בית פורומים עצור כאן חושבים

הצמצום וההגבלות אצל חרדים ('דרך' רחה"ס ורשש"ק)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/4/2008 17:32 לינק ישיר 

לא זכינו לתשובתו של הד"ר, ובכלל לא מוצה האשכול

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2008 19:00 לינק ישיר 

אגב,
ר' גדליה היה מדבר על ר"ח ושיטתו בהערכה עצומה,שהפליאה לעיתים את השומע,מאחר ור' גדליה כידוע לא היה 'דבוק' בשיטת ר' חיים...
וכששאלתי ע"ז פעם את תלמידו המובהק,רע"ט על מה ראה ככה,השיב לי,כי ר' גדליה אמר לו פעם שר' חיים יצר שיטה שמכריחה את הלומד לחשוב בכל כוחו,וזה גדלותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2008 01:26 לינק ישיר 

כאשר מנסים לגשת ללימודי התלמוד באורח אקדמי, ראוי לזכור ששיטת הלימוד של האמוראים עצמם הייתה רחוקה מלהיות מדעית, אפילו בהתאם לרמה המדעית של זמנם. זאת ניתן לקבוע חרף ממצאים מקומיים הפזורים לאורך מסכתות הש"ס והמוכיחים לכאורה את ההיפך, שכן אמצעי-בחינה מדעיים עשויים לבוא לידי שימוש פעמים רבות גם במסגרת מחקר לא מתודולוגי.

אמנם פלא הוא, איך אין מנוס מן הקביעה שהעיון העמוק של החזון-איש, למשל, יניב תוצאות מדויקות יותר מאשר מחקר המתבסס על כלים בני ימינו. המחקר התלמודי הוא מלאכה סיזיפית, מגששת באפילה, חסרה וכמעט בלתי נשלטת. ובסיימך את השלב המחקרי, אתה רק בתחילת הדרך.

זאת ועוד, חלוצים בשדה המחקר התלמודי, כדוגמת ר' שאול ליברמן ואחרים, אפשר שהשיגו הבנה טובה וריאלית יותר של הטקסטים, אך מסופקני עד כמה יוכלו לתרום לפסיקה הלכתית (שהיא המטרה המוצהרת של לימוד עיוני) יותר מאשר גאוני-פסיקה המפליאים ללהטט בהברקות הלכתיות גאוניות מן הסוג שספרי השו"ת מלאים בו.

עדות לדבר היא החוג הכושל לתלמוד באונ' תל-אביב, אשר נסגר כמדומני מחוסר דרישה. זאת נראית לי תוצאה מתבקשת לאחר שהחוקרים עיקרו את הטקסט התלמודי מתוכנו האמוני והפקיעו אותו מסביבת גידולו הטבעית בישיבות ובכוללים. במילים אחרות, יש לתמוה על קומץ חוקרי התלמוד שהצליחו לנבור בו לעומקו מבלי לשמוט תחתיהם את סלע קיומם.

ההיגיון זועק חמס נגד המונופול הישיבתי על הגמרא, אך המציאות טרם הקימה לנו פוסקים מדעיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2008 05:23 לינק ישיר 

מה דעתך על הגרי"י וינברג בעל "שרידי אש" ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2008 10:21 לינק ישיר 

מישרין,
למיטב הבנתי זו עיקר האג'נדה של החוג לתלמוד בבר-אילן, שרואה את עצמו כהמשך הלימוד של הדורות הקודמים (מרגלא בפומייהו שלאחר תקופת הראשונים והאחרונים, יש את תקופת החוקרים). בד"כ אלו שטויות במיץ כמובן, ואין כאן אלא תעמולה. אמנם נכון שיש מה ללמוד ואף לשנות, אבל רצוי בלי המגלומניה שמתלווה לכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2008 00:46 לינק ישיר 

מישרין,

להזכירך, תורה מונחת בקרן זוית וכל הרוצה יבוא ויטול. אם חוקר כזה או אחר שעלה על תובנות מדהימות בריאליה של סדר טהרות יכול לחולל מהפיכה שתסחוף מוחות רבים, כר' חיים בשעתו, אף אחד לא מונע את זה ממנו.

כדאי לציין את הבן החורג של המחקר התלמודי - חקר 'המשפט העברי'. בניגוד לאב, הוא לרוב לא מנסה למחוק אלפיים שנות יצירה משפטית-עברית ע"י מחיקת מילה מהטקסט, ובכלל אין לו נטייה לדקדק בפסיקים אלא לחשוף את הסברות שנהגו במהלך הדורות. רש"ש הוא מצוטט די קבוע בספרות המשפט העברי וכמוהו גם אחרונים אחרים, והמגמה הזו רק עולה בשנים האחרונות.

אתמול נכחתי בהרצאה של מנהל באגף מס הכנסה. ההרצאה עסקה בדיני מסים הנוהגים כיום. המרצה היה גלוי ראש ומסגנון דיבורו ניכר היה שאינו בעל רקע ישיבתי או אף דתי.

הוא פתח את הרצאתו בכמה דוגמאות לסוגיות מס מהמקרא. בהמשך סיפר שבאופן אישי בשנתיים האחרונות הוא נחשף לראשונה בחייו לעיסוק האינטנסיבי בסוגיות מס במשפט העברי בכל הדורות: במשנה, תלמוד, תקנות הקהל וכו'. הוא סיפר שבקרב הדור הצעיר של אנשי הרשות יש חבר'ה עם 'ראש פתוח' ובלי סטיגמות והם נהנים להתעמק בשעות הפנאי במורשת עמנו ולדלות ממנה תובנות ופתרונות לסיטואציות סבוכות...הוא אף ציין כמה ספרים ומאמרים, 'למי שזה מעניין אותו' (חלקם של חוקרי משפט עברי וחלקם של עו"ד בעלי רקע תורני שכתבו על כך).

די הופתעתי מנימת דבריו. דומני שזו הפעם הראשונה שמישהו גרם לי להאמין שיש אולי שכר לעמלם של משפטנים חוקרי משפט עברי (ודוק, אני לא מדבר על המימד הדתי - אין לי שאיפות לגייר את רשות מס הכנסה גיור לחומרה - אני מדבר על עצם פתיחת מאגר החוכמה היהודית לאנשי מקצוע, ואולי במידה מסויימת לעצם החיכוך עם המאור שבתורה שאולי יחזירם למוטב, ולו במדת מה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2008 06:00 לינק ישיר 

לממללא,

א. הערה צדדית:

הביטוי "תורה מונחת בקרן זוית כל הרוצה ליטול יבוא ויטול", במקורו (קיד' סו.) הוא ביטוי של אפיקורסות, ע"ש.

ב. ישנם כמה הבדלים יסודיים בין לימוד התורה האוטנטי לבין הפקולטה לתלמוד, ונציין לאחד מהם. בעוד ביהמ"ד האוטנטי תובע תביעות דתיות ומוסריות ממשתתפיו, וכתנאי להשתתפות בשיח זה נדרשת ישרות מוסרית ונאמנות הלכתית (רמב"ם ריש פ"ד מהל' ת"ת, ועוד); באקדמיה ישנה הפרדה מלחטת בין המעמד המוסרי של האדם לבין דבריו.

ג. למיטב ידעתי, חקר המשפט העברי שונה מהותית מתחום 'מדעי היהדות' הקלאסי, והוא דומה יותר לבית המדרש האוטנטי הן במתודות והן במטרותיו. חידושו הוא רק בתחום הניסוח המשפטי שבו.

ד. אגב, גם לימוד תלמוד במתודות העתיקות הוא טראנד חדש, שאפילו סוקר בעיתונות החילונית (http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3488496,00.html). אדם שאינו בעל אמביציות להפרכת המסורת, איננו מוצא עניין במחקרים ההסטוריים של הפקולטה 'למדעי היהדות', אך ימצא עניין רב בהיגיון התלמודי, כפי שהסבר ע"י הגר"ח והגרש"ש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2008 09:35 לינק ישיר 

למאי נ"מ,

א. אין הכי נמי, וד"ל.

ב ואילך. אולי לא הייתי ברור, אבל מבחינתי העדר היומרה למחוק 2000 שנות למדנות היא מעלת חוקרי המשפט העברי ע"פ התלמוד.

אני מסכים איתך גם לגבי הגדרת לימוד תורה שבסיסה כפיפות הלומד בפני התורה ולא עמידתו מעליה.

אבל, כיון שכיום חלק ניכר מהעם היהודי אינו רואה עצמו ככפוף לתורה, יש בעיני ערך (לאומי/תרבותי) גם ללימוד שאינו על בסיס דתי והוא עדיף בעיני מניכור גמור למסורת היהודית.

לגבי הסטארט-אפ של הרב קובלסקי - אכן הצלחתו מרשימה. אני לא חושב שזה מעיד בהכרח על כך שהלימוד הישיבתי יותר מעניין, כיון שלאקדמיה אין את הכוחות והמרץ שיש לארגון שפועל מתוך להט דתי, עתיר תקציבים וכו' (וזאת למרות שבאופן אישי אני בהחלט מסכים שלימוד ישיבתי הרבה יותר מעניין מעיסוק בגרסאות, שכבות או ניתוח קולות אחרים בטקסט אגדי חתרני).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2008 10:07 לינק ישיר 

לממללא,

שמחתי לראות שאתה מסכים איתי ביסודות הדברים, אם כי אתה רואה את הלימוד האקדמאי כבעל ערך לאומי-תרבותי במציאות בה רוב העם עדיין אינו שומר תו"מ. בלי נדר אנסה להתייחס לכך בהודעות הבאות.

לגבי הרב קובלסקי שליט"א, אכן הצלחתו מרשימה, ואכן חלק מזה הוא בשל האישיות המיוחדת והאופן שבו הוא מלווה את הדברים. אך לא הוא 'בעל הבית' על הרעיון, עוד קודם להקמת 'מאורות הדף היומי' התקיימו שיעורי גמרא במשרדים שונים (בעיקר עו"ד), ואף היום מתקיימים שיעורים שונים שלא ע"י 'מאורות הדף היומי'.

(הרב קובלסקי רק הפך זאת לטראנד, בדומה למהפכה שחולל ביחס ללימוד דף היומי אצל דתיים, ויישר כחו על כך).

אתה צודק שלאקדמיה אין יומרה להכניס לימודי תלמוד ומסורת ישראל בקרב אוכלוסיה חילונית, אולם לדעתי יש כאן פאן מהותי יותר, והוא שהלימוד הקלאסי מדבר על בעיות מוכרות, ובעזרת לוגיקה – שונה משל 'מערכת המשפט' הנוכחית – מכריע בבעיות אלו. המפגש עם הלוגיקה התלמודית הוא המושך את האינטלקטואלים החילונים (כך אמר לי ת"ח א', שהעביר במשך שנים שיעורים כאלו).

בנוסף, התפלאתי לשמוע בסרטון ב-NRG שרבים מהם רואים בעיסוק לוגי זה, חויה רוחנית, ונתינת משמעות ונופך רוחני לחיים.

שני תנאים אלו, לא יתכנו בלימודי האקדמיה. לכן, לדעתי, אין לה סיכוי לחדור למי שיחסו למסורת הוא נטרלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2008 23:05 לינק ישיר 

אני מתנצל על כי לא יכולתי להמשיך ולהשתתף בדיון בזמן אמת, בשל מיעוט ההזדמנויות בהן יש לי פנאי להתחבר, להיכנס ולכתוב.

לספרן, הדוגמה שהבאת היא טענה טובה ונכונה, ושוברה בצידה. הר"י וינברג ויחידים אחרים מסוגו לא הצליחו לייצר דיסציפלינה פופולארית של פסיקה מדעית, ואפשר שהדבר מעיד על חולשה מבנית.

אך יותר מכך, למרבה הפליאה ניתן למצוא כי בכל הנוגע לפסיקה, גם הר"י עצמו נצמד ככל האפשר לשיטת הפסיקה הישנה והטובה.

ואיך לדעתי צריכה להיראות פסיקה מדעית? אתן דוגמאות מספר בקצירת האומר, שכן הנושאים כבר נדונו כולם בהרחבה רבה בפורום חשוב זה:

א. פסיקה מדעית תרשה לעצמה לחלוק על אחרונים, ראשונים ואפילו אמוראים במקום שהממצאים המדעיים מראים שחסרה להם הכרת המציאות בשעת הפסיקה. כגון: הריגת כינה בשבת, מראות טהרה, ספקות שונים וכיוצא באלו.

ב. מחלוקות תוכרענה באורח הגיוני: ע"פ סטטיסטיקה, מחקר, ניסוי וטעייה ולא ע"פ כללים לא רלוונטיים.

ג. מקורות מיסטיים מאוחרים (כדוגמת הזוהר, שו"ת מן השמים, מגיד מישרים, קבלת האריז"ל וסברות חסידיות שונות) לא יזכו בכל מקרה למשקל כלשהו לצורך הפסיקה.

ד. תינתן סמיכה לפוסקים שאינם מבני ברית, נשים, הומוסקסואלים או יהודים חילונים, כל עוד הם בקיאים בחומר הפסיקה הרלוונטי ובעלי דיפלומה הולמת.

מובן הדבר שניתן להוסיף לתיאור זה סעיפים רבים נוספים, ודבר שפתיים אך למחסור.

mdabraham, ממללא ואחרים:

אני שותף לדעה ולהרגשה שאפשר  למצוא הבנה יסודית של טקסטים תלמודים בקרב לומדים לא ישיבתיים. כדוגמה נוספת אציין את 'קריאות תלמודיות' של לוינס, אף כי הוא מתמקד בעיקר בסאבטקסטים ולא בהשלכות הלכתיות של הסוגיות.

ואולם, קשה לי מאד להאמין שלומד אשר אינו מחויב מוסרית ודתית לטקסטים יוכל לעמוד במאמץ האדיר הנדרש כדי להקיף את מכלול היסודות וההיבטים שהתלמוד עוסק בהם. ומדוע הדבר שונה מתחומים קשים אחרים כמו פיסיקה? משום ששם, המשוב הוא אמיתי וריאלי, והחוקר יודע שהוא עוסק במשהו שניתן לנסח, להוכיח ולהעביר הלאה. בניגוד לכך:

1. העיסוק בפסיקה הלכתית דורש התמודדות עם טקסטים לאקוניים ועם היגיון מפותל, סבוך, בלתי צפוי.

2. הוא מכריח את הלומד לגלות את עמדת ההלכה בכל מצב, גם תחת תנאים קשים ובסיטואציות חשוכות.

3. הוא כרוך גם בסוג מסוים של תקשור על-חושי.

4. קיים אילוץ לכבד ולהתמודד עם שפע עצום של דעות קודמות שלכולן משקל ואשר לא עברו את הסינון הטבעי שיש בכל תחום מדעי אחר (שום אסטרונום לא נדרש להביא בחשבון את התיאוריה הגיאוצנטרית).

לסיכום, בעניין זה אני שותף מלא לדעתם של רש"י, הסובר שהתורה היא יישות רוחנית עצמאית המסייעת ללומדים בה בטהרה ובאמונה; רבי ירוחם ליוואוויץ ממיר, המתאר את הניגוד בין לימוד תורה ללימוד מדעים במונחים דתיים שונים; ורבי אלחנן וסרמן הגורס שתורה אינה מתמטיקה וכי יראת שמים היא הבסיס להבנתה, ולא רק לקיומה.

אקבל בהבנה שלילה מוחלטת של דעתי זו האמורה, אך אבקש במקביל כי השוללים ייענו לאתגר שהצבתי כדי לגבש מודל לכיד של פסיקה מדעית ראויה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2008 07:35 לינק ישיר 

הערה קטנה לסעיף 4
מנין שיש מחויבות להתמודד עם כל דעה?
אין סינון טבעי?
מי חולט היום בשר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2008 10:19 לינק ישיר 

אני רוצה לחזור לנושא פתיחת האשכול.
ר' חיים בספרו ושיטתו בודאי ידע גם להגיע לפי זה לפשט הסוגיא. אולם דרכו נתקלקלה עקב כך שהבאים אחריו דנו בדברים שלא נוגעים להלכה לפי דרכו בלימוד. ואין מצב שיגעו בהלכה כעין ר' שמעון. אבל בר' חיים אין דבר שלא נוגע להלכה ולדעתי מי שלומד "שטיקל" של ר' חיים, אסור לו לעצור ולומר זה מה שאומר הבנתי נמשיך, צריך לחזור ליראות הסוגיא. מה שודאי לא קורה היות ברוב הישיבות שנחשבות הולכות בדרכו. 
צריך לדון לעומק גם בשיטת החזו"א שהיא יותר קרובה לשכל היומיומי (כעין מה שכתב מיימוני בהתחלה) 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2008 10:43 לינק ישיר 

1. רציתי להצביע על פן נוסף בנסיגה הר"חית והרש"שית, הם אמנם התקדמו יפה בהבנת הלוגיקה התורנית, אבל יצאה מהם גם העובדה שכל סוגיא יכולה לעמוד לעצמה, ושא"צ בידע מוקדם כדי לחדש, אפשר שיש בזה רענון, אבל התוצאות של הידע בישיבות ימינו מראות על צרכים נוספים.

2. בדורם נחשבו ר"ח ורש"ש מתקדמים ביותר, אפשר שראוי להתקדם עוד וכמדומה שכבר דנו בזה בעבר, דעתי כמי שלמד בישיבות בעבר שיש התקדמות נרחבת גם היום, אך כמו תמיד בראשיתו של שינוי היא עדיין בשכבה הגבוהה יותר של תלמידי הישיבות.

3. אם למישהו יש מקורות לרעיון של ר' חיים כי מטרתינו להגדיר דברי קדמונים, האם ר"ח התכוון רק לחוסר יכולת לעשות יותר מזה, לגבולות ההלכה שלא מאפשרות יותר מזה, או לאפשרות אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2008 13:31 לינק ישיר 

פינציק,
כתבת:
<אבל בר' חיים אין דבר שלא נוגע להלכה>
באמת?
הרי ר' חיים הוא הדוגמא לתיאורטיקן שממנה את ר' שמחה זעליג לפוסק הלכות ושולח שאלות לרי"א שיענה לו ללא נימוקים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2008 14:27 לינק ישיר 

כמה גרגרים להעשרת הדיון.

1. עודני נער, שמעתי פעם מר' חצקל סרנה זצ"ל (ר"י חברון)התבטאות חריפה בנדון דידן:  

"אף כי קצוה"ח לימד אותנו ללמוד, אך לאחר שלמדנו ממנואת דרכי הלימוד, אנו זכאים להתקדם עוד יותר, לחלוק עליו – דהיינו ללמוד את הסוגיא שלא כמותו, אלא טוב יותר ממנו".

2.      "פסיקה מדעית" מהי?

הגדרה א: פסיקה של בקיאין במדע ועמי ארצות בהלכה?

או

הגדרה ב:פסיקה על פי עקרונות מדעיים (מה זה?) או פסוידו מדעיים, במקום על פי עקרונות הלכתיים?

או

הגדרה ג: פסיקה על פי עקרונות הלכתיים, כשנתונים מדעיים עשויים להיות, ולפעמים חייבים להיות, רלבנטיים (כדעת הגר"א, למשל)?

3.      אני מניח שהכוונה כאן לאפשרות האחרונה – הגדרה ג.

אם כן, אין מקום לפסקאות א'-ד' של 'למישרים'. פסקאותיו אלו מתאימות רק לשתי ההגדרות הראשונות, שעצם הגדרתן המפורשת מציגה את עריתן

4.      לגופו של עניין כדאי לעיין בספרו החדש של הרב פרופ' דניאל שפרבר – נתיבות פסיקה: כלים וגישה לפוסק ההלכה מאת דניאל שפרבר (הוצאת ראובן מס). המחבר מתאים עצמו להגדרה השלישית, הנכונה, ומביא דוגמאות מרתקות מספרות הפסיקה האוטנטית לחשיבות השימוש המושכל בידע מדעי. לא רק ידע טכני וטכנולוגי שנחיצותו ברור, אלא גם ידע ביבליוגרפי, היסטורי ולשוני.

[הרב פרופ' דניאל שפרבר, חתן פרס ישראל, הוא בן למשפחת רבנים רבת דורות, רב קהילה ותיק, ומחברו של המפעל רב הכרכים 'מנהגי ישראל'. הוא מחברם של עוד עשרות ספרים ומאות מאמרים, הן בהלכה והן בפילולוגיה ובהסטוריה חומרית של העת העתיקה]

5.      אילו היה לי כח, הייתי יוצא לשוק ומשכנע את פרופ' שברבר ואת אורן מס להתיר את העלאת הפרקים הרלבנטים כאן לרשת.

ר"מ

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הצמצום וההגבלות אצל חרדים ('דרך' רחה"ס ורשש"ק)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.