, אין זה נושא האשכול, אם תרצה, תפתח אשכול אחר בנושא מדוע בפוניבז מונף דגל ישראל ביום העצמאות ואענה לך שם. בכל אופן, תמצא ברשת מספיק הסברים לכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2022 00:12 לינק ישיר 

סקופער כתב:

תמניא,אין זה נושא האשכול, אם תרצה, תפתח אשכול אחר בנושא מדוע בפוניבז מונף דגל ישראל ביום העצמאות ואענה לך שם.בכל אופן, תמצא ברשת מספיק הסברים לכך.

גם סאטמאר וציונות אינו הנושא של האשכול.

השחלת שטות אז עניתי לך

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2022 00:19 לינק ישיר 

כדרכי בכתיבה ובלימוד, הבאתי דוגמא דומה מדבר אחר...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2022 00:25 לינק ישיר 

סקופער כתב:
כדרכי בכתיבה ובלימוד, הבאתי דוגמא דומה מדבר אחר...
סימנת עיגול והבאת דוגמא.. יש לך הוכחות לכך? אני מכיר לא מעט חסידי חבד וחושבני שאתה טועה ומטעה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2022 00:43 לינק ישיר 

יש לי הרבה חברים חסידי חב"ד, ומעולם אף אחד מהם הסכים לומר לי בקול ברור שהרבי הוא לא המשיח. אדרבא, אם תמצא אחד כזה, אודה שטעיתי. חושבני שזה האמונה הבסיסית שלהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2022 00:52 לינק ישיר 

סקופער כתב:

יש לי הרבה חברים חסידי חב"ד, ומעולם אף אחד מהם הסכים לומר לי בקול ברור שהרבי הוא לא המשיח.אדרבא, אם תמצא אחד כזה, אודה שטעיתי. חושבני שזה האמונה הבסיסית שלהם.

מסכים אתך בזה.

עדיין לא מצאתי חסיד חב"ד מן השורה באמת רציונלי, וזה עוד לפני הקטע של משיח.

סיפר לי חסיד חב"ד מהאליטה, תלמיד חכם ובר אוריין שאפילו החתם סופר שגור על פיו, שחתן הולך עם נעליים כאלו מכיוון שחתן דומה למלך אז הנעליים שלו חייבים להיות דומים לנעליים של נשיא דורנו.

כל מילה נוספת מיותרת.

וכן, אני יודע שהרבה חסידים מחקים את רבותיהם בדברי שטות, אבל שתי תשובות בדבר.

א. תלוי ברמה של החסיד, ואני מדבר על הרמה מהגבוהות ביותר.
ב. אף אחד לא עושה מזה תורה שלימה ונושא לשיחה. חסידות אמור להיות בראש, "אלו תפילין שבראש" כדברי הרב בעל התניא, ולא בנושאים שברגל ונעליים.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2022 07:10 לינק ישיר 

ככלל ממה שאני יודע (ויש לי היכרות עם לא מעט חבדניקים), רובם סבורים שהרבי משיח, אולם בקרב רוב הציבור - המכונים "אנשי האנטי" - זו איזו אמונה כללית שיתכן שהיא לא תתקיים, ובכל מדרה הם לא ממש יודעים איך להסביר אותה.
עכשיו עם יד על הלב, גם הלוטפקים והחסידים אצילי הנפש, גם כן לא ממש יודעים מה זה משיח ומה יהיה - ולא נדע מה יהיה עד שיהיה - כך שמבחינתי, האמונה של האנטים לא משמעותית לדיון מה הם ומי הם (ולמען האמת, אני חושב שגם האמונות של המשיחיסטים לא ממש רלוונטיות. עם כל הכבוד, מותר להם לחשוב שהוא חי וקיים ומשיח, וגם האמירות הקיצוניות של חלק קטנטן מתוכם, הן מקסימום "כפירה בטעות").

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2022 08:43 לינק ישיר 

סקופער כתב:
יש לי הרבה חברים חסידי חב"ד, ומעולם אף אחד מהם הסכים לומר לי בקול ברור שהרבי הוא לא המשיח. אדרבא, אם תמצא אחד כזה, אודה שטעיתי. חושבני שזה האמונה הבסיסית שלהם.
מזה שאף אחד לא מוכן לומר שלא, הסקת שכולם חושבים בתוכם שהוא חי וקיים פיסית בגוף ובנפש? לא רואה בעיה אם הם חושבים ומאמינים שנשמתו היתה נשמת המשיח כפי שכתוב שיש משיח בכל דור ודור. שהוא חי וקיים בגוף בעוה"ז רק קבוצה קטנה מאמינה לעניות דעתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2022 11:17 לינק ישיר 

רעיונוביץ כתב:
הכול בגלל פרסומים ב'ליקוטי שיחות' שמהם הייתה משמעות כאילו הרבי מחב"ד הוא מלך המשיח
מה שהיום אנחנו רגילים לראות יהודים חרדים שחיים כאילו הרבי מחב"ד חי וקיים

לא בגלל ליקוטי שיחות, אלא בגלל פירושים עקומים שהכניסו בהם החסידים המשיחיסטים, להם התנגד גם גם הרבי זצ"ל בעצמו, לא רק הרב שך. מסתבר שהתנגדותו העקבית והחריפה של הרבי מליובאוויטש זצ"ל, לכל אחד שניסה להציגו כמשיח, או כל אחד שפירסם זאת, לא היתה מוכרת לרב שך.

לתועלת מי שאינו מכיר, אפרט זאת לסעיפים, מהרגע הראשון שהתמנה לרבי, ועד אשר קיבל אירוע מוחי והשתתק:

א. ראשית יש להקדים, שהרבי הזכיר בכל הזדמנות שחמיו הריי"צ הוא נשיא הדור, והוא המשיח. במאמר הראשון שלו, במעמד הכתרתו לרבי, הוא סיים: "ונזכה להתראות עם הרבי, כאן למטה בגוף ולמטה מעשרה טפחים והוא יגאלנו".

המילים "מו"ח נשיא דורנו" (ונשיא הדור הוא המשיח שבדור) מופיעים עשרות אלפי פעמים בדבריו ובכתביו לאורך השנים.

היו חסידים שפירשו כביכול הרבי מדבר על עצמו, וכאשר זה פורסם, הרבי מחה בתוקף.

היה זה כאשר דיבר על חמיו שהוא שופט דורנו ויועץ דורנו ונביא דורנו: "זכינו שהקב"ה בחר ומינה בעל בחירה, שמצד עצמו הוא שלא בערך נעלה מאנשי הדור, שיהיה ה'שופטיך' ו'יועציך' ונביא הדור... עד – הנבואה העיקרית – הנבואה ש'לאלתר לגאולה' ותיכף ומיד ממש 'הנה זה (משיח) בא" [פתגם שטבע הרבי הריי"צ בשנת תש"א והורה לפרסמו], וחסידים פירשו שאמר זאת על עצמו.

על כך העיד הרב מנחם ברוד, דובר חב"ד:

במשך שנות הופעתו של גיליון 'שיחת השבוע' היו מקרים יחידים שהרבי העיר על הנכתב בו. אותו גיליון היה אחד מהם. מזכירו של הרבי, הרה"ח הרב יהודה-לייב גרונר שי', התקשר לאחר מכן ואמר שהרבי קרא את המאמר והגיב בתרעומת: "מה הם כותבים?! וכי דיברתי על עצמי?! והלוא דיברתי על חותני!".

ב. גם בנוגע לזהות המשיח, הרבי המשיך עד יומו האחרון להתייחס לחמיו כמשיח. ראו לדוגמא שיחת הרבי בפרשת וירא תשנ"ב, זמן מועט לפני שהשתתק ונפל למשכב:

"וע"פ הודעת כ"ק מו"ח אדמו"ר נשיא דורנו, משיח שבדורנו, שכבר נסתיימו ונשלמו כל ענייני העבודה ועומדים מוכנים לקבלת פני משיח צדקנו".

אולם חסידי חב"ד מצידם סברו שהריי"צ הוא נשיא הדור הקודם, והרבי הוא נשיא דורנו זה, ובהתאם לכך גם הוא משיח שבדור (וגם לאחר פטירתו, כשם שהרבי האחרון התייחס לחמיו כמשיח גם לאחר פטירתו, ויש ראיה מהגמ' סנהדרין צ"ח "אי מן מתיא הוא").

כל עוד חסידי חב"ד חשבו כך בלבם, לא הפריע הדבר לרבי (ומסתמא, כשם שהוא חשב על חמיו, כך זכותם היא לחשוב עליו). אבל כאשר מישהו העיז לפרסם זאת (וכנ"ל בסעיף א') הוא מחה בכל תוקף.

המקרה הראשון אירע בשנת תשכ"ה (1965), אז הפיץ הרב אברהם פריז כרוזים בהם נכתב: "בשמחה רבה יכולים אנו לבשר לכם כי הנה המלך המשיח... כבר נמצא עתה כאן איתנו, הנה הוא הרבי הקדוש מליובאוויטש".

כאשר נודע הדבר לרבי, הוא הבריק לו מכתב בהול ע"י המזכירות:

"נבהלנו ממכתבו, ובבקשה תיכף להפסיק הפצת המכתב והכרוז, ולאסוף ולשלוח להמזכירות את כל הנשארים עד אחד. ומטובו לאשר תיכף מילוי ההוראה האמורה. מזכירות" (מובא בספר תולדות חייו, "אחד היה אברהם" עמ' 98).

ג. בסביבות שנת תש"ל, נעמד החסיד חיים נחמן קובלסקי בהתוועדות וקרא: "הרבי מליובאוויטש, יהודים סובלים [...] הגיע הזמן שתתגלה!". הרבי הרצין וענה לו: "ר' נחמן אל תדבר כך, אל תאלץ אותי לצאת מבית המדרש".

ד. בשנת תשמ"ג פרסם הרב משה סלונים, מחסידי חב"ד, קובץ חידושי תורה ובו, לדבריו, "פריצת דרך בקביעה... מי הוא מלך המשיח". הרבי דרש להפסיק את פרסום הקונטרס באופן מיידי (ראו "איגרת לידיד" מאת החוקר התורני המופלא רבי יהושע מונדשיין זצ"ל).

ה. בשנת תשמ"ד פירסם הרב שלום דב וולפא חוברת בשם "קול מבשר", שנושאה היה הוכחת משיחיותו של הרבי. הרבי הגיב במסר אישי לוולפא שבו ציווה עליו להפסיק כל פעילות הקשורה למשיחיות (נוסח כזה חריף וחד, לא תמצאו בשום מקום):

"הנני מזהירו שיפסיק לדבר או לכתוב, ועל אחת כמה וכמה להפיץ, ועל אחת כמה וכמה להדפיס, בענייני משיח, הן בשמו והן בשם אחר, על ידי שליח וכיוצא בזה – או באיזה קונץ שיהיה, ובאיזה סגנון ואופן שיהיה. ואם חס וחלילה יעשה משהו בזה, יידע ברור שזהו מלחמה נגדי בפרט ובכלל".

הוא אסר עליו אפילו לכתוב פירוש בענייני משיח, עד כדי כך, כדי שלא יבוא להזכיר באופן עקיף שהרבי הוא המשיח!

"פשוט שהנ"ל כולל פירוש על עניני משיח שברמב"ם או ספרים אחרים ומאמרי דא"ח וכל כיו"ב".

ושנה לאחר מכן, כאשר ניסה שוב להתחכם: "כנראה עושה עצמו אינו מבין מה שעניתי מאז, שאפשר להזיק כמה רח"ל לחב"ד ולהפצת המעיינות על-ידי כתיבה בעניין כו'".

"וראו בפועל שע"י פעולותיו ומעשיו – הלהיב מחלוקת וכו' ומאות (ויותר) מבנ"י פסקו מללמוד דא"ח, נלחמים בהבעש"ט ותורתו בפועל וכו' וכו'."

"כתבי לא היה מפני חשש אולי כו' [תהיינה תוצאות שליליות], כי אם מיוסד על המפורסם שאלפים ויותר הפסיקו לימוד דא"ח ונלחמים בתורת הבעש"ט וכו' – ע"י הדיבור ופרסום הנ"ל לחוד... שבדבר "שמתפרסם" ובפרט בדבר שבדפוס – נוגע איך מפרשו הקורא ולא המחבר".

"וראו בפועל שע"י פעולותיו ומעשיו – הלהיב מחלוקת וכו' ומאות (ויותר) מבנ"י פסקו מללמוד דא"ח, נלחמים בהבעש"ט ותורתו בפועל וכו' וכו'. ביניהם כאלו שעד שהתחיל הנ"ל – התעסקו בהפצת המעיינות. הם מצפים לכל רמז שהוא – שיוכלו לנצלו להגדיל המדורה וכו'. בהגליונות שצירף – א"צ לחפש רמזים – כי כולם חדורים רעיונות הנ"ל, ובמילא עלילות המשך תוצאות הנ"ל מלחמה נוספת בהפצה, עוד כו"כ יפסיקו לימוד דא"ח היל"ת".

"כהנ"ל פשוט – ולפלא גדול שמנסה להסבירני ההיפך".

"לשאלת "תם": היתכן שלא לפרסם הלכה (לפי השערתי, כשמדבר עם גביר פלוני בארצות הברית אינו מודיעו שהמדליק גפרורית בשבת קודש מחויב סקילה, וכשיהיה סנהדרין שהוא מקוה ע"ז יהיה הוא בתוך העם שיסקלו אותו ר"ל – כדין מפורש בתוה"ק, אפילו באם יבקרו בערש"ק אחר חצות) ודאי יענני על שאלתי בחצע"ג ואז בל"נ אענהו".

ו. בשבת פרשת בראשית תשמ"ה, החלו החסידים לשיר "חיילי אדוננו מורנו ורבנו, חיילי משיח צדקנו, הוא יוליכנו בטנקים לארצנו, עם המבצעים והנשק בידינו, יבוא ויגאלנו". בשיר זה אינו מוזכר הרבי באופן ישיר אלא באופן עקיף.

הרבי עודד את השיר (כדרכו לעודד תמיד ולא לעורר מהומות, ראו עוד להלן), ולאחר שסיימו לשיר, התייחס לזה בחריפות גדולה מאוד:

"ישנם 'שפיץ חב"ד' החושבים שהם אלו שיודעים מה צריכים לעשות וכיצד צריכים להתנהג, וכל אלו שמסביבם שמנסים להעיר להם לפעמים שעושים דברי בלתי-רצוי - אין הדבר מועיל להם כלל, בחשבם מי הם אלו שיכולים להעיר להם, בה בשעה שאף א' מהם אינו מגיע לדרגתם, שהרי הם 'שפיץ חב"ד'! כוונת הדברים: לאלו שכתוצאה מדיבורים שלהם, עניני דפוס שהדפיסו, או ניגונים וכו' - גרמנו לרחק עשרות יהודים מתורת הבעש"ט, לימוד החסידות והנהגה בדרכי החסידות, ולא עוד אלא אפילו יהודים שכבר התחילו ללמוד חסידות – הפסיקו ללמוד כתוצאה מפעולותיהם של אלו! לא רק שפעולות אלו אינם מביאות לקירוב רחוקים, אלא אדרבה, עי"ז מרחקים את אלו שכבר התחילו להתקרב! וגם כאשר מלבישים זאת באיצטלא דקדושה, "מיט א זיידענע זופיצע מיט א גארטל דערצו" - אין זה משנה כלל את העובדה שעי"ז הרחיקו יהודים מתורת החסידות, עם כל התוצאות שבדבר, שכל זה רובץ על אחריותם!... לך בדרך שסללו לנו רבותינו נשיאנו! אף אחד אינו זקוק ל"חידושים" שלך, שהתועלת היחידה שבהם היא - מחלוקת חדשה נגד הבעש"ט ואדמו"ר הזקן רחמנא ליצלן!... ולכן להוי ידוע שכל מי שממשיך בפעולות אלו - הרי הוא מנגד ולוחם נגד חסידות חב"ד, נגד נשיא דורנו, הבעש"ט, עד מלכא משיחא.. שרוצה וחפץ לבוא, אלא שממתין עד שיוסיפו בהפצת המעיינות חוצה, ואילו הוא – מרחק יהודים מתורת החסידות רחמנא ליצלן (זהו לשון השיחה שהתפרסם בזמנו, והושמטו מהשיחה התבטאויות חריפות נוספות!).

בשיחה זו נכח אחד מגדולי המשיחיסטים והדברים כוונו אליו (והעיד לאחר מכן שרצה לקבור את עצמו באדמה מרוב בושה). לאחר מכן סיפר בראיון:

"את מה שהרגשתי באותה שעה, פשוט אי אפשר לתאר במילים" פותח הרב וולפא לראשונה את סגור–לבו בנושא זה, אחרי עשרות שנים, ועושה אחת ולתמיד סדר בעניין. "לא מפני הביטוש שקיבלתי מהרבי מה"מ לפני עם ועדה, אלא כיון שראיתי עד כמה הדבר כואב לרבי, עד שהוא דיבר בחריפות כזו שלא נשמעה מעולם (אולי אפילו בכאב רב יותר מהזעקות בענין 'מיהו יהודי' ושלימות הארץ!). כאב לי כל כך שעל ידי המעשים שלי נגרם לרבי צער כל כך עמוק.

למעשה, השיחה התחילה מכך שהרה"ח השליח המופלא ר' שלמה קונין התחיל אז לשיר "חיילי אדוננו.. מלך המשיח..", ופתאום הרבי הפסיק אותו ואמר שמכל הניגונים בוחרים רק בניגון כזה שמרחיק יהודים. ואחר–כך עבר לדבר על ספר שכתבתי על הלכות מלכים לרמב"ם, וכפי שאמרתי, הדברים היו בזעקות שלא נשמעו מעולם כמותם, ובפרט לא באוירה החגיגית של שבת בראשית".

הרב יהושע מונדשיין מוסיף על כך: "מאז תשמ"ה ידועה גם התנגדותו של הרבי להדפסת ספרים בעניני הגאולה - אף ללא רמזים בקשר לזהותו של המשיח, וכך נאסרו להדפסה הספרים "מגולה לגאולה" ו"יחי המלך". בשנת תשנ"א "נשתנו העתים" והותרה הדפסת האחרון, אך בתנאי כפול ומכופל שיעבור ביקורת של אנשים מוסמכים, וכך יצא הספר "כשר למהדרין" כשעל פניו אין בו רמזים לזהותו של המשיח. אך הדברים שהיו אז למורת רוחו של הרבי נתפרסמו אח"כ בס' "יחי המלך המשיח". המחבר שנאלץ בעל כרחו לדכא את דחפיו האמוציונאלים, המתין עד שהגיעה שעת הכושר להתרת הרצועה והסרת הרסן, ובשעה שהרבי היה כבר במצב שלא יכול היה להגיב ל"ע - אז הדפיס את ספרו הנ"ל".

(עוד נפוץ בקרב חסידי חב"ד מה שאמר הרבי על הרב הנ"ל: "הוא עוד יהפוך אותי ואת מו"ח ואת חב"ד לבחינת מוקצה מחמת מיאוס").

ז. בשנת תשמ"ו (1985), בחג שמחת תורה, אמר בחור בהתוועדות "הרבי מלך המשיח". הרבי נעשה רציני מאוד, ואמר למזכירו הרב חודקוב "אם הם יזכירו שוב שאני המשיח, אני יוצא מכאן" (מתוך ראיון עם מזכיר הרבי, הרב יהודה גרונר).

ח. בשנת תשנ"א, בחול המועד פסח, שאל הרב דוד נחשון את הרבי, האם לפרסם בקרב השלוחים שיש לפרסם שהרבי הוא מלך המשיח. הרבי הגיב: "מופרך לגמרי, כפשוט".

ט. בט"ו באייר תשנ"א שרו החסידים "יחי אדוננו מורנו ורבנו מלך המשיח לעולם ועד". כמנהגו, עודד את השירה. אך למחרת הודיע הרבי שלא ייכנס לתפילת שחרית עד שיובטח לו שהדבר לא יישנה, ומאז ועד שחלה (בכ"ז אדר תשנ"ב) לא שרו את השיר בפניו (ע"פ עדות מזכיר הרבי, הרב יהודה קרינסקי).

י. הגאון הרב יואל כהן, שהוא מגדולי החסידים, סבר בתקופה ההיא שיש לפרסם שהרבי הוא המשיח (מתוך דעה משובשת, שאולי חזר בו וריכך את ההתנגדות לכך. אבל לאחר פטירת הרבי, שינה את דעתו מהקצה אל הקצה, ונלחם בחריפות בהסוברים כך, ואף כתב שהתואר "שליט"א" נחשב לזלזול ולעג לרבי).

באותה תקופה הוא ביקש לפרסם מאמר בשבועון כפר חב"ד, ממנו משתמע שהרבי הוא משיח צדקנו. הרב אהרן דב הלפרין, עורך שבועון כפר חב"ד, ביקש את אישור הרבי לפרסום, וקיבל ממנו תגובה חריפה ונחרצת: "באם רחמנא ליצלן יעשה מעין דמעין דהנ"ל – קדימה שיסגור המכתב עת לגמרי" (כלומר, עדיף שיסגור לגמרי את העיתון ולא יפרסם דברים כאלה).

יא. בשבת פרשת נח תשנ"ב, בתאריך ד' חשון, שרו החסידים לפני הרבי בהתוועדות את השיר הנזכר לעיל "חיילי אדוננו, מורנו ורבנו, חיילי משיח צדקנו". הוא עודד את השירה כרגיל, ולאחר מכן פתח את שיחתו במילים חריפות:

"זה דבר מוזר, שמנגנים ניגון עם מילים כאלו, ואני יושב פה... האמת היא שהייתי צריך לקום ולצאת... זה שאינני יוצא... כיון שזה יגרום בלבול בה"שבת אחים גם יחד", כי כשאני אצא יצאו עוד כמה וכמה, וממילא יתבטל העניין ד"שבת אחים גם יחד"."

יב. בחודש חשוון תשנ"ב התקיים כינוס השלוחים העולמי, הנערך מידי שנה. לעיונו של הרבי הובאה שיחה להגהה. בדברי הקדמה לשיחה, כתבו העורכים "להסביר את ענין המשיח, ומיהו המשיח". הרבי מחק מילים אלה. בהמשך הדברים כתבו העורכים "שעל ידי זה יונח בשכל האדם לקבל את השליח ומשיח בדורנו". הרבי מחק את כל המשפט.

הרב יהודה גרונר, מזכיר הרבי, הוסיף וסיפר: "בוקר אחד, אחר תפילת שחרית, כשנכנסתי להיכל, הרבי אמר: מה זה שאומרים עלי שאני המשיח? עניתי שלפי דברי הרמב"ם בסוף הלכות מלכים – פרטים על דבר משיח, הרי הרבי מתאים לזה ביותר. ואמר הרבי: זה שהוא המשיח, צריכים לגלות לו מלמעלה, ולעת עתה לא גילו זה לי".

יג. כאמור בסעיף ו' לעיל, בשנת תשנ"א ביקש הרב וולפא מהרבי לפרסם את הספר "יחי המלך", והרבי הסכים לו לפרסם את הספר לאחר ביקורת שתשמיט כל רמז לזהותו של המשיח. בשנת תשנ"ב, סבר הרב וולפא חשב שאולי בכל זאת "הרבי חזר בו והשתנו העיתים" ושלח לו חוברת שנשאה את השם "קונטרס בעניין קבלת פני משיח צדקנו", שעסקה בזהותו כמשיח. בחוברת לא היה מצויין במפורש שהרבי הוא המשיח, אלא רק שאלות ותשובות על סדר התגלות המשיח.

בתגובה ענה לו הרבי, כשבועיים לפני שלקה בשבץ: "מכבר עניתי לו שמאמרים כאלו מרחיקים כמה וכמה מלימוד דברי אלוקים חיים, היפך הפצת המעיינות חוצה". זוהי התשובה האחרונה של הרבי בנושאים אלה.

יד. בנוסף לכל הנ"ל, סמוך לאירוע המוחי, כתב הרבי פתק שנחשב כצוואה בעיני הזרם המרכזי בחב"ד, בתשובה לאחד השואלים, וזה לשונו: "אין כל חיוב כלל לחפש מיהו המשיח, אבל מצות עשה מהתורה אהבת כל אחד ואחד מישראל, ושלילת המחלוקת בתכלית ופשיטא שלא לעשות במזיד הפכו..." בזרם המרכזי רואים בפתק זה כצוואה של הרבי, אשר צפה מראש כי העיסוק בזהותו של המשיח יעורר מחלוקות, והזהיר לא להתעסק בשאלת זהות המשיח (ראו בספר הנפלא "חד בדרא", תולדות ופרקי חיים של הרבי מליובאוויטש, עמ' 526).

טו. לאחר שחלה הרבי בכ"ז אדר תשנ"ב, קיבל אירוע מוחי והשתתק, הוא עודד את השירה המשיחית, כאשר על פניו ניכר שהוא משותק (והמביא ראיה מימי מחלתו, כאשר עד אז התנגד בכל כוחו, אינו אלא מן המתמיהין).

למעשה, הרבי מליובאוויטש מעולם לא עודד שירה משיחית מכל סוג. אם רואים וידאו שהרבי מעודד שירת יחי, זה באחד משני האופנים הבאים:

א. כאשר היה בריא, ושרו לפניו (פעמים נדירות ביותר) - מחה מיד לאחר מכן, בחריפות גדולה, ואמר שלא רצה לעצור את השירה כדי לא להשבית את השמחה.

ב. בימי מחלתו - כיוון שהיה משותק, ולא יכל למחות.

אבל עידוד שירת יחי, לשם עידוד? מעולם לא קרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2022 11:18 לינק ישיר 

סקופער כתב:
היום יש חב"דניק שמסוגל לומר בקול הרבי מחב"ד הוא לא המשיח? אין כזה דבר. וכל החילוק בין המשיחיסטים לאחרים זה האם לצעוק בקול שהרבי הוא המשיח או רק להאמין בזה

אין שום ויכוח על השאיפה של כל חסיד חב"ד, שהרבי שלו יתגלה כמלך המשיח (יתכן גם שלא, אבל לפחות הוא שואף שכך יהיה). ומי שחושב שזה לא לגיטימי, ויש בזה בעיה הלכתית או השקפתית, כנראה לא מכיר את הגמ' סנהדרין דף צח:

"מה שמו? דבי רבי שילא אמרי: שילה שמו, שנאמר עד כי יבא שילה. דבי רבי ינאי אמרי: ינון שמו, שנאמר יהי שמו לעולם לפני שמש ינון שמו. דבי רבי חנינה אמר: חנינה שמו, שנאמר אשר לא אתן לכם חנינה. ויש אומרים מנחם בן חזקיה שמו, שנאמר כי רחק ממני מנחם משיב נפשי".

מסביר רש"י:

מה שמו - של משיח.
ינון שמו - כמו ינאי, כל אחד היה דורש אחר שמו.

ואם תאמר, לאחר מותו לא שייך שיהיה משיח? גם זה מובא בגמ' שם, שיתכן והמשיח יהיה מאלה שמתו:

"אמר רב: אי מן חייא הוא - כגון רבינו הקדוש, אי מן מתיא הוא - כגון דניאל איש חמודות".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2022 11:18 לינק ישיר 

יוחנןש כתב:
בכנס היסוד של דגל התורה בחודש תשרי תשמ"ט, אמר הרב שך בקולו, 
שהוא ראה את מאמרו ושיחתו מדוע חסידי חב"ד אין להם לישון בסוכה בחג הסוכות.
שזה ביטול מצות עשה מדאורייתא.
ועם 'פלפולי סרק' כלשונו, הוא המציא להם איזה היתר חדש שלא לקיים מצות תורה.
וסיים הרב שך: ואם כן הוא כופר !

אינני נכנס לפרטים העובדתיים שהזכרת, מה אמר הרב שך או לא אמר (ראיתי שבעבר העירו לך שאינך מדייק בלשון המעטה, וגם כאן בהמשך האשכול). 

אבל למעשה, כמו לגבי מיתוס המשיחיות, כך בענין זה מנצלים את הבורות של הציבור. שהרי הרבי האחרון לא חידש מאומה, רק המשיך את מנהג חמיו, כי כידוע הקפיד מאוד על קוץ של מנהג חמיו. רוב מנין ורוב בנין של החרדים בחו"ל נוהגים שלא לישן בסוכה גם כשמזג האויר נעים ביותר, כי כך מנהג אבותיהם בידיהם מזה מאות בשנים עוד מימות הראשונים, והובא ברמ"א.

הרמ"א הביא את המנהג ולא התרגש ממנו, אלא אדרבה מצא לו טעמים. בשו"ע או"ח תרל"ט סעיף ב פסק מרן "ואין ישנים חוץ לסוכה אפילו שינת עראי", והעיר על זה הרמ"א שם: ומה שנוהגין להקל עכשיו בשינה, שאין ישנים בסוכה רק המדקדקין במצות, יש אומרים משום צינה, דיש צער לישן במקומות הקרים (מרדכי פ' הישן). ולי נראה משום דמצות סוכה איש וביתו, איש ואשתו כדרך שהוא דר כל השנה, ובמקום שלא יוכל לישן עם אשתו, שאין לו סוכה מיוחדת, פטור. וטוב להחמיר ולהיות שם עם אשתו כמו שהוא דר כל השנה, אם אפשר להיות לו סוכה מיוחדת. עכ"ל הרמ"א.

שלשה דברים מפורשים בדברי הרמ"א: א. "נוהגין להקל עכשיו בשינה בסוכה, שאין ישנים בסוכה רק המדקדקין במצוות" ב. מנהג זה כבר נתפשט בדורות הראשונים, ואחד מגדולי הראשונים - המרדכי - [לא קרא תגר על המנהג, ואדרבה] הציע טעם ליישב ולהצדיק המנהג שנהגו. ב. הרמ"א עצמו לא הורה למחות כנגד הנוהגים כן, ואדרבה הצדיק המנהג על יסוד זה שקבע שכשאין אשתו ישנה עמו בסוכה, אף הוא פטור מלישן בה. כי כשאין האשה ישינה בסוכה שוב לא מתקיימת בשינת הבעל התנאי של "תשבו כעין תדורו", ועל כן, גם הוא אינו מחוייב לישן בסוכה.

והנה במה שהעיד לנו הרמ"א ש"נוהגין להקל עכשיו בשינה בסוכה שאין ישנים בסוכה", יש לציין שבנוסף לדברי המרדכי שציין הרמ"א, כתבו כן עוד ראשונים וטעמיהם ונימוקיהם עמהם. בספר "בית הבחירה" להמאירי (עמ"ס סוכה כח, א) כתב: "ואף אנו נוהגים להקל שלא ליתן מטות שלנו בסוכה ולשכב שם מפני סכנת הצנה שהיא מצויה בלילות במחוזות הללו, וכן שהם עלולים בגשמים הרבה באותו זמן, והרי אנו כמורשים מעיקרא. אלא שאבותינו ורבותינו היו נוהגים בלילות הראשונים ובימים הראשונים, שישנים שם קימעא בבגדיהם, דרך חבוב מצוה". גם בספר המנוחה לרבינו מנוח מנרבונה העיד על בני דורו ש"עכשיו הקילו בשינת הסוכה" ונתן שני טעמים לדבר: א. "משום דפירצה קוראה לגנב". ב. "דנפל חולשא בעלמא ורוח קימעא עוכרם".

הרי לפנינו שלשה מגדולי הראשונים, מהם שלא דרו במקומות הקרים כרוסיה ופולין וכיו"ב אלא במקומות שהאקלים שם היא בדומה להאקלים בארץ ישראל וכיו"ב, וכולם מעידים ואומרים שכבר בימיהם ובמקומותיהם, כמעט ולא לא נהגו לישן בסוכה. וכיו"ב מבואר במנהגי וורמיישא: "ועתה אינם ישנים [בסוכה] כי אם אנשי מעשה ויחידי סגולה ונתפשט כן בכל הגולה".

והנה בראשונים הנ"ל מבואר דטעם המנהג הוא משום הצינה והקור, הרוחות והגנבים. ולפי דבריהם מובן מה שאין ישנים בסוכה כי אם יחידי סגולה, כיון שרק יחידים אלו אינם מצטערים ע"י השינה בסוכה. [ומדברי המאירי מבואר שאפילו היחידי סגולה פטורים היו מן הדין אלא שנהגו לישן קצת בסוכה "דרך חיבוב מצוה"]. אבל הרמ"א כתב על טעם הראשונים דאינו "מספיק שהרי ברוב המקומות אינו קר כל כך בימי הסוכות", והמציא טעם חדש לשבח המנהג שנשתרבב, והוא דההיתר שלא לישן הוא משום דינא דתשבו כעין תדורו, "מה דירה איש ואשתו, אף סוכה איש ואשתו", ולאידך העיד שעכ"ז המדקדקין במצוות ישנים בסוכה. ומסתימת דבריו מבואר דמנהג המדקדקין הוא שאין ישנים כלל חוץ לסוכה ולא רק "קימעא דרך חיבוב מצוה".

עוד יש טעם נוסף להקל בענין השינה בסוכה, והוא כמבואר הלבוש (או"ח סימן תר"מ ס"ד), וז"ל: כל מצטער פטור מן הסוכה בין מלאכול בה בין מלישן בה, ומצטער דפטור אסמכוה אקרא ג"כ דכתיב הכא (אמור כג, מב) כל האזרח בישראל ישבו בסוכות, וכתיב (תהלים לז, לה) ומתערה כאזרח רענן, ודרשו בה איזהו אזרח שחייב לישב בסוכה, מי שהוא שליו ושקט ורענן בתוך סוכתו שיוכל לישב בה בשמחת לבו אבל לא המצטער מחמת ישיבתו בה . . . מה שנהגו רובא דעלמא לישן חוץ לסוכה כבר אמרנו למעלה (סתרל"ט ס"ב) שסומכים על דבר זה שיראים מפני הצינה והוי כחולה שאין בו סכנה או כמצטער שפטור מן הסוכה שאין לכל אדם כרים וכסתות שיוכל להביאם תוך הסוכה. ואפילו יש לו, אין כל אדם יכול לטרוח בכל לילה להביאם שם ולמחר לפנותם – אין לך מצטער גדול מזה. עכ"ל הלבוש.

וכן בטורי זהב או"ח שם (סק"ט) הקשה על טעם הרמ"א בישוב המנהג "שאין ישנים בסוכה", והציע טעם מדילי', וז"ל: ונראה לעניות דעתי לתת טעם לקולת השינה דאיתא בגמרא (סוכה כה, א-ב) שלוחי מצוה פטורים [מן הסוכה] . . . והכי נמי למי שנשוי אשה שחייב לשמח את אשתו ברגל כדלעיל סימן תקכ"ט (ס"ב), ונשים פטורות מן הסוכה, אם כן אם אינו רוצה לפרוש מאשתו מקרי דבר מצוה, ועל כן פטור מן הסוכה בלילה בשינה. ואפילו אם אשתו איננה טהורה, מכל מקום שייך שמחה כשבעלה עמה בחדר כדאיתא בגמרא (עירובין סג, ע"ב) שאסור לישן בחדר שאיש ואשתו לנין בו, ואמר רב יוסף אפילו באשתו נדה שנאמר (מיכה ב, ט) נשי עמי תגרשון מבית תענוגיה. כן נראה לי טעם הקולא בזה למי שמיקל בו. עכ"ל הט"ז.

ובספר אשל אברהם להגאון הקדוש מבוטשאטש זצ"ל כתב שבאמת הרמ"א פוטר את כל העלם כולו מדין שינה בסוכה. הוא תני לה והוא מפרש לה: הרמ"א סובר שרווקים נמשכים אחרי בעל הבית או רובא דעלמא. במצות "תשבו כעין תדורו" דיבר הכתוב בהווה. כיון שבמצב הרגיל ביותר אין השינה בסוכה "כעין תדורו", שוב אין חיוב על אף אחד – אפילו רווקים וכיו"ב - לישון בסוכה!

וכן ב"ערוך השולחן" (או"ח שם סי"ג) כתב ש[מלבד בעיית הקור בסוכה] "לפי הסוכות שלנו, ברובא דרובא בהכרח להצטער בשינה בסוכה כמו שאנו רואין זה בחוש, ומיעוטא דמיעוטא שלא יצטער בשינה בהסוכה, ולכן נהגו להקל בזה".

(למעשה, מה שאני רואה בחוש זה צער הרעש של השכנים מבחוץ, כך שהישן לפני 12 או 1 בלילה עלול לסבול מכך. בנוסף, יש צער יתושים, במקומות שזה מצוי).

בנוסף לכל המקורות ההלכתיים הנ"ל, שנהגו להקל לא לישון בסוכה מימות הראשונים, נהגו בכמה חסידויות להקפיד בזה, שלא לישון בסוכה, ולא רק בחב"ד. 

בעלז - הרה"ג ר' יהושע כ"ץ ז"ל רב דק"ק מאקאווע ועוד ק"ק [שהי' זהיר טפי במצוות סוכה] העיד ש"בבחרותו בעת נסע להסתופף על הימים הנוראים בצל רבו כ"ק אדמו"ר מרן מורנו הרב ר' אהרן זי"ע בעיר בעלז", ו"החסידים והתושבים דשם לא נהגו לישן בסוכה". הרב כ"ץ לא שינה את מנהגו "אף כי היו אנשים שם בהאכסניא שלעגו עליו על חסידותו בזה".

וכן הרה"ח ר' ישראל זושא הלוי הורביץ שליט"א רב דקהל איגוד אברכי חסידים בירושלים העיד ששמע מהרב החסיד רבי יואל דייטש ז"ל מזקני חסידי זעוויל בירושלים שנכח בשעת מעשה, שפעם נכנס מרן אדמו"ר מהר"א מבעלזא זי"ע לסוכתו ומצא בחור אחד מהמשמשים נרדם בסוכה וראו החסידים שהרבי לא מרגיש בנוח, משהו כואב לו, לבסוף הרגיש הבחור והרבי הפטיר "שילך לישן תחת הגג ולא בסוכה", שבצד הסוכה היה קטע קטן מהגג שנכנס בסוכה, ששם אינו סוכה כשרה". וזה היה בארץ ישראל (לאחר מכן השתנה מנהגם).

וכן כ"ק האדמו"ר מפאפא זצ"ל (בעל "ויגד יוסף", תלמידו של הרבי מבלז זצ"ל) ויבלחט"א בנו מ"מ האדמו"ר הנוכחי מפאפא שליט"א העידו שבבעלז לא ישנו בסוכה ונמנעו אפילו מלהתנמנם בסוכה.

דזיקוב - כתב הרה"ח ר' אהרן האלבערשטאם שליט"א בספרו "נזר הקודש – מנהגי בית ראפשיץ" ש"בדזיקוב ושענדישוב לא היו ישנים [בסוכה]" [וכתב הגאון רבי חיים רפפורט ששמע מחסיד שמוצאו מבית דזיקוב שפעם קרה שאחד מחסידי האדמו"ר מדזיקוב נטה להתנמנם בסוכה, וטפחו הרב על ראשו באמרו "שלאפן טוט מען אין בעט נישט אין סוכה"].

וכן בשיחת ליל ראשון דחג הסוכות ה'תרצ"ט דיבר כ"ק אדמו"ר ר' יוסף יצחק מליובאוויטש זי"ע בענין השינה בסוכה. באותו מעמד גילה רבינו הריי"צ מסורת עתיקת יומין מ"בית הרב" בעל התניא ע"ד ההקפדה שלא לישן בסוכה. אז סיפר הריי"צ איך שעוד בחיי רבינו הגדול בעל התניא ושו"ע הרב זצוקללה"ה, הוכיח בנו וממלא מקומו הרב דובער, אדמו"ר האמצעי זצ"ל את האברכים שישנו בסוכה. 

נמצא שהרבי מליובאוויטש האחרון לא חידש מאומה, אלא רק הוסיף להמתיק טעם מדוע זה בגדר 'מצטער'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2022 00:54 לינק ישיר 

בשנות התש"נ שמעתי שיעור בבית הכנסת חבד"י, שהביא שלל ציטוטים ופקפוקים על ההלכה הפסוקה שחייבים לישון בסוכה (לפי הגמרא בסוכה, הרי אכילת עראי אפשר חוץ לסוכה, ושינת עראי אסור חוץ לסוכה!).
הוא ג"כ ריכז רשימה של לימודי זכות וכו' והרמ"א וכו' כמעט כמו ספרא. בטוב טעם ודעת. ועם ציניות חבדי"ת לצחוק ממי שאינם חסים על כבוד האשה בסוכה.

אחר השיעור נעמד הרה"ח חכימא דיהודאי רבי נחום רבינוביץ משיכון חב"ד בירושלים, מחסידי לובביץ' הידועים
ודפק על הבימה ואמר
כל השיעור מופרך על ידי הרבי שליט"א ואסור להיאמר !
שכן מכיון שהרבי הוכרח לפטור את חסידי חב"ד מצד דין 'מצטער' ואור המקיף, אות הוא שהרבי סרק את הסוגיא והבין שחוץ מזה - בדרך הנגלה - אין שום דרך פטור. ולכן מי שאינו חסיד חב"ד הרי הרבי "פסק לו" שהוא אכן חייב לישון בסוכה. ומטעם זה הרבי לא הביא שום לימוד זכות אחר, זולת הענין של 'מצטער' ושל מנהג הריי"צ. שהוא דין מצטער ייחודי לחסידים. ולא לאינשי דעלמא.

פני בעל השיעור חפו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2022 06:59 לינק ישיר 

הרב שך בכל פעם שחשב שיש סטייה מהדרך המסורה יצא ופעל נגד, וזה קרה מול עשרות ואולי מאות אישים ואכמ"ל כי רבים הם, כל אחד והעניין שלו. כך קרה, בין אם נאהב ובין אם לא. ויתכן לומר, שלולא המאבק הפוליטי שבו ניצלה אגו"י את עניין העדה הקדושה וכו' היה זה ככל שאר האנשים שיצא נגדם, ולא כזו מחלוקת גדולה כפי שזה היה נראה בזמנו, משא"כ כיום...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2022 07:08 לינק ישיר 

בהמשך לדבריו של ספרא, ובמחילה מהפטרונים אצילי הנפש שלנו, תלמידי אא"ז מרן קה"ק אור שבעת הימים, אכתוב עוד מילה להליץ על רבינו מה"מ שליט"א.

בספרים רבים, בדגש על תורות חסידיות, מצויה מאוד התופעה שמנסים ליישב מנהג - ואפילו ללא הסברים חזקים מאוד, ובלבד לתת תורה שמלמדת על השורש הקדוש של המנהג. נראה שהתפיסה הזו מבוססת על הרציונל, שעצם העובדה שגאון פלוני או קהילה (חסידית) אלמונית נהגו משהו, הרי בוודאי יש לזה יסוד מלעלה מחשב ההלכה.

כפה"נ זו כוונת רבינו מה"מ, ויתכן שלרב הלוטפאק ההוא שהעז להרים את ידו במשיח ה' היו טעמים אחרים, אולי באופן פרסום הדברים או שהעיתוי שלהם והסחף של לוטפאקים לנהוג במנהג קדוש זה (ובעוד הרבה מנהגים קדושים כאלה).

בכל מקרה, אי משום הא, אין לי קושיא גדולה על הרבי מחבד בדווקא, והדברים ידועים לקוראי ספרי חסידות.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2022 09:46 לינק ישיר 

הכינוי "מה"מ שליט"א" הוא כינוי גנאי לכל דבר. זהו לעג וזלזול בגאון וקדוש בישראל. ובשלמא כאשר זה מגיע מחסיד תמים, שתמימותו או געגועיו לרבו העבירו אותו על דעתו, זה עוד נסלח. אבל כאשר זה מגיע מליטאי, הדבר היחיד שיש לי לומר לו - אקווה שלא תענש על זה עוד בעוה"ז.

וכשם שלא היית רוצה שיבוא חסיד חב"ד ויכתוב דברי בלע על הרב שך זצ"ל, כך אל תזלזל בגדולים אחרים.

לגופו של ענין, הוכחתי שלא מדובר באיזה חידוש של הרבי מליובאוויטש זצ"ל אלא מנהג פשוט בכלל ישראל מקדמת דנא, שהובא בראשונים והעתיקו הרמ"א והוסיף לו טעמים, והרבי כדרכו רק עמד על המנהג של חמיו לבלתי זוז ימין ושמאל, והוסיף להטעים את המנהג.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בחדרי חרדים > מה הייתה הסיבה למלחמה בין הרב שך זצ"ל לרבי מלובאוויטש זצ"ל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.