יש הסבר פשוט. אצל החסידים האידישקייט בנוי הרבה על רגש. אפילו אם בחור אין לו חשק ללמוד. יש לו הטישים החתונות והרבה אקשן וכדו'. וגם יש תפקידים לבחורים כאלו להיות גבאים או סדרנים וכדומה. ובכלל אצל החסידים הרבה יותר קל להיות יהודי. אתה יכול לקום מתי שאתה רוצה ולהתפלל מתי שנוח לך בלי שום מצפון. ולאכול וללזול כמה שאפשר לע"נ ר' ישעי' ב"ר משה וכדו'. ואני לא מדבר שאין בכלל נערווין כמו לטלטל בשבת בחוץ וכו' וכו'.... אצל הליטאים הערך הכי עליון זה לימוד התורה וכשבחור אין לו חשק ללמוד הוא מרגיש עצמו גוי גמור. וזה יכול לגרום לו משבר רציני ביהדות. לא בחינם אלו שהגיעו להרב שטיינמן זצ"ל והתלוננו שהילדים שלהם אין להם חשק ללמוד הוא הציע להם לשלוח לישיבות חסידיות. כדאי שלפחות ישארו שומרי תורה ומצוות.
אני לא מבין, בן אדם זורק משהו בלי להוכיח כלל, וכולם כבר מנסים להתפלפל על הסיבות, קודם שיוכיח שאצל הציבור הליטאי אחוזי הנשירה הם גבוהים יותר מאצל הציבור החסידי, ואח"כ נחפש את הסיבות.
נשלח ב-16/1/2023 11:17
אולי בהיסטוריה בסיפורים קיבלו בישיבות החסידיות בחורים ליטאיים
בעידן האינטרנט אין סיכוי כמעט שבחור ליטאי יתקבל לישיבה חסידית אם בכלל
תוקן על ידי ברנהארד ב- 16/01/2023 11:16:48
נשלח ב-16/1/2023 11:17
מזמור_שיר כתב:
אני לא מבין, בן אדם זורק משהו בלי להוכיח כלל, וכולם כבר מנסים להתפלפל על הסיבות, קודם שיוכיח שאצל הציבור הליטאי אחוזי הנשירה הם גבוהים יותר מאצל הציבור החסידי, ואח"כ נחפש את הסיבות.
נשלח ב-16/1/2023 11:22
כמה ישיבות ליטאית לנושרים יש ? מא ה ? מאתיים ?
וזה ככה בכאילו כי יש הרבה יותר אין עיר ו שכונה בישראל שאין בה ישיבה לבחורים כאלו ובישיבות ליטאיות מדובר
יש כבר רשתות של ישיבות כאלו
כאילו מה להתווכח עם עובדות ?
ומי מדבר על אלו שלא הגיעו לישיבות הללו
יש המונים שלא נמצאים בישיבות
יש בנות שנושרות בגיל בית ספר בחברה הליטאית במספרים גבוהים
תוקן על ידי ברנהארד ב- 16/01/2023 11:35:57
נשלח ב-16/1/2023 14:37
ברנהארד כתבה:
המגזר היחיד שבו לא רק בנים אלא גם בנות בכמויות משמעותיות ובגילאים צעירים להפתיע נושרות ונושרים בכמויות ודווקא במשפחות החניוקיות זה המגזר הליטאי
תוכל לדבר איתנו במספרים, בעובדות. זה שאתה מאוד משתוקק שזה יקרה לא אומר שזה נכון, משאלות לב שלך לא תמיד מתגשמות.
במקרה זה תחום העיסוק שלי, יש לי חשש שאהרוס לך את הפנטזיות...
יש הסבר פשוט. אצל החסידים האידישקייט בנוי הרבה על רגש. אפילו אם בחור אין לו חשק ללמוד. יש לו הטישים החתונות והרבה אקשן וכדו'. וגם יש תפקידים לבחורים כאלו להיות גבאים או סדרנים וכדומה. ובכלל אצל החסידים הרבה יותר קל להיות יהודי. אתה יכול לקום מתי שאתה רוצה ולהתפלל מתי שנוח לך בלי שום מצפון. ולאכול וללזול כמה שאפשר לע"נ ר' ישעי' ב"ר משה וכדו'. ואני לא מדבר שאין בכלל נערווין כמו לטלטל בשבת בחוץ וכו' וכו'.... אצל הליטאים הערך הכי עליון זה לימוד התורה וכשבחור אין לו חשק ללמוד הוא מרגיש עצמו גוי גמור. וזה יכול לגרום לו משבר רציני ביהדות. לא בחינם אלו שהגיעו להרב שטיינמן זצ"ל והתלוננו שהילדים שלהם אין להם חשק ללמוד הוא הציע להם לשלוח לישיבות חסידיות. כדאי שלפחות ישארו שומרי תורה ומצוות.
נשמע כאילו כל מה שהנושרים הליטאים רצו זה לזלול ולקום אחרי זמן תפילה.. אין מי שיצחק. קצת נגעת כאן בשורש הבעיה, אבל מכיוון אחר - אצל החסידים החיים הם מתוך רגש, מתוך שמחה, נותנים לאדם את הסיבה להישאר כי טוב כאן אצל הליטאים זה בא מתוך חובה, ואפילו אחרי הנישואין מופעל לחץ אטומי על החתן לשבת ללמוד, כי "שילמנו עליך דירה" וכי כל הגיסים והאחים בכוללים דידן נצח, דרך הרגש והשמחה, והדרך הליטאית המרירה הפסידה, ובפרט בעקבתא דמשיחא, אני מקווה שלא נתגעגע למספרים של היום
נשלח ב-16/1/2023 14:51
פלוני500 כתב:
ומנגד, אצל בחורים חסידיים פגמים בענייני הקדושה - שזה עיקר ה'טריגר' להתפרק מהדת - יותר מעיקים ומטרידים, עד כדי אובדן שמחת חיים, ושקיעה במרירות. בעוד שאצל הליטאיים, היחס לזה לגמרי אחרת. אצל אי אלו זה 'חלק מהטבע האנושי'. וזהו.
[לעומת זאת, אולי יש פחות נפילות בעניינים אלה במגזר הליטאים, באם נכון שהחסידים ממעטים בשקידת הלימוד בחינוך הרשמי, הרי זה עצמו גורם לפגמים הללו, כדברי הרמב"ם שאין מחשבת עריות אלא בלב פנוי מהחכמה. אם כי עינינו רואות את הבחורים בני 20+ ליטאים, מכל הסגנונות, וקשה להאמין שהם קרוצים מחומר אחר ומשומר].
מזה הטעם גם נסחפים הרבה לברסלב, משום ששם יש תיקונים ותשובות די קלים לעניין הזה, וגם מדברים בעניין בריש גלי. מה שאצל רוב המגזר החרדי אין דיבור על זה בפרהסיא.
למשל, השבועות הללו, הם "שובבי"ם" - רוב הבחורים הליטאיים לא יודעים אפילו מה זה ומי זה, ואילו במגזר החסידי יש שעושים בלגנים וסדרים שלמים לחוות את הימים הנשגבים הללו.
נשלח ב-16/1/2023 14:54
ברנהארד כתבה:
כמה ישיבות ליטאית לנושרים יש ? מא ה ? מאתיים ?
וזה ככה בכאילו כי יש הרבה יותר אין עיר ו שכונה בישראל שאין בה ישיבה לבחורים כאלו ובישיבות ליטאיות מדובר
יש כבר רשתות של ישיבות כאלו
כאילו מה להתווכח עם עובדות ?
ומי מדבר על אלו שלא הגיעו לישיבות הללו
יש המונים שלא נמצאים בישיבות
יש בנות שנושרות בגיל בית ספר בחברה הליטאית במספרים גבוהים
תוקן על ידי ברנהארד ב- 16/01/2023 11:35:57
ישיבה לנושרים היא דרך להקנות לנושרים (=תלמידים שלא הסתדרו במקום לימודם מכל מיני סיבות), ידע ומיומנויות שנדרשות לפי תפיסת המנהל, ובדרך כלל גם ההורים.
בישיבות האלו יש גם חסידים, אבל במוסדות היותר מאורגנים החסידות הבולטת היא חבד. שאר החסידויות לא צריכות את זה, כי גם בישיבה וגם מחוצה לה עושים הרבה פחות ממה שעושים בישיבה לנושרים, אז גם תלמיד שלא מסתדר במסגרת - יעזור קצת בקייטרינג ויעבוד בשנורקייט למחייתו. בלאו הכי זה מה שייצא ממנו עם ובלי שיילמד בישיבה.
בכל מקרה אני מציע שתגדיר קודם מהי נשירה (ממסגרת לימוד? מהדת? התנהגויות סיכון? באיזו רמה?), בלי זה אפילו הראיות שלך לא תחזקנה מים.
לא מכיר שום נתונים על נשירה משמעותית בציבור החרדי השורשי בין חסידים ובין ליטאים. בזמנו היה פה אשכול עם ניתוח מחקרים וגרפים. ועלה ששיעור הנשירה הוא זניח ועומד על כ3% ואין הבדל משמעותי בין חסידים לליטאים.