בית פורומים עצור כאן חושבים

כזית, כביצה ועוד - מאת מואדיב

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/4/2003 18:07 לינק ישיר 
כזית, כביצה ועוד - מאת מואדיב

מואדיב כתב בחדרי חרדים:

בכל שנה כשחוזרים על הלכות הפסח, אין לי אלא בקשה קלה:
מי שיתן לי שתיל של עץ זית כמו זה שהיה לחזון איש, יעשירני עושר רב.
רק צאו וחישבו כמה ישלמו אנשים תמורת זיתים בגודל של ביצי תרנגולת!

לקח לי רגע להבין את הבדיחה... החזון איש היה לו עץ אתרוג... אבל לא...

וברצינות יותר:

זה לא היה עץ זית של החזון איש לבדו, אלא עץ שהוא ירש מקודמיו. הנה פתיחה לנושא מעניין וחשוב.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2003 12:24 לינק ישיר 

אקדים בהתנצלות כי לא עיינתי בקונטרס השיעורים לאחרונה ולכן אני כותב רק מן הזכרון.

נדמה כי לא על החזו"א תלונותינו. דווקא החזו"א הדגיש את השיטה ששיעור כזית נקבע לפי זית שבזמננו (והוא קטן אף משיעור הגר"ח נאה). גם בני משפחתו שהשתתפו עמו בסדר מעידים כי נתן שיעורי מצה קטנים מאד, וכן נהג הסטייפלר אחריו (הדברים הובאו בספרי המלקטים על אכילת מצה, וכדאי מאד לעיין בספרו המצויין של הרב בניש על השיעורים).

למיטב הבנתי, החזו"א החמיר בעיקר בשיעור הביצה (והרביעית הנגזרת ממנה) ולא כל-כך בשיעור כזית, מפני ששיעור הביצה נמסר לנו לפי מידות האצבע, בנוסף לשיעור ביצת התרנגולת עצמה, ושתי המדידיות סותרות זו את זו כמבואר באחרונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2003 18:59 לינק ישיר 

יצחק יונתן, שיעור הזית נגזר משיעור הביצה, ולהיפך. אשמח אם תפנה אותי למראי מקום מדוייקים יותר לגבי הנהגות החזו"א באשר לכזית.
אמת מכון הדבר, שהשיעורים סותרים - וזאת גילה כבר הצל"ח בחידושיו לפסחים (פרק ערבי פסחים, ענייני דיומא!), אבל רק מאז החזו"א החומרא נתרווחה. וראה מאמרו של מנחם פרידמן בקובץ החדש 'מסע אל ההלכה'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2003 19:05 לינק ישיר 

ראו בספר קהילות יעקב על מסכת פםסחים. באחד מהסימנים [קל למצוא יש מפתחות] הוא מביא מה שכתב להלכה, ומביא את החזוא במקום אחד שסובר שכזית הוא של זמננו ומאידך כתב אחרת. הקהילות יעקב נוקט להלכה שבדחק יש לסמוך שכזית היא אכן זית.

כמדומני שדעת רב הירש שכל השיעורים לפי מקומם, כלומר אין שיעור אחיד כל אחד לפי מקום מגוריו, מה שאצלו זית. ויש כבר כדבר הזה לגבי טהרות ששבר מבטל את הכלי ומדומה ששיעורו כרימון וכתב על זה הרמבם כל אחד כמקומו. אם תרצו אפרט יותר.

תוקן על ידי - יהוסף - 4/15/2003 7:09:28 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2003 20:23 לינק ישיר 

ובאותו עניין -
מי אמר שכאשר כתבו חז"ל "כזית" התכוונו למידה שאנו מתכוונים אליה? או במילים אחרות - מי אמר ששיעורו של הזית לא השתנה זה מאות בשנים?

פרופ' מרדכי כסליו, העוסק בארכיאולוגיה-בוטנית חקר את הנושא וסיכם את מסקנותיו במאמרו "‫ ‫"כזית" - פרי העץ כמידת נפח" בכ"ע תחומין י' תשנ"ט.

כל טוב וחג כשר, שמח ושקט!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2003 20:26 לינק ישיר 

לפני שדנים על הוויכוח בין החזו"א והגאון ר' חיים נאה, אם נתקטנו הביצים אם לאו (ולציין שכבר קדם הרשב"ץ בשו"ת שלו ח"ג סי' לג והבית יוסף בשו"ת אבקת רוכל נב -נג לדון בענין זה, רק בין האשכנזים, הראשון שהעלה דיון זה הוא הנו"ב) יש לציין על וויכוח אחר שאינו קשור לדיון ההוא. בסי' תפו בשו"ע כותב מרן הבית יוסף ששיעור כזית הוא כחצי ביצה, ואילו המג"א מוכיח מהרמב"ם שהזית הוא פחות משליש ביצה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2003 21:12 לינק ישיר 

החפרפרת
האם תחומין נמצא גם לעיון מקוון? אם כן, הבי לנו לינק.

לגבי השיעורים בכלל, כבר המליצו כאן על ספרו של בניש. ערב פסח היום, ואני מבקש לדחות את הדיון בסברות היסודיות להמשך.

מסתברא, עד כמה שאני זוכר זו אכן מחלוקת ראשונים, יש סוברים מחצית ויש סוברים שליש ביצה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2003 21:23 לינק ישיר 

אידך,

למיטב ידיעתי אין בש"ס מקור מפורש הקושר בין הזית לביצה, ואכן נחלקו הראשונים בכך כפי שהזכירו לפני. (יש שיטה שזית הוא פחות משליש ביצה, כמה פחות?). הקשר בין הביצה לשיעור האצבע מפורש בש"ס במסכת פסחים, ושם העיר הצל"ח על הסתירה ביניהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2003 21:28 לינק ישיר 

נכון דעת הבית יוסף היא שיטת התוס' בעירובין וביומא ובעוד ראשוני אשכנז, ודעת המגן אברהם מבוססת על הרמב"ם!

יצחק,

למעשה, קישרו הראשונים הזיתים לביצים, וממילא נמדדים על פיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2003 21:41 לינק ישיר 

כאמור, דעת החזו"א הייתה (לפחות בחלק מן המקומות בהם התייחס לענין) כי בעוד שאת שיעור הביצה יש להגדיל מכח הערת הצל"ח, שיעור הזית הוא כזית של זמננו ותו לא. בספרו של הרב בניש שאינו תחת ידי הוא מביא עוד מקורות לגישה זו.

חשוב לשים לב כי הקשר הנמצא בראשונים בין הזית לביצה אינו אלא סימן בעלמא. מי שמאמין כי הזיתים והביצים שבזמננו התקטנו בעוד שהאצבעות נשארו על מכונן (או אולי להפך, האצבעות גדלו, והפירות לא), ומקבל את ההנחה (שיש לה מקור בתשובות הגאונים) כי השיעור להלכה נקבע על פי הזית, הביצה והאצבע של כל דור ודור, אין לו להיות מופתע שהיחס בין שתי מידות שונות (זית וביצה) משתנה מדור לדור. רק היחס בין הביצה לאצבע, שמקורו בש"ס, נתפס ע"י החזו"א (לחומרא לכה"פ) כהגדרת שיעור הביצה ולא כסימן בעלמא, ולכן החמיר דווקא לגבי הביצים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2003 22:12 לינק ישיר 

יצחק,

ובדברי החזו"א קיימים סתירות בדבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/4/2003 13:39 לינק ישיר 

אחת הסברות המובאות, אם זכרוני אינו מטעני, בספרו של הרב בניש הוא שהגדלים אכן יכולים להשתנות לפי השינויים במציאות.

ברשותכם, כמה הערות.

יש לזכור כי הגישה שלנו לעניני מדידה שונה לגמרי משל חז"ל וימי חז"ל.
אנו מורגלים לגישה של סרגלים, מיקרוסקופים, שעונים אטומיים ועוד. כלומר, אנו מודדים בדייקנות לפי מיכשור חיצוני.
כמדומה לי שהמטר מוגדר לפי אורך של מוט מסויים המצוי במכון כלשהו בפריז. וזה קנה המידה לכל.
אך בימיהם, הקריטריון היה נמצא אצל כל אחד. למשל, אמה זה האורך מהכף עד המרפק.

זה אומר שלכל אחד בעצם מידה משלו, אלא שהמידות קרובות זו לזו.
גם בשוק, כאשר המוכר מודד את הבד לקונה לפי אורך ידו שלו, אין בזה הונאה, מפני שאין אורך אחיד של אמה, אלא כל אחד לפי אורך ידו שלו. (כמובן, אם היה מוכר בעל יד קצרה באופן מיוחד, אני מניח שהקונים לא היו מגיעים אליו, או שהיו תובעים להשתמש ביד של מישהו אחר).
הנקודה היא שההפרשים הזעירים בין האמות של כל אחד ואחד לא היו משמעותיים בהקשר חייהם.
מה שאין כן היום.

היום אנו גם מתרגמים את המידות זו לזו. משקל לנפח וחוזר חלילה. ואנו מצפים לתוצאות מדוייקות - ציפיה שלא היתה קיימת בזמנם, כי מושג ה"דיוק" שלנו ושלהם היה אחר.

ועוד הערה:

בתחום זה, אני סבור שהטבעים באמת השתנו. איני יודע אם גודל הפירות השתנה. למרות שזה סביר. ואיני מתכוון כאן למדרשים הנאים על הפירות הענקיים שהיו פעם בארץ ישראל, אלא לעובדה שהיום, באמצעים חקלאיים משוכללים, ניתן לקבל תוצאות אחרות.
כוונתי היא לשינוי בגודל האדם.

אני זוכר שראיתי מאמר (אולי בסיינטיפיק אמריקן), שהציג גדלים של גופות שונות שנמצאו באתרים ארכיאולוגיים. אם ניתן לסמוך על אומדנים כאלו, מתברר שגובה האדם באירופה של רש"י ותוס' היה נמוך למדי, אם אני זוכר נכון, יותר מהגודל של האדם הממוצע בבבל בימי האמוראים.
וגם בתקופתנו יש שינוי בגובה הממוצע, וממילא באורך אברי הגוף הרלוונטיים, כמו אמה ואצבע וכף יד. יש גם הבדל בין המערב וארה"ב לבין מקומות אחרים בעולם. אם הגובה הממוצע של פעם היה בסביבות מטר ושבעים, היום הגובה הממוצע הוא, כמדומה לי, מטר ושמונים או מטר ושמונים וחמש.

אין בהערות אלו כדי לתרץ את הקשיים והסתירות שיש בין הסוגיות, אבל לדעתי בהחלט יש בהן משום הקדמות הנצרכות לעיון בסוגיא מורכבת זו.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/4/2003 14:45 לינק ישיר 

מיימוני הערתך האחרונה נשגבה מבינתי. הרי דברי החזון איש (והנ"ב) הם שבימינו נתקטנו הביצים וכדוצה, דהיינו שמידות האדם נהיו קטנות יותר, ואילוהעובדות אומרות את ההיפך, שבעבר היו האנשים קטנים יותר! נמצא, שאתה מחזק את הטענה ששיטת החזו"א (המחמירה) אין לה על מה שתסמוך. ואולי מכאן ראי' שהחזו"א אכן לא ידע את המציאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/4/2003 16:34 לינק ישיר 

דוד

לא הבהרתי כנראה את דברי כראוי.

יש לחלק בין שינויי גודל בפירות הגדלים על העצים, ובביצים שמטילות התרנגולות והתרנגולות עצמן, לבין שינויים בממדי האנשים. שהרי יתכן שכל אלו אינם קשורים בהכרח יחד.

לגבי גודל האנשים, ציינתי מהזיכרון כי בבבל של ימי האמוראים היו האנשים גדולים יותר מאשר
האנשים של אירופה באיזור צרפת וגרמניה בימי רש"י ותוס'. (יתכן שהיו לכך סיבות שבתזונה). הערכות אלו מתבססות על חפירות בקברים (אז מתברר שהארכיאולוגיה כן יכולה להביא תועלת - בלי לדון בצד ההלכתי).

לגבי גודל הביצים, איני יודע איך ניתן להכריע בזה. אין לנו קברים של תרנגולות... יתכן שניתן לזהות סוגי תרנגולות שרווחו באירופה ובבבל.
לגבי הפירות, כמו לגבי הביצים, איני יודע איך מבררים את הדבר. יתכן שיש תיאורים בספרי חוקרים מהתקופה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2006 15:34 לינק ישיר 

ש. היקר ברוך הבא אל הפורום. אשמח לקבל את השיעור במייל: [email protected] *** דוד12 היקר קראתי שוב את האשכול כי לא זכרתי ממנו מאומה. ונוכחתי לדעת שלא עניתי כראוי על חלק מדבריך. הדברים שהצגתי כהשערה על מה שראוי לבדוק לפני שניגשים לסוגיה של שיעורים אינם מתייחסים ישירות לשיטת החזו"א. אמנם ברור שאם אני אוחז כפי שכתבתי, הזית אמור להיות קטן, כגודלו, וזה לא כשיטת החזו"א המפורסמת. ואני מודה שבדבר זה חלוק אני על רבנו החזו"א, ואע"פ שאיני ראוי. וכן אני נוהג, ולדעתי אין לנו אלא כזית של זית. שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2006 21:26 לינק ישיר 

דיברתי גם עם הרב טל, ושיטתו דומה מאד, אם כי יש קצת הבדלים (אני מקווה שאני מצטט אותו נכון):
א. הוא לא חושש כלל לשיטת התוס', ואילו אני חושש לה לכתחילה באכילת מצה (פירוט בשיעור).
ב. הוא חושש לזית גדול מן הממוצע של ימינו, בערך 8 סמ"ק.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כזית, כביצה ועוד - מאת מואדיב
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext