בית פורומים בחדרי חרדים

הגר"י זילברשטיין נגד אכילת טשולנט בליל ששי.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/7/2025 00:05 לינק ישיר 

והנה אכן דווקא בצ'ולנט היהודי, יש לנו את המילה צ'ולנט שכנראה מקורה בצרפתית עתיקה, בעבלאך (או באבעס) שזו מילה סלאבית, ובירושלים (לא כולם) פראקעס שזו מילה מלאדינו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2025 07:59 לינק ישיר 

טעות בידך. פראקעס=כרוב ממולא שהירושלמים מכינים לסעודת פורים, וההונגרים מכנים אותו, קאפוסטו, הוליפשעס, עפעס אזוי

תוקן על ידי לךתדע1 ב- 14/07/2025 08:58:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2025 08:14 לינק ישיר 

קלעפער כתב:
האידיש מטבעה מלקטת מהאיזור בו דובריה חיים. לכן בירושלים נכנסו מילים מערבית ולאדינו. בפולין פולנית, בהונגריה הונגרית אמריקה מאנגלית, וכן על זו הדרך. ובישראל היידיש לקטה מהעברית. ולכן הישראלים פחות יודעים את היידיש העתיקה אבל אין הבדל אם גונבים מפולנית או רוסית או מעברית, שאגב יותר מתאימה ליידיש מפולנית או הונגרית. דאס איז געווען א פאר ווערטער אויף אונדזער הייליגע אונד זיסע שפראך.

אנחנו כבר לא באידיש של תקופת הצאינה-וראינה. השפה כבר מזמן התגבשה. המילים של האידיש העכשווית
כבר מופיעות במילונים שנכתבו עוד לפני 100-80 שנה. הפוך בה והפוך בה דכולה בה.

מי שקורא עיתונים וכתבי עת באידיש נחשף לאוצר המילים הגדול. גם ממדור היידיש בעיתון "המבשר" (באם עדיין
קיים) אפשר ללמוד על העושר הלשוני.

מי שקורא יודע שאפמאך זה הסכם, ואויספיר - מסקנה, וקימפעטארן - יולדת, ופרילינג - אביב, ובירגערשאפט - אזרחות,
וצייטוייליק - ארעיות, ופארזארגט - מודאג. וליימענער גולם - איש חשוב.

יידיש שפה עשירה. מי שמדבר באידיש וכל מילה שניה אצלו היא בעברית, זה אחד שאינו קורא ולכן שפתו דלה ועניה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2025 08:31 לינק ישיר 

אני לא בטוחה שהמילה "אויספיר זה מסקנה אלא משהו כמו לאמיר אויספירן=תן לי לסיים את המשפט, איז דאס וור? מסקנה=  כאב פארשטייטיג

תוקן על ידי לךתדע1 ב- 14/07/2025 08:57:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2025 09:10 לינק ישיר 

https://archive.org/details/nybc207487/page/32/mode/1up?view=theater

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2025 09:49 לינק ישיר 

גרשום כתב:

מי שקורא יודע שאפמאך זה הסכם, ואויספיר - מסקנה, וקימפעטארן בלה בלה..
יידיש שפה עשירה. מי שמדבר באידיש וכל מילה שניה אצלו היא בעברית, זה אחד שאינו קורא ולכן שפתו דלה ועניה.

בסדר מיצינו..
מי שהאידיש שלו מוזרה ומיושנת, הוא משועמם שטורח שעות על גוגל טרנס כדי לנסות להרשים.
מה אתה חושב שלא שמים לב בין אלו כאן שבאמת דוברים אידיש טובה ישנה, לאידיש המוזרה שלך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2025 09:56 לינק ישיר 

איש_חשוב כתב:

מי שקורא יודע שאפמאך זה הסכם, ואויספיר - מסקנה, וקימפעטארן בלה בלה..

בסדר מיצינו..
מי שהאידיש שלו מוזרה ומיושנת, הוא משועמם שטורח שעות על גוגל טרנס כדי לנסות להרשים.
מה אתה חושב שלא שמים לב בין אלו כאן שבאמת דוברים אידיש טובה ישנה, לאידיש המוזרה שלך?
נשמח כולנו להשכיל מהאידיש הטובה שלך. תן משהו. עפעס. א ווארט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2025 10:14 לינק ישיר 

גרשום כתב:
האידיש מטבעה מלקטת מהאיזור בו דובריה חיים. לכן בירושלים נכנסו מילים מערבית ולאדינו. בפולין פולנית, בהונגריה הונגרית אמריקה מאנגלית, וכן על זו הדרך. ובישראל היידיש לקטה מהעברית. ולכן הישראלים פחות יודעים את היידיש העתיקה אבל אין הבדל אם גונבים מפולנית או רוסית או מעברית, שאגב יותר מתאימה ליידיש מפולנית או הונגרית. דאס איז געווען א פאר ווערטער אויף אונדזער הייליגע אונד זיסע שפראך.

אנחנו כבר לא באידיש של תקופת הצאינה-וראינה. השפה כבר מזמן התגבשה. המילים של האידיש העכשווית
כבר מופיעות במילונים שנכתבו עוד לפני 100-80 שנה. הפוך בה והפוך בה דכולה בה.

מי שקורא עיתונים וכתבי עת באידיש נחשף לאוצר המילים הגדול. גם ממדור היידיש בעיתון "המבשר" (באם עדיין
קיים) אפשר ללמוד על העושר הלשוני.

מי שקורא יודע שאפמאך זה הסכם, ואויספיר - מסקנה, וקימפעטארן - יולדת, ופרילינג - אביב, ובירגערשאפט - אזרחות,
וצייטוייליק - ארעיות, ופארזארגט - מודאג. וליימענער גולם - איש חשוב.

איש חשוב מאוד מאוד, במחילה מכבודו, המילים הנ"ל עדכניות מאוד וכל דובר אידיש רהוטה יודע זאת. ולך מר גרשום הנכבד והידען עד למאוד בכל מכמני החיים... החכמת אותי עם המילון שצירפת ואני מודה לך על כך, אך מדפדוף  ראשוני בו, אני מרשה לעצמי לומר:
חמישים אחוז ממנו כבר לא בשימוש היומיומי שלנו כי רובם ככולם מהאנשים שדברו את האידיש שבמילון הזה אינם בין החיים, או שהסלנג גנב לנו את השפה העשירה הזו, אגב פרילינג, מלבד עונת האביב זו גם רביעיית ילודים, איזה כיף שהם נולדו אצל השכנים...

תוקן על ידי לךתדע1 ב- 14/07/2025 10:28:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2025 10:50 לינק ישיר 

לך תדע, הנכבדה.

גרמת לי להסמיק. תודה לך. לא מקובל בפורום הזה לחלק קומפלימנטים..

כיף לקרוא את התובנות שלך בשפתך העשירה, דבר דבור על אופניו. את
מעשירה את הפורום. 

ובאשר לעושר הלשוני ביידיש, אכן יש התדלדלות בשפה המדוברת, וחבל.

אני מצרף כאן לינק לבלוג של יהודי חסידי שמכנה עצמו קטלא קניא, למען
אוהבי השפה. תענוג לקרוא. איך אומרים אצלינו, לעקן די פינגער.

https://katlekanye.blogspot.com/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2025 11:30 לינק ישיר 

וואו, אכן כך, באמת ללקק את האצבעות! ציטוט ממנו: "זאלן זיי זיך צושמעטערן די הערצער אויף קרישלעך אבער ידיד נפש זאל ער אפלערנען מיט אלע פירושים" יישר כוח ורב תודות לך!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2025 12:31 לינק ישיר 

לךתדע1 כתב:
אגב פרילינג, מלבד עונת האביב זו גם רביעיית ילודים, איזה כיף שהם נולדו אצל השכנים...

אתה מתבלבל בין פירלינג לפרילינג

(לבדיקה תוכל לחפש בגוגל - "האט געבוירן" א פירלינג, תמצא הרבה תוצאות
לעומת זאת "האט געבוירן" א פרילינג, לא יהיו תוצאות בכלל.
בתרגום גוגל אין בכלל תרגום לרביעיה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2025 15:33 לינק ישיר 

מודה לך מקרב לב על התיקון, אבל קח בחשבון שאני כבר דיברתי אידיש הרבה לפני שגוגל הגיח לעולם

אתה או אחרים תוכלו לעזור לי בלתרגם ,"פארלייפיק" לעברית ?

תוקן על ידי לךתדע1 ב- 14/07/2025 16:22:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2025 17:17 לינק ישיר 

פארקעס זה כרוב ממולא באורז שהירושלמים מכניסים לצ'ולנט. והמקור הוא מ"איפראקעס" הספרדי הלדינואי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2025 17:29 לינק ישיר 

אפמאך? צריך לומר אבמאך עם ב'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/7/2025 17:39 לינק ישיר 

לךתדע1 כתב:

אתה או אחרים תוכלו לעזור לי בלתרגם ,"פארלייפיק" לעברית ?

תוקן על ידי לךתדע1 ב- 14/07/2025 16:22:09

זה לא "בהנחה "?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בחדרי חרדים > הגר"י זילברשטיין נגד אכילת טשולנט בליל ששי.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.