|
|
| נשלח ב-18/7/2007 23:03 |
|
| |
שוטונג
הצעירים החילונים לא מגיעים לבתי הכנסת שלנו. כי אצלנו הם מתקבלים בריחוק, בהרמת גבה,
במבט מלמעלה למטה, בהתנשאות, ובפטרוניות. באי צירופם למנין, אתה הרי מכיר את זה יותר טוב, תוכל להמשיך.
צעיר חילוני כמו כל הצעירים מחפש את עצמו, מחפש ערכים רוחנים, ותוכן לחייו, אז לפני, או אחרי הודו, הוא מחפש את האופציות בדת היהודית, אולי? ואת קבלת הפנים כאמור הוא מקבל בנדיבות .
לא כל אחד ברמתו של אמנון יצחק, או סמינרי ערכים, יש אנשים עם רמה אינטלקטואלית קצת יותר גבוה, מהרמה האיפנטילית של אמנון יצחק שלא מדברת אליהם.
הם רוצים קשר ישיר יותר ואולי אצל הרפורמים הם מקבלים את זה,
מהכרותנו את אםשלום, אני גם מבין שזה נכון, לא צריכים לחפש סיבות אחרות אנחנו אשמים.
תוקן על ידי ירוחםשם ב- 18/07/2007 23:06:52
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2007 11:09 |
|
| |
ירוחם ושוטנג
יש צדק בדברי שניכם.
ירוחם
למה אתה מרחיק? תנסה כיום לעבור לפני התבה בבית כנסת חרדי בהברה ספרדית.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2007 13:56 |
|
| |
יותר קדוש לעסוק בנייעס ובלשון הרע
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2007 17:40 |
|
| |
ועדין יש אלפים רבים של בעלי תשובה שמצטרפים לחוגים חרדיים כאלו או אחרים, חלקם אנשים רציניים ומשכילים. הרי לערכים יש רשימה ערוכה של 'מדעני הבית', ודומני שגם לחב"ד היתה הצלחה מרשימה עם אקדמאים.
אם רוצים לעשות השוואות לרפורמים, אז ההשוואה הנכונה היא בין כאלו שעוברים מחילוניות לאורח חיים יהודי אינטנסיבי בגרסה הרפורמית, למשל: באים לתפילות שבת, הרצאות/שיעורים, בוחרים חינוך לילדיהם וכו' ואת זה להשוות כמותית למספר החילונים שמאמצים אורח חיים
התחושה שלי שיד החרדים עדין תהיה על העליונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2007 17:46 |
|
| |
נראה שהקשר לרפורמה באמת לא בא אצל ישראלים צעירים ממקום רליגיוזי אלא כסוג של יהדות תרבותית. אני לא חושב שהם רואים בבימ"ד רפורמי משהו שונה מהותית מבימ"ד חילוני.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2007 21:54 |
|
| |
ממללא.
נדמה לי שפספסנו את העיקר בדיון. לא טענתי כי הרפורמים מצליחים יותר. השאלה שנשאלה מה יש לרפורמים להציע.
אני נגעתי בבעיה שהיא בעיה רצינית וקימת, האם אתה טוען כי מה שכתבתי זה לא נכון?
אז נניח שמתוך חמשת אלפי צעירים -הרוצים ומחפשים תשובות- אלפיים חוזרים בתשובה חרדית וחב"ד. 2500חוזרים להיות חילונים החמש מאות שעוברים לרפורמים בגלל המחדלים הלא סימפטיים שלנו, לא מטרידים אותך?
זילבר
עד כמה שזה נראה לך מצחיק, בתי המדרש החילונים והרפומים תופסים תאוצה, ראיתי במקרה בחג השבועות האחרון, את מגוון ההצעות לתיקון ליל שבועות שארגנו הרפורמים,
יש להם מה להציע. ולא היתה שם אף הרצאה מיסיונרית רפורמית, אם יש בכלל דבר כזה.
זה מתאים בווודאי לא לחסידי גור ובעלז ואפילו לא לתלמידי סלובודקה. אבל בכל זאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2007 22:07 |
|
| |
מה זה בדיוק שראיתי לאחרונה כמה הצהרות מגדולי הרפורמים, שצריך ללמוד מחב"ד!?
איני שואל לקנטר, רק פשוט מסקרן אותי במה מדובר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2007 23:04 |
|
| |
ירוחם,
מדוע לא להניח סיבות חיוביות להימשכות של אנשים לרפורמה? האם לדעתך זו רק ברירת מחדל כשכל השיטות האחרות נכשלו?
הלבן,
אכן חב"ד מובאת הרבה פעמים כדוגמה חיובית לקהילות חמות ואכפתיות שבהן כל
אורח פורח יזכה להזמנות לבביות לסעודת שבת. רבים מציינים את האווירה הבלתי
אמצעית והנינוחה שיש בחב"ד וזה לפני שדיברנו על פעולות הגמ"ח של חסידות זו.
כל האמור לעיל אינו בא לבטל את הביקורת החריפה על חוסר השיוויון לנשים, על היחס הדוחה לנכרים, על הפלג המשיחי ועוד כהנה וכהנה..
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2007 23:53 |
|
| |
שחרית
אין לי מספיק ידע ואם בכלל, לחיוב. מה שאני יודע זה רק לשלילה. והאמת את זה גם אני כבר לא יודע..
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2007 00:29 |
|
| |
ירוחמש,
יש ציבור מסויים של אנשים שמגלים עניין (רוחני או אינטלקטואלי) ביהדות אבל לא מעוניינים לקבל על עצמם את עולה של ההלכה. יתכן שזה מסיבות של נוחות ו/או רצון להיות חופשי מעול, ויתכן שזה נובע מבעיה עקרונית (למשל מעמד האשה כפי שהוא משתקף בהלכה), ואני מניח שברוב המקרים זה תמהיל של שני הגורמים הנ"ל. הדרך היחידה שלך לשנות את זה היא לבטל את המחוייבות להלכה כגורם מכונן של היהדות שלך, ובכך אתה הופך להיות רפורמי או עברי (בגרסא העלמאית של המושג).
אגב, איני יודע היכן אתה גר או באיזה בי"כ אתה מתפלל. אני חייתי רוב חיי בעיר חילונית מובהקת שיש בה מספר בתי כנסת אורתודוכסיים בצורתם שרוב מתפלליהם אינם חרדים או אפילו דתיים, וביניהם גם צעירים רבים שהגיעו לביה"כ בלי ההורים ונשארו בו (חלקם חזרו בתשובה וחלקם נשארו מסורתיים).
למרות שאני חושב שאין דת יהודית ללא מצוות והלכה, אני בהחלט מעריך את החשיבות של עיסוק ביהדות גם בלי מצוות (ולו מההבט התרבותי/מורשתי/רוחני) ולכן, בהינתן שחלק מסויים מהעם אינו מוכן לקבל על עצמו עול מצוות, אני בהחלט שמח שיש יותר מסגרות שלא מחייבות אותו במצוות אבל מספקות לו סוג של תרבות יהודית. חלל יהודי מוחלט יותר מעציב אותי. חוצמזה, בגלל שיש כל כך הרבה חרדים מימין, תמיד טוב שיהיו קצת רפורמים ועלמאים משמאל כדי שיהיה במי לבעוט מדי פעם, בלי לעייף יותר מדי את רגל ימין.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2007 11:29 |
|
| |
ממללא
אני חייתי רוב חיי בעיר חילונית מובהקת שיש בה מספר בתי כנסת אורתודוכסיים בצורתם שרוב מתפלליהם אינם חרדים או אפילו דתיים, וביניהם גם צעירים רבים שהגיעו לביה"כ בלי ההורים ונשארו בו (חלקם חזרו בתשובה וחלקם נשארו מסורתיים).
אני ממליץ לפניך לבלות מספר ימים בעיר או אזור שכולה חרדית. בבתי הכנסת שלש פעמים ביום.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2007 11:48 |
|
| |
ירוחמש,
ביליתי בחיי שעות רבות בישיבות/שטיבאלאך/חצרות חרדיות כאלו ואחרות, ואני מניח עוד אבלה ב"ה.
לא נולדתי לתוך קהילה חרדית, וגם אין לי כל כוונה בעתיד להשתייך לקהילה כזאת כי לא דרכי דרכיהם. ודוק, הדגש הוא על הדרך ולא על(חוסר) טוב לבם ו/או מאור פניהם של החרדים. אדרבה, החרדים כציבור מצטיינים בהכנסת אורחים (ע"ע 'בא תעשה אצלי שבת'). יוצאים בשאלה רבים מספרים לעיתונות שמה שהיה הכי קשה להם ביציאה היה שאף אחד לא קיבל אותם בחברה החילונית - בניגוד לחברה החרדית שיש בה תודעת עזרה ל'מתקרבים'.
גם אם אצל חלק מהחרדים יש מוטיב של התנשאות בסיסית כלפי המתחזק הפוטנציאלי שהורתו בטומאה, זה לא קיים בכל החוגים החרדיים. התפללתי (ואני עדין מתפלל לעתים קרובות) בבתי חב"ד ואין שם שום אלמנט של כפיה או התנשאות. וכיו"ב בקהילות חרדיות-ספרדיות.
שוב, הבעיה שאין לה פיתרון כלשהו היא שבעולם שמבוסס על חירות הפרט אין לקהילה החרדית שום יכולת לשכנע את כוווולם לקבל על עצמם אורח חיים של הלכה ומצוות, ואת הבעיה הזו אין לעלמא או לרפורמים שמבחינתם אתה יכול לאכול חזיר בגבינה ביום כיפור ועדיין להיות יהודי רפורמי מוצלח (ולא בגלל שאין איסור חל על איסור).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2007 12:53 |
|
| |
ממללא
אני לא רפורמי ואיני נושא את דגלם, אבל סתם רק בשביל הויכוח, את המאמר הזה לא רפורמים המציאו--ישראל אף על פי שחטאה ישראל הוא.
הביקורת שלי היא ביקורת מתוך כאב, ולא לקנטר. הזכרת את הספרדים החרדים, בזה אני מסכים אתך, העובדה כי לא קמו ביהדות ספרד תנועות כעין הרפומרה. למה? כי היהדות החרדית הספרדית מדורי דור.( לא אלו שמתאשכנזים, והם חקיינים) לא דחתה את החוטא, מתוך הקהל.
הם המשיכו להשתייך לקהילה ולא נאלצו להקים מסגרות אחרות רפורמיסטיות, שמטבע הדברים מאלץ גם אידיולוגיות ודתות חדשות.
אין לי מילה רעה להגיד על חסידי חבד ועל החסידות כשלעצמה( להוציא את הכת המשחיסטית)
תקופת מה למדתי גם בישיבה חבדתית.
אבל נדמה לי כי אתה לא קולט אותם הייטב, הם מסבירי פנים, במאור עיינים ומוכנים ועוזרים לכל יהודי באשר הוא, עד שזה נוגע אליהם אישית כלומר בחיי המשפחה הפרטית, לא תמצא חסיד חבד ותיק החסידות, שנישהו במשפחתו יתחתן עם חוזר בתשובה, ואפילו הוא או היא משתיכים לחסידות. בעל תשובה עם בעלת תשובה. איש על מחנהו ואיש על דגלו. וכל עוף למינהו.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2007 13:29 |
|
| |
ירוחם,
הרפורמיסטים הראשונים לא היו חוטאים שהורחקו מהקהילה ונאלצו להקים מסגרות לעצמם, אלא בדיוק להיפך: הם הקימו מסגרת לעצמם, ואז הוגדרו על ידי האורתודוכסים כחוטאים, והמה וקהילותיהם רחקו מהם.
ואם לדין יש תשובה: הקהילה הספרדית באמשטרדם שהחרימה את שפינוזה.
רודולף
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2007 14:11 |
|
| |
שטיינר
בענין שפינוזה. אני בטוח שאתה יודע שאתה לא צודק. שפינוזה ערער את כל האמונה באלוקים והיה אישיות חשובה מדי בכדי לא להתחשב בדעתו שנשמע ברבים ולרחןק, מ ה שאין כן באנשים שחיללו את השבת או אכלו מאכלות אסורות ונהגו כמו שכינהם .
תחילתה של הרפומה- הנאלוגים- שלמרבה הפלא לא התחילה בגרמניה אלא בהונגריה, בעיר ארד
לא בטוח מה קדם למה הביצה או התרנגולת, יש פנים לכאן ולכאן, קריאתו של החת"ם סופר נגד רבי משה מנדלסון וחבורתו, וגיוס כל הרבנים להוקעת התופעה של ההשכלה, דחפה את הציבור המשכיל לאלטרנטיבה, הנאלוגית.
|
|
|
|
|