בית פורומים עצור כאן חושבים

אלישע בן אבויה, מאבק בין דת לשכל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-31/10/2016 13:34 לינק ישיר 

תיקון: "כפירה" כלומר שינוי מהנוסח המקובל בידינו לעיקרי אמונה או לכתבי הקודש (הרי אם הרמב"ם היה משנה את נוסח עיקרי אמונה, כפי שהוא משנה את הפירוש לישעיהו, ייתכן שלא היית רואה בזה כפירה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2016 19:01 לינק ישיר 

שלישישי. אליקיים

אין לי אלא לחזור על מה שכתבתי
הבורא יתברך אינו גוףולא ישיגוהו משיגי הגוף ואין לו שום דמיון כלל

וכל מי שחושב אחרת הריהו כופר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2016 21:02 לינק ישיר 

ב_עקנין

איני יודע אם שמת לב, אבל בסוף העמוד הקודם כתבתי הדועה נוספת, ואני מפנה אותך אליה - וגם חוזר על אחד הדברים שאמרתי שם - למה אתה מעדיף את הניסוח של הרמב"ם על פני הניסוח של ישעיהו הנביא? כבר כתב לך שלישישי: גם אתה, וגם הרמב"ם - אמורים לכבד את כתיבתו של ישעיהו הנביא - כפי שהוא - ישעיהו הנביא - בחר לכתוב את דבריו. 

אתה אומר "וכל מי שחושב אחרת הריהו כופר" וזאת למרות שקודם הסברת שבענייני דעות אין חיוב לחשוב דווקא דבר מסויים, בשונה מהלכות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2016 22:38 לינק ישיר 

אני לא מעדיף אף ניסוח אחד על השני - אלא אני טוען ששניהם (הנביא ישעיהו והרמב"ם ) התכוונו והאמינו באותו דבר
אלא שהסגנונות שונים. הרמב"ם דיבר במה שנקרא 'ברחל בתך הקטנה' כדי לא להשאיר שום מקום לספק בדעתם של הקוראים והנביא ישעיהו דיבר במשלים

לגבי דבר שכתבת בהודעה הקודמת שלך:
"דווקא לדעתי יותר הגיוני שהרמב"ם האמין במה שכתב ישעיהו לפניו" (כלומר האמין לפשט)

אני מאמין שהפיסקה הבאה מתוך פרק לו בחלק א' של מורה נבוכים, תפתור את כל הספקות באשר לעמדתו החד משמעית והנחרצת של הרמב"ם נגד יוחס הגשמה השם יתעלה 

היאך יהיה מצב מי שקשורה כפירתו בעצמותו יתעלה, והוא בדעתו הפך מכפי שהוא, כלומר: שאינו לדעתו מצוי, או שלדעתו הוא שנים, או שסבור שהוא גוף, או שהוא לדעתו בעל התפעלויות, או שמיחס לו איזו מגרעת שהיא, הנה זה בלי ספק יותר חמור מעובד עבודה זרה על דעת שהיא אמצעי או מטיבה או מרעה לפי דמיונו. 

ואתה דע שכל זמן שתהא בדעתך גשמות [נז] או מאורע ממאורעות36 הגוף, הנך מקנא ומכעיס וקודח אש חמה ושונא ואויב וצר יותר חמור מעובד עבודה זרה בהרבה. 

ואם יעלה בדעתך שיש ללמד זכות על מאמיני הגשמות, בשל היותו מחונך כך, או מחמת סכלותו וקוצר השגתו, כך ראוי לך להיות בדעה בעובד עבודה זרה, מפני שאינו עובד אלא מחמת סכלות או חינוך, מנהג אבותיהם בידיהם 37
ואם תאמר כי פשטי הכתובים הפילום בשיבושים אלו, כך תדע שעובד עבודה זרה לא הביאוהו לעבדה כי אם דמיונות ומושגים גרועים 38. נמצא שאין התנצלות למי שאינו סומך על בעלי העיון האמיתיים אם היה קצר יכולת עיונית. 
ואיני חושב לכופר מי שלא הוכח לו 39 שלילת הגשמות, אך חושב אני לכופר מי שאינו קובע בדעתו שלילתה, ובפרט עם מציאות תרגום אנקלוס ותרגום יונתן בן עזיאל עליהם השלום, אשר הרחיקו את הגשמות תכלית ההרחקה 40

תוקן על ידי ב_עקנין ב- 31/10/2016 22:45:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2016 23:53 לינק ישיר 

שלישי שאל אותך - ואתה טרם ענית - מי נתן לרמב"ם סמכות להוציא את הכתובים ממשמעם? גם לרמב"ם אסור לעוות פסוקים. 

יש כאן נקודה - ביחס לדברים, שאני תוהה אם אתה לא מבין או עושה את עצמך לא מבין או משהו אחר. כשאומרים שישעיהו דיבר על כסא והיכל וכו', זה לא אומר בהכרח הגשמה. אלו שני דברים שונים, שאחד אינו מחייב את השני. ייתכן שישנם היכל וכיסא רוחניים, וייתכן, תיאורטית, שישנו אל גשמי ללא כיסא והיכל, והכיסא וההיכל הם משל, אבל האל הגשמי קיים באמת - כל זה תיאורטית. 

גם כשכתבתי - ואתה ציטטת: " "דווקא לדעתי יותר הגיוני שהרמב"ם האמין במה שכתב ישעיהו לפניו" " , אבל גם הוספת פירוש: "(כלומר האמין לפשט)" - והפירוש הזה אינו נכון. כי ודאי שהרמב"ם האמין לפשט - כי הוא היה יהודי מאמין. כל השאלה היא מה הפשט כולל. ויותר סביר שהרמב"ם הכליל בדבריו את ההסברים הסבירים לפסוק בישעיהו, מאשר ישעיהו יתייחס לדברים של הרמב"ם. אבל אני מזכיר - ייתכן שהפשט אינו אומר הגשמה, ועדיין אומר שיש היכל וכיסא. כך שדברי הרמב"ם בחלק א' פרק ל"ו אינם רלוונטיים כלל. 

סיכומו של דבר, בעניין זה - המאבק בין הרמב"ם למקובלים בעיניי איננו מאבק בין דת לשכל. אלא בין חשיבה סמלית לפרשנותה - וכשאני אומר פרשנותה אני מתכוון פרשנותה ולא פירושה. השאלה היא - האם הותר לדבר כדרך בני אדם - או שבני אדם חייבים להניח שהעולם בעיקרו הוא גשמי (ולדעת הרמב"ם כפי פרשנותך, שלצערי יש עוד כמה שמאמינים בה - גם הזוי) מלבד איזה "גוש רוחני" שקוראים לו "אלוהים". גוש רוחני שולט ומקיף שסובב וממלא כל עלמין, ולית אתר פנוי מציפורני השכל ה-מבין-וחסר-רגשות-עד-למאיסה שלו. אמונה זו בעיניי היא השחתת הדת בדורות האחרונים. אכן - מאבק בין דת ה"גוש הרוחני" לבין השכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2016 09:08 לינק ישיר 

"כשאומרים שישעיהו דיבר על כסא והיכל וכו', זה לא אומר בהכרח הגשמה."
אכן,עצם הדיבור אינו אומר הגשמה כי כאמור אפשר להתייחס לזה כמשל או כלשון מליצה.והתנ"ך מלא בזה.כי דיברה תורה בלשון בני אדם
אבל האמונה שאכן כפשט הכתוב, לאל יש דמות, וגוף, והוא יושב למעלה על כיסא או שיש לו היפעלויות (כלומר, יושב, עומד, יורד, עולה וכו' ) - זו הגשמה !!!

"ייתכן שישנם היכל וכיסא רוחניים, וייתכן, תיאורטית, שישנו אל גשמי ללא כיסא והיכל, והכיסא וההיכל הם משל, אבל האל הגשמי קיים באמת - כל זה תיאורטית."
אדם מאמין - אסור לו להעלות אפילו כתאוריה במחשבתו את האפשרות שישנו אל גשמי 

"ייתכן שהפשט אינו אומר הגשמה, ועדיין אומר שיש היכל וכיסא."
אם כוונתך להיכל וכסא גשמיים - הרי שאמרת דבר והיפוכו

ולגבי שאלתו של שלישישי,
אבל אמרתי. אין שום עיוות, הרמב"ם והנביא ישעיהו האמינו באותו דבר, רק נתנו ביטוי סגנוני אחר לאמונתם

תוקן על ידי ב_עקנין ב- 01/11/2016 09:12:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2016 10:39 לינק ישיר 

ב_עקנין כתב:
שלישישי. אליקיים

אין לי אלא לחזור על מה שכתבתי
הבורא יתברך אינו גוףולא ישיגוהו משיגי הגוף ואין לו שום דמיון כלל

וכל מי שחושב אחרת הריהו כופר 

להלן שלשה פסוקים מירמיהו:

"הַכֹּהֲנִים לֹא אָמְרוּ אַיֵּה יְהוָה וְתֹפְשֵׂי הַתּוֹרָה לֹא יְדָעוּנִי וְהָרֹעִים פָּשְׁעוּ בִי וְהַנְּבִיאִים נִבְּאוּ בַבַּעַל וְאַחֲרֵי לֹא יוֹעִלוּ הָלָכוּ."

"כִּי אֱוִיל עַמִּי אוֹתִי לֹא יָדָעוּ בָּנִים סְכָלִים הֵמָּה וְלֹא נְבוֹנִים הֵמָּה חֲכָמִים הֵמָּה לְהָרַע וּלְהֵיטִיב לֹא יָדָעוּ."

"וְלֹא יְלַמְּדוּ עוֹד אִישׁ אֶת רֵעֵהוּ וְאִישׁ אֶת אָחִיו לֵאמֹר דְּעוּ אֶת יְהוָה כִּי כוּלָּם יֵדְעוּ אוֹתִי לְמִקְטַנָּם וְעַד גְּדוֹלָם נְאֻם יְהוָה כִּי אֶסְלַח לַעֲוֹנָם וּלְחַטָּאתָם לֹא אֶזְכָּר עוֹד."

עפ"י הנביא צריך לדעת את א'. אחרת....
מי שמתפלל לפי התפישה הרמבמית תפילתו נראית כך: ברוך אתה ה' שאני לא יודע עליך כלום ואין לי תפישה  בך.....אבל אני רוצה שתוריד גשם...... וכו'"
זה לא נראה לך הזוי?

כתבת גם:
"
ולגבי שאלתו של שלישישי,
אבל אמרתי. אין שום עיוות, הרמב"ם והנביא ישעיהו האמינו באותו דבר, רק נתנו ביטוי סגנוני אחר לאמונתם"

הנביא ישעיהו והרמב"ם לא האמינו באותו דבר ולו רק בגלל שהנביא ישעיהו מעמיד את בסיס הדת על אחד עשר פסוקים, בזמן שהרמב"ם כתב פילוסופיה דתית טרחנית חסרת א'.

א,י שִׁמְעוּ דְבַר-יְהוָה, קְצִינֵי סְדֹם; הַאֲזִינוּ תּוֹרַת אֱלֹהֵינוּ, עַם עֲמֹרָה.  א,יא לָמָּה-לִּי רֹב-זִבְחֵיכֶם יֹאמַר יְהוָה, שָׂבַעְתִּי עֹלוֹת אֵילִים וְחֵלֶב מְרִיאִים; וְדַם פָּרִים וּכְבָשִׂים וְעַתּוּדִים, לֹא חָפָצְתִּי.  א,יב כִּי תָבֹאוּ, לֵרָאוֹת פָּנָימִי-בִקֵּשׁ זֹאת מִיֶּדְכֶם, רְמֹס חֲצֵרָי.  א,יג לֹא תוֹסִיפוּ, הָבִיא מִנְחַת-שָׁוְא קְטֹרֶת תּוֹעֵבָה הִיא, לִי; חֹדֶשׁ וְשַׁבָּת קְרֹא מִקְרָא, לֹא-אוּכַל אָוֶן וַעֲצָרָה.  א,יד חָדְשֵׁיכֶם וּמוֹעֲדֵיכֶם שָׂנְאָה נַפְשִׁי, הָיוּ עָלַי לָטֹרַח; נִלְאֵיתִי, נְשֹׂא.  א,טו וּבְפָרִשְׂכֶם כַּפֵּיכֶם, אַעְלִים עֵינַי מִכֶּם גַּם כִּי-תַרְבּוּ תְפִלָּה, אֵינֶנִּי שֹׁמֵעַ:  יְדֵיכֶם, דָּמִים מָלֵאוּ.  א,טז רַחֲצוּ, הִזַּכּוּהָסִירוּ רֹעַ מַעַלְלֵיכֶם, מִנֶּגֶד עֵינָי:  חִדְלוּ, הָרֵעַ.  א,יז לִמְדוּ הֵיטֵב דִּרְשׁוּ מִשְׁפָּט, אַשְּׁרוּ חָמוֹץ; שִׁפְטוּ יָתוֹם, רִיבוּ אַלְמָנָה.  {ס}  א,יח לְכוּ-נָא וְנִוָּכְחָה, יֹאמַר יְהוָה; אִם-יִהְיוּ חֲטָאֵיכֶם כַּשָּׁנִים כַּשֶּׁלֶג יַלְבִּינוּ, אִם-יַאְדִּימוּ כַתּוֹלָע כַּצֶּמֶר יִהְיוּ.  א,יט אִם-תֹּאבוּ, וּשְׁמַעְתֶּםטוּב הָאָרֶץ, תֹּאכֵלוּ.  א,כוְאִם-תְּמָאֲנוּ, וּמְרִיתֶםחֶרֶב תְּאֻכְּלוּ, כִּי פִּי יְהוָה דִּבֵּר.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2016 10:46 לינק ישיר 

ולגבי הסיפא של דבריך על המאבק בין הרמב"ם לקבלה
לדעתי אפשר לסכם אותה בקצרה כמאבק בין אמת לשקר

ולעניין השחתת הדת בדורות האחרונים 
זה בדיוק מה שעשתה הקבלה. השחיתה את מוחותיהם של בני האדם בדמיונות שווא ומינות עד כדי עבודה זרה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2016 12:26 לינק ישיר 

ב_עקנין (זה כמו ועקנין?)

מה שכתב שלישישי - אניח לו בעצמו להתווכח איתך, והוא יודע לעשות את זה טוב

לגבי מה כתבת בנוגע למה שאני כתבתי

א. כתבת: "אדם מאמין - אסור לו להעלות אפילו כתאוריה במחשבתו את האפשרות שישנו אל גשמי " - 
אני מזכיר לך שאנו נמצאים כרגע בעצכח. 
ב. אתה מתעלם באופן שיטתי מטענתי שייתכן וישנם כיסא והיכל רוחניים (רוחני/גשמי, אגב אינה בהכרח חלוקה מוחלטת. ז"א הרי כולם מקורם באותו אלוקים. זה בהרבה מובנים עניין סמנטי)
ג. אכן, מאבק בין אמת לשקר - בין הסתכלות רב מימדית על העולם, לבין "גוש רוחני" ושמו "אלוהים"
ד. הקבלה איפשרה להמון העם מה שהרמב"ם למרבה הצער לא ידע לאפשר. יבורכו משמים כל העוסקים במלאכה. ראה כמה ספסלים ראויים להתווסף לבית המדרש. ישנם גורמים לא רצויים, שמנצלים את הקבלה בשביל אמונות לא ראויות ודרכים המאבדות והורסות למרבה הצער הרבה מדרכי האמונה הנכונות. כל זה נכון. אבל לא הקבלה היא הבעיה, אלא ה"סיטרא אחרא" שלה. (תרגם מארמית ותבין את דבריי) אנו, כדרכם של עצכחניקים, צריכים לדעת להבדיל את הטוב מהרע, ולקחת את הדברים הטובים וחלילה לא לזלזל בהמון, כי אכן אני סבור שגם מי שעובד ע"ז מתוך טעות - הרמב"ם שציטטת אומר שכמו שמתייחסים אליו כך צריך להתייחס לכופר מתוך טעות. ואני אומר: נניח, אבל איך באמת צריך להתייחס לעובד ע"ז מתוך טעות? הוא חייב חטאת ותו לא. הנח להם לישראל, ואל תלמד קטיגוריא על בניו של הקב"ה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2016 22:35 לינק ישיר 

(זה כמו ועקנין?)
איך השאלה הזו קשורה לדיון ???

"כי אכן אני סבור שגם מי שעובד ע"ז מתוך טעות - הרמב"ם שציטטת אומר שכמו שמתייחסים אליו כך צריך להתייחס לכופר מתוך טעות."
שוב פעם לא הבנת את הציטוט מהרמב"ם, שאין בו שום סלחנות אל מי שמגשים את האל או מייחס לו היפעלות  
כשהרמב"ם כותב -
ואם יעלה בדעתך שיש ללמד זכות על מאמיני הגשמות, בשל היותו מחונך כך, או מחמת סכלותו וקוצר השגתו, כך ראוי לך להיות בדעה בעובד עבודה זרה, מפני שאינו עובד אלא מחמת סכלות או חינוך, מנהג אבותיהם בידיהם

הוא אומר שאם אתה מתכוון ללמד זכות על מאמיני הגשמות , בשל היותם מחונכים כך וכו', אז בהכרח שתצטרך ללמד זכות גם על עובדי עבודה זרה כי גם הם התחנכו כך על ידי אבותיהם.
ואיך התורה מתייחסת לעובדי עבודה זרה אני מקווה שאתה יודע

ואם עוד יש לך ספק על יחסו של הרמב"ם למאמיני הגשמות באה הסייפא ומבהירה סופית (למי שמוכן להבין)
איני חושב לכופר מי שלא הוכח** לו שלילת הגשמות, אך חושב אני לכופר מי שאינו קובע בדעתו שלילתה, ובפרט עם מציאות תרגום אנקלוס ותרגום יונתן בן עזיאל עליהם השלום, אשר הרחיקו את הגשמות תכלית ההרחקה 

** הוכח  - הכוונה של הרמב"ם להוכחה מופתית פילוסופית. והוא יודע למעטים יש כלים לכך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/11/2016 12:19 לינק ישיר 

את דברי הרמב"ם דווקא הבנתי יפה מאוד. מה שכתבתי הוא, שבאמת אין לרמב"ם זכות שלא ללמד זכות על מי שעובד עבודה זרה מתוך טעות.
כתבת: "ואיך התורה מתייחסת לעובדי עבודה זרה אני מקווה שאתה יודע" - 
מי שעובד עבודה זרה מתוך טעות - אני באמת יודע איך התורה מתייחסת אליו: חייב חטאת. זה מה שכתבתי גם בהודעה הקודמת, ומשום מה אתה מתעלם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/11/2016 14:23 לינק ישיר 

ומי שחוזר על טעותו ?
כפי שצטטתי מהרמב"ם, אדם שכזה גם לא יכול להסתתר מאחורי הטיעון 'כך היה מנהג אבותיי '

ומעבר לזה, באופן עקרוני, לדעתי בהחלט שיש לרמב"ם זכות שלא ללמד זכות על מי שעובד עבודה זרה
ל'נשר הגדול' עליו גם נאמר 'ממשה עד משה לא קם כמשה' , 'העמוד הימני' ומי שרוב עולם ההלכה בנוי כל פסיקותיו (60-70% מהלכות שולחן ערוך בנוי על פסיקות הרמב"ם), בהחלט יש זכות שלא ללמד זכות. 

עבודה זרה היא אחד מ-3 הדברים עליהם נאמר 'יהרג ועל יעבור' - אני לא צריך ללמד אותך
ובגללה גם חרב בית ראשון

ואגב, הרמב"ם פותח את פרק לו' במשפט שאין לי ספק שלא ידעת,

דע, כי כאשר תתבונן בכל התורה וכל ספרי הנביאים לא תמצא לשון חרון אף, ולא לשון כעס, ולא לשון קנאה, כי אם בעבודה זרה דווקא 4. ולא תמצא שנקרא אויב ה', או צר, או שונא, אלא עובד עבודה זרה דווקא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/11/2016 14:50 לינק ישיר 

לא יעזור לך כלום. אני דורש דין צדק: הטועה ועובד עבודה זרה, מה דינו? אתה אומר שאינך מלמד זכות על מי שטועה - האם אתה לעולם אינך טועה? אם כן עשית את עצמך עבודה זרה. וזה ממש לא מעניין אותי כמה מההלכה בנויה על פסיקותיו של הרמב"ם, וגם לא כל הפתגמים היפים שתכתוב עליו. אותי מעניינים רק האמת והצדק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/11/2016 15:05 לינק ישיר 

ראשית לכל אנחנו מדברים על הרמב"ם ומשנתו ולא עלי או עליך
ולגופו של עניין,
אין דין מי שעבד עבודה זרה בשוגג והוא מודע לשגגתו כי אחרת הוא לא היה הרי מביא חטאת, לא כן ?
למי שעובד עבודה זרה והוא אפילו לא מודע לכך
מכל מיני סיבות 
כי הוא לא העמיק בעיון
או כי הבין את הפסוקים כפשוטם 
או כי כך היו מנהגי אבותיו וכו' ..כפי שהרמב"ם מפרט בפסקה שהבאתי :
ואם תאמר כי פשטי הכתובים הפילום בשיבושים אלו, כך תדע שעובד עבודה זרה לא הביאוהו לעבדה כי אם דמיונות ומושגים גרועים 38. נמצא שאין התנצלות למי שאינו סומך על בעלי העיון האמיתיים אם היה קצר יכולת עיונית. 
במקרה הזה הרמב"ם לא סלחן

אז אם כדבריך אתה דורש 'דין צדק'
לצערי, לא אוכל לסייע בידך. אני מביא דברים בשם אומרם
לא המצאתי דין חדש 

תוקן על ידי ב_עקנין ב- 02/11/2016 15:34:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/11/2016 16:00 לינק ישיר 

אנו מדברים על האמת והצדק ולא על הרמב"ם. אם רצונך לדון ברמב"ם לבדו כלך לך לבית המדרש. בעצכח הרמב"ם הוא רק סעיף של האמת והצדק.

מי שעובד עבודה זרה ומודע לשגגתו - שגגת תלמוד עולה זדון.מי שעובד עבודה זרה ואינו מודע לשגגתו - הרי אין תלונתך על העבודה זרה אלא על שלא למד. אם כן עליך להתייחס בדבריך ל ~חשיבות הלימוד, ולהסביר מדוע דעתך היא הנכונה~ - ולא להתייחס לטענה ש ~בגלל שדעתך היא הנכונה לכן חמור מי שאינו מסכים איתה~, '

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אלישע בן אבויה, מאבק בין דת לשכל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.