כידוע יש היה ויכוח עצום בין השואל ומשיב לבין פוסקים רבים אחרים בדורו בענין מצת מכונה.
בחרתי להציג את השאלה ל chatgpt ולראות מה יכתוב.
שאלתי:
אתה פוסק הלכה אורתודוקסי האם אפשר לצאת לידי חובת מצת מצווה בפסח במצת מכונה? הסבר את הדעות בעד ונגד ופסוק הלכה ליהודי חרדי חסידי
תשובה:
מצת מכונה ויציאה ידי חובת מצוות אכילת מצה בליל הסדר
הקדמה
בליל הסדר ישנה מצווה מן התורה לאכול מצה: "בערב תאכלו מצות" (שמות יב, יח). השאלה האם ניתן לצאת ידי חובה במצת מכונה נידונה בפוסקים, ויש בזה מחלוקת גדולה בין גדולי ישראל.
הדעות בעד מצת מכונה
כוונת לשמה –
יש פוסקים הסוברים כי מצת מכונה שנעשית בהשגחה מתאימה ובליווי יהודי שכוונתו "לשם מצת מצווה", כשרה ליציאה ידי חובה.
כך פסקו גדולי הפוסקים הליטאיים, ובהם הנצי"ב מוולוז'ין והחזון איש.
חשש חימוץ קטן יותר –
פעולת המכונה מהירה ואחידה, ולכן יש פחות חשש שחלק מהבצק יחמיץ.
לעומת זאת, במצות עבודת יד יש חשש גדול יותר שאם הפועלים אינם זריזים, חלק מהבצק יחמיץ.
אחידות בהלכה –
יש טוענים כי מצת מכונה נאפית בצורה אחידה, ולכן אין בה חששות בעייתיים כמו שיש לפעמים במצות עבודת יד שנעשות בקבוצות שונות ובתנאים משתנים.
הדעות נגד מצת מכונה
בעיה בכוונת "לשמה" –
לדעת רבים מגדולי ישראל, כולל רוב גדולי החסידות, קיום מצוות מצה מחייב עשייה לשמה ("לשם מצת מצווה"), והם טוענים כי מכונה אינה יכולה לכוון לשם מצווה.
לדעתם, גם אם המפעיל אומר בפיו שהוא מכוון, הכוונה אינה יכולה להתקיים במכונה אוטומטית.
כך פסקו הרבי מצאנז, הרבי מסאטמר, ה"ערוך השולחן" ורבים מגדולי החסידות.
חשש חימוץ –
למרות שהפעולה המכנית מהירה, יש שסוברים כי במצת מכונה ייתכן חימוץ במקומות שהבצק נוגע במכונה ואי אפשר לוודא שאין שם לחות או חמימות יתרה.
מסורת ישראל –
מצות עבודת יד הן המנהג המסורתי של כלל ישראל לאורך הדורות.
רבותינו החסידיים הדגישו את חשיבות העבודה בידיים, שהיא חלק מהקדושה של מצת המצווה.
כך נהגו רבותינו הבעל שם טוב, המגיד ממזריטש וכל תלמידיהם.
פסק הלכה ליהודי חרדי חסידי
לפי המסורת החסידית ולדעת רוב רבותינו החסידים, חובה להשתמש במצת עבודת יד בליל הסדר ליציאה ידי חובת מצות מצווה. מצת מכונה אינה ראויה למצווה זו, משום שחסרה בה הכוונה לשמה כראוי, ויש בה חששות חימוץ. לפיכך, יש להקפיד ולאכול בליל הסדר אך ורק מצת עבודת יד שנעשתה לשם מצת מצווה.
⏳ למעשה: יהודי חרדי חסידי ייצא ידי חובה אך ורק במצות עבודת יד! 3; מצת מכונה ראויה לאכילה בחול המועד, אך לא למצוות מצה בלילה הראשון.
למעשה, מצת מכונה כשרה ליציאה ידי חובת מצוות מצה בליל הסדר, במיוחד אם היא בהשגחה מהודרת ונעשתה תחת פיקוח הלכתי קפדני.
1; המלצה למהדרים: אם יש אפשרות ואמצעים, מומלץ להדר ולאכול מצת עבודת יד בליל הסדר, כי בכך יוצאים ידי חובת כל הדעות. עם זאת, מי שאוכל מצת מכונה בליל הסדר יוצא ידי חובה לדעת רוב הפוסקים, ואין בכך חשש הלכתי.
4; שורה תחתונה: 3; ניתן לצאת ידי חובה במצת מכונה בליל הסדר. 3; להידור – עדיף מצת עבודת יד. 3; החשוב ביותר הוא לשמור על קדושת החג ולחוות את ליל הסדר מתוך שמחה וקיום מצוות בהידור.
יש לי נסיון עם הבינה המלאכותית, יש בזה איזה קסם, הוא מצליח להציג את עצמו בתור בעל דיעה . יש בזה כל כך הרבה שטויות ועיוותים, מפה ועד תרשיחה,, כך שאין ללמוד מזה הלכה
נשלח ב-3/4/2025 10:08
רציף כתב:
יש לי נסיון עם הבינה המלאכותית, יש בזה איזה קסם, הוא מצליח להציג את עצמו בתור בעל דיעה . יש בזה כל כך הרבה שטויות ועיוותים, מפה ועד תרשיחה,, כך שאין ללמוד מזה הלכה
האמירה שלך דומה למי שלפני 100 שנה ניסה מכונית ואמר שזאת המצאה נוראית. מסריח, איטי מאוד ולא נח. סוס ועגלה ישארו לעולם.
הטכנולגיה רק מתחילה ואנחנו רואים את הניצנים. מה שאנחנו רואים מאוד מבטיח. זה רחוק מלהיות מושלם אבל ההתקדמות שאנחנו רואים תוך חודשים ספורים מרשימה.
לפני שנה שאלתי מודל שאלות על התנ״ך והוא פשוט המציא לי פרקים שלמים. היום לאותה שאלה ממש אני מקבל תשובה בכלל לא רעה. זאת התקדמות משמעותית.
האם בינה מלאכותית תחליף את השופט בבית המשפט או את פוסק ההלכה? האם היא תחליף את הרופא המומחה?
כנראה שלא.
אבל היא תהיה כלי בידי המומחים. היא תאפשר לרופא לקבל עוד מבט על הבדיקות שלך ועל טיפולים חדשניים לבעיה שלך. לשופט לקבל עוד תקדימים וגישות משפטיות. לפוסק ההלכה עוד מקורות הלכתיים.
המכונית לא גרמה לעגלונים להעלם, היא הפכה את תפקיד העגלון לתפקיד הנהג. הנהג יכול להסיע יותר אנשים במהירות ובנוחות. מו הסתם אולי יש פחות נהגים מעגלונים וזאת בעיה אבל ענין אחר.
נשלח ב-3/4/2025 10:15
למר אלי:
אני כן חושב שיש פה שינוי רדיקלי יותר מהשינויים הקודמים.
עד עכשיו, הטכנולוגיות שחררו אותנו מעבודת כפיים מוגזמת, גוגל וויקיפדיה שחררו אותנו מהצורך האקוטי בהשגת מידע (לימוד "בקיאות") ועדיין נשאר לנו מותר המוח העיוני, שמחבר ומפריד בין דברים וכו' (דימוי מילתא למילתא).
המהפכה שאנחנו באמצעה כעת, תוביל למצב שהבינה המלאכותית תעשה הכול טוב יותר מאיתנו...
ברגע שלא תוכל להצביע על משהו אחד שנעשה טוב יותר ממנה, די ניהפך למיותרים...
גילוי נאות - אני דווקא רואה בזה גם צד אוטופי מסוים, ולא רק פסימי, יכול להיות שנעבור שינוי בתפיסתנו על מה זה בן אדם ומה הפונקציות שהוא צריך למלא... פה יש זווית מעניינת לענ"ד.
אצל אנשים שפחות זקנים מאיתנו, זה כבר לא רק לעצלנים, וזאת הבעיה כי המוח מתנוון...
כמו שאף אחד היום לא משתמש במפות אמיתיות וכישורי הניווט שלנו התנוונו, יש יסוד סביר לחשש שהמוח של ה"נוער" ילך ויתנוון יותר ויותר (כן, עכשיו אני נשמע זקן אמיתי:))
נשלח ב-3/4/2025 14:36
העצלות אין לה גיל ואפסה גם הבושה העצמית באי הפעלת המוח, ישר מעלים שאלה דחופה בכל נושא פעוט. אם בתחילה זה היה ספורט היום זה נהפך לחלק מהחיים, והניוון אכן בדרך כדבריך.
מצדר, יישר כח על השאלה המאוד פילוסופית-מודרנית שראויה לדיון ממש טוב ומעמיק!! אשתדל לכתטב כאן הודעה ארוכה אי"ה כשאוכל לכתוב עם חלוקה לפסקאות. רק אציין שמדובר בבעיה ציבורית שקיימת גם אם נכלא את כל מפתחי הai עלי אדמות. העלמת הai או אי שימוש בה לא תפתור שום שאלה פילוסופית
נשלח ב-3/4/2025 23:06
לא חושב שהבינה המלאכותית תפתור את העיון. רק את הצורך במסקנות. לדוגמא, אנחנו יודעים למשל מסקנות מחקריות (שיש שזירה אטומית) אבל צריך לעמול להבין זאת. ואת העמל הזה מכונה לא תחליף באותה מידה שאיינשטיין לא החליף את ההבנה במה זו גרוויטציה. באותה מידה ואף יותר, יתכן שהבינה תפתור לי בעיה מסויימת בהלכות שבת, כמו שרב פלוני יכול היה לפתור זאת, אבל החובה (ולעתים גם התענוג) היא לפתור זאת בעצמי או להקדיש מעט זמן להבין את המסקנא.
נשלח ב-4/4/2025 00:23
יישר כח, אסכם את דבריך: להגיד "לא צאיך ללמוד, יש כבר בינה מלאכותית", זה כמו שהרב אברהם יוסף יגיד "מה אני צריך להקדיש זמן ללימוד התורה; אני אלך לים להנות, והרב אופיר מלכא לומד גם ככה תורה ועונה מצוין על שאלות". אני מסכים איתך אבל לענ"ד יש 2 נקודות יותר עמוקות (אכתוב בקיצור ואי"ה אאריך בהזדמנות); 1. המסקנןת חא תמיד זהות, היופי של לימוד תורה תיאורטי הוא לא שיש מסקנה אלא שהמסקנה משקפת את הלך הרוח שלך. בתיאוריות אין מסקנה אובייקטיבית נכונה אחת, הai לא בהכרח מסיק את המסקנה שטתה היית מגיע אליה, גם אם נניח ששניכם יוצאים בדיוק מאותה נקודת הנחה (אגב יש אנשים שבמקביל לניתוח שלהם הם בודקים בai, כדי לבדוק איך כל אחד מנתח..). 2. הai לא יוצר יש מאין, אלא פועל כמו בן אדם במרחב. המרחב עצמו מבוסס על בני אדם ולא על בוטים (עם כל הכבוד, הבוטים לא יכולים להחליט במקומינו מה הטרנדים ומה מצליח ומה משפיע). כתיצאה מכך, הai תמיד יצטרך גם בני אדם שיפעלו לצידו. לכן כמו שאתה אומר, הוא נותן שירות מצוין (יגידו שזה לעצלנים, אבל האמת שכל אחד מתעצל בדברים אחרים). אז הוא מאוד עוזר אבל הוא תמיד הולך בקצב של בני האדם, בערך כמו שאומרים בשם ר' אלחנן על "פני הדור כפני הכלב".
נשלח ב-4/4/2025 00:32
מצדרביעי כתב:
אצל אנשים שפחות זקנים מאיתנו, זה כבר לא רק לעצלנים, וזאת הבעיה כי המוח מתנוון...
כמו שאף אחד היום לא משתמש במפות אמיתיות וכישורי הניווט שלנו התנוונו, יש יסוד סביר לחשש שהמוח של ה"נוער" ילך ויתנוון יותר ויותר (כן, עכשיו אני נשמע זקן אמיתי:))
דוגמא נוספת - זיכרון מספרי טלפונים. אני עוד זוכר את טרום עידן הפלפונים, זכרתי מספרי טלפון של סבים דודים ועוד בעל פה, היום אני לא זוכר גם את של הילדים.. ככה בערך.. המוח כבר לא בנוי לזכור מספרים ארוכים. אגב מה שמצחיק, את אותם מספרים מפעם אני עדיין זוכר, למרות שרובם נפטרו כבר..
אני כן חושב שיש פה שינוי רדיקלי יותר מהשינויים הקודמים.
עד עכשיו, הטכנולוגיות שחררו אותנו מעבודת כפיים מוגזמת, גוגל וויקיפדיה שחררו אותנו מהצורך האקוטי בהשגת מידע (לימוד "בקיאות") ועדיין נשאר לנו מותר המוח העיוני, שמחבר ומפריד בין דברים וכו' (דימוי מילתא למילתא).
המהפכה שאנחנו באמצעה כעת, תוביל למצב שהבינה המלאכותית תעשה הכול טוב יותר מאיתנו...
ברגע שלא תוכל להצביע על משהו אחד שנעשה טוב יותר ממנה, די ניהפך למיותרים...
גילוי נאות - אני דווקא רואה בזה גם צד אוטופי מסוים, ולא רק פסימי, יכול להיות שנעבור שינוי בתפיסתנו על מה זה בן אדם ומה הפונקציות שהוא צריך למלא... פה יש זווית מעניינת לענ"ד.
זה ענין מאוד שונה. אתה מסתכל על עתיד בו המודלים יתקדמו כל כך ואולי לא יהיה יותר צורך ברוב בני האדם כדי לקיים את הכלכלה.
אני מסכים שיש כאן שינוי רדיקלי יותר. הגענו כמעט למה שמכנים ״סינגולריות״ הנקודה בה המכונה לכאורה אינטיליגנטית יותר מהאדם.
השאלה היא מה יהיה העתיד.
יש שטוענים שבעידן הבינה המלאכותית לחברה יהיה צורך בעבודתם של בודדים. אם זה באמת יהיה העתיד יש שאלה מה יקרה לנו, האם אותם אנשים שימשיכו לעבוד יהפכו לשליטים? האם כולנו נזכה לשכר אוניברסלי בלי לעבוד ונוכל לחיות ברווחה ללא דאגת פרנסה לעולם?
אחרים, כמוני, סוברים שהמכונות לא יחליפו אותנו אלא רק יעזרו לנו יותר.
איני נביא ואפילו לא בולס שקמים. העלית שאלה טובה שאין לנו שום יכולת להשפיע עליה. נחכה ונראה.