בית פורומים בחדרי חרדים

גנב פורץ לבית בשבת, האם מותר להזמין משטרה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/2/2025 16:42 לינק ישיר 
גנב פורץ לבית בשבת, האם מותר להזמין משטרה?

באמצע ליל שבת, אתם שומעים רחשים מאחד החדרים,
מתעוררים ורואים שגנב מסתובב בבית ואוסף חפצים מכל הבא ליד.
האם מותר להזמין משטרה?
האם זה נקרא פיקוח נפש?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2025 16:46 לינק ישיר 

תלוי,
בבני ברק מותר
בישוב של מיזרוחניקעס אסור, כי לא מחללים שבת עליהם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2025 17:38 לינק ישיר 

גנב הבא במחתרת מותר להרוג אותו, מדין הבא להורגך...
אז אולי מותר גם להזמין משטרה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2025 17:40 לינק ישיר 

נניח שהגנב הוא לא בביתך, אלא בבית השכנים שנסעו לשבת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2025 17:41 לינק ישיר 

במקרה כזה, לכאורה אתה לא בסכנה ואין היתר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2025 23:34 לינק ישיר 

איש_חשוב כתב:
באמצע ליל שבת, אתם שומעים רחשים מאחד החדרים,
מתעוררים ורואים שגנב מסתובב בבית ואוסף חפצים מכל הבא ליד.
האם מותר להזמין משטרה?
האם זה נקרא פיקוח נפש?
ראשית כל, גם על ספק פיקוח נפש מחללים שבת. שנית, מאחר ובימינו רוב הפורצים הם בני דודים על כל המשתמע מכך ועצם נוכחותם בעיר מהווה סכנת נפשות וודאית ולא רק על הרכוש: אין בכלל ספק שלא רק מותר להזמין משטרה אלא חובה להזמין משטרה גם אם הגנב כבר לא במקום

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2025 01:23 לינק ישיר 

מישהו האיר את עיני, שבעלון "מבי מדרשא" פורסם לאחרונה דיון שלם על כך.
עיקר הספק וצדדי השאלה היו האם יש כאן דין של גנב הבא במחתרת, כי בעצם האדם יכול לעשות את עצמו ישן, הגנב יסיים את מלאכתו וילך, ואם כן מה ההיתר לחלל שבת.
המסקנה היא, שיש לו כן דין של גנב הבא במחתרת, מסיבה שקבעו חז"ל "אין אדם מעמיד עצמו על ממונו", דהיינו, אדם לא יעמוד ויראה איך ממונו כלה וישב בחוסר מעש, ולכן כשגנב בא לגנוב, הוא בא על מנת שבעל הבית יקום נגדו ואז הגנב יהרוג אותו.
אם כן ההלכה שנפסקה היא שמותר להתקשר, בין אם הגנב בא לבית של האדם עצמו, ובין אם הגנב בא לבית חבירו, וחבירו נמצא שם, אבל אם בית חבירו ריק מאנשים, ובאו לשם גנבים, אסור לחלל עליו את השבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2025 08:35 לינק ישיר 

איש יקר, לא הבנתי למה השאלה על שבת ולא על יום חול. גם ביום חול אדם יכול לעשות את עצמו ישן. ואם מותר לקום כדי להרוג, אז למה דווקא בביתך ולא בבית השכנים (הערה לשאגת). בקיצור נשמע כמו קלוץ קאשע, הרי איסור הריגה בשבת לא משנה הרבה מאיסור הריגה ביום חול (כמובן שאפשר להתווכח אם כיום יש דין בא במחתרת. לענ"ד אין הבדל אבל אולי יש סיטואציות שונות). בלי קשר, אני חושב שהסיפור הזה הוא חלק מהמושג "פיקוח נפש ממשלתי" (או משהו כזה) שהגדיר הרב ישראלי, שגם אם לא כל פעולה היא פיקו"נ - הרי שאם לא יהיו כלל מנגנוני פיקוח בשבת, בסופו של דבר התוצאה תהיה פיקוח נפש. ולאיש חשוב אני מציע שאותו אדם יתקשר לשאול את הראשון לציון, אני בטוח שהראשון לציון יענה לו (בשבת) שזה מותר כי אם לא זה יגרום צער והמשטרה לא תעבור ברה"ר דאורייתא וכו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2025 17:11 לינק ישיר 

גם אם יזמינו משטרה!
ינבחו עליהם שבת שבת!
אז אין טעם:

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2025 02:14 לינק ישיר 

הדיבוק כתב:
איש יקר, לא הבנתי למה השאלה על שבת ולא על יום חול. גם ביום חול אדם יכול לעשות את עצמו ישן. ואם מותר לקום כדי להרוג, אז למה דווקא בביתך ולא בבית השכנים (הערה לשאגת). בקיצור נשמע כמו קלוץ קאשע, הרי איסור הריגה בשבת לא משנה הרבה מאיסור הריגה ביום חול (כמובן שאפשר להתווכח אם כיום יש דין בא במחתרת. לענ"ד אין הבדל אבל אולי יש סיטואציות שונות). בלי קשר, אני חושב שהסיפור הזה הוא חלק מהמושג "פיקוח נפש ממשלתי" (או משהו כזה) שהגדיר הרב ישראלי, שגם אם לא כל פעולה היא פיקו"נ - הרי שאם לא יהיו כלל מנגנוני פיקוח בשבת, בסופו של דבר התוצאה תהיה פיקוח נפש. ולאיש חשוב אני מציע שאותו אדם יתקשר לשאול את הראשון לציון, אני בטוח שהראשון לציון יענה לו (בשבת) שזה מותר כי אם לא זה יגרום צער והמשטרה לא תעבור ברה"ר דאורייתא וכו.

המון חוסר הבנה שלך, חשבתי כבר להרים ידים ולוותר..
השאלה כאן לא דנה בכלל בשאלת הריגתו של הגנב, אם אפשר לתפוס את הגנב באמצעות המשטרה מה קשור עכשיו להרוג אותו? הנידון הוא על חילול שבת הנגרמת בהזמנת משטרה.
וחילול שבת כמובן בנסיעת השוטרים ברכב, שיש בה מלאכת הבערה כמובן, ולכן אם הגנב בא על מנת להרוג את מי שעומד נגדו, מאחר והוא יודע שאין אדם מעמיד עצמו על ממונו ושותק בזמן הגניבה, הרי שיש כאן פיקוח נפש ולכן מותר לחלל שבת כדי לעצור אותו.

ההערה שלך לשאגת גם ממש תמוהה, שכן הוא הדגיש שהשכנים אינם נמצאים בשבת, מה שאומר שאין שם סכנת פיקוח נפש למישהו, ואכן ההלכה שנפסקה היא שאז אסור להזמין משטרה.

יודגש שהתשובה שהבאתי נערכה על ידי מו"צ, ולכן מה שנראה לך קצת פחות רלוונטי במחילה..

תוקן על ידי איש_חשוב ב- 25/02/2025 02:15:34

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2025 10:12 לינק ישיר 

נניח שיד החרדים תהיה על העליונה. האם המדינה החרדית תאפשר הילולת גניבות כל שבת? ההילולה תהיה במיוחד באזורים של זוגות צעירים שנוסעים הרבה להורים לשבתות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2025 14:52 לינק ישיר 

הפתעת אותי רבינו איש חשוב. הרי אתה בעצמך טענת קודם (ואני מאוד מסכים עם זה), שבשום מצב לא אומרים לאדם "אל תתעמת עם הגנב כדי שלא תמות, ואז לא תצטרך להגיע לרציחה". אם כן, פשוט שמותר להתעמת עם הגנב וא"כ אין שום הבדל אם זה כסף שלך או של השכן שלך (להיפך, "יהי ממון חברך חביב עליך כשלך", וכבר הסביר הרבי מה"מ בפירושו לאבות, שצדיקים חביב עליהם ממונם יותר מגופם ולכן אובדן נפשך הוא פחות חשוב מאיבוד ממון חברך, ועיין שו"ת משנה הלכות חי"ד סי' רנו כמדומני - אגב שו"ת משנה הלכות נערך על ידי מו"צ). בקיצור, אם התרת להתקומם על הגנב, כבר אין הבדל של מי הבית, ואם כן כל מה שנשאר זה לקבוע - כמו שהגיב מישהו לעיל וזה פשוט כבעיא בכותחא - שאם התירו להרוג, בוודאי יתירו להתקשר למשטרה שיעברו על איסור הבערה (גם לרצוח את הגנב זה אסור בשבת מה"ת). בקיצור 1+1 וכל מה שכתבתי פשוט וברור, ומה אכפת לי שעל השאלה ענה מו"צ - אמרתי שהשאלה מוזרה, דווקא מהתשובה של המו"צ שהבאת לעיל נהניתי והוא אומר כמוני...

תוקן על ידי הדיבוק ב- 25/02/2025 14:56:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2025 15:53 לינק ישיר 

הדיבוק כתב:
הפתעת אותי רבינו איש חשוב. הרי אתה בעצמך טענת קודם (ואני מאוד מסכים עם זה), שבשום מצב לא אומרים לאדם "אל תתעמת עם הגנב כדי שלא תמות, ואז לא תצטרך להגיע לרציחה". אם כן, פשוט שמותר להתעמת עם הגנב וא"כ אין שום הבדל אם זה כסף שלך או של השכן שלך (להיפך, "יהי ממון חברך חביב עליך כשלך", וכבר הסביר הרבי מה"מ בפירושו לאבות, שצדיקים חביב עליהם ממונם יותר מגופם ולכן אובדן נפשך הוא פחות חשוב מאיבוד ממון חברך, ועיין שו"ת משנה הלכות חי"ד סי' רנו כמדומני - אגב שו"ת משנה הלכות נערך על ידי מו"צ). בקיצור, אם התרת להתקומם על הגנב, כבר אין הבדל של מי הבית, ואם כן כל מה שנשאר זה לקבוע - כמו שהגיב מישהו לעיל וזה פשוט כבעיא בכותחא - שאם התירו להרוג, בוודאי יתירו להתקשר למשטרה שיעברו על איסור הבערה (גם לרצוח את הגנב זה אסור בשבת מה"ת). בקיצור 1+1 וכל מה שכתבתי פשוט וברור, ומה אכפת לי שעל השאלה ענה מו"צ - אמרתי שהשאלה מוזרה, דווקא מהתשובה של המו"צ שהבאת לעיל נהניתי והוא אומר כמוני...

מה יהיה איתך!
עיוות קטן מביא לעיוות גדול, וההמשך מי ישורנו.
חז"ל אמרו "אין אדם מעמיד עצמו על ממונו", פירושו הוא, שחז"ל שיערו שאדם לא יעמוד וישתוק כשמגיע גנב ומחסל את כל ממונו, מה שאומר שבעל הבית יקום ויתעמת עם הגנב, מה שאומר שהגנב בא מוכן למצב זה כדי להילחם על נפשו ולהרוג את בעל הבית, וכל זה גורם לכך שהגנב נקרא בא במחתרת על עסקי נפשות, ולכן מותר לחלל עליו את השבת ולהרוג אותו או להזמין משטרה שזה גם חילול שבת.
איך כל זה התקשר במוחך המתוחכם למדי, לכך שאין אדם מעמיד עצמו על ממונו של חבירו?

עכשיו מה הבעיה, שיש לך את כל הזמן שבעולם כדי לתכנן מתקפה חוזרת..
בטח תמצא פלפול עתיק מסבתא רבא, לאן נגיע עם כל זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/2/2025 18:31 לינק ישיר 

אין לי מושג מה איתך. אני, בודאי כשמדובר בבנייני דירות, הייתי עושה הכל למען שלום הבניין שלי. גם אם הייתי אנוכי הייתי עושה את זה, כי הגנב שנמצא אצלו היום, יהיה אצלי מחר. וחוץ מזה, באמת לא הבנתי את התיאוריה הזו שלך, הרי לפי דבריך מדובר במצב פסיכולוגי שהאדם פשוט לא שולט בעצמו ובטוח יריב עם הגנב, וא"כ לכאורה מצד שורת הדין היה עדיף שלא יתעמת (גם ביום חול) ולא יחלל את השבת. אלא שציינת בלי לשים לב, שזה איכשהו קשור גם לגנב, שמצידו בא להרוג ולכן אין הבדל איפ הגנב בא להרוג. אגב שים לב שלפי כל הסברות השונות והמשונות לא מחשיבים את הגנב כבן מוות (כפי שניתן ללמוד בפשטות מהמשנה בסנהדרין עב., ועיין רשימות שיעורים למרן רי"ד הלוי שם), כי אם כן ההיתר להרוג לא היה מתיר לקרוא למשטרה. בכל מקרה בפשטות לכאורה המצב מתיר להתעמת ואם צריך אז להרוג, ומכאן ניתן להבין שמותר להזמין משטרה (ויש הגיון בדבר, כי הרי אם יכולת לצעוק והוא יברח, לא היית רץ להרוג אותו כמו בריסקער, נכון?). עכ"פ אין לי התחלה של הבנה מה ההבדל בין ביתך לבית השכן; אם התירו להתעמת - מי יאסור עליך להתעמת כשזה השכן, ואם אמרו שהוא מסוכן ולכן מותר להרוג - בבית השכן הוא לא פחות מסוכן. ועוד מילה, פירוש של הרבי מה"מ הוא לא עתיק ולא סבתא; הוא יותר בריא ממך (ובפרפרזה לבא במחתרת - הוא בכלל לא יכול למות), והוא ממש לא סבתא (כולם בניו אבל אין לו אפילו נכד אחד).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2025 01:15 לינק ישיר 

הדיבוק כתב:
אין לי מושג מה איתך. אני, בודאי כשמדובר בבנייני דירות, הייתי עושה הכל למען שלום הבניין שלי. גם אם הייתי אנוכי הייתי עושה את זה, כי הגנב שנמצא אצלו היום, יהיה אצלי מחר.

אתה טוען, שאם אתה רואה גנב בבית של השכן שלך, כשהוא ריק לגמרי, אתה הולך לבית של השכן כדי להתעמת בעצמך עם הגנב, למרות שיש סיכון שאחד משניכם גומר בבית הקברות?
גם אם נניח שאתה הזוי עד כדי כך, בטלה דעתך אצל דעת כל אדם, חז"ל קבעו שאין אדם עומד אצל ממונו בלבד, לעומת זאת כשמדובר בממון חבירו לא.

וחוץ מזה, באמת לא הבנתי את התיאוריה הזו שלך, (מה זה תיאוריה שלך? הרי אמרתי שציטטתי כאן רב מו"צ שכתב כאן ההלכה, לא תאוריה שלו ולא שלי) הרי לפי דבריך מדובר במצב פסיכולוגי שהאדם פשוט לא שולט בעצמו ובטוח יריב עם הגנב, וא"כ לכאורה מצד שורת הדין היה עדיף שלא יתעמת (גם ביום חול) ולא יחלל את השבת. אלא שציינת בלי לשים לב, שזה איכשהו קשור גם לגנב, שמצידו בא להרוג ולכן אין הבדל איפ הגנב בא להרוג.

אין הבדל אם הגנב בא להרוג? זה מה שכתבתי?
או שכתבתי במילים ממש פשוטות, שהגנב הזה יש לו דין של בא במחתרת, דהיינו, בא על מנת להרוג, שהרי אין אדם רואה אותו לוקח ממונו ושותק.
מרגע שיש לו דין בא במחתרת, נפסקה ההלכה שמותר לחלל עליו את השבת.

אגב שים לב שלפי כל הסברות השונות והמשונות לא מחשיבים את הגנב כבן מוות (כפי שניתן ללמוד בפשטות מהמשנה בסנהדרין עב., ועיין רשימות שיעורים למרן רי"ד הלוי שם), כי אם כן ההיתר להרוג לא היה מתיר לקרוא למשטרה. בכל מקרה בפשטות לכאורה המצב מתיר להתעמת ואם צריך אז להרוג,

אם צריך אז להרוג ולא להזמין משטרה..
כי לכולנו יש אקדחים, וכל אזרח מאומן היטב לתפוס גנב ורק להרוג אותו ככה בקטנה..

עכ"פ אין לי התחלה של הבנה מה ההבדל בין ביתך לבית השכן; אם התירו להתעמת - מי יאסור עליך להתעמת כשזה השכן, ואם אמרו שהוא מסוכן ולכן מותר להרוג - בבית השכן הוא לא פחות מסוכן.

כבר שאלת את השאלה הזאת, ואני אענה לך בדיוק את אותה תשובה שעניתי לך -
אתה משנה את דברי, ומוחק שלשה מילים חשובות "כשבית השכן ריק".

ועוד מילה, פירוש של הרבי מה"מ הוא לא עתיק ולא סבתא; הוא יותר בריא ממך (ובפרפרזה לבא במחתרת - הוא בכלל לא יכול למות), והוא ממש לא סבתא (כולם בניו אבל אין לו אפילו נכד אחד).

אויש אבל שכחת פרט קטן, הרבי דיבר על "צדיקים" שממונם חביב עליהם וכו'.
וברור שאתה צדיק גדול, אבל אנחנו מדברים כאן הרי אל פשוטי העם, מה ההלכה כשהם רואים גנב וכו'..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2025 08:21 לינק ישיר 

מכיון שלרוב אין לי אפשרות לעשות רווחים ושורות, אחלק את תגובותיי למספרים לפי תגובותיך החכמות: 1. אם אדם היה חושב פעמיים, הוא לא היה מתעמת עם גנב גם בבית שלו, אם היה סיכוי שהוא ימות. העניין הוא שאדם לא חושב פעמיים, או שאדם מבין שביום שהוא יאפשר שיפרצו לו הביצה והוא ישב בצד כמו ילד טוב, מחר גם ישדדו וירצחו אותו. כך או כך, ברמה העקרונית זה נכון באותה מידה לגבי הבית של השכן, בפרט בבנייני דירות שאדם שרואה שפורצים לשכן מבין שמחר יפרצו אצלו (לא הבנתי מה רצית מהקטע שהשכן לא בבית, ברור שאנחנו מדברים שהשכן ישן או לא בבית, אחרת הוא אמור לטפל בענייניו). 2-3. זו בדיוק הנקודה, שאנחנו לא באמת מדברים על להרוג וסביר להניח שאף אחד מאיתנו לא יהרוג את הגנב אלא יזמין משטרה. לכן השאלה אם זה דין בי - ואז יש מקום לדון אם עדיף לישון או לוותר כי זה בית של השען וכדו', או שזה דין שעל הגנב - שכיוון שהוא הוגדר כבא במתחתר ואני מניח שהוא בא להרוג, אז הכל מותר בכל מצב. שים לב שגם אתה וגם אני מסכימים על האופציה השנייה, רק לא מובן לי, א"כ, למה אתה לא מסוגל להחיל את הדין הזה על הבית של השכן. הרי זה תלוי בעיקר בגנב ולא בנגנב. 4. עניתי. 5. כשמותר לצדיקים מותר לכולם וכן להיפך, עיין כתובות יט. "השתא אילו אתו לקמן לאמלוכי וכו'", ובמשנה הלכות שציינתי לעיל.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בחדרי חרדים > גנב פורץ לבית בשבת, האם מותר להזמין משטרה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext