בית פורומים עצור כאן חושבים

החזון איש של חיים גראדה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/4/2003 19:22 לינק ישיר 
החזון איש של חיים גראדה

לפני כמה ימים יצא לי להגיע לתל אביב. מי שמכיר יודע כי עבור בני ברקי לצאת לעיר הגדולה הרי זה כמעט כמו להגיע לחוץ לארץ...
בכל זאת, תל אביב אינה מה שהיתה פעם. המיתון או פחד הפיגועים העיבו על ההכנות לחגים. אם לפני כמה שנים היו הרחובות גדושים אדם, עתה רחובות ראשיים כמעט ריקים. היכן הקונים? היכן המטיילים? אין.
רחובותיה של בני ברק הומים הרבה יותר...
ברחוב אלנבי, לא הרחק מבית הכנסת הגדול, בפינת רחוב ששכחתי את שמו, מצוי דוכן ארוך, ועליו ספרים. זו חנות ספרים משומשים, אלא שהחנות כולה אינה אלא אותו דלפק, תחת כיפת השמים, ולידו קרטונים רבים ובהם ערימות של ספרים.
קשה להאמין שחנות כזו קיבלה רישיון אי פעם, אבל היא פועלת מזה שנים רבות. המבחר אינו גדול, אבל המעלה היא המחיר. כאן ניתן למצוא מציאות באמת.
הפעם מצאתי כאן את "צמח אטלס" של חיים גראדה.
קראתי את הספר לפני שנים. קראתי עליו בדיון שהיה בקרופסקאיה. עכשו ראיתי אותו מוטל בתוך קרטון שהכיל אוסף קטן של ספרי ה"ספריה לעם". הוצאתי אותו. מצבו טוב, והמחיר? אה, להכשיל בקנאה את מי שרוצה להשיג את הספר. שלושה שקלים! רק שלושה שקלים.

חיים גראדה, לפי התקציר שבכריכה האחורית, היה "מספר אידי נודע" (נולד 1910). מה שלא מוזכר שם, אך ידוע ליודעי חן, הוא שהיה מקורב לחזון איש, אולי תלמידו.
בספר משוקעת דמותו של החזון איש, שנקרא כאן ה"מחזה אברהם".
כמובן, הגיבור הראשי של הספר, אולי בן דמותו של המחבר, אינו החזון איש, אלא צמח אטלס, שמוגדר היטב על הכריכה בתור "בעל מוסר קיצוני וטרוף יצרים". צמח אטלס הוא אדם שלא השכיל להתמודד עם תשוקותיו, כפי שמעיד חלקו הראשון והארוך של הספר (שאותו לא קראתי הפעם. פעם אחת זה יותר מדי).
לעומת זאת, חיפשתי בהשתוקקות את התיאורים של ה"מחזה אברהם". כפי שהעירו רבים (ראו אצל לאהלה בפורום "אהלה של יהדות"), גראדה מציג תמונה אותנטית של יהודי מיוחד, תלמיד חכם, אבל גם בשר ודם. איני יודע אם הוא עצמו יכול היה לחוש ולהבין כי החזון איש שהכיר אכן היה "מלאך בדמות בשר ודם", כפי שהחזון איש מגדיר את התלמיד חכם באגרותיו.
אם תרצו להשתתף איתי בחוויה, בבקשה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2003 19:23 לינק ישיר 

(עמ' 326)

סיפר (אחד מהנזכרים בספר), שבעת שהתגורר ב... למד שם בבית המדרש אברהם שעיה'לה מקוסוב, מחזה אברהם בימינו.
מראהו לא העיד על שום תכונת ייחוד. נער עדין ומתמיד גדול.
יומם ולילה היה ניצב לפני העמוד, גבו אל הקהל, ולומד.
פעם אחת שמע פרוש בבית המדרש, לאחר תפילת שחרית, קול בכי רם. הפרוש הביט כה וכה וראה את המתמיד ניצב לפני ארון הקודש הפתוח, ומתפלל ביללה. בבית המדרש לא היה עוד שום איש, והפרוש ישב בפינה, בין התנור וכותל המערב. לכן לא ראהו אברהם שעיה'לה, והתפלל לפני ארון הקודש הפתוח.
"ריבונו של עולם, גל עיני ואביטה נפלאות מתורתך. נודר אני ללמוד כל ימי תורה לשמה. רק לשמה. לשמה בלבד. גר אנוכי בארץ, אל תסתר ממני מצוותיך".
השומע הסתלק מייד מבית המדרש, לבל יראנו המתמיד מקוסוב ויתבייש, או ייבהל".

מעניין כי גראדה מציע פירוש משלו לסיפור – אני משער שזה סיפור אמיתי. "נער בר מצוה בוכה... ניכר איפוא שעוד בנערותו חולה היה, ולא האמין בעצמו שיאריך ימים".
אולי ההסבר אחר? אולי תפס החזון איש, כבר בגיל זה, כי האדם הוא גר בארץ, כי זה עולם שאינו שלו?

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

ולאידך גיסא –

"היה תמיד מקדים מכל הקייטנים לבוא, מייד לאחר ל"ג בעומר, ויוצא אחרון, ערב ראש השנה. בקיץ הראשון באו אליו הנכבדים בבעלי הבתים וחתנו של הרב לביקור. אחד גידף את הציונים, ומחזה אברהם שתק, כדרכו. אחד המבקרים השמיע דבר בדיחות, והוא פרץ בצחוק עליז ונערי כל כך, עד שנשתוממו בעלי הבתים. אחרי כן שב לשתוק וישב בעינים מושפלות, עד שהבינו האורחים שעליהם להסתלק..."

זה מזכיר קצת את מה שציטט פרומי בח"ח מן הספר "מעשה גדול", על החזון איש שנהנה ממעשי שובבות ונערות. יש גם צדדים כאלו באישיותו של מלאך!

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

"פעם אחת היה לרבה של ואלקניק (מקום העלילה) דין תורה מסובך בין שני סוחרי יערות. שלח בעל עגלה ואת השמש אל הקייטן (החזון איש), כדי שיבוא ויחלצנו מן הסבך. הם חזרו עם סירוב. נסע הרב להפציר בו, אבל הוא השיב בהפצרה ותחנונים שלא יאלצוהו לכך...
אל מחזה אברהם, יום חמישי אחד בבוקר, בא קצב, דחוף ומבוהל, וסיפר ששחט שור, ויש בו סירכה. הרב נוטה לפסוק לצד הכשרות, אבל הוא חושש לסמוך על עצמו, והוא לא יכשיר אלא אם כן הרב הקייטן יסכים עימו.
ר' אברהם שעיה ראה כמה מתנשם הקצב מחמת הריצה, וכמה ידיו ורגליו רועדות מאימת ההיזק הצפוי. השיב מייד שיבוא עימו.
היום היה מעונן... ירד גשם. אולי נמתין, שאל הקצב. אבל הרב השיב שילכו תחת העצים ולא יירטבו...
משראה רבה של העיר לפניו את מחזה אברהם, שלא זו בלבד שניאות לבוא, אלא שבא ברגל, לא האמין למראה עיניו. נשען בסנטרו על ידית מקלו, ישב ר' אברהם שעיה כמה דקות מחריש ומאזין לשקלא וטריא של הרב בענין הסירכה. 'כשר' לחש, כאילו השיב אמן על ברכתו של יהודי. הרב היה סבור שמחזה אברהם יעיין עימו בספרים, יתפלפל בשאלה ויבקש מוצא, והנה פוסק הוא על רגל אחת ללא פיקפוק.
'גם בעיני ממונם של יהודים יקר, בפרט של יהודי עני ואביון, אבל הרב עוד לא שמע את כל ספקותי, ואין את נפשי להאכיל קהילה יהודית טריפות', התרעם הרב הזקן.
ר' אברהם שעיה קם על רגליו והשיב ברכות, אבל בקול רם במקצת, כלל לא לפי דרכו.
'יכול מרא דאתרא של ואלקניק לסמוך על עצמו אפילו בענינים חמורים יותר. אבל כיון שהוא אומר שיש לו ספיקות, יכול הוא לצרף אותי אל פסק הדין שהבהמה כשרה לכל הדעות'."

הסיפור עוד לא תם. הקצב מלווה את החזון איש לדרכו, ומציע לו נסיעה בעגלה. החזון איש מסרב. וגם מביא את המדרש על שמואל הנביא, שאמר "חמור מי לקחתי", ומתרגם אותו לזמנו. "לפני שמואל הנביא הובאה מן הסתם לא אחת שאלה בענין סירכה, והוא לא רצה שלאחר פסק הדין ירתמו בגינו חמור ויחזירוהו ברכיבה'".
והחזון איש "פרץ בצחוק קולני עליז".

למה צחק החזון איש? מפני שהציל ממון יהודי. מפני שנזהר בכבודו של רב העיר. מפני שניצל מפני ניצול יהודי להטריח ולהסיעו לביתו. ומפני שמצא מדרש יפה להניח את דעתו של היהודי הפשוט ההוא.
וגם בגלל שהיה בן אדם. מלאך ובן אדם. תלמיד חכם כפי שתלמיד חכם יכול וצריך להיות.
ואידך זיל גמור.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2003 20:57 לינק ישיר 

מגלגלים זכות בידי זכאי
שתף אותנו עוד בזכות הזו
והרי דבר הוא שמצאת ספר יקר כזה
בתרי זוזי
מהשמים זיכו אותך בכדי

שנזכה גם אנו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2003 23:05 לינק ישיר 

יש לי את הספר. קראתי אותו כמה פעמים.

בתחילת הספר יש תיאור יפיפה על בחורי הישיבות לסוגיהם, וכיצד הם מתנהגים ב'קיטנה'.

'מחזה אברהם' במזפתה... וחייקל, הוא חיים גראדה בעצמו, שהיה נער מקורב לחזו"א.

הספר הוא המשך ל'מלחמת היצר', ושני הספרים יחד נותנים מבט אמיתי על יחסו של החזו"א לבעלי המוסר ולנוברדהוק בפרט, והדברים עתיקים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2003 23:08 לינק ישיר 

חלמיש

אשתדל. צריך רק זמן כדי להקליד...

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2003 00:06 לינק ישיר 

ואני דווקא זוכר מהספר (איני זוכר אם חלקו הראשון או השני) את שמספר חיים גראדה על כך שיום אחד היה החזו"א עייף מאד ולא התפלל מנחה.
לשאלת חיים גראדה אמר ש"אין לו כח" .
זכורני שלאחר שקראתי, שאלתי את ראש הישיבה שלי (כן, יש גם כאלה שאפשר לשוחח איתם על חיים גראדה) היתכן ? והוא לא הבין את שאלתי .
וודאי הוא ענה לי, הרי לא היה לו כח ..

תפילה של החזו"א !

מסתברא הביא פה באחד האשכולות מדברי ספר הישר המיוחס לר"ת מימרא מעניינת בהקשר זה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2003 00:35 לינק ישיר 

בע"ע

מדהים, פשוט מדהים! אני מקווה שמישהו בין קוראי הספר יאתרו ויאשרו את הקטע.

אבל אינני חושב שזה קשור במה שהבאתי מספר הישר, זוהי גמרא מפורשת בעירובין ס"ה "אמר רב כל שאין דעתו מיושבת עליו אל יתפלל...רבי חנינא ביומא דרתח לא מצלי. כך הי' בזמן חז"ל, אך בזמן הראשונים נולד הרעיון שנפסק בשלחן ערוך, שמכיון שממילא אין אנו מתכוונים בתפילה, לכן מתפללים בכל מקרה, אפילו בלי כוונה. ויתכן שיחידי סגולה לא קיבלו את התמסדות התפילה, אפילו על חשבון הכוונה. (והרי בע"ע מי כמוך יודע שזאת היתה טענת החסידות מבית מדרשה של הבעש"ט בראשית (טרם ההתנוונות, או יש אומרים ההתמתנות), שלא רצו להתפשר בנקודה זו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2003 00:38 לינק ישיר 

מסתברא, בעל עגלה וכולם

זכור לי שקראתי על הרב אברמסקי - אולי אפילו ביתד נאמן - שבאו לקחתו לפגישה כלשהי, אולי של מועצת גדולי התורה, ואמר שלא התפלל מנחה. וניגש לכותל והתפלל וסיים מהר מאד. כשראה שהנהג מתפלא - היה אברך - הסביר לו, שלא יכול היה לכוון, ולכן התפלל תפילה קצרה. ואיני זוכר אם הכוונה היתה ל"הביננו" או שקיצר ואמר ראש וסיום כל ברכה בלבד. והדעת נוטה לצד ראשון.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2003 00:42 לינק ישיר 

יוווו.
לפני פחות משבוע וחצי הזדמנתי גם אני לאזור ההוא בתל אביב וגם אני גיליתי שם את צמח אטלס והעגונה של חיים גראדה בין הקרטונים של ספרייה לעם בדוכנים של הספרים מיד שנייה (אחרי שחיפשתי את זה כבר בכמה חנויות ולא מצאתי).
והתחלתי את הספר מההתחלה, והתאכזבתי מאוד, כי בגלל ההמלצות בקרופי ציפיתי להרבה יותר, ומה שקראתי (חלק ראשון ושני) גרם לי אפילו להניח את הספר בסלידה.

טוב, עכשיו אקח אותו חזרה לידיים.

אגב, לי זה עלה 10 שקלים לספר .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2003 01:36 לינק ישיר 

תמיד לומדת

אינני ממליץ על הספר. נקודה.
אין הרווח שווה בנזק בת המלך.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2003 05:25 לינק ישיר 

כיון שב"די ישבה" עסקינן. זכרוני מהמובא שם אחד מדברי המגידות המפורסמות המובא בספרי מוסר אודות אריסטו איך שתלמידיו תפסו אותו בדבר מכוער וכו'.
וחיים חייקל תמה ומפקפק איך שסיפור זה אודות אחד מחכמי יון אינו מובא בשום מקום והמקור היחיד הוא בספרי מוסר...
(והולך ומליץ איך שהבעלי מוסר אינם יודעים בכלל מיהוא אריסטו. וכל פעם מתלבטים מחדש. האם אריסטו הוא תלמידו של פלייטוס או להיפך?)ע"כ

האם מישהוא באמת יודע גילגולו של אגדה זו? ובמה פשע אריסטו?
ומימוני,
שמא אתה יודע, איפה מובא הלשון "אריסטו מת בתאוותו"?

יצחקי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2003 06:55 לינק ישיר 

מיימוני,
אל תילחץ, לא ראיתי המלצה במילים שלך.
רק שבגללם הצצתי בהמשך הספר וראיתי שהוא לא מבחיל כמו ההתחלה.

חוצמזה, שהייתי קוראת את זה מתישהו, רק שנתתי קדימות לדברים יפים יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2003 07:16 לינק ישיר 

סיפור ידוע על החזו"א בשם בעל "זיו הים" [אולי גם מודפס הסיפור] שבזקנותו לא בירך על תפוח מחוסר יכולת לכוין. כששאלוהו הביא מתוספות ספ"א ממס' ברכות להוכיח שהמסוגל לכוין אין לא לברך כאשר במקרה אינו יכול [שרק כאשר "כולם" לא מכוונים, אומרים שלא תתבטל תפילה וכדומה כמו לגבי חתן בקר"ש].

לגבי תפילה מקוצרת לבלתי יכולים לכוין, ידוע לי מסיפור שאני מכיר ישירות שהתיר אחד מ"גדולי" הפוסקים ליחיד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2003 11:41 לינק ישיר 

בחיל וברעדה וכתלמיד לפני רבו הנני מרשה לעצמי לחלוק על ר' מיימוני שליט"א ולומר שהספר מומלץ . נקודה . ושוב נקודה .

אלא"כ מדובר במי שלא קרה ספרות זרה מעולם ו"חיבוקים ונישוקים" למיניהם עשויים לערער את עולמו .

דמותו של החזו"א זוהרת בספר הזה ומחפה על כל
חסרונותיו .

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > החזון איש של חיים גראדה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext