בית פורומים עצור כאן חושבים

סיווג האסכולות ביהדות התורנית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/3/2003 06:51 לינק ישיר 

ערך:

בורג, שאינו כל כך קטן.

אתה יכול להתברבר עם מושגים שלך ועם דברים שהינם שלך, כמה שאתה רוצה ללא שום הפרעה. ולא יהיה שום אדם שיפריע לך.

אולם - כאשר אתה מעלה דבר מוזר, שיש מסורת לעם ישראל, אולם אתה מגן על המסורת בדרכים שלך ולא בדרכי גדולי ישראל, זה דבר הנסתר מיניה וביה.

ואם כל כך הרבה אנשים מבינים שיש להגן על עם ישראל מתרבות הגויים או התרבות המערבית, ואתה לא מוכן לקבל זאת. אין זו בעיית האנשים שלא חושבים, אלא בעיית האנשים שחושבים שחושבים.

מצטער לאכזב אותך, אין לי קשר למקובלים. אלא אם כן הסטייפלר זצ"ל נקרא אצלך מקובל.

מי יקבע "מבינים את התורה לאשורה" ? אין לך את כלל ישראל, אתה תהיה כלל ישראל וכולם יהיו "איסיים" או צדוקים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2003 06:52 לינק ישיר 

בורג_קטן:

ערך

ראשית, אני כן בורג קטן, וזה הסוד שלי:))

מבין דבריך נראה שאתה פשוט לא מבין את דבריי, מי שחושב שהוא מבין את גדולי ישראל, וכאילו ממשיך את מה שהם עשו, הוא בבעיה, ולא אף אחד אחר.
אם אתה חושב שבאת לעולם בכדי להיות תוכי, אשריך, אני לא חושב ככה, כל אדם באשר הוא צריך להתקדם, ו"להבין" את גדולי ישראל, אם אתה לא מבין ואתה עושה בלי להבין, אתה מדמיין שהינך ממלא חובתך בעולמך.
ושלא תטעה, אני מבין היטב מנין אתה שואב דעותיך, אני מבין את גישתך, אבל אתה צריך ךהבין שישנם אנשים שמתקדמים ומתעלים, ו"כן" זוכים להבין, מעבר למה שאתה זכית להבין.
והאשם היחיד, הוא אתה בעצמך, שאתה חושב שאסור להבין, ובכך אתה "עומד" ולא "הולך", דורך במקום, ולא מתקדם לקראת יעודך- יעוד האדם.
שאלת מי יקבע אם אנו מבינים את התורה לאשורה, ע"ז אין לי להשיב, מאחר ומי שמבין ויודע, הוא הרי "יודע" שהוא מבין, ורק לאנשים שכמותך יש את השאלה "מי אומר שאנו מבינים", ואני חוזר שוב, כן, אנו מבינים, וזו איננה יומרנות, זה אמת לאמיתה, כי מי שמבין, יודע, ומי שיודע לא שואל שאלות.
ואם אתה רוצה לדעת עוד, אז יש עוד הבדל קטן, לך אולי יהיו שאלות, ותענה לעצמך שלא מבינים, לי "לא יהיו" שאלות. ואני חושב שזה הבדל גדול!!!
מה רצית ממרן הסטייפלר זצ"ל, יש לך איזה מסר מיוחד ממנו?, אולי תלמד אותי ג"כ?, למה אתה חושב שהאנשים שמסתובבים כאן לא מכירים את מה שאתה מכיר?
אני מקווה שתקח את הדברים בהבנה, ולא כפגיעה ח"ו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2003 06:53 לינק ישיר 

בורג, אתה גדול

ערך,

מודה אני לך על רחמיך עליי החוזרים ונשנים!

אבל אומר לך כי אדרבה, אסכולתי מצילה אותי מידי לחץ ומאשרת אותי.

הסברתי הרי את ההבדל בין אסכולה ג' לאחרות. לאחרות יש איזו שהיא תערובת של שכל ותורה ולא ברור להן מה על פי שכל ומה על פי תורה וזה יוצר סתירות במודעות החוסמות את מנוע האדם והמתסכלות. עליהן יגיעו רחמיך.

אבל אסכולה ג' מודעת שבמקרים מסוימים על פי השכל יש לנהוג א' ועל פי המסורת יש לנהוג ב' וכאן בא השכל עצמו במודים דרבנן היינו שבחייהו ונכנע למסורת כאמצעי שמירה. יוצא שסה"כ השכל מסכים ויש הרמוניה נפלאה בנפש.

אמחיש את כוונתי. נגיד שאדם רואה במנהג הכפרות מנהג מעוות, אבל הוא גר במקום שאין עם מי לדבר על זה וזה יהיה יוהרא אם לא יבוא להשתתף בחינגא הכללית [נגיד שעושים על כסף שזה לא על חשבון חיים אם הוא רגיש לכך]. אז הוא עושה כפרות במודעות שלימה שאינו עושה כן מדין כפרת עוונות, אלא מדין אל תפרוש.

למה שיהיה בלחץ ובתסכול? זה כמו שאדם חולה נפש הזקוק שיוליכוהו במרכבה וסוס לפניו, נעשה זאת עבורו בשמחה רבה למרות שמעיקר הדין זה שטות, אבל מדין חסד זה ראוי.

כך ההקפדה על כל המנהגים לפי אסכולה ג'. אם כי מעצם הדין המקורי מהיכן שנולד המנהג, עבר עליו הכלח, אבל מדין לשמור על מסגרת החינוך של כלל ישראל, זה המס שמשלמים בחפץ לב ובשמחה רבה.

בינינו לבין עצמנו, ערך. אתה נהנה בכל יום מכל מלה שאתה אומר בפסוקי דזמרה ומזהה אתה בלב ונפש?
אלא מאי? שומרים על המסורת כדי לא לערער על כל מבנה ההלכה כמו שלא רוצים לפרק את כל הבגד על ידי מתיחת חוט קטן ולא לפרק את עיסקת החבילה על ידי ביטול אחד מפריטיה!

אז מי כאן הראחמאנעס?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2003 06:54 לינק ישיר 

ערך:

בורג, דבר אחד אני יכול לומר לך:

גם משה מנדסלון "הידוע" חשב שהוא מבין את המסורת יותר טוב מכולם. וגם שלומית אלוני חושבת שהיא מבינה את המסורת יותר טוב ממך וגם יותר טוב ממני.

ואיני נפגע מאנשים כמוך.
מקופל במילים אלו כל מה שיש לי להשיב על דברים שלך ושל ווטו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2003 06:55 לינק ישיר 

ערך:

ווטו,

אני משער שאתה מכיר את "תיאוריית הדומינו" של שנות השישים והשבעים ממדיניות ארה"ב כנגד הקומוניזם. מענין שאותו הדבר אתה מקיש על הנהגת האדם. שהנפש דומה לבגד.
זו מנין לך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2003 06:57 לינק ישיר 

בורג_קטן:

ערך

בקיפול זה הוכחת שלא ירדת לסוף הדברים, מי שאומר שאין תורה, הוא המוכיח שהוא לא הבין את המסורת. וכן כל כיו"ב.

ואם בדימויים עסקינן, גם על הרמח"ל אמרו שהוא כויפער!!!!!

ואני בהיפוך ממך, כן נפגע מאנשים כמוך, מאחר וכולנו אחד.

בתקווה שאי פעם תבין כוונתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2003 06:57 לינק ישיר 

ערך,

האם זה ענייני שכאשר לא יכולים להתמודד עם תופעה שקוראים לה בורג ווטו, פשוט לקרוא לה מנדלסון ואלוני?

בנוגע לדומינו; בכן, נפש האדם מושפעת מאד מאסוסיאציות. כל הדרבנן הם משום שאין האדם חזק מספיק לדייק בגבול ולכן מתוך אסוסיאציה, הוא ימשיך להקל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2003 06:58 לינק ישיר 

ערך:

ואם אדם מיקל בדיבור בתוך חזרת הש"ץ שזה שו"ע מפורש לכן לדעתך האדם יקיל בדרבנן של עריות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2003 06:59 לינק ישיר 

deathshade:

אתה שוגה לחלוטין בגישתך,
ולכן אתה מסיק גזירות שוות שאינן במקום.
במקום לשאול אורך רוח ולנסות לרדת לסוף עומקם של דברים אתה מניח הנחות יסוד שטחיות ופועל על פיהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2003 07:07 לינק ישיר 

ערך,

אם הוא מדבר בחזרת הש"ץ מתוך מחשבה שזו רק חומרא בעלמא, אז זה רק ישפיע על מה שנקוט בדעתו כחומרא בעלמא ברמת חזרת הש"ץ, אבל אם זה יהיה מתוך מחשבה "מילא, זה רק דרבנן" אז ישפיע יותר וכן הלאה.

אני מודה לך על ההערה המעדכנת שאכן, זה קצת שונה מפירוק בגד שלם וזה יותר כמו בגד העשוי רובדים רובדים, שפירוק חוט ברובד מסכן רק את אותו הרובד ולא את כל הבגד.

אבל כל זה ברמה האישית שאדם מכיר את רובדיו. אבל בהוראה לרבים העלולים לפרש הקלה ברובד אחד כזלזול בכל המערכת, זה לכאורה נשאר כבגד שלם וכאפקט הדומינו שהעלית!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2003 11:05 לינק ישיר 

אם אפשר ללמוד מרבי יהושע שכופף ראשו לפני רבן גמליאל. ולדעתכם למה הסכים רבי יהושע לכופף את ראשו? הרי לא היתה כלל הכרעת סנהדרין?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2003 11:25 לינק ישיר 

אתה מתכוין בטח למשנה בראש השנה על קביעת יום הכיפורים.

שמה זה שונה ולא ניתן לחלק למנהגים כמו יהודה וגליל. מדובר שם בלוח השנה שחייב להיות אחיד לכל העם.

תדע שאיננו מוצאים בשום משנה אחרת שרבן גמליאל למרות היותו נשיא, דרש מרבי יהושע להיכנע לו.

ואל תשכח שבאותה משנה א. רבי יהושע לא נכנע כל כך מהר, אלא לאחר שהתייעץ וב. שרבן גמליאל כשנישק לרבי יהושע בראשו הודה שרבי יהושע גדול ממנו בחכמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2003 12:42 לינק ישיר 

יהוסף

האיבחון שלך מאד חשוב!

הלוח הוא באמת דבר שעם ישראל על כל חלקיו -אורתודוקסים, רפורמים וחילונים- אמור לשמור על אחדות.

גם כאשר יבוא היום שיוסיפו אותו בלי לחשבן אותו בשבוע, חודש ושנה, כדי לאזן את האי דיוקים בלוח, הרי עם ישראל מהיותו היחיד המונה לירח, ימשיך בחשבונו. (מה שיהיה מענין הוא שעם ישראל כמו הנוצרים ישמור שבת ביום הראשון!)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2003 18:00 לינק ישיר 

וטו

קראתי שוב כמה פעמים את הסיווג שעשית. זו ממש עבודת אומן נפלאה. (קוני, אני מסכים על מיקומי ) לא זו בלבד שעשית סדר בראש אלא גם יצרת מפתח לזיהוי יסודות בכל מאמר הדן בעיקרי האמונות ביהדות וגם בדתות אחרות.

כעת ניתן לקרוא כל מאמר בנושא ולשייך אותו ל"מקומו" המדויק. "אהה, זה לפי אסכולה א'... לפי ב'" וכן הלאה.

נראה לי אינטואיטיבית, שעל בסיס זה ניתן לבנות רובד נוסף מלבד ההיבטים הפילוסופיים והמעשיים עליהם הצבעת. אני מתכוין להיבט המידות. נראה כי השקפתו הדתית של האדם משפיעה רבות על מידותיו. לכן סביר ששיוכו לאסכולה מסוימת משפיע ישירות על מידותיו.

למשל, מי שהשקפתו פונדמנטליסטית יותר (לפי השימוש הרווח של המונח) נראה כי הוא אוגר יותר שנאה בתוכו. לא רק מחמת המצוה "להרוג את הכופרים", אלא גם מתחושת נחיתות. זו נובעת מהכרה תת-מילולית של נחיתות אסכולתו ושהוא "תקוע" עמה מסיבות חברתיות ומחמת הרגל. תחושה זו יוצרת קנאה כלפי אלו ה"מעיזים" להיות פתוחים יותר למרות המצאותם בחברה העויינת פתיחות. (אתה בטח אמור להבין למה אני מתכוין!)

מעניין אם שייך להוסיף לרשימתך את ההיבט הזה של מידות המשתנות לפי האסכולות. מצידי אשתדל לחשוב על זה. מה דעתך על כך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2003 19:31 לינק ישיר 

רציו

הערתי לעיל מיד לאחר הודעת וטו, שהאסכולות שנימנו כאן יש להן הקבלה בתולדות האנושות, מחם ליפת ולשם ואדם.

התפיסה האלילית היא לא רק שלילית מפני הטעות המחשבתית גרידא. גם לא מפני המרידה באל אחד. היא שלילית ביותר כי היא מחזקת את הדעה האנוכית הנקראת 'שלא-לשמה'. דעה זו סוברת שהיחס לאל לא בא אלא כדי להסתדר אתו שלא יהווה מכשול לאנוכיות.

לכן טבעי למצוא את המידות הגרועות ביותר אצל הפונדמנטליסטים כפי שציינת. 'בני יפת' גם אנוכיים ביסודם, אבל מכירים שדרושה הגינות מסוימת כדי להגן עלל האנוכיות. זה כמו הטכניקות של דאגה למען הלקוח כדי שסך הכל העסק יהיה מרווח. גם זה 'שלא-לשמה' אבל עם מתן הכרה והערכה לאמת. על זה אמרו חכמים 'מתוך - בא'.

אסכולת שם כבר שואפת לאמת, אבל אין לה כוח ללא סיוע האנוכיות. 'אדם לפני החטא' הוא כבר במצב שאינו זקוק לאנוכיות, אבל עדיין עליו להתאמץ ולהיזהר שמא יחטא ואילו לאחר תיקון החטא, האמת נהיית טבעית לו.

צריך למצוא איזה תסריט בו תתבטא תגובת כל אדם לפי אסכולתו. אני מקוה שמנהלנו לשעבר יוציא לנו איזה שפן!

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > סיווג האסכולות ביהדות התורנית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.