| נשלח ב-10/11/2024 20:46 |
|
| |
ירושלמי לא בכדי טרחתי להדגיש בפונט ובצבע. רציתי לזעזע. כי מהתרשמותי יש לך לב מרגיש ובינה עמוקה.. ועובדה שלא טעיתי.. יש אחרים שלא הייתי טורח עבורם כי שום דבר לא יזעזע אותם.
הד"לים כעת מתים בהמוניהם כי הם מוסרים כעת את נפשם למען הכלל! כפשוטו ממש. מי יודע איפה היינו בלעדיהם!
סיפורים היסטוריים מה יכלו לעשות או לא יכלו לעשות בעבר לא מצדיקים את מה שכתבת. ובפרט שגדולי תורה יסדו את שיטתם. זו לא המצאה של כמה פרחחים.
האם אתה מוכן להתווכח מול גדולי התורה שלהם? הגר"י אריאל, הגר"י שפירא, הגר"ש אליהו, הגר"א לבנון, הגר"ז מלמד, הגר"ד ליאור, הגר"צ טאו, הגר"מ הלוי, הגר"א איגרא..
אין ספק שסירוב החרדים להתגייס, אינו נובע מאגואיזם. לא כדאי להיכנס להשוואת באיזה מגזר תרבות האלטרואיזם יותר עמוקה, ידוע שהמגזר הד"לי מוביל בתרומות כליה ועצירה לטרמפיסטים. אך יש תחומי גמילות חסדים רחבים שבהם המגזר החרדי מוביל בענק. יש לי מחשבות והבחנות על סוג האלטרואיזם הרווח בכל מגזר אך אין ספק שלשני המגזרים יש תרבות אלטרואיסטית מפעימה ומדהימה. כן חושב שההטפה של כל מיני טיפשים נגד הכרת הטוב לחיילים ולסרוגים, זה דבר שפוגע בנו ומקלקל את החינוך לאלטרואיזם.
לסיום אעתיק את דברי בעל ה"ברכת אשר" על החיילים הסרוגים:
"אלו הם צדיקים! ..אני חושב שהקהילה שלנו לפחות צריכה להכיר את הבחורים האלה ולהעריך אותם. אינני אומר שאתם צריכים להיות כמוהם, אתם יכולים להיות עם ה"השקפה" שלכם, אבל צריך לדעת וחשוב לדעת שהקב"ה יש לו ילדים אהובים גם שם. לא רק כאן. והילדים של הקב"ה הם לא רק.. אני לא רוצה להזכיר שמות, הם לא רק פה, אלא גם שם. אז אני חושב שחשוב שנכיר את הנערים האלו ונכיר את האנשים האלו ונעריך אותם ונגיד להם תודה. וגם נרגיש את האחריות. בלימוד שלכם, בתפילה, בחסד, באהבת ישראל שלכם. זה מה שאתם יכולים לתרום אבל אתם צריכים להרגיש את זה ואתם צריכים לעשות את המקסימום שאתם יכולים."
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2024 10:18 |
|
| |
חריף
תודה על ההבנה, זה הדדי..
אני מתחבר לכל מילה מהציטוט, וכבר כתבתי איפשהו שלהתנער מזה זו השחתת הנפש וזה מרוקן ממשמעות את כל המסירות ללימוד התורה, לענ"ד הלא קובעת. מה שרציתי הוא רק למחות במי שמנסה לבטל את הצד שלנו, את החלק שלנו כפי שהורונו רבותינו.
אני לא חושב שאין להם על מי שיסמוכו, ונהרא נהרא ופשטיה. אבל כשזה נשמע מפי חרדים, כאלה שהוריהם ורבותיהם הסתגרו בישיבות בזמן קום המדינה, אני טוען שהם מתכחשים להשקפה החרדית עצמה, ולפחות בהשקפה שלי זו משיחיות מוטעית שאין לה מקום, וגם לי יש רבנים שטענו כך המלוא הלהט.
אישית, אני כן חושב שבבוא העת נהיה חייבים למצוא פשרה כלשהי, מי שלא מסוגל להמשיך בכולל כל החיים במסירות נפש, אם ימצא דרך לתרום חלק מהזמן באופן שלא יפגע כלל בחינוך שלו ובניו (דהיינו בגיל מבוגר יחסית ובמסגרת שאין בה השפעה מחייבת של מי שאינו מאמין באותם דברים (גם מזדים חשוך עבדך אל ימשלו בי - אז איתם ונקיתי מפשע רב, ועי' ראב"ע). המצפון מחייב והמצפון הוא עניין דתי - האחיכם יצאו למלחמה ואתם תשבו פה?
מעניין למה כוונתך בהבדל בין סוגי ההתנדבות. ככלל, להבנתי, הדלי"ם (וגם בחב"ד) מחוייבים לעשיית הטוב ורק מנסים לשמור ככל האפשר שזה לא יפגע בחינוך ובנפש, ואילו החרדים יוותרו מראש על כל מה שעלול להזיק אף שמנגד עומדת הפצת היהדות והטוב בכל העולם.
ואולי עוד הבדל, הדלי"ם חיים יותר בכאן ועכשיו ומודעים למה שקורה מסביב, ומבחינתם הדת ומסירות הנפש המובנית בדת אמורה להביא למסירות נפש בפועל, זה קורה בצבא וגם בתרומת איברים. אצל החרדים, הגלותיים, הכל נעטף בעולם כמעט וירטואלי של התורה, מין חומה-בועה שיצרו לעצמם, שם מתקיימים גם חסד ומסירות נפש, ואם מישהו גם גומל חסדים בגופו זה כמובן משובח, אבל הוא כבר עשה משהו 'מעבר'. לקחת יוזזמה לתרום איברים זה קצת מחוץ לאטמוספירה הרגילה שלהם, כך זה גם אצל הד"ל אבל פחות.
תוקן על ידי ירו_שלמי ב- 11/11/2024 10:19:46
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2024 11:51 |
|
| |
תודה על התגובה המושקעת והפרגון. מעריך מאוד. תמיד שמח לדון איתך. ענייני וישר.
צריך להיות ישרים עם עצמנו. הסיבה שרוב החרדים לא מתגייסים היא כי כך הורו רבותינו. נקודה. זו לא החלטה שמקבל החרדי הפשוט. וזה לא משנה מה חושב או מרגיש החרדי הממוצע. אם הוא בעד או נגד. אפשר לדון למה רבותינו מורים כן, והאם בעתיד זה ישתנה, מתי, כמה ואיך.. אבל התשתית המציאותית לדיון צריכה להיות ברורה. אם מחר גדולי התורה החרדיים יורו להתגייס, אז רוב מוחלט של החרדים רצים על ארבע להתגייס. וכל ההסברים וה"השקפה" ששומעים מהחרדי הפשוט הממוצע יגוזו ברגע בעשן.. לא יהיה לזה שום רלוונטיות. ולכן צריכים להיות קצת יותר צנועים כאשר מתווכים בנושא. אלו הם דברים דקים שההכרעה בהם עומדת על חוט השערה. וכל חוכמולוג שממש רוצה להתווכח, מוזמן ללכת להתווכח עם גדולי התורה של הסרוגים. יאכלו אותו בלי מלח. והוא יאלץ לחזור לתשובה האמיתית והמכרעת שכך הורו לו רבותיו.
אגב, הייתה תקופה, "תור הזהב" של מסלול שח"ר בצה"ל, בשנים 2009-2011, שהייתה בהסכמה שבשתיקה מצד ההנהגה החרדית. אפשר למצוא תמונות של סיום מסכת של חיילים חרדים במסלול שח"ר בביתו של מרן הרב אלישיב זצ"ל. ההוראה שיצאה אז מביתו לשואלים באופן פרטי: "אין בזה איסור" (כותב מידיעה ברורה). בהמשך הכול התהפך, ויצאו מכתבים חריפים מאוד נגד. ואין כאן המקום לדון למה זה קרה ומי האשם בכך. סיפור דומה היה גם עם הנח"ל החרדי, שבתחילה הרבנים עודדו, ובהמשך חזרו בהם. כך שכאמור, כדאי להיות יותר צנועים כשמתווכחים בנושא.
הסרוגים צועקים מתוך כאב, "כשכואב - צועקים". והדבר היחיד שצריך לענות להם הוא: כך הורו לנו רבותינו. אין טעם להוסיף עוד. גם כשהם מטיחים דברים קשים ונראה שכאילו מזלזלים ומוחקים את כל התורה וגמ"ח של החרדים. צריך לנשוך שפתיים ולשתוק. הדבר היחיד שאפשר ואף רצוי לענות הוא: כך הורו לנו רבותינו.
חייב להוסיף משהו, כמובן שיש ד"לים שהדתיות שלהם רופפת למדי, והשפה שלהם היא בכלל שפה חילונית ולא תורנית. אין לנו דיון אמיתי איתם. ויש נטייה לחרדים לברוח ולהתווכח דווקא מולם. זה אתגר קל. צריך להיות ישרים ולזכור שגם הד"לים הכי תורניים מוסרים נפשם בשירות בצה"ל.
בנוגע להבדלים בין סוגי האלטרואיזם, יש לי הרהורים שאצל החרדים יותר משקיעים בלתת דגים ולהשאיר תלוי בקהילה. ואילו אצל הסרוגים משקיעים בלתת חכה ולעזור לכל אחד להיות עצמאי בלי תלות בקהילה. אבל זה אין לזה קשר לנושא הגיוס. אולי קשר קלוש ועקיף. זניח לגמרי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2024 12:11 |
|
| |
כנראה שהמושג אחריות אישית נמחק מהלקסיקון
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2024 15:37 |
|
| |
| חריף_ומקשה כתב: |  | צריך להיות ישרים עם עצמנו. הסיבה שרוב החרדים לא מתגייסים היא כי כך הורו רבותינו. נקודה. זו לא החלטה שמקבל החרדי הפשוט. וזה לא משנה מה חושב או מרגיש החרדי הממוצע. אם הוא בעד או נגד. אפשר לדון למה רבותינו מורים כן, והאם בעתיד זה ישתנה, מתי, כמה ואיך.. אבל התשתית המציאותית לדיון צריכה להיות ברורה. אם מחר גדולי התורה החרדיים יורו להתגייס, אז רוב מוחלט של החרדים רצים על ארבע להתגייס. וכל ההסברים וה"השקפה" ששומעים מהחרדי הפשוט הממוצע יגוזו ברגע בעשן.. לא יהיה לזה שום רלוונטיות. ולכן צריכים להיות קצת יותר צנועים כאשר מתווכים בנושא.
|
|
ולמה הורו כך רבותינו? כי הצבא מחלן, וכי הצבא יכלה את עולם התורה לגמרי, כשבחורים עוזבים את ספסל הלימודים בגיל 17 ובמקרה הטוב עם יישארו עם כיפה אבל לא יחזרו ללימוד ולכולל, כי ככה זה כשיוצאים מעולם התורה, קל לצאת קשה להיכנס. ובמקרה הרע יורידו את הכיפה או יישארו חילונים בנפש רח"ל. אם כן הסיבה שחרדים לא מתגייסים היא "כי רבותינו הורו"? או מהסיבות שציינתי?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2024 15:46 |
|
| |
| ירו_שלמי כתב: |  | ואולי עוד הבדל, הדלי"ם חיים יותר בכאן ועכשיו ומודעים למה שקורה מסביב, ומבחינתם הדת ומסירות הנפש המובנית בדת אמורה להביא למסירות נפש בפועל, זה קורה בצבא וגם בתרומת איברים. אצל החרדים, הגלותיים, הכל נעטף בעולם כמעט וירטואלי של התורה, מין חומה-בועה שיצרו לעצמם, שם מתקיימים גם חסד ומסירות נפש, ואם מישהו גם גומל חסדים בגופו זה כמובן משובח, אבל הוא כבר עשה משהו 'מעבר'. לקחת יוזזמה לתרום איברים זה קצת מחוץ לאטמוספירה הרגילה שלהם, כך זה גם אצל הד"ל אבל פחות.
|
|
לתרום איברים קיים אצל החרדים במידה מרובה פי כמה מאשר אצל החילונים, כל זמן שזה בגדר ההלכה. תרומת כליה הנעשית מחיים, או תרומת מח עצם וכדו' עומדת במקום גבוה מאוד אצל החרדים, ושם רואים האם הם אגואיסטים או לא. לעומת זאת תרומת איברים לאחר מיתה, שנאסר הן משום כבוד המת לפי ההלכה ולפי פסיקת הרבנים והן מהסיבה שלפי ההלכה כשהמוח פועל או במקרים מסוימים אחרים האדם נחשב חי ואסור לקרב את מיתתו, שם הם נמנעים, כך שרואים בבירור שההלכה היא זאת שמונעת מהם את התרומה הזאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2024 22:44 |
|
| |
הנושא של תרומת איברים קצת דוחה ומזעזע. בכל מקרה כמדומני שגם בזה הדתלים "מובילים" על החרדיים
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2024 23:53 |
|
| |
| איש_חשוב כתב: |  | ולמה הורו כך רבותינו? כי הצבא מחלן, וכי הצבא יכלה את עולם התורה לגמרי, כשבחורים עוזבים את ספסל הלימודים בגיל 17 ובמקרה הטוב עם יישארו עם כיפה אבל לא יחזרו ללימוד ולכולל, כי ככה זה כשיוצאים מעולם התורה, קל לצאת קשה להיכנס. ובמקרה הרע יורידו את הכיפה או יישארו חילונים בנפש רח"ל. אם כן הסיבה שחרדים לא מתגייסים היא "כי רבותינו הורו"? או מהסיבות שציינתי? |
|
טוב, מסתבר שיש לנו חוכמולוג שיכול להחליף את מועצת גדולי התורה. בהינף מקלדתו הוא קובע וחורץ בדיני נפשות ומתיימר לדעת את כל המציאות והאפשרויות על פרטיהם וצפונותיהם. אתה מוזמן להראות לי מכתב או נאום של אחד מגדולי התורה של המיינסטרים החרדי שמסבירים שזו הסיבה שלא מתגייסים, כי "הצבא מחלן". לא תמצא דבר כזה, כי יודעים שאפשר לייצר סביבה שמתאימה לחרדים בלי שום בעיות. (תמצא שאומרים שיש היום בעיות וקשיים עם זה. אבל לא בגלל זה לא מתגייסים)
"הצבא מחלן" זה תירוץ עלוב שלא מחזיק מים. מאות חרדים (וחרד"לניקים) עברו את מסלול שח"ר בצה"ל. רובם חרדים למהדרין, לא שבאבניקים. כמעט כולם יצאו חרדים ותורניים באותה מידה בדיוק כפי שנכנסו. ויש רבים שאף התחזקו. ועובדה שהייתה תקופה ממושכת שמרבית ההנהגה הרבנית החרדית לא התנגדה למסלולי שח"ר וכדו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2024 01:05 |
|
| |
| חריף_ומקשה כתב: |  | טוב, מסתבר שיש לנו חוכמולוג שיכול להחליף את מועצת גדולי התורה. בהינף מקלדתו הוא קובע וחורץ בדיני נפשות ומתיימר לדעת את כל המציאות והאפשרויות על פרטיהם וצפונותיהם. אתה מוזמן להראות לי מכתב או נאום של אחד מגדולי התורה של המיינסטרים החרדי שמסבירים שזו הסיבה שלא מתגייסים, כי "הצבא מחלן". לא תמצא דבר כזה, כי יודעים שאפשר לייצר סביבה שמתאימה לחרדים בלי שום בעיות. (תמצא שאומרים שיש היום בעיות וקשיים עם זה. אבל לא בגלל זה לא מתגייסים)
"הצבא מחלן" זה תירוץ עלוב שלא מחזיק מים. מאות חרדים (וחרד"לניקים) עברו את מסלול שח"ר בצה"ל. רובם חרדים למהדרין, לא שבאבניקים. כמעט כולם יצאו חרדים ותורניים באותה מידה בדיוק כפי שנכנסו. ויש רבים שאף התחזקו. ועובדה שהייתה תקופה ממושכת שמרבית ההנהגה הרבנית החרדית לא התנגדה למסלולי שח"ר וכדו'.
|
|
אין צורך להביא לך כאן מכתבים של גדו"י, יצאו מאות מכתבים שלהם נגד הגיוס, וכמעט אין מכתב אחד כזה שלא פורט בפרוטרוט את שתי הסיבות שהזכרתי, 1 הצבא מחלן. 2, כליון עולם התורה. בכל אופן אצרף פה מכתב אחד כזה עליו חתומים עשרות רבנים מטרת הגיוס בא "במטרה לצמצם את מספר שומרי התורה" ובמכתב נוסף "ולא ללכת למקום תרבות חטאים ו'כור היתוך' רח"ל" קישור קישור
בקשר להמצאה שלך שרוב אלו שהתגייסו נשארו חרדים למהדרין אותו הדבר 1. שקר גס, ולאחרונה העיד חרדי שהתגייס "אני אחד מתוך 200 חרדים שנשאר חרדי אותו הדבר" 2. מה זה לשיטתך "כמעט כולם"? לא מזעזע לשיטתך ש20 חרדים התפקרו בגלל גיוסם? עזבו את הדת העיפו את הכיפה ומחללים שבת?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2024 07:23 |
|
| |
עד כמה שידוע לי, שחר כחול היה כמו כל עבודה. בגגול לא הייתה סיבה להתקלקל בגלל שהלכו לשם. ברור שלא הלכו לשם גדולי הדור, ואם מישהו התקלקל זה לא בהכרח בגלל הצבא
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2024 11:57 |
|
| |
חקרתי בעצמי את הנושא ודיברתי עם אנשים שהיו בשח"ר. לא יודע מי החרדי שהעיד, אבל הוא כנראה לא היה במסלולי שח"ר. אולי בנח"ל החרדי.
המכתבים שהבאת הם של רבנים ספרדיים, שכתבו באופן קיצוני יותר ממועצת חכמי התורה הרשמית של הספרדים. ולא בכדי מועצת חכמי התורה הרשמית לא חתומה על מכתבים בסגנון הזה. (אם כי חתומים שם כמה רבנים שחברים במועצת). ועדיין גם במכתבים האלה לא רשום שזו הסיבה העיקרית שבגלל זה לא מתגייסים. עיקר הסיבה שמופיעה בשתי המכתבים היא החשש במכתב השני כתוב במפורש שהסיבה שאסור לבחורים שלא לומדים להתגייס למסלולים ייעודיים לחרדים היא כי זה נותן לשלטונות גושפנקה להשתלט על הציבור החרדי, ובנוסף גם יגרום לנפילות וקלקולים. זה רשום בנוסף ולא כסיבה עיקרית. במכתב הראשון מיד בהתחלה מדגישים את בהתחלה הם מדגישים שהחשש הוא מ"השתלטות על הציבור החרדי" ולכן אסור להתפשר על כלום. אמנם מוסיפים מיד אחרי האיסור לבחורים שלא לומדים להתגייס למסלולים חרדיים, שזה הוביל לפריקת עול. אך זה לא רשום כסיבה, ומשום מה את הקטע הזה הם לא מצטטים מהגר"ע יוסף. מעניין למה.. ובכלל הציטוט מהגר"ע יוסף הוא מלפני כ25 שנה. לא היה אז את שח"ר. ובהמשך בכלל רשום שלדעתם אנחנו בעת "גזירת שמד". וכידוע במצב של "גזירת שמד" גם דברים שבמצב רגיל היו מותרים, כעת אסורים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2024 13:31 |
|
| |
מכמיר את הלב לראות אותך מחפש תירוצים מן הגורן ומן היקב יש גם אינספור מכתבי רבנים אשכנזים, ובכולם כתוב שהצבא מסוכן לרוחניות. אני לא מבין אותך בכלל, וכי ישנם סיבות אחרות לאי גיוס החרדים? האם אני צריך ללכת לעיין במכתבים שלהם כדי לדעת שזו הסיבה? איך התחיל כאן הויכוח? כתבתי שהסיבה שגדולי ישראל אסרו להתגייס, הוא כי זה מסוכן לרוחניות של המתגייסים. שאלת "מאיפה אתה יודע את צפונות ליבם של הרבנים". ואז התחלתי לחפש מכתבי רבנים, אבל השאלה הזאת שלך היתה די אידיוטית, כי זה ברור לכולם. ועכשיו אני אמור להתחיל להביא לכאן עוד ועוד מכתבי רבנים כדי להוכיח לך שעכשיו זה יום..
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2024 16:28 |
|
| |
אגב, בזכותך קראתי את המכתבים האלו לעומק, כאשר הם יצאו זה עשה רעש שיצא מכתב קיצוני מאוד, אך לא התעמקתי בזמנו, כעת התעמקתי והם בבירור לא מייצגים את עמדת גדולי התורה של המיינסטרים החרדי. מוזר לי שלקחו ציטוט חלקי ממכתב של הגר"ע יוסף מלפני כ25 שנה. לא הצלחתי למצוא את המקור. הרי בנו הגר"ד יוסף משתתף ונואם באירועים שמארגנים המסלולים החרדיים.
|
|
|
|
|