| נשלח ב-2/4/2003 21:42 |
|
| |
בעיה קטנה
פרקי הספר מופעים
לרוחב כלומר השורה
מילמעלה למטה כמו סינית(הישנה)
גם ישר קשה לי עם האנגלית

|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2003 21:46 |
|
| |
איה הצדיק שיתרגם למעננו החניוקעס קטעים נבחרים?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2003 21:57 |
|
| |
Chalamish
There is a button on the tool bar allowing you to read it horizontally.
At this opportunity I would like to endorse the Chairem against the book, the Chairem of Raw Zonennfeld against English and other foreign languages, and any other Chairem that has existed, exists, and/or will exist.
Muru DeAsra
Raw Gezel Seinfeld
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2003 22:18 |
|
| |
סליחה שאני מקלקלת את המסיבה,
אבל האם אין כאן הפרה בוטה של זכויות יוצרים??!
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2003 22:32 |
|
| |
לכל הילידים אל תבנו על בבילון כיון שהקטעים מופיעים כתמונה ולא כטקסט
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2003 22:57 |
|
| |
החפרפרת
לא ראיתי עדיין את הספר, למרות שזה מסקרן מאד.
אך לגבי הערתך החשובה -
יש נידון גדול בפוסקים סביב זכויות יוצרים.
הנושא מהווה מעין "לקונה", כיון שאין זה גזל ברור, אלא רק מיעוט יכולתו של המחבר לממש את מה שיצר.
במקרה זה בלבד, המחבר הודיע שהוא מתכוון להימנע מפירסום נוסף. עובדה זו הופכת את העתקת הספר למעשה שאינו שולל ממנו זכויות.
עם זאת, אין זו הבעיה היחידה שמתעוררת עם העתקת ספרים. ולמעשה, פירסום ההעתקה באופן שאחרים יכולים להעתיק הוא חמור אף יותר.
אני מניח שהעובדה שמדובר בקטעים בלבד, ובפורמט שאינו זמין להדפסה אלא לשימוש אישי, בתוספת העובדה שנזכרה לעיל, שכנעו את מנהל פורומנו שמותר יהיה לו לפרסם את הנ"ל.
אולי הוא קיבל הסכמה שבשתיקה מן המחבר?
יש לעיין בשאלה נוספת, והיא: אם אמנם המחבר אינו מעוניין לפרסם את הספר, האם מותר להמשיך להפיצו שלא מדעתו?
יש גם לחזור ולדון אם החלטה זו היתה לרוחו, או שהיא נכפתה עליו מכורח הנסיבות, ואין להאריך במקום שאמרו לקצר.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2003 23:11 |
|
| |
מיימוני,
גם אם המחבר הודיע שהוא מתכוון להימנע מפירסום נוסף אין עובדה זו הופכת את העתקת הספר או חלקים ממנו לחוקית.
(לאחר שנכנסתי ללינק נדהמתי לראות שמדובר ב-360 עמ'!!! נכון, זה מגדיל את הפיתוי אך מאידך מגדיל את החומרה שבמעשה)
הנוסח המקובל בעברית לזכויות יוצרים לספר מקביל (פחות או יותר) לנוסח האנגלי:
"אין לשכפל, להעתיק, לצלם, להקליט,לתרגם, לאחסן במאגר מידע , להפיץ או לקלוט בכל דרך או בכל אמצעי אלקטרוני, אופטי , מכאני או אחר (לרבות צילום והקלטה) – ספר זה או חלקים או קטעים ממנו (כל חלק שהוא מהחומר שבספר זה), ללא אישור ברשות מפורשת בכתב מהמחבר. שימוש מסחרי שהוא בחומר הכלול בספר זה אסור בהחלט, אלא ברשות מפורשת מהמחבר.
© כל הזכויות שמורות למחבר
הודפס ב_______ "
ע"פ חוק נדרש אישור אפילו במקרה של העתקת שורות בודדות.
כיום, עם ריבוי החומר הדיגיטלי, כתבי-העת האלקטרונים והספריות הדיגיטליות קיימים חוקים ברורים לגבי שימוש הוגן בחומר.
תוקן על ידי - החפרפרת007 - 4/2/2003 11:14:12 PM
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2003 00:49 |
|
| |
החפרפרת
אני חושב שאנו מדברים על שני דברים שונים.
את מביאה את מה שכתוב בחוק המדינה.
אני הבאתי את מה שנראה בעיני סיכום המצב העדכני בהלכה (פרט לחידוש מעניין ששמעתי, לפיו יש רוצים לאסור, והטעם לא ברור לי).
איני בא לזלזל בחוקי המדינה, אולם חוקי המדינה אינם מניה וביה חוקי הלכה.
כמובן, יש אפילו צד שמשום דינא דמלכותא דינא החוקים הופכים את ההעתקה לאסורה גם מצד ההלכה.
ציינתי רק ראשי פרקים עד כאן.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2003 01:09 |
|
| |
מיימוני,
אכן התייחסנו בשני מישורים שונים, אך מעבר לעובדה שאנו מחוייבים גם לחוק (כפי שאמרת מכוח דין מלכות) הייתי שמחה אם תוכל קצת יותר להבהיר את העמדה ההלכתית בנושא ,
תמהה אני על אי האחידות בין השתיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2003 01:11 |
|
| |
הווה הוא מלכנו!
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2003 09:59 |
|
| |
המחבר עצמו מצהיר בשיחות אישיות כי בדעתו להדפיס שוב את הספר (ואף להוסיף חלק נוסף). כשלעצמי, אני סבור שהוא שוגה באשליות, אך לענין זכויות יוצרים הוא בודאי לא ויתר על זכותו. ידוע לי על מי ממכרי שרצה לצלם לעצמו את כל הספר, ומתוך יראתו התקשר אל המחבר לבקש את רשותו. המחבר בקש ממנו מחיר מלא של הספר, והבטיח לתת לו עותק כאשר הספר יודפס שוב.
לאחרונה יצא לאור ספר מקיף מאד בענין זכויות יוצרים בהלכה, כמדומני בשם "עמק המשפט", על ידי הרב ? כהן, דיין בבי"ד של ר' ניסים. מרפרוף קל בספר התרשמתי שמדובר בעבודה יסודית מאד, כולל ברור המציאות.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2003 10:49 |
|
| |
הספר עמק המשפט יצא כבר בשנת 1997 במהדורה מצומצמת, ולאחריו נוספו עוד 3 חלקים, מחברו הוא הרב יעקב אברהם כהן . בחלק הרביעי שיצא ממש לא מזמן הוא בהחלט מפרט על דיני זכויות יוצרים של מחברים, מלחינים, ציירים, אדריכלים וכו'.
צ"ע.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2003 10:53 |
|
| |
ואלו השאלות ההלכתיות (והמשפטיות) הרלוונטיות:
1. האם מחבר ספר או מו''ל יכול למנוע הפצת אינפורמציה ''לאחר'' שזו כבר שוחררה לרשות הרבים?
2. האם ניתן למכור יצירה של פלוני לאחר שהמו''ל והמחבר ויתרו דה-פקטו על זכויותיהם הכלכליות (ומשום כך המכירה לא תגרום כל נזק כלכלי ליוצר)?
3. במידה והפצת ספר באופנים שפורטו לקמן כרוכה בהפרת זכויות יוצרים, כיצד ניתן להטמיע את האינפורמציה הכלולה בו מבלי להסתבך בהפרה (עיבוד האינפורמציה והפיכתה כיצירה עצמאית)?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2003 11:58 |
|
| |
הנושא דורש הרבה עיון מעמיק. איני יודע אם יהיה לא-ל ידי להציעו בקרוב בצורת קב ונקי. בכל זאת אציג את הקצוות הקיצוניות, ביניהן אמור להתקיים הדיון בדימוי מלתא למלתא [דבר לדבר].
בכן אם קניתי ספר ואחי מבקש לקרוא בו, האם אענה לו "זה מזיק לזכות יוצרים, לך תקנה!"?
מאידך אם בדעתי לכתוב ספר והנה אני מוצא שישנו כבר בשוק אחד בדיוק כזה, האם אוכל לומר "הרי זה מפרי ראשי וכי לא ראוי שאגדל ואמכור תפוז כי מישהו אחר גם מגדל ומוכר בדיוק אותו תפוז?"?
אלו הן הקצוות, ואידך שביניהן, זיל גמור!
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2003 12:53 |
|
| |
חפרפרת
אין מקום לתמיהה על חוסר האחידות בעניין זכויות
היוצרים בין ההלכה לחוק .
ישנם פעמים שבעקבות אי אלו טעויות אנתרופולגיות הסטוריות נוצרו שינויים בין החוק להלכה . בעניינים שוליים כמו הומוסקסואליים ועוד . קורה .
במקרה זה השינוי בין החוק להלכה הוא אפילו גדול מאד .
בעקרון אין מקור הלכתי לאיסור תפוצת "דעת" או "חכמה" . אפשר לדון בסיבות לכך וודאי שאחת מהם היא קדושת החכמה שאיש אינו רשאי לנכסה לעצמו .
עד כמה המרחק גדול בין ההלכה לחוק בעניין זה תוכלי לראות מדבריו של החזון איש, אשר בחר להמחיש ולהוכיח את ההבדל בין ההלכה למוסר האוטונומי דווקא מדוגמא דומה למקרה שבפנינו.
(בספרו אמונה ובטחון) .
[אגב, ראוי עניין זה ההבדל בין המוסר היהודי, על גישותיו השונות, לבין המוסר האוטונומי להידון ב300 אשכולות נפרדים אם אין כבר 300 כאלה .]
מלמד תינוקות, אומר החזו"א, מסיג את גבולו של רעהו, אשר היה המלמד היחיד בעיירה מזה שנים רבות וכל פרנסתו על כך (הקצנתי כמובן).
יבוא איש המוסר ויתעב את התנהגותו, אך איש ההלכה יודע כי אין הסגת גבול בלימוד תורה .
(מסקנתו של החזו"א היא כי אין מוסר כללי, יש רק מוסר הלכתי, אבל לא זו סוגייתינו)
רשאי אותו מלמד, אומר החזו"א, להסיג גבול ויהיה צדיק וישר.
מאחר וכך, נזקקו גדולי הדור בהסכמותיהם לאסור את תפוצת הספרים באמצעות תקנות שתקנו, אף זאת בדרך כלל לזמן מוגבל, ע"מ שהמוציא לאור יוכל להרוויח את לחמו .
תקנות אלו, יש לומר, נועדו אף הן, לשמר את הדעת והתורה, שכן אחרת היו נמנעים המוציאים לאור להוציא ספרים, ושוב היתה מתמעטת הדעת.
ההגדרה ההלכתית לדעתי העניה המרודה היא אפוא כזו :
עד כמה שיש איסור הלכתי, הרי הוא איסור הסגת גבול .
איסור הסגת גבול הוא לצורך מסחר בלבד ולא לצורך אישי .
כנראה לא קיים איסור כזה על דברי תורה .
על כן כל בני הפורום אשר מעוניינים להעתיק את הספר המדובר, עליהם לדון האם מדובר בדברי תורה. גם אם לא יהיו רשאים לעשות זאת ככל שמדובר בשימוש אישי.
אמנם איסור הלכתי אין אבל מה יהיה על הפגם המוסרי ?
הפתרון לפגם המוסרי הזה, ע"פ דעת חכם אחד עמו התיישבתי בעניין זה הוא באמצעות ההגדרות דלהלן :
דברים נפוצים כמו למשל תוכנת "דוס" וכיום גם ווינדוס 95, שאין להם שווי כספי ניתן להעתיק ללא חשש ופקפוק .
דברים בעלי שווי כספי ההגדרה היא אישית כדלהלן :
אם יודע האדם כי אין שום סיכוי בעולם שירכוש את הספר - רשאי להעתיקו . יש סיכוי כזה ימנע מכך .
הדברים נכתבו מזיכרון ואם שוגה אנוכי, נא להעמידני על טעותי .
 |
|
|
|
|
|