|
|
| נשלח ב-26/3/2003 17:27 |
|
| |
מה רוצים, למען ד' מחייו של למך ?
האם פירושיו לא נכנסים לע' פנים שבתורה?
70
לא אחד, לא שתיים, לא ..(יפה מאד) ש ב ע י ם
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2006 08:46 |
|
| |
שאלה - מדוע הפירוש של למך הוא "קריאה פמיניסטית"? אודה על האמת, בעיני הוא פירוש סביר, מעניין ואפילו נאה למדי, אבל מה בדיוק "פמיניסטי" בו?
החפרפרת הזכירה את פרשנותה של רות קלדרון לסיפור, בספרה "השוק, הבית, הלב". בספר, מציגה קלדרון פרשנויות לסיפורים שונים מן הספרות התלמודית, ומצרפת לכל אחת גם יצירה פרי עטה, המתבוננת בסיפור מנקודת מבט שונה. אני מצטרפת לחפרפרת בהסתייגותה מן הפרשנויות של קלדרון, וגם אני איני נהנית מהן בד"כ, אבל דומני, שיש נקודה מעניינת בהתייחסותה לסיפור הנדון כאן - הפרשנות שהיא מציגה לסיפור הזה, אינה שונה בהרבה מזו של למך, ובעיקרה היא טוענת את שטען הוא בתחילת האשכול. לעומת זאת, ביצירה המצורפת לפרשנות היא מציגה עמדה אחרת. ע"פ הסיפור הקצר שכתבה קלדרון, הכלה הצעירה מפוחדת ומבוהלת מליל הכלולות שלה, והיא אינה מבינה את התנהגותו של חתנהּ, ואפילו נפגעת ממנו (שמא אינו נמשך אליה, או אינו מוצא אותה יפה וראויה מספיק). אם איני טועה (עבר זמן מאז קראתי זאת), רק כאשר היא שומעת את תשובת הבן לאביו - "מצא" - היא מבינה את יחסו אליה ושמחה בלבה.
אפשר להתנגד לפרשנות הזו לאהוב אותה, אבל לענ"ד, אי אפשר להתעלם מכך שזו "קריאה פמיניסטית" - היא מתייחסת אל דמות המשנה בסיפור (הכלה) ומספרת אותו מתוכה. זו אחת הדרכים המובהקות של קריאה פמיניסטית - להעביר את המבט מן ה"מרכז" אל ה"שולים". יש דרכים שונות לקריאה פמיניסטית (הדגשת חלקים בסיפור תוך החלפת ה"אישי" ב"פוליטי" ולהיפך; נתינת קול לדמויות שותקות בסיפור - לא רק נשים; התייחסות לאלמנטים היררכיים; הארה של התייחסויות ל"אחר" ול"אחרות" ועוד), אבל לטעמי, לא כל פרשנות "חדשה" יכולה להיקרא כך, בודאי לא רק כדי "לקרוץ" לחובבי גימיקים וחתרנות...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2006 11:51 |
|
| |
האם חז"ל היו מסכימים לקריאה פמיניסטית בדבריהם? הלא עדיף שישרפו דברי תורה וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2006 11:57 |
|
| |
בע"ב,
א. קריאה פמיניסטית, אין פירושה "קריאה של נשים" בהכרח. לשמחתי הרבה, יש גם לא מעט פמיניסטים גברים.
ב. האם חז"ל היו מרוצים מ"קריאה חרדית" (למשל, כזו של מיימוני, שטען באשכול אחר, שהוא "קורא" את חכמי יבנה ופומבדיתא כאילו היו תלמידי כולל ליטאיים...)? איזו מן שאלה היא זו, וכיצד יש בידינו לענות עליה?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2006 12:15 |
|
| |
אמשלום, למדן ליטאי יענה לך שזה לא משנה, אולם איני יודע כיצד הוא יענה על השאלה מה ההבדל בין קריאתו לקריאה הפמיניסטית. אני חושב שאנחנו יכולים לדעת בכל זאת מה היתה דעתם של חז"ל בנידון. אני לא חושב שהפוסט מודרניזם צדק לחלוטין.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2006 12:28 |
|
| |
.
בעל בעמיו, עד שאתה שורף דברי תורה בטרם ינתנו לנשים, שמא תשמע לקח מברוריה ותפסיק להרבות שיחה עם האשה, אפילו בפורום?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2006 14:12 |
|
| |
מואדיב, והלא דברים ק"ו, אם יש מתירים לשמוע זמר אשה ברדיו כשאינו רואה ומכירה ק"ו בנידון דידן? ומנין לי שמאחורי הניק אמשלום מסתתרת אשה? ומניין לך שאני לא אשה?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2006 14:31 |
|
| |
בל"ב
הרשה לי לענות במקום מואדיב. הוא לא התכוון שאתה לא תרבה שיחה עם אמשלום, אלא שהניק/ה שלך שהוא זכר לא ירבה שיחה עם הניק/ה של אמשלום שהוא (הניק/ה) נקבה.
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2006 14:40 |
|
| |
מאיר, תודה,אך מכאן שאלה רבה האם על ניק יש איסורים?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2006 16:12 |
|
| |
אין איסור חל על איסור...

|
|
|
|