|
|
| נשלח ב-26/3/2003 21:10 |
|
| |
בעל עגלה,
למיטב הבנתי,זהו בית מדרש מודרני ,בו ניתן להעלות פירושים והתייחסויות שונות לנאמר.קביעתך שיש בדבריי קביעה היא הקביעה היחידה אגב ויש בה מעין פטרונות מסויימת .
לעצם שאלתך,
נתגלו בחפירות ארכאולוגיות מספר רב של תעודות המשויכות למאה ה-15 לפנה"ס בהן ניתן לראות כי היה נוהג מקובל בימים ההם להכריז על אישה כעל "אחות"-מעמד שהיה גבוה יותר אז .הנוהג הזה היה כמובן ידוע לאברהם אשר בעזרתו רצה להגן על שרי מפני פרעה.הבעיה היא שבמצרים לא היה מקובל נוהג זה ופרעה הבין את אמירתו של אברהם כפשוטה,ולקח את שרי.כמובן שמלבד ביאור זה ,ניתן לראות כי סיפורי האבות מעוגנים במציאות של אותם הימים..
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2003 21:40 |
|
| |
דיוטימה,
פשוט התפלאתי .
אני עדיין סבור שדברייך אינם מעוגנים .
אכן, כאן בית המדרש פתוח .
פתוח ... גם לדברים שאינם נכונים או מבוססים...?
כנראה שכן .
כך או כך, אני מתנצל אם ראית בדברי שמץ תוקפנות.
לא זו היתה כוונת המשורר
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2003 22:05 |
|
| |
הספר אינו "מסדר את הדברים בראש".
הוא בראש ובראשונה נותן עצות בצורה פשוטה בתכלית איך לנתב את האנרגיה לאפיקים הנכונים, ומלמד על הבדילי התקשורת בין בני הזוג.
מי שהנושא ברור לו מאליו, לא מוכרח לקרוא אותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2003 22:12 |
|
| |
מה הכוונה אינם נכונים או אינם מבוססים? ברור שמבוססים.אולי לא ע"פ המקורות שאתה מכיר אבל בהחלט כן.תוכל לקרוא על כך באנציקלופדיה "עולם התנ"ך ,כרך בראשית,עמ' 89-91.שם ניתן למצוא גם חלק מהתעודות עליהן אני מדברת.הייתי מביאה מראי מקום מקצועיים יותר,אבל אין לכך מקום בפורום.
חלק זה של התייחסות שייך למחקר המקרא הלוקח בחשבון מימצאים ארכיאולוגים,רבדים לשוניים-פילולוגים ועוד.
האם אין מקום לכך בפורום זה?
מדוע לא להרחיב ידיעות גם מסוג זה?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2003 22:22 |
|
| |
דיוטימה
אני מתייחס אך ורק לדבריך האחרונים.
מדוע לא להביא מראי מקומות? בהחלט כן. אך נא לסכם מה שכתוב בהם, ולא רק לציינם. הרי הספרים אינם מצויים אצל כל המשתתפים בדיון כאן.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2003 18:38 |
|
| |
מיימוני,בהחלט צודק! אשתדל להביא מכאן ואילך סיכומי דברים מקיפים יותר לצורך דיון כזה או אחר.
מכיון ש"לוחות נוזי" מהווים מימצא חשוב ביותר ,רצוי בהחלט להכירן.(לתומי חשבתי שלוחות נוזי מוכרים,אבל אני רואה שלא)
מאז פרסומן בראשית המאה הזאת ועד ימינו תופסות תעודות נוזי מקום חשוב במחקר המקרא כיון שהן מקור ראשון במעלה לידיעת הנוהג החברתי-משפטי במסופוטמיה,פחות או יותר מתקופת האבות!
התל נוזי נמצא במזרחו של נהר החידקל,לא הרחק אגב מן העיר כירכוך שבעיראק (איזור שמופצץ עכשיו יום יום ),מולדת אברהם.מן הארכיון הרב שנתגלה ,נמצאו תעודות רבות בעלות אופי משפטי בנושא אימוץ האישה לאחות.נוהג זה נחשב מקביל למעשי האבות בבראשית יב',כ' ו-כו'! הן בחברה המסופוטמית והן בחברה המקראית משתקף תפקידו החשוב של האח כמגן על אחותו וכגואלה מיד חזק ממנה.(ניתן לראות זאת גם בהתנהגותם של אחי דינה וכן בהתנהגותו של אבשלום אחי תמר ..)
המשמעות היא שאברהם לא חשב על עצמו בלבד ,ולא ניסה רק להציל את חייו שלו כי אם ניסה לחזק את חסותו כלפי שרי מפני פרעה,דבר שלא הצליח כ"כ ,כי כאמור,פרעה הבין הכרזה זו כפשוטה.
יש לציין כי קיימים חוקרים (כגון א.ד.אייכלר מאוניברסיטת פנסילבניה למשל) הסבורים כי אין להשתמש בחומרים הרבים שנתגלו בנוזי כדי להאיר בעיות היסטוריות בתקופת האבות כיון שהתעודות מתוארכות למאה ה-15 לפנה"ס בעוד שתקופת האבות מתוארכת למאה ה-18 לפנה"ס,ובשל סיבות נוספות..
כל הדיון הזה בא אגב להאיר עניין קטן שלעיתים אחות היתה קודמת לאישה בנסיבות מסוימות..
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2013 22:44 |
|
| |
דברי משכילון דומים בעיני לשיחה שבלונית של חקלאים הרוצים לזווג בעלי חיים ולקבל צאצא מוצלח.
אנשים 'קצת' יוצר מורכבים מכדי לסדר אותם כמו קוביות ב 3 - 4 משבצות.
עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2022 15:59 |
|
| |
אפשר להגדר זאת , שלום בית אפלטוני , לפי הדוגמאות
|
|
|