|
|
| נשלח ב-3/5/2003 21:10 |
|
| |
רציו
אני יכול רק לחזור על מה שכתבתי באשכול שאוזכר כאן.
מנהג הזכרת נשמות לא בא למלא את קופת בית הכנסת. בבית הכנסת שלנו, למשל, לא ראיתי שמישהו נודב כספים בשל מנהג זה. אני ודאי איני נוהג כן...
לדעתי, ברור שהמנהג בא למלא צורך נפשי של הקהל. כפי שכתבתי שם, היתום רוצה להעניק לאביו, בין אם היה בן מסור ובין אם לא. מנהגי האבלות המודרניים, מקדיש יתום ואילך, באים לענות על הצורך הזה.
לזאת יש לצרף את המנהג לתרום דברים לבית הכנסת ולכתוב עליהם את שם התורם. הרשב"א דן בכך, עד כמה שאני זוכר, ומוצא לכך היתר - למרות שבעיני הדבר מכוער ביותר. (הרי אם הדבר נועד כדי לזכות במצווה, המצווה ידועה לה', ומי עוד צריך לדעת?). אבל ברור שרוב העולם מרוצים שרואים את התרומות שלהם מתנוססות עם שמם.
וכיון שאין בכך איסור ברור, והדבר משרת את צרכי התורם ואת צרכי בית הכנסת, הניחו לדבר על מקומו.
ומי שרצה לתרום לא לכבודו האישי בלבד אלא גם לכפר לאביו, עשה כן. והדבר נפוץ. למרות, כפי שציינתי, שהגמרא קובעת שאין כפרה למתים. זו אחת מהגמרות שהכל עמלים להתעלם מהן ולתרץ אותן בפנים אחרות.
לבוא ולהשמיץ, בסגנון מרקסיסטי, שבתי הכנסת עושים כסף ממנהגים כאלו, נראה לי פסול. אם יש אנשים שעושים כן לכתחילה, הדבר פסול ומגונה.
אמנם, יש כאלו. נפוץ מאד מנהג של פירסום ספרים בכסף תורמים, המקבלים בתמורה שורות עם שמם, וכגודל התרומה כך חשיבות המקום וגדול האותיות.
אבל מה לנושא זה ולנושא של הבורות שהאשימו בו את באי הפורום? כמדומה לי שמי שטען זאת צריך להתנצל בפני הכותבים האחרים.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2003 21:25 |
|
| |
רציו והלבן וכולם
כשכתבתי את ההודעה הקודמת, לא הבחנתי עדיין שיש המשך בדף זה, וראיתיו רק עכשו.
למרבה הפליאה - סליחה, רציו - אני מוצא את עצמי נהנה ומסכים עם דבריך. לא כל ביקורת היא פסולה. לא כל שאלה היא אפיקורסית.
הלבן, בתור אדם שלומד, וכך אתה מצטייר בעיני, בקיא ומופלג, בוודאי אתה יודע ששפע של ציטוטים אינו מוכיח עדיין עמדה.
והרשה לי לשאול: האם אתה סבור שצדקה ותרומות עבור נשמות המתים מועילות להן? תמצא מקורות לרעיון הזה, גם במקומות שציטטת, שרובם, אני מודה, אינם מוכרים לי (ציינתי כמה פעמים שאיני בקיא בראשונים ואחרונים, למרות שיש כאן כאלו שכן. סגנון לימודי הוא לעיין הרבה במה שאני לומד, בגמרא ועוד, כדרכו של החזון איש עד כמה ששמעתי). צר לי, אך בויכוח שהתפתח בינך לבין רציו אני יכול להעריך את הכוונות הטובות והנאצלות שלך לשם היהדות, אבל לא את הסגנון שהשתמשת בו כדי לתקוף את השאלות שלא מצאו חן בעיניך.
הבה נדון בנושא עצמו. מדוע כל כך חשוב לקבל שתרומות ל"עילוי נשמת" אכן מביאות תועלת?
א. מפני שאכפת לנו מהמתים, ואנו רוצים בטובתם. ומי שמכחיש את האפשרות לעזור להם, פוגע באפשרות הזו.
ב. מפני שהדבר נזכר אצל רבנים גדולים, ומי שמערער על כך פוגע בסמכותם ובמעמדם. כי אסור לומר שרבנים גדולים יכלו לטעות לפעמים.
ג. מפני שהשאלות הועלו בפורום כזה שחשוד על אפיקורסות, השכלה ועוד. ובמקום כזה סוגרים שורות ומגינים גם דברים שמוכרים למגן בתור שקר ודברים שהוא עצמו מפקפק בהם ותמה עליהם.
אין לי אלא לחזור על עיקרים שכתבתי כמה פעמים:
א. איני רואה חיסרון להודות שגדולי ישראל יכלו לטעות. זה לא הופך אותם לפחות גדולים. (ואין כוונתי שאנו רודפים אחריהם כדי לחפש טעויות לייחס להם. לא ברשעים אנו עוסקים כאן).
ב. מי שסבור שהתורה אינה יכולה לשאת שאלות כאלו, בעיני לוקה באמונתו בתורה ובנותן התורה. מי שפוחד מפני שאלות, מראה באיזה שהוא מקום שהוא פוחד מהאמת. כלומר, שהוא סבור בתוך ליבו שהאמת אינה איתו.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2003 04:39 |
|
| |
להעיר
חבל שאינך מנמק. דומני שיש כבר אשכול בשם "קבל האמת ממי שאמרה" ולמבין זה גם אומר "בקר את הדברים ממי שאמרה".
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2003 04:57 |
|
| |
מיימוני
אם הסגנון שלי לא נראה לך, מפני שפגעתי בכבודו של רציו וחבריו,
ואם הסגנון של רציו נראה לך, למרות שפגע במנהג ופסק גדולי הפוסקים בכל הדורות.
אזי חייב אתה לבדוק בציציותיך, לענ"ד.
הרוקח נכתב באשכנז בזמנו של הרמב"ם, ומביא את מנהג הזכרת נשמות שהתחיל הרבה לפניו, עוד מזמן הגאונים (ומובא בשמם), וביאר זאת המרדכי על יסוד האמור בספרי שגם המתים צריכים כפרה. וכך הובא בהרבה פוסקים ראשונים ואחרונים, ומבארים זאת בפרטיות. ואתה בא לומר כך, לא פחות ולא יותר: "איני רואה חיסרון להודות שגדולי ישראל יכלו לטעות".
מיימוני יקר, על איזה יסוד באת לומר שגדולי הדורות אפשר טעו בזה? כך אתה אומר על כל הלכה בפוסקים ראשונים ואחרונים?
אני מבין את הקושי שלך לעיין במקורות; אז יש לי עצה קלה בשבילך: תקח את הספר שנקרא אנציקלופדיה תלמודית, תעבור על הערך "הזכרת נשמות" ותקבל סקירה כללית על הנושא.
לכו נא ונווכחה: מה אתה מכניס כאן את החזון איש? היכן מצאת בדבריו משהו כזה, שכל הלכה שלא לרוחו, יכתוב שהפוסקים הראשונים והאחרונים טעו? לא ראית זאת לא אצל הגר"א ולא אצל המשנה ברורה ולא אצל החזון איש ולא אצל הרב שך, ולא אצל אף אחד מגדולי החוגים שאתה אמון עליהם. את הגישה הזאת מצאנו אך ורק בחוגי המשכילים וגרורותיהם, ואיני רוצה לפגוע כאן באיש, אני מבקש שתבין לרוחי!
מהו הסגנון הזה, של זה שמתיימר להיות רציו(נלי), לקחת מנהג בישראל, מימות הגאונים ואילך, מקובל בכל תפוצות ישראל זה אלף שנה, מובא בהרבה ספרי הלכה בכל הדורות ועד לשלחן ערוך, וגם במשנה ברורה, ובשאט נפש להצהיר שבאו לכאן לשחוט פרות קדושות, ואשר כל המטרה של המנהג הזה הוא גיוס כספים בצורה נבזית, ואסור לומר שפוסקי הדורות אינם טועים, ואם מישהו משתומם על המראה הזה אומרים לו שהוא כותב בצורה הוגנת!!!
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2003 05:33 |
|
| |
הלבן
כל אדם רוצה להעלות בעיני עצמו את זכר קרוביו הנפטרים. תרומה לבית כנסת היא אפשרות אחת שאינה דבר נבזה.
הנקודה אליה רמזתי היא שסביר שהמנהג התמסד על ידי בעלי בתי כנסת ושעלולים לחשוב שהבסיס למנהג הוא איזו שהיא תקשורת עם המתים.
אני מצטער שנגעתי בנקודה המוציאה אצלכם צד שלילי הגורם לביטויים משמיצים.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2003 05:40 |
|
| |
רציו, ידיים ישק 
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2003 07:34 |
|
| |
אפיקורסות, לא עם-הארצות.
הייתי שמח להצטרף ללימוד הזכות של להעיר, לפיו חכמי הפורום אינם אפיקורסים אלא עמי-הארץ גרידא.
מה אעשה, ועם-הארצות אינני רואה כאן. חכמי הפורום הם ללא ספק למדנים ויודעי-תורה. אלא שבחלקם הם לומדים תורה ושוכחים את נותן התורה, בבחינת "לא בירכו בתורה תחילה".
אפיקורסות, לצערי, יש ויש כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2003 07:38 |
|
| |
אתה יכול בבקשה לפרש איך אתה מזהה שהם שוכחים את נותן התורה?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2003 14:50 |
|
| |
להעיר, הלבן ואפרים
אם אינני טועה בזכרון התרשמותי מהעבר, יש לכם מכנה ומחנה מאד משותף של שיוך לחוג בו לחלק גדול יש אמונות נוספות מעבר לאמונות המקובלות בישראל. זו הסיבה כנראה ששכיחה אצלכם הזעקה 'אפיקורסות' שהיא קרש ההגנה לאמונות. אבל בל תשכחו שבזעקות בעלמא לא מרוויחים דבר ובפרט לא בחיים הוירטואליים וגם שלעומתכם ניתן לזעוק את אותה הזעקה.
לא מתכוין לפגוע אלא לטהר את האוירה הילדותית המושרית על ידי הזעקה הנ"ל, הזרה לרוח הפורום.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2003 14:56 |
|
| |
קונילעמל
אשמח לשמוע ממך תגובה ענינית למה שכתבתי
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2003 23:18 |
|
| |
מיכה יוסף ברדיצ'בסקי כבר העיר שה'אפיקורסים' הם ששמרו על היהדות מאחר וקיימו את הרלוונטיות שלה על ידי הצבת אתגרים להתמודד עם התחדשויות הזמן.
זה תהליך. האפיקורסים הם החלוצים וקרבנות ההמון. כמו שבפוליטיקה נטורי קרטא של היום הוא אגודיסט לשעבר, אגודיסט הוא מזרחניק לשעבר וכו', כך גם בהשקפה.
הנלחמים כמוכם הם העומדים על קו התפר ונלחמים לשכנע אחרים כדי לשכנע את עצמם שהם מאמינים תמימים! דרך צלחה!
תוקן על ידי - בוגיעלון - 5/4/2003 11:21:53 PM
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2003 23:51 |
|
| |
בוגי
הפעם אני מסכים עם כל מילה שכתבת, וגם אני כתבתי בפורום הזה משהו דומה: פעם היו אפיקורסים, אחריהם קראים, אחריהם משכילים, אחריהם רפורמים, ובאיזשהו מקום בהסטוריה יש גם מה שנקרא חושבים.
אז מה לי כי תלין עלי, כששנינו אומרים כמעט אותו דבר!?
עם שאר הגולשים הסליחה, שהרי זה לא נכתב אלא על משקל: עם עקש תתפתל.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2003 00:16 |
|
| |
איני נכנס כעת לעצם הויכוח, אני רק רוצה שהמתקיפים יקחו נקודה הבאה בחשבון.
חלק הארי מחברי הפורום המייסדים, הינם אנשים אשר מחרפים נפשם לאמת, אינם אנשי עסקים או אקדמאים שבשעות הפנאי עיינו באיזה ספר מהספרים המעניינים. לפי ידיעתי הם היו נחשבים גם בעיני הציבור ההמוני "עילויים ומיוחדים" והיו קרובים וחלק מימשו את יכולתם לעמוד בראש ישיבות והנהגות קהילות וכיו"ב, אלא שמסרו נפשם לבירור האמת וכך ורק כך הגיעו אל מצב זה בו הם עסוקים במעשה בראשית ומרכבה עם התמסרות מולטת לאמת. אין ספק שמצד נוחות יכלו להמשיך ולהתפרסם בקלות יתירה, ולהביא פה ציטטות ולהיות הרבה יותר מחמור נושא ספרים. מסירותם לאמת היא כה עצומה עד שמחד נראים הם מבחינה מחשבתית כאילו אינם מ"הפרום השחור" אך מאידך בהנהגותיהם הם מהמחמירים הגדולים במקום המתאים.
וכמעט ואין ספק שאילו היו מכירים המתקיפים כאן את מי שמדברים עליהם פנא"פ היו קוברים עצמם בעומק ת"ק פרסה.
יש לי את הרושם שאנשים מסויימים שפה רואים עניין ומגיבים עליו ואינם באים מתוך השקפה בנויה ושלימה.
וידוע כי גם בחור בישיבה קטנה יכול להעיר על כל ספר, ואם יש לו פרוייקט בר אילן ודאי וודאי. כך גם בענייני השקפה להריח מה מוזר ומה לא אין צורך בחוש ובהבנה מיוחדת, החכמה היא לדעת ליישב את כלל ענייני ההשקפה מיסודם הראשון, אשר זה אני יודע על וותיקי הפורום כי קיימו בנפשם.
רגע של חשבון נפש אמיתי!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2003 00:20 |
|
| |
הגיוני
הלבן
אולי לא הבנת! הכוונה היא שיש תהליך התקדמות. החרדים של היום הם הקונסרווטיביים של פעם וכן הלאה. החושבים הם היודעים את הסוד הזה וזהו!
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2003 00:31 |
|
| |
הגיוני ובוגי
הפעם אסכים לדבריכם
אמנם הסגנונות שנכתבו בקשר להזכרת נשמות, לא מצאתי בהם כלום מן העיון וכלום מן חיפוש האמת - מלבד בוז ולעג לכל הקדוש. ואם יש בכל דברי רציו, בוגי, מיימוני, משהו לגופו של דבר, מלבד האמור לעיל, אשמח לשמוע.
יאריך ה' ימיהם ושניהם של כל הדנים כאן הם והוריהם והורי הוריהם, אמנם האם כל הלעג הזה לכפרה על המתים יחול גם על מנהג היארצייט ואמירת קדיש ותפלה לפני העמוד וכיו"ב, שכולם כולם באים על פי אותו כלל של כפרה למתים, שהובא כאן מהספרי והגאונים והראשונים והאחרונים...
|
|
|
|
|