|
|
| נשלח ב-19/3/2003 17:51 |
|
| |
בוגי
אני רוצה שתבין אותי:
איני חושב שהפורום הזה נועד להוכיח את מציאות ה', או להוכיח את אמיתות התורה שבכתב או שבע"פ, ולא משנה אם אתה קורא לזה קראיסט או שאתה מכנה לזה בשם ריאליסט.
כל זמן שאני יכול להוכיח לך מהתלמוד, יש מקום להשתדלותי, אמנם אם אתה אומר שזה לא אומר בשבילך כלום, אזי צריך אני להתחיל מהוכחות מציאות ה', וזה איני מוכן.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2003 19:01 |
|
| |
מיימוני היקר,
העלת נקודה מעניינת שנוגעת לעומק הפנימיות ואינני יודע אם ניתן בכלל לענות עליה .
אני מנסה לחשוב האם ניתן "לקזז" את הרצון הזה ברצון נגדי שמהותו דווקא להשתחרר מהתחושות האלו ולפעול בכלים רציונליים .
אני לא חושב שהוא ניתן לקיזוז, מאחר והעניין הזה תלוי באופי אישי . יש כאלו ויש כאלו .
ואולי אתה נמנה על הקבוצה הנגדית ?
היה לי פעם שיחה על זה עם מי שמוכר בסביבתי (כך נדמה לי) כגדול האינטלקטואלים החרדים
אינני יודע אם יש לכך תשובה ברורה .
בכל אופן עניינית - ולאחר שאני מהרהר כל העת בשאלתך המאד נוקבת אני חוזר ושואל את עצמי ואותך איך אפשר באמת לומר שאין עולם מטאפיסי
מאחורי אוסף המעשים הטכנוקרטיים הנדרשים מהאדם המאמין ?
ובמילים אחרות : גם אם זה נכון שזה נובע מבחינתי מאותו רצון, עדיין השאלה עומדת וניצבת וקשה גם למשוללי אותו רצון .
כך עכ"פ לעני"ד.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2003 19:39 |
|
| |
בעל עגלה
האם נקלעת בשיטת הסוליפסיזם ובדקת את יסודותיה?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2003 20:42 |
|
| |
דוד, אתה אומר: "קשה להניח שהקב"ה יגרום לכל עם ישראל לטעות בענין יסודי שכזה."
לדעתי, יותר משקשה להניח שהקב"ה יפעל כך, קשה להניח שאדם יוכל לכוון לרצונו של הקב"ה!
כך גם חשבו החכמים שערכו את התורה שבע"פ, משום שהם ציינו במפורש אפשרות תיאורטית שסנהדרין שיושבת בלשכת הגזית תורה בשוגג לעבוד עבודה זרה. ואם דבר כזה יכול לארע לסנהדרין, קל וחומר שזה יתכן אצל גדולים אחרים.
בעל עגלה, שם משמותיו של הקב"ה בוודאי שהוא קדוש. אבל האם יש לכך קשר לשמות הקדושים של הקבלה של ימינו?
חבל שהצד הטכני של המצוות לבדו נראה לך לא מספק. אבל לדעתי כך קיימו אבותינו את המצוות בימי קדם: משום שהם האמינו שזאת האמת וזהו ציווי השם, ולכן יש לעשותם.
כלל הידוע לי, אין שום עדות לכך שהם חשבו שהם משפיעים על עולמות עליונים במעשיהם.
יתכן שבימינו, כשהוספנו על עצמנו חומרות וסייגים שונים ומשונים שהפכו את העיקר לטפל קשה יותר למצוא את האמת, ואנחנו בהכרח מחפשים "תמריצים" כדי לנהוג כפי שאנו נוהגים.
אבל לא נראה לי שהתמריצים האלה הם חלק מהכוונה המקורית.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2003 22:35 |
|
| |
בוגי -
(אגב, אם כבר אנחנו מדברים יהיה טילים כימיים בגוש דן ?)
נחשפתי לשיטה, אם כי לא למדתי את התאוריה הנרקסיסטית הזו בדקדקנות .
אין לי צורך להדרש לה כדי להגיע למסקנה שמקור מעשי האדם ב"אני" .
ככלל, אין מקום לנסיון להתמודד עם טענות באמצעות הבאת שיטה פילוסופית בצירוף טיעון כי הדבר נוסה/ נלמד/ נבדק .
אין לי ברירה אלא להשתמש בכלים שהעניק לי הבורא.
אין דרך אחרת .
שואל -
אתה צודק, יתכן שאין קשר בין תורת הנסתר ההיא לתורת הנסתר דימינו אנו .
לאחר שנסכים על קיומה של תורת הנסתר ההיא
נוכל להמשיך ולבדוק האם קיים קשר או שמא בטלה מהעולם ואם בטלה למה בטלה .
לא אכפת לי שנגיע למסקנה כי יש משמעות מטפיסית למעשנו הטכניים, אך היא איננה ידועה לנו ובלבד שנוכל להסכים על שוש עניין זה .
מיימוני -
בהמשך לסוגיה שהצגתי על השמות הקדושים, הנני מעלה תת סוגיה נוספת . ההבדל בין מידת הדין והרחמים בשם ד' . איזה הבנה ניתן לייחס לכך ללא תורת הנסתר ?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2003 23:56 |
|
| |
ומה תאמר על דברי הראש בר"ה דף י"ז על שני שמות רחמים אחד קודם שיחטא האדם ואחד לאחריו?
ומה תאמר על הגמרא בנדרים דף פ"א ע"א נשאל לחכמים ולנביאים ולא פירשוה?
ומה תאמר על פי הביאור של החפץ חיים באהבת חסד ח"ב פרק ד' ?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2003 00:40 |
|
| |
בע"ע,
על מהות תורת הנסתר, כבר הבאתי מהרב הירש באשכול סמוך ואביא שוב. וגם הרמ"א בהקדמה לתורת החטאת [או העולה או האשם, מסתברא?] כבר הדגיש שהקבלה היא בעצם פילוסופיה בשפה המיוחדת לה.
וז"ל הרש"ר באגרות צפון [הלא מצונזר] אגרת י"ח [הסוגריים שלי לפי ההקשר שם]:
"הרי הוא כלי מחזיק ברכה לעצם אותה הרוח של התנ"ך והש"ס [ה' א-ל יחיד ומיוחד והתורה גילוי רצונו וכו' כדלעיל שם]; אלא שאחר כך הבינו גם בו הבנה מוטעית ומצערת: דבר שהוא תנועה עולמית והתפתחות מתקדמת [בפענוח משמעות המצוות] הובן כמנגנון קבוע ועומד; ודבר שהוא חזיון פנימי [המקשר את האדם לאלקיו], הובן כעולמות-דמיון חיצוניים. משיצא אותו מקצוע לימוד לאור העולם, פנו הלבבות אם אל אותה ההתפתחות החיצונית של חריפות הפלפול בתלמוד, או אל אותו לימוד המעורר גם את הרגש. ואילו השיגו אותו לימוד בעצם טהרתו, אפשר שהיה הרוח מחדיר גם לתוך היהדות המעשית; אך כיון שהובן הבנה מוטעית, - נהפכה היהדות המעשית בתוך אותו לימוד לפעולה של השפעה על עולמות תיאוסופיים ודמיוניים או לאמצעי של התגוננות מפניהם."
לגבי מידת הדין והרחמים, הרי למבואר בפורום זעיר פה זעיר שם מובן היטב ורק ארמז.
שם הוי' ב"ה הלא מורה על כל הווה ללא סוף וגבול ואילו שם אלוקים בא מעמדה של צמצום בנסיון לשוב להבנת הווה [ראה אשכולו של יהוסף על משמעות השמות האלו], ממילא מוגבל הוא עד ישוב להווה ויתבטל.
ערך,
ממילא שם הוי' כולל קודם ואחר החטא כי מקיף הכל ללא קדם ואחור.
"נשאל למלאכים", היינו הזדקקות לרמת ההפשט העליונה ביותר.
אולי תיאות להסביר את ה"מה תאמר" האחרון שהבאת מהח"ח?
תוקן על ידי - ווטו1 - 3/20/2003 12:45:33 AM
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2003 10:59 |
|
| |
כתב בע"ע:מיימוני - בהמשך לסוגיה שהצגתי על השמות הקדושים, הנני מעלה תת סוגיה נוספת. ההבדל בין מידת הדין והרחמים בשם ד'. איזה הבנה ניתן לייחס לכך ללא תורת הנסתר?
יש דברים שאתה יכול להסביר רק על הנהגה שהיא נסתרת. ואין ברירה אלא להסביר אותם על פי הנהגת הקב"ה את עולמו. והנהגת הקב"ה את עולמו הם מה שנקרא תורת הנסתר.
לפי זה בחרתי כמה דברים שעלו לי מיד בזכרון:
א. שמותיו של הקב"ה שמנהיג את העולם ברחמים הן לפי חטא האדם בידיעה שהאדם יחטא, והרי מצד הדין האדם עכשיו לא חטא ואין לך אלא מה שנראה עכשיו-באשר הוא שם. עיין פרש"י על ישמעאל(בראשית פרק כ"א פס' י"ז). והן לאחר שהאדם חטא שעל פי הנהגת הדין היה חייב לידון על פי דין, ובכל אופן יש ארך אפיים גם לאחר החטא.
ב. מהגמרא בנדרים משמע שעל פי הנהגת הדין לא היה מגיע להם עונש. שהרי על פי התורה ישראל נהגו כדין, ורק על פי הנהגת הקב"ה המבין על מעשי ישראל אפשר להבחין את עומק כוונת מעשי ישראל. וממילא שהקב"ה דן על פי ההנהגה המיוחדת לו ולא על פי הנראה מהתורה.
ג. באהבת חסד מביא החפץ חיים שאלה על המדרש שהדוד מבקש שרק הקב"ה ידון אותו ולא הסנהדרין. מכיון שהקב"ה לוקח שוחד. וממילא מתעורת השאלה כיצד הקב"ה לוקח שוחד?! ומבאר החפץ חיים שמתנהגים עם האדם לפי מעשיו. ואלו הנהגות על פי רחמים ולא על פי דין כלל.
הבאתי דוגמאות אלו לנראות שגם על פי נגלה חייבים להפריד בין דין לרחמים וחייבים להבין את הנהגות הדין. ואין מבוא להבנת דברים אלו ללא חיפוש בביאור מידות רחמיו של הקב"ה.
תוקן על ידי - ערך - 3/20/2003 11:25:40 AM
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2003 15:33 |
|
| |
ווטו וערך
חי נפשי איני מבין !
קורא אני את דבריכם, מנסה לתרגמם לשפת "עולם התוהו" ולא מצליח .
כל אותם דברים שהבאתם הרי הם גופא "תורת הנסתר" ולא משנים הכינויים או השמות .
כותב אתה ערך כי יש מקום למידת הדין והרחמים גם לפי הנגלה, אך אין כל ספק ששרשה בנסתר גם עם ביטוי לה בעולם המעשה .
בדיקת הבחינות השונות העולות ממעשי ד', היא היא תורת הנסתר .
אלא מאי ? יאמר לי מאן דהו כי איננו מבין הגדרות כ : "האדם העליון למול האדם התחתון" או את 10 הספירות ?
אלו הם הגדרות ודימויים . וכל אחד ייצוק את התכנים על פי שיעוריה דיליה ובלבד שיאמר בלבבו כי יתכן וחוסר הבנתו נובעת ממיעוט השגתו .
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2003 17:29 |
|
| |
ארשה לעצמי לחזור על דברי ווטו משמיה דהרשר"ה, עד שלא יובן בעולם שתורת הנסתר אינה תורה בפני עצמה, וא"א להשתמש בה כתורה בפנ"ע, ע"כ שהלומד לא הבין, ואף יסתכן בכפירה.
הנסתר כנראה הוא תורה שיש כאלו שלא מסוגלים לקלוט ולו משום שאינם רוצים, וכך נתפס אצלם נסתר כמין תורה חדשה, או תורה "מסויימת".
לא, הנסתר הוא חיי יומיום, וזה הנסתר שבכאן.
מי שירצה להבין ובאמת, יזכה להבין.
תוקן על ידי - בורג_קטן - 3/20/2003 5:39:45 PM
|
|
|
|
| נשלח ב-21/3/2003 00:40 |
|
| |
בעל עגלה וכולם
בנוגע לתת סוגיא על מידת הדין ומידת הרחמים.
אני עומד תוהה ואיני מבין. איני מבין משהו מאז ילדותי... (הנה, כבר אפשר להאשים אותי בגישה פרימיטיבית).
סבורני שמאז הפעם הראשונה שנתקלתי בשימוש הלשוני הזה, הבנתי תמיד שזה משל המדבר על הקב"ה.
אין מידת הדין. אין מידת הרחמים. אין שיחה בשמים בין מידות לבין ה'. רק ה' לבדו, שאינו תופס מקום, הוא המחליט.
וסליחה על השימוש במונח מתחום הפסיכולוגיה האנושית: "מחליט". כדי להסביר מדוע אני בכל זאת משתמש בו, ועל האונס האנושי לזה, כלומר לשימוש במשלים פסיכולוגיים, אני מפנה לאשכול שפתחתי על "לך דומיה תהילה".
בקיצור: אם חייבים לדבר, נזקקים למשלים, אבל מזכירים וזוכרים שהם רק משל.
לדעתי (וכיון שכך תמיד הבנתי, אני משוכנע שזו כוונת חז"ל), חכמים רצו לצייר באופן מוחשי רעיונות של השגחה פרטית ואמונות נכונות שכאלו, ולכן ציירו אותם בלשון כזו, של מידת הדין ומידת הרחמים והשיחה בינם לבין ה'.
אבל הם עצמם לא האמינו שהם מתארים מציאות, אלא סברו שהם מספרים סיפור יפה שנמשלו בצידו, ואין אדם בר דעת שיטעה בכך!
בעל עגלה, אין בפרשנותי מאומה שיכול להוכיח, במובן החזק של המילה "הוכחה", שאני הצודק ולא אתה.
אבל אני יכול לטעון כי איני מסכים איתך שהשימוש במונחים אלו "אינו מובן" או "אינו מובן עד הסוף" בלי תורת הנסתר, יהיה טיבה מה שיהיה.
הרי הצגתי בפניך הסבר נאות, שאינו מצריך להזדקק ליצירים כאלו באונתולוגיה.
נכון, אתה יכול להקשות עלי מדוע בכל זאת נבחרו דווקא מושגים ושמות כמו "מידת הדין" ו"מידת הרחמים", ומדוע הם צויירו באופן כזה שניתן להתפרש דווקא לפי הסוד.
אני מניח שאאלץ לענות לך כי לא כל חלק במשל הוא בעל משמעות.
אתה ודאי מכיר את פירוש המשל היפה של הרמב"ם בתחילת מו"נ על "תפוחי זהב במשכיות כסף", ואת ההערה המתודולוגית החשובה והיקרה שלו, כי יש משלים שבהם כל פרט משמעותי, ויש שלא באו אלא לרעיון אחד.
המקובלים ידעו למצוא משמעויות במשלים הרבה יותר יפה מאשר הרמב"ם. אבל ניתן לטעון כי פעמים רבות זה נובע מכך שלקחו כל פרט במשל, והניחו שיש לו מקבילה רוחנית בעולם עליון.
כך המקובלים הצליחו למצוא הרבה יותר משמעויות במשלים, אבל האם זה נובע מכך שפרשנותם אמת, או מדמיונם היוצר, ומהתפתחותה של הרמנויטיקה דרשנית ראשונה במעלה?
(כמובן, המקובלים יאמרו שגם אם תיתקל בפירוש מחודש מסוג זה, שלא נזכר מעולם בדורות הקבלה הקודמים, הרי זו רק עדות לכך שמשמים נגלה פירוש חדש לאותו מפרש...).
להזכירך, גם גרשם שלום, שכותב בנושא זה, מציין כי יש פירושים קבליים (הוא כותב זאת על פירושים לפסוקים, עד כמה שאני זוכר), שנראים כה עמוקים וכה מתאימים לפסוק, עד שקשה להאמין שאין זו הכוונה המקורית בפסוק...
וכתב זאת אדם שלא האמין בקבלה.
תרצה, זו הוכחה לטובתך. אני רואה בכך ראיה מצטברת לטובתי.
אם אנסה לסכם בשאלה אחת, אז הנה היא: האם יכולתם של המקובלים להעניק משמעויות שעושות עלינו רושם כה גדול (ומדברות אל רגשותינו, ומסתבר לי שגם לחלקים אחרים בכוחות ההכרה שלנו) – האם זה מראה שהם צודקים? או שפשוט יש להם הרמנויטיקה שנותנת יותר מקום לדמיון היוצר?
כך אני שואל את עצמי. וכיון שאני נוטה לחשוד את עצמי, אני חושד את התפעלותי מהפירושים הקבליים וחושש שהם מטעים את עצמם.
מה אתה עונה לעצמך?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/3/2003 06:22 |
|
| |
מיימוני,
ייש"כ. אני מבין שבע"ע קורא גם להסברך הפשוט לכאורה "תורת הנסתר".
זה בעצם מה שויטגנשטיין הדגיש שהקשה ביותר להבהרה, אלו הדברים הפשוטים והיסודיים ביותר.
בזה ניסינו לעסוק כאן ותהילה להווה, מתקדמים.
ככך אני גם רואה את השאלה של בוגי למעלה, לעיין בסוליפסיזם, כדי לגלות את השאלה על ישותה של עולם מטאפיזי שהעיר עליה בע"ע.
אני מקוה בעזר הווה להועיד לכך אשכול!
|
|
|
|
| נשלח ב-21/3/2003 16:52 |
|
| |
מיימוני יקירי
אני לא מתייחס לסימבוליקה שבדבר - בה וודאי יש מקום לפרשנותך .
אני מתייחס לעצם העובדה שלבורא יש ביכול "סוגי התנהגויות" .
הביאור להם בתורת הנסתר מייחס זאת לבחינות שונות ולדרגות שונות .
שהרי לולא כן מדובר בסוג של (עפר לפי) "נוירוזות שלטוניות" .
אתה אומר : אין לי הסבר מדוע במקרה א' נהג הבורא כך ובמקרה שני נהג אחרת .
תורת הנסתר אומרת : גם לי אין הסבר . אבל !
והאבל הוא העיקר : יש לקב"ה פנים רבות ודרגות שונות והסתרים שונים (פנים ואחור למשל, זה כבר בתורה) ומשם נביעתם .
יש עוד מקום להאריך אבל הזמן דוחק .
|
|
|
|
| נשלח ב-23/3/2003 00:27 |
|
| |
לעצם השאלה המופיעה בכותרת הפורום, ציינתי במקור את תשובת החת"ס שאין בכך כפירה.
יש עוד תשובה מענינת של החת"ס (כמדומני בסוף חלק אבעה"ז לצערי הספר אינו תחת ידי כעת) הדן בשאלה אם הכופר בביאת המשיח הוא כופר בעיקר. בסופו של דבר הוא מסיק שזה נחשב כפירה לא בשל כפירה במסורת או בדברי חז"ל כי בזה לא די, אלא זה נחשב כפירה משום שזה מפורש בתורה ובנביאים.
גם מדברים אלו ניתן להסיק ש"כופר" זה רק מי שכופר בדברים המפורשים בתורה וברור שדברי הסוד והקבלה אינן נכללים בקטיגוריה זו.
המעניין בתשובה זו שלפי זכרוני הוא מתחיל בכך שלפי דברי הקבלה הכל עיקרים אך אינו מביא את הדברים כראויים לפסוק על פיהם דבר הלכה, למרות שמשמע שאכן האמין בקבלה)
תוקן על ידי - מוישהגרויס - 3/23/2003 1:14:00 AM
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2003 04:16 |
|
| |
מיימוני, ביקשת דוגמאות לעניינים שמוכרחים להיות מוסברים על פי הקבלה.
כיצד תסביר את מעשה המרכבה ביחזקאל?
|
|
|
|
|