|
|
| נשלח ב-2/5/2024 11:10 |
|
| |
הודעתי הקודמת נכתבה בקיצור, אז בוא נעשה סדר. המנהג להכות בהמן באמצע מקרא מגילה, הוא מנהג שהתחיל מילדים ובכל זאת התקבל, כי יש לו איזה עניין. על גב המנהג הזה מישהו התלוצץ והוסיף הכאה באופן חד פעמי ב"עץ", זה טרמפ על מנהג קיים וזה חד פעמי (ורואים שר' צוחק, לא אומר שהוא שבע רצון או מסכים.. אל תביע דעות על אנשים וחצרות שיתכן שאינך מכיר כדבעי). בסופו של דבר זו בדיחה על חשבון העצניקים (אני טועה?). להפריע ולהפסיק באמצע קריאת התורה, זה איסור מכמה סיבות. לומדים את האיסור הזה, לא מילדים, אלא ממשפחות מתבוללות, נוודים וממזרים שעלו עם עזרא ונחמיה... את המינימום הזה לא שומרים, לא על בסיס איסה מנהג ולא באופן חד פעמי, ואפילו לא בדיחה על חדבון מישהו. אז הוא נגדיר את זה: "בדיחה על חשבון רבש"ע, באופן שמנוגד להלכה." (ובאמת לא שמתי לב אם הם חסידים או ליטאים, לא זוכר את כל השמות של הסלבריטי בסרט ושמעתי אותו על השתקה. אנשים כמו ארליך הם בושה לכל קהילה שיהיו בה)
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2024 00:14 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2024 01:15 |
|
| |
מחיית המן היא באמצע קריאת התורה (החובה לשתוק ולעמוד ביראה וכו נאמרה על זמן שקוראים בס"ת בלבד, וזהו המקור. זה לא מצד המעמד של קרירה בציבור). ואכן, הסיבה שלא מפסיקים עם מחיית המן היא מפני "כי לא לחנם הוקבעו". כשתסביר לי למה "נקבע" המנהג להפוך את ביהכ"נ לקונצרט ב"כאלה", נוכל לדון עד כמה ניתן ללמוד להתיר את זה כמו הכאת המן
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2024 09:03 |
|
| |
למה_כן
| הדיבוק כתב: |  | | מחיית המן היא באמצע קריאת התורה (החובה לשתוק ולעמוד ביראה וכו נאמרה על זמן שקוראים בס"ת בלבד, וזהו המקור. זה לא מצד המעמד של קרירה בציבור). ואכן, הסיבה שלא מפסיקים עם מחיית המן היא מפני "כי לא לחנם הוקבעו". כשתסביר לי למה "נקבע" המנהג להפוך את ביהכ"נ לקונצרט ב"כאלה", נוכל לדון עד כמה ניתן ללמוד להתיר את זה כמו הכאת המן |
|
"לא לחינם הוקבעו"? המשפט חסר תוכן. אז גם על "כאלה" נאמר "לא לחינם הוקבעו". תוסיף גם שמחת יום טוב וסגרת את הפינה.
ההבדל האמיתי הוא ש"ליהודים" נקבע לפני 1500 שנה, מחיית המן נקבעה לפני 1000 שנה, "שמחה לארצך" לפני 100 שנה, ו"כאלה" בשבוע שעבר. בעוד 500 שנה הכל יהיה חלק מהמנהג. פשוט תן לדברים להתיישן מספיק.
תוקן על ידי למה_כן ב- 03/05/2024 09:04:08
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2024 15:30 |
|
| |
קראתי בחול המועד באיזה מקום. ואת הכאלה, שברתי באמצע... אז אחרים, ניסו להמשיך ולנגן את זה... נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2024 04:17 |
|
| |
| למה_כן כתב: |  |
ההבדל האמיתי הוא ש"ליהודים" נקבע לפני 1500 שנה, מחיית המן נקבעה לפני 1000 שנה, "שמחה לארצך" לפני 100 שנה, ו"כאלה" בשבוע שעבר. בעוד 500 שנה הכל יהיה חלק מהמנהג. פשוט תן לדברים להתיישן מספיק.
|
|
יש משהו משותף בין שמחה לארצך, לכאלה, שניהם נחמד לציבור לזמזם אותו עם החזן. ו"כאלה", לא נולד אתמול, יש לו כבר ותק של כמה עשרות שנים.
מה שהשתנה כאן עכשיו לרעה, זה צורת ה"זמזום" שהפך להיות משהו שאין לו תקדים - צעקות וסלסולים בצורה המפריעה את כל הקריאה, הצילום הפרסום והצומי, כל זה שייך לדור החדש והמעוות שנולד לנו מול העיניים, חסר יראת שמים, חסר טקט ודרך ארץ, עקבתא דמשיחא. אל תשווה את זה לשום דבר ומנהג יהודי שהיה אי פעם, מדובר בהחלט בחוצפה יסגא.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2024 17:23 |
|
| |
במאמר ארוך ארוך בעיתון 'משפחה' בן שני עמודים,
בגיליון חג הפסח !
כותב העיתונאי 'אריה ארליך, את ההסתייגות הגדולה שלו,
ממה שקרה שם, הוא מגנה את זה במילים ברורות !
הוא גם קצת מנסה להסביר את הדבר,
אבל בסיכומו של דבר בשני עמודים !
הוא מגנה את התופעה הזו,
וכותב נגדה בכל כישרון הכתיבה המעולה שניחן בו.
אני בספק גדול אם הוא היה מודע לכך, מה קורה מסביבו,
ברור לי כי לאחר שחשב והבין מה קורה,
הוא הבין שאסור שזה יישנה,
והוא אף יצא נגד זה במילים בוטות וברורות.
אני מעריך מאוד את היכולת שלו,
שלא לבוא ולהצטדק כנהוג במחוזותינו,
אלא לגנות בפה מלא את התופעה השלילית הזאת.
תוקן על ידי רעיונוביץ ב- 10/05/2024 18:17:38
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2024 22:40 |
|
| |
| רעיונוביץ כתב: |  | במאמר ארוך ארוך בעיתון 'משפחה' בן שני עמודים, בגיליון חג הפסח ! כותב העיתונאי 'אריה ארליך, את ההסתייגות הגדולה שלו, ממה שקרה שם, הוא מגנה את זה במילים ברורות ! |
|
אינני יודע כיצד אריה ארליך "מגנה את התופעה" כאשר הוא תועד נוהג כך בעצמו.
ולגופו של ענין, בעדות המערב נהוג שהציבור משתתף עם הש"ץ בחזרת הש"ץ לאורך כל החזרה, בעניית מילים כמו "עליהם השלום" וכדו', גם בליל שבת נהוג שהשומעים משתתפים באמצע טקסט הקידוש, והדברים הללו נועדו לגרום לשומעים להקשיב לחזן או למקדש, ואכן רואים בחוש שזה פועל את פעולתו.
כל המנהגים הללו יסודם בהררי קודש (כפי שהרחיב הגר"ש טולדנו בסדרת הספרים הנפלאה "דברי שלום ואמת" ד' כרכים).
כך יש להתייחס גם לנדון דידן, אמירת ה"כאלה", שאולי בתחילה נוצר ע"י אדם שראה בזה שעשוע, אבל בפועל גורם הקשבה מלאה של השומעים. מסתבר שר' לוי יצחק היה מוצא לימוד זכות גדול באנשים שנהנים בקריאת התורה ומוצאים איך לעורר את הציבור מתרדמתו.
ומצינו מנהג ממש זהה שנוהגים בו כל העדות והובא גם ברמ"א בשו"ע, והוא בפורים כאשר קוראים מגילת אסתר, שכל הציבור קורא יחד בקול כמה פסוקים באמצע המגילה, והיינו טעמא שצריך לעורר את הציבור שיקשיב היטב לקריאה.
קריאת המגילה חמורה יותר מקריאה בתורה, כיוון שקריאה בתורה היא חובת הציבור, אבל מגילה היא חובת היחיד, וצריך לשמוע היטב ולהקשיב לכל מילה.
וכמו בפורים, גם ביו"ט יש מצווה לשמוח ולא רק בבשר ויין, כפי שכתב הרמב"ם בספר המצוות מצות עשה נ"ד:
"וכולל באמרו ושמחת בחגך מה שאמרו גם כן שמח בכל מיני שמחה. ומזה לאכול בשר בימים טובים ולשתות יין וללבוש בגדים חדשים ולחלק פירות ומיני מתיקה לקטנים ולנשים. ולשחוק בכלי ניגון ולרקוד במקדש לבד והיא שמחת בית השואבה (סוכה נ - נג ב). זה כולו נכנס תחת אמרו ושמחת בחגך. ומה שיתחייב מהם יותר שתיית היין לבד כי הוא יותר מיוחד בשמחה".
וכן כתב השל"ה (מסכת סוכה פרק נר מצוה):
"מה שציוותה התורה (דברים טז, יד) 'ושמחת בחגך', היא שמחה משותפת, בגוף ונפש. שמחת הגוף, מטעמים אשר אהב, כמו שאמרו רבותינו ז"ל (פסחים קט א) אין שמחה אלא בבשר ויין. ושמחת הנפש, שיהיה האדם שמח וטוב לב, בדברי שירות ותשבחות, וזכרון חסדיו של הקדוש ברוך הוא, כעל כל טוב אשר גמלנו ה' באלו המועדות, אשר נצטוינו עליהם לשמוח בהם.
וכן מה שאמרו רבותינו ז"ל (במשנה פרק החליל (סוכה נא א)), שחסידים ואנשי מעשה היו מרקדים בשמחת בית השואבה, באבוקות של אור שבידיהן, ואומרים לפניהם שירות ותשבחות, והלוים בכנורות ובנבלים ובמצלתים ובחצוצרות ובכלי שיר בלא מספר כו', ואבוקות של אור היו בידן וזורקין אותן כלפי מעלה ומקבלין אותן, ויש בקיאין לעשות כן בארבע או בשמונה אבוקות, וזורק זו ומקבל זו (רש"י שם נא ב ד"ה באבוקות), מפני זה הטעם הוא. כי בודאי לא היו עושים החסידים האלקיים משום שמחת שחוק חס ושלום, אלא משום שמחת מצוה, כמו שאמרו במשנה דלעיל (שם) שהיו אומרים לפניהם דברי שירות ותשבחות ברכות והודאות בקול נגינות ובקול שמחה".
היו שהעירו מהבית יוסף באורח חיים סימן קמ"א, שם הביא את הרא"ש והתוס' שצריך העולה לקרוא יחד עם הש"ץ כדי שלא תהיה ברכתו לבטלה, ולאחר מכן הביא את הזוהר בפרשת ויקהל שלא לקרוא יחד עם הש"ץ, וכתב על זה שלכן יקרא העולה בלחש ולא ירים קולו.
אבל בסימן קמ"ו הביא הבית יוסף את המרדכי (סי' יט) והגהות אשירי פרק קמא דברכות (סי' ז) בשם אור זרוע (ח"א סי' יא) דלקרות שנים מקרא ואחד תרגום בשעת קריאת התורה שרי לכולי עלמא, וכן היה נוהג ה"ר יהודה החסיד וכן כתב סמ"ק סימן קנ"ג וכן כתב הכל בו (שם) בשמו וכן כתבו הגהות מיימון בפי"ב (אות ז) וכתבו שכן עשה רי"ם, וסיים שלענין הלכה כדאי הם הנך רבוותא דשרו לסמוך עליהם.
וכן פסק השו"ע שם בסימן קמ"ו סעיף ב', "לקרות שנים מקרא ואחד תרגום בשעת קריאת התורה, שרי", וכתב על זה במשנה ברורה: "שרי - לכל הדעות שנזכרו לעיל כיון שהוא מעין מה שקורא הש"ץ אף על פי שאין קורא ממש בפסוק שהש"ץ קורא ומ"מ גם זה אינו מותר רק בלחש שלא יבלבל דעת השומעים".
ומשמע שגם המשנ"ב מסכים עם השו"ע כי בסוף דבריו הביא את המתירים, "והמגן אברהם הביא בשם מטה משה דנכון לקרות בלחש מלה במלה עם הש"ץ דבלא זה א"א לכוין ולשמוע וכ"כ כמה אחרונים".
כמו כן בביאור הלכה שם כתב: "עיין במגן אברהם שהביא בשם תרומת הדשן דמותר אפילו ליכא עשרה דצייתי לס"ת, כיון דגם הוא עסוק באותו ענין", והאריך שכל זה דוקא בדאיכא עשרה דצייתי משום שהקורא שמו"ת קורא לפעמים פסוקים אחרים ואינו שומע, כי קריאת התורה נתקנה בציבור דוקא. אבל אם הוא קורא יחד עם החזן אין בעיה כלל.
ובנדון דידן, כפי שרואים בתיעוד של אריה ארליך בעצמו, כאשר הוא קרא בתורה הוא עצר, הציבור ניגן "כאלה", ואז הוא המשיך, ללא כפילת התיבה, וללא חשש שמאן דהו פספס את קריאת הש"ץ בזה.
היו שהעירו גם מהמשנ"ב בדיני חזרת הש"ץ, שדיבר על "אותם המגביהים קולם ומזמרים עם הש"ץ דהוי כיוהרא ויש לגעור בהם דהוי כקלות ראש".
אבל חזרת הש"ץ חמירא טפי, שבשו"ע נפסק להלכה לשתוק ולכוון, וגם מלשונו של המשנ"ב משמע בפשטות שמדובר באנשים בודדים (אותם המגביהים) ולא במנהג כלל ישראל, ובוודאי אין במנהג כלל ישראל יוהרא ואין קלות ראש.
וכיום נהגו כלל ישראל להשתתף בחזרת הש"ץ באופנים מסויימים, כפי שהזכרתי בפתח דבריי, ובראשי חודשים ושבתות ומועדים וכדו' נהגו להשתתף עם הש"ץ בסיום כל קטע, והוא מנהג פשוט בכל עדות הספרדים וגם אצל אשכנזים.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2024 22:41 |
|
| |
וכמובן, יש לציין שהכל הוא בעיני המתבונן.
יש שיראו בזה ליצנות וקלות ראש, ויש שיראו בזה שמחה של מצווה.
ואולי במקומות מסויימים זה באמת ליצנות, אני לא ראיתי זאת בוידאו של אריה ארליך כבעל קורא.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2024 23:17 |
|
| |
ספרא, גם בעדות אשכנז עונים בהו"ש בחזרת השץ. אבל אף אחד לא מתלוצץ ובכלל לא מפריע בזמן קריאת התורה, זו הלכה מפורשת שצריך לשתוק בקריאת התורה (לומדים את זה מספר עזרא או נחמיה, אאל"ט המקור הוא בירושלמי, ומופיע ברמב"ם וטוש"ע). אריה ארליך ידוע בקטע הזה של לעשות מה שליבו חפץ ואחר כך לגלגל עיניים, זו לא הפעם הראשונה שלו
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2024 12:52 |
|
| |
ועל זה כבר הגבתי שקריאת המגילה יותר חמורה מקריאת התורה, כיוון שקריאת התורה היא חובת ציבור ובזה מצינו קולא בפוסקים לקרוא תוך כדי שמו"ת, אבל המגילה היא חובת היחיד וצריך להקשיב לכל מילה ולצאת ידי חובה, ובכל זאת נהגו בכל העדות לקרוא ארבעה פסוקים באמצע המגילה (או אפילו יותר) ומנהג זה גם הובא בשו"ע.
גם שם אפשר לטעון שזו ליצנות (ובפרט בפורים שמתגודדים סביב הבעל קורא וכו') אבל בכל זאת כך נהגו, והטעם הוא להרבות שמחה בפסוקים של גאולה, והוא הדין הכא בשמחת יו"ט, וכפי ששם מותר גם כאן מותר, בפרט כאשר הבעל קורא עוצר וממתין, ולאחר מכן קורא וכולם שומעים היטב.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2024 13:19 |
|
| |
מה עניין שמיטה להר סיני? יש הלכה שצריך לשתוק בקריאת התורה, אין הלכה שאסור לדבר במקרא מגילה (ונהפוך הוא, להרבה שיטות מותר לכתחילה לדבר ואין אפילו חשש הפסק). מה אכפת לי חובת יחיד וחובת ציבור, זה נפקא מינה רק אם מפספסים מילים וזה מאוד אינדיבידואלי ונתון למצבים שונים
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2024 16:14 |
|
| |
לפי הראשונים אין הלכה כזו, יש זוהר שהבית יוסף הביא בסי' קמ"א וחשש לו, אבל בסי' קמ"א פסק שיכול לקרוא שמו"ת ואפילו שלא בצמוד עם החזן.
הנדון דידן הוא לא דיבור חולין באמצע קריאת התורה רח"ל, אלא שהציבור קורא מילה אחת, ואיני רואה הבדל בין בזה לשמו"ת, אדרבה שמו"ת גרע יותר, כי כאן הבעל קורא עוצר ולאחר מכן קורא את התיבה "כאלה" בעצמו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2024 19:44 |
|
| |
אין לי מושג מה כתוב בזוהר, אני מדבר איתך על גמרא בסוטה לט. שנפסקה ברמב"ם הל' תפילה יב,ט ובטוש"ע קמו,ב. כל השאלות שלך משניים מקרא ואחד תרגום וכו' מדוברות בפוסקים, הכוונה ללימוד בשקט וגם בזה הב"י מביא מי שהציר רק בין גברא לגברא וכדו'. אף אחד לא היה מתיר לשורר בקול באמצע פסוקי דזמרא, ואין לי מושג איזו מצוה, שמחה או ת"ת יש באמירת מילה אחת ללא הקשר (בגמ' גיטין ו: יש את הנדון על כמה מילים מוגרות כקטע בפני עצמו, לכו"ע מילה אחת אין לה משמעות). וכשטומרים בקול, ואם אומרים באופן שמפריע לשמוע את החזן, כל הדיון הוא אך למותר. ברור שהדבר אסור. וכל הדוגמות שתביא לא מדברות באופן כזה (וניכר שאתה לא מהעדות שאומרים פסוקים בקרה"ת של תעניות, אבל גם שם זה לא יחד עם החזן ולא מילה נטולת הקשר). בכל מקרה הטענה שלי שזה בעיה הלכתית, היא רק לחדד את הבעייתיות, אבל לדעתי זו בכלל לא בעיה הלכתית אלא בעיקר זלזול וטמטום (הגע עצמך אם היית מגיע למקום שבכל פעם שהחזן מגיע לפסוק החמישי בעליית חמישי, כל הקהל היה קם על רגליו, מריע ורוקד "מצוה גדולה להיות בשמחה" למשך כ5 דקות, ואחר כך הוא ממשיך בקריאה)
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2024 22:23 |
|
| |
הבאתי לעיל את הבית יוסף באורח חיים סימן קמ"א, שם הביא את הרא"ש והתוס' שצריך העולה לקרוא יחד עם הש"ץ כדי שלא תהיה ברכתו לבטלה, ולאחר מכן הביא את הזוהר בפרשת ויקהל שלא לקרוא יחד עם הש"ץ, וכתב על זה שלכן יקרא העולה בלחש ולא ירים קולו.
אבל בשמו"ת התירו הפוסקים, וכפי שכתבת בעצמך, הבעיה היחידה בזה הוא שלא יפריע לאחרים לשמוע את הבעל קורא.
ובנדון דידן אם הבעל קורא עוצר, נותן לקהל לנגן ואז קורא את אותה המילה, לא שייך הבעיה הנ"ל.
ואם מצד זלזול וטמטום, מדוע כאשר בעל הקורא עוצר וכל הקהל מנגן את הפסוק במגילה, אין בזה מצד זלזול וטמטום?
אני ספרדי מרוקאי, אין לי מושג מהו המנהג שדיברת עליו לגבי תעניות, אבל הוא עוד ראיה להנ"ל.
אתה שואל איזה שמחה יש במילה אחת? גם אני לא מבין, אבל עינינו רואות שהקהל שמח בזה.
לא מדובר ב"מילה נטולת קשר" אלא במילה מתוך הקריאה.
הדוגמא שהבאת בסוף דבריך אינה קשורה כלל ועיקר.
בשו"ע סימן קמ"ו שציינת לו, הביא שיש מתירים אפילו ללמוד דבר אחר באמצע קריאת התורה אם יש עשרה דצייתי. וכאן כולם צייתי (שהרי הבעל קורא חוזר וקורא מילה זו).
תוקן על ידי Safra ב- 13/05/2024 22:26:17
|
|
|
|
|