בית פורומים בחדרי חרדים

מה אתם יודעים על ר' עובדיה ברטנורא?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/8/2026 21:25 לינק ישיר 
מה אתם יודעים על ר' עובדיה ברטנורא?

כולנו מכירים את פירוש המשנה אבל מי היה האיש?  אני לפחות לא ממש ידעתי עד שנתקלתי בפרק הזה של הפודקסט קדמה.

www.kedma.xyz/2026/08/78.html

למדתי שמדובר ברב מאיטליה, מאיזור ברטינורו, בנקאי ורב חשוב שהחליט לעלות לארץ ישראל.

עשה מסע מפרך, הגיע לירושלים וגילה קהילה קטנה עניה דוויה מעונה במסים עם פרנסים מושחתים.

קיבל שם מעמד של רב, תיקן תקנות,פעל להפחתת מסים ובסוף ימיו, כשחזר לירושלים מחברון, מצא קהילה פורחת הרבה בזכות השתדלויותיו.

עוד מה שלא ידעתי הוא שרבי עובדיה הוא הראשון שעשה פירוש מקיף בעברית למשנה דבר שיצר מהפיכה.  פתאום כל יהודי, גם כזה שאינו ת"ח, יכול ללמוד את המשנה, להבין ולקבל תמצות הקשר וגם את מסקנות הגמרא.

אני נהנה מאוד מהפודקסט הזה שמדבר על הסטוריה יהודית ועל תולדות רבנים.  בנסיעה הבאה שלכם, ממליץ להאזין.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2026 12:47 לינק ישיר 

הרמב"ם כבר כתב פירוש למשנה 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2026 20:13 לינק ישיר 

נכון, הרמב"ם כתב פירוש המשנה אבל בערבית מה שאומר שהוא לא היה זמין ליהודי אשכנז.  גם רש"י מפרש את המשנה ורבי עובדיה בהחלט משתמש בהם בפירושו הגדול. 

אני חושב שאפשר לומר שברטנורה עוקב יותר אחרי המשנה ומסביר ללומד את לשון המשנה, את ההקשר והרבה פעמים מכניס פנימה את מסקנות הגמרא.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בחדרי חרדים > מה אתם יודעים על ר' עובדיה ברטנורא?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext