בית פורומים עצור כאן חושבים

האם אמונת שכר ועונש היא אמונה "יישומית"?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/3/2003 11:35 לינק ישיר 

למעשה כשחושבים על הענין יש כאן מתמטיקה מרשימה של 100 אחוז תוצאות, כי יש כאן עיקרון שתמיד יכול לעבוד: על מעשים טובים מגיע שכר טוב ועל רעים מגיע עונש. לכן היות וכל אדם עושה בחייו מעשים טובים ורעים, ממילא כשיש מאורע רע , בהכרח שזה בגלל מעשה רע שעשית, ואתה חייב לחזור בתשובה, ואם קורה מאורע טוב, זה כנראה בגלל שה' רחום וחנון, והוא גומל לך טוב, על המעשים הטובים, ואתה צריך להתחזק כדי שהמאורעות הטובים ימשכו, כך שאין אפס, כל מה שיקרה מתאים עם הלוגיקה, מה שלא כל כך מועיל לביצוע מחקר רציני בענין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2003 11:44 לינק ישיר 

מה שכן ניתן לבחון, הוא צירופי מקרים לכאן ולכאן.

יש כאן אשכול על השגחה פרטית בצורה עניינית:
http://hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=331519

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2003 12:10 לינק ישיר 

מוישה

תחת נושא גג אחד, כנסת כמה נושאים שכל אחד מהם ראוי לאשכול בפני עצמו, וכל אחד מהם יכול לפרנס פורום שלם.

א. מה מעמדה הפילוסופי-לשוני-מדעי של אמונת ההשגחה הפרטית?
בדיון בינינו, הצעתי לראות בה אמונה סינתטית אפריורית, בדומה לעיקרון הסיבתיות לפי שיטתו של קאנט.
הרעיון הבסיסי (ויש כאן רק בסיס, לא ניתוח מפורט עם התמודדות עם הקשיים, שחלקם העלית בעצמך) הוא:
זו הנחה שיש בה תוכן, והיא משמשת אותנו לבאר לעצמנו את העולם ולקבוע את התנהגותנו.
זו הנחה "חזקה", במובן זה שאיננו ממהרים לוותר עליה. (בדומה להנחות היסוד הראשוניות והמושרשות של קוויין).
(זאת למרות שאני סבור שהאמונה בהשגחה פרטית ניתנת לאיפיון שימושי אף יותר בתור "נראטיב", במובן של הפסיכולוגיה הנראטיבית. ואין הדברים מוציאים זה את זה).

אבהיר זאת על ידי דוגמא:

מדען במעבדה ערך ניסוי, וגילה כי המים במבחנתו רתחו בטמפרטורה של 101 מעלות צלזיוס.
זה סותר את הטענה המדעית המקובלת כי המים רותחים במאה מעלות בדיוק.
המדען לא ימהר לדחות את העיקרון המקובל, אלא ינסה לחפש אם לחץ האויר לא היה שונה, אם המים היו מזוקקים, אם המדחום שבו מדד את הטמפרטורה היה תקין, ועוד.
ובוודאי שהוא לא ימהר להניח שעיקרון הסיבתיות פסול, וחימום מים אינו גורם לרתיחה ואיוד.

בדומה לכך,

אם אני נתקל במראה של אדם שמוחזק אצלי לירא שמים וצדיק, שפגעה בו מידת הדין (ביטוי מטאפורי בעיני), ונענש קשה.
זו סתירה להנחה שההשגחה הפרטית מחייבת כי יהיה טוב לטובים.

אבל איני דוחה את העיקרון של השגחה פרטית. במקום זה, אני אבדוק כמה הסברים לתופעה:
א. האיש אינו צדיק כפי שחשבתי.
ב. זה נסיון משמים כדי לבחון את אמונתו.

אקבל גם פירושים לעיקרון של השגחה פרטית:
א. שכר מצוות בהאי עלמא ליכא (אין שכר מצוות בעולם הזה).
ב. שכר המצוות שיש בעולם הזה אינו לובש את הצורה הפשטנית שאנו מאמינים בה בתור ילדים.

אם נלך בדרך השניה, ניתן לשאול, כפי שהבנתי שרצה מוישה גרויס להקשות בדרך העיון, האם אין אנו מרדדים את הטענה להשגחה פרטית עד שהיא הופכת לנטולת ערך.
זו שאלה חשובה. האם יש בפירוש מחדש מעבר לגבול מסויים שלילה של כל תוכן הקשור ללשון של טענה מסויימת, במקרה זה ריקון מכל תוכן של הטענה להשגחה פרטית.
במקרה שלנו, אני סבור שלא. אני סבור שיש כאן העמקה ואם תרצה בכך, תפיסה בוגרת יותר.
אבל לא דחיה של העיקרון.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2003 12:16 לינק ישיר 

לעיל עמדתי על שנים או שלושה כיוונים שאליהם מתפרשת שאלתך.

כיוון נוסף, שטעון בירור רב, הוא ההיסטוריה של האמונה בהשגחה פרטית.
בחינה זהירה של הנושא בתלמוד הבבלי (אני משתמש במונח זה כדי לציין את גבולות הבחינה) תראה לנו כי חכמים התלבטו בשאלה זו, והציעו לה כמה תשובות.
ניתן כמדומה לי להצביע על התפתחות בפרשנויות, לפני החורבן ולאחריו, ובימי התנאים והאמוראים. כאן בא לידי ביטוי העיקרון ההיסטורי (או הסוציולוגי) כי מה שמקובל דיו הופך להנחת יסוד שלאורה מתפרשות מחלוקות קדומות, עד שאין מביאים בחשבון כי היה מישהו שלא סבר כמוה.

אם אזכיר פרט אחד, אזי אחר (אלישע בן אבויה) הציג סתירה לאמונה בהשגחה פרטית מאחד משני מקרים:

א. התעללות בגופתו של אחד מגדולי התנאים.
ב. מותו של נער שקיים בו זמנית מצוות כיבוד הורים ושילוח הקן, שעל שתיהן נאמר "למען יאריכון ימיך".

כפי הנראה, אחר קיבל את האמונה בהשגחה פרטית בצורתה הפשטנית והילדותית, והזעזוע דחף אותו, לפי שיטה זו, עד לידי התפקרות.

הגמרא, כמו הפורום שלנו, אינה מזדעזעת מהשאלה וזורקת אותה עם השואלים החוצה בטענה שכבר יש מי שענה עליה, אלא מנסה למצוא לה פתרונות.
הפתרון המופיע בסוגיא הוא "שכר מצוות בעולם הזה ליכא" (אין שכר מצוות בעולם הזה).

הבאתי זאת בתור דוגמא לדיון מקיף, שמגיע לידי מחקר (אם ננקוט את הכינוי האקדמי, שמתחיל להיות רווח בפורום עם הופעתו של הרב סיינפלד, מנהלנו החדש שליט"א). מחקר כזה יכול להניב פירות מענינים ביותר, מלבד זה שהוא נוגע באחד מאשיות אמונתנו.
זו, כמובן, הזמנה לדיון כזה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2003 19:09 לינק ישיר 

לאיזי.

זו בדיוק הבעייה שאין זה כך גם בתיאוריה.

גם בתיאוריה יש צדיקים הנענשים על עוון הדור או ייסורים של אהבה וכו'

כך שלמעשה לא רק שלעולם לא תוכל לקבוע את מהות האדם כדי לקבוע מדוע נענשת (זולת הרגשה ערטילאית) אלא שגם לא תדע אם זה בשל מעשים רעים שעשית או מעשים רעים שעשה הדור או סתם ייסורים של אהבה.

כך גם כשעשית מעשה שמא עליך דווקא להיבהל מהשכר כי הנה משלמים לך שכרך בעוה"ז או אולי להיפך אתה צדיק ועליך לשמוח על כך.

מילא על עצמך אבל איך תתימר שתוכל אי פעם לקבוע ביחס לאחר.

בתיאוריה לכל דבר יש סיבה אבל למעשה אין לך את הכלים לקבוע מה שייך למה.

תוקן על ידי - מוישהגרויס - 3/24/2003 7:14:08 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2003 19:15 לינק ישיר 

מוישה

כדי שתיאוריה תסווג כתיאוריה ולא כספקולציה פרועה, היא זקוקה להטייה סטטיסטית מינימלית. לא מספיק לה אמונה דתית בלתי מבוססת במציאות!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2003 19:15 לינק ישיר 

קוני למל:
ראה לעיל בהגדרות תחום הדיון. הנושא שלך אינו תחום הדיון כאן.
באשר לצירופי מקרים יש לי מה להוסיף ואוסיפנו במקומו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2003 19:39 לינק ישיר 

בוגי

איני מבין אם אתה שואל עונה או מביע דעה חדשה.

בהקשר זה ברצוני להוסיף לכבודו של איזי ---שכפי שאמר קרל פופר תיאוריה שלא ניתן להפריכה אינה תיאוריה אמפירית.

לא שהיא אינה יכולה להיות מבוססת, אבל אמפירית ויישומית היא לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2003 19:42 לינק ישיר 

התכוונתי לחזק את דברי איזי שתיאוריה המתבססת על אפשרויות של סיבות שתתגלנה רק 'ביום ההוא', לא יכולה להיות יישומית, אלא ספקולטיבית!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2003 22:40 לינק ישיר 

מוישה

הלא כבר כתבתי לך שזו הנחה אפריורית סינתטית, ולמעשה - נראטיב!

וכל אחד ואחד מאיתנו מיישם אותו לגבי עצמו. וכך ראוי לנהוג!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2003 13:19 לינק ישיר 

למיימוני היקר
בכוונה עדיין לא כתבתי לך תשובתי. אני עדיין מהרהר בה והופך בה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2003 16:39 לינק ישיר 

למיימוני תודה על דבריך.

א. במכוון ציינתי שהשאלה שלי אינה נוגעת למעמדה התיאורטי של אמונת ההשגחה. אני טוען שגם אם נקבל את האמונה כנובעת מנתונים אפריוריים (אם כי את ההשואה שלך לעקרון הסיבתיות אני דוחה בכל תוקף ועוד אחזור אליה באשכול נפרד תחת הכותרת: האם המהפכה הקופרניקאנית של קנט מאפשרת לנו לקבל כל אמונה שהיא.) עדיין יהיה תוקף לדיון בשאלתי שכן היא רק נוגעת לקשר שבין אמונה זו לחיי המעשה.

ב. מאחר והנך מבין דבר מתוך דבר הנך מסיק שטיעון זה גורר את השטיח מתחת לכל ערכה של אמונה זו זו נגזרת אך לא הכרחית.

ג. כאמור, גם אם נניח ואמונת שכר ועונש היא אפריורית היא כבר עמדה בעבר תחת התקפה כבדה כאשר נבדקה במעבדה.

במקורותינו היו אלה קוהלת ואיוב הראשונים שלבשו את חלוק המחקר איוב הסיק שבסופו של דבר אל לנו להתיימר להבין דבר. כלומר יש אמונה תיאורטית אך לא ניתן ליישמה במציאות בשכלנו העלוב. לקוהלת אין תשובה ברורה אך הינו עומד על הגבול שבין איוב לטיעוני "עוה"ב". אך שניהם שווים שהינם מסיקים שכאן בעולם שמולינו שכר ועונש בלתי ניתנים להבחנה.

ד. על כן לא מדובר בתיאוריה בשלה שלפתע מצאנו אצלה חריגות בדומה לתיאוריה של רתיחת המיים. אלא מדובר בתיאוריה שמלכתחילה טענה שכאשר תבדוק אותה במעבדה שלנו לא תמצא לה תימוכין.

ה. חז"ל כדבריך הציעו הצעות שונות לפתרון הבעיה אך בעצם לא שינו את העקרון האומר שכאן לפניך בעוה"ז לא תמצא תמיד את התממשותו של העיקרון שלטוב יש גמול טוב ולהיפך.

ו.הטיעון שלי הוא שעלינו להיות עקביים ואם ג, נכון הרי שלא נתיימר אנחנו לגלות אותו ודווקא כן לזהות אותו. בחיינו האישיים.

ו. אם אני שומע בדבריך נימה הטוענת ששכר ועונש אינו במובנו הנפוץ אלא במובנו המופשט והפסיכולוגי, יועיל אם תבהיר עד היכן עובר הגבול בעיניך.

תוקן על ידי - רב_סיינפלד - 3/25/2003 6:21:07 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2003 14:33 לינק ישיר 

מיימוני

למעשה התשובה שלך מראה כי אם ננתח את יחסינו לנושא של שכר ועונש- מה שקורה הוא כדלהלן:

אנחנו מחונכים מילדות שיש שכר ועונש מיידי ומזוהה, ע"פ סיפורי צדיקים ושאר הבלים. כאשר אנו מתבגרים ומגלים שזה לא תמיד כך ומחפשים תשובות לחריגות אנחנו מאמצים את התשובות השונות כשכבה הבנויה על האמונה הבסיסית של שכר ועונש.

לכן כל חריגה שבה אנו מוצאים שאין שכר ועונש אנחנו קובעים אותה כיוצאת מן הכלל, לא בגלל שהיא חריגה סטאטיסטית אלא משום שזה חריגה מהתבנית עליה חונכנו.

לעולם עוד לא עשינו שערוך של מה באמת פירושה המלא של אמונה זו ומה היא טוענת. לו היינו עושים זאת מלכתחילה, ומסבירים לילדים שבדרך כלל "אין כאן בעוה"ז שכר מיידי לצדיקים ועונש מיידי לרשעים, וסיפורי הצדיקים ושאר סיפורי ההבל הם חריגים" הרי שמעולם לא היינו מתיימרים מלכתחילה לטעון שניתן לזהות אותה בכלים שלנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2003 22:34 לינק ישיר 

מוישה גרויס
(כשמך כן אתה, אבל אתה לא אוהב שכותבים זאת)

הסגנון הצח והיפה שלך אינו יכול להסתיר את העובדה שצריך לחשוב טוב על דבריך.

גם אני מבקש פסק זמן.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2003 23:46 לינק ישיר 

מוישה

נו, זאת יכולת לומר לנו בהודעתך הראשונה!

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם אמונת שכר ועונש היא אמונה "יישומית"?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.