|
|
| נשלח ב-9/7/2004 15:42 |
|
| |
והנה עוד הודעה שקיבלתי בתיבה הפרטית, הפעם מחברתנו איקה המבקשת גם למסור שהיא מקווה לשוב בקרוב לכתוב בכללי:
הקשר המיני המוזכר לראשונה בין אדם לחווה, מופיע בביטוי 'לדעת': "והאדם ידע את חוה אשתו, ותהר ותלד את קין" 'ידע'= מונח הלקוח מתחום האינטלקט.
אולם מאז גורש האדם מגן עדן, הידרדר ו'נפל למשכב' וכך האקט הסקסואלי מוצא ביטויו בכל השמות הנרדפים: לשכב, לבעול, לבוא, לענות, לפקוד, לשגול, לזנות, לנאוף, וכו'
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2004 15:48 |
|
| |
והנה דבריי שלי:
ממללא ואםשלום,
אתם משקפים בדבריכם ויכוח מרתק על הפילוסופיה של הלשון ולא אי הסכמה בענייני פמיניזם גרידא.
יש הגורסים ששפה היא כלי טכני בלבד להעברת מידע בין אנשים. אחרים גורסים שהמדיום הוא המסר, השפה והבחירות הלשוניות שלנו גם מעצבות את החשיבה ואת התודעה ויש להן כוח פוליטי, גם אם הוא לא תמיד גלוי על פני השטח. ככה גרסו למשל הבלשנים ספיר וורף.
אני נוטה לצד השני (דאאא) אם כי, גם לאפשרות של דרישת מונח קיים יש מקום.
אכן, אם לא מודעים למשמעים הנלווים של מילים אין אתן בעיה, אבל אם כן מודעים ולו בקצה התודעה, יש למילים ערך מחנך. לגבי העניין העומד פה לדיון, אודה שלא היו לי מחשבות זרות לגבי 'בעל', כל כך רגילה הייתי לצלילה. באו חברותיי מצפון אמריקה ומאז שהעמידוני על הקונוטציות הנלוות למונח, כבר לא יכולתי להשתמש בו באופן לא מסומן.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2008 15:18 |
|
| |
ברור שבחירת המילים משנה את צורת החשיבה לגבי נושאים מסויימים. אמנם 'עגבניה' אינה מעוררת קונוטציות מיניות משום ש: א' השורש ע. ג. ב. כמעט שאינו בשימוש בימינו. וב' שהירק עגבניה אינו שנוי במחלוקת פוליטית או חברתית ולכן היחס אליו לא נתון לשינוי. אבל בכל נושא הקשור בעוולות חברתיות רבות בשנים כמו מעמד האשה, המונח 'בעל' (שגם קיים בשימוש שוטף בשפה לגבי בעלי חיים וכדו') יש לו ריח של בעלות ואדנות והלואי והיתה לו חלופה הולמת.
הבעיה העיקרית היא ששימוש במונח 'אישי' או 'בן זוגי' מריח מפמיניסטיות לוחמנית משהו, ולכן אני אישית עדיין משתמשת ב'בעלי' אם כי בצער.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2008 15:42 |
|
| |
אמבר, ברשותך אצטט הודעה מפורום אחר בנושא מילים שלא נס ליחן אך משמעותן השתנתה
http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=953&msgid=29129002
יש לנו כסף שכבר עשוי מנייר ולא מכסף, יש לנו חיוג שלא קשור עוד לחוגה אלא ללחצנים, יש לנו שיש שכבר אינו משיש ועוגה שאינה עגולה ועיפרון שאינו עשוי עופרת וספרייה גם לסרטים וגבר שאינו מתגבר על איש ואפילו לא על ייצרו ומטבח צמחוני, ללא מַטבֵּח וללא שיר מזמור, וכדור אקמול שצורתו אליפסה, ו"מעריב" שמפציע עם בוקר ו"דף הבית" שמציץ מצג המחשב וירקות
שאינם ירוקים - וכל אלה משמרים ניחוחות וטעמים עתיקים, ובזה יופיה של הפה:
היא לא רק מילים ופונקציות, היא גם היסטוריה והסיפור שמאחורי המילים. נוסיף לכך את האיחול "מזל טוב" גם אם לא מאמינים במזלות, ואת ה"בעל" שאינו בעלים של אף אחד.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2008 15:53 |
|
| |
ועל השם "נקבה", על שם הנקב, אין לך טענות ?! נזכרתי בבדיחה על הרפורמים שלא התאים להם שבחופה רק הגבר מדבר והאישה שותקת, ולכן תיקנו שאחר שיאמר הבעל: הרי את מקודשת וכו', תשיב לו האישה: אני לדודי ודודי לי. והקשו: ומה יגידו בגירושין? אלא ששם אחר נתינת הגט תקרא האישה: ברח דודי...
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 24/09/2008 16:33:21
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2008 15:57 |
|
| |
[אלי,
א. בהחלט יש חשיבות להיסטוריה ולסיפור שמאחורי המילים, אבל לפעמים זו לא היסטוריה שנעים לי במיוחד לזכור (כמו זו שמאחורי המילה "ז'יד" למשל).
ב. ה"בעל" אינו בעלים של אף אחד? היכן? אולי בעולם קסום בו אין עגונות, מסורבות גט או סתם נשים מוכות.]
תוקן על ידי אמשלום ב- 24/09/2008 15:57:32
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2008 16:08 |
|
| |
אם שלום
היום אומרים בעל חוב, לאדם שחייב. התורה קוראת לפותח בור ברשות הרבים, כבעל הבור.
בראש השנה אנו נקרא- בעל תוקע, בעל קורא, לאדם המבצע פעולות מסוימות, ולאו דוקא הבעלים מבחינת רכוש,
אולי המילה בעל אצל איש ואשה, מיחסים לאיש את המעשה שהוא עושה,- כבעל- יש רק לנקד בהתאם
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 12:32 |
|
| |
| בעל_עגלה כתב: |  | |
אמנם, נשמט מאותה מלומדת פרשנות אחרת לעניין שורש האותיות ב.ע.ל. |
|
איני יודע האם בעילה מלשון בעלות או בעלות מלשון בעילה אבל הקשר ביניהם בעברית ברור.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 12:44 |
|
| |
פלייסטוקן
ברור שיש לי טענות על 'נקבה'. בבקשה תחשוב על המשפטים הבאים:
'תראה את הנקבה שהולכת שם',
לעומת
'תראה את האישה שהולכת שם'.
תגיד לי אתה אם זה נשמע אותו הדבר....
הבעיה בשפה עתיקה כמו שלנו, שהיא מנציחה באופן יום יומי יחס משפיל בן אלפי שנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 13:01 |
|
| |
אמבר
כשאומרים אשה הולכת שם,- הכוונה לאשה , שהולכת שם..
כשאומים הנקבה- זו אשה המבליטה את נשיותה ודאוגת שהסביבה הקרובה והרחוקה יבחינו ויתרשמו מנקביותה.
איני פוסל לא את הראשונה ולא את השניה, אבל -כזכר, הבחנתי מתי אומרים כך ומתי כך,
אגב כמדינה שוויונית, אומרים גם ה ג ב ר , אומרים גם גברבר -חתיך, ועוד כמה כינוים,
עוד לא שמעתי שלאדם מכובד יקראו ג ב ר , ולאשה מכובדת נקבה.
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 13:07 |
|
| |
ירוחם
לא שמעת על המחמאה: זה 'גבר גבר' זה... ?
'נקבה' זה ביטוי מזלזל בימינו, ואין לי ספק שיש לזה קשר לקונוטציה ה'מנוקבת' שהמילה יוצרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 20:39 |
|
| |
ירוחם,
כתבת - "כשאומרים הנקבה- זו אשה המבליטה את נשיותה ודאוגת שהסביבה הקרובה והרחוקה יבחינו ויתרשמו מנקביותה."
מי שאומר "נקבה" שלא בהקשר המדעי של המושג, אינו רואה את האישה שנמצאת מולו ובודאי אינו מקדיש תשומת לב למה שהיא "משדרת". מבחינתו אין שם אדם מלא ושלם אלא איבר יחיד. זו ראיה מצומצמת של האדם, שמנטרלת אותו (אותה, במקרה זה) מאישיות, נפש, שכל וכו'.
העברת ה"אחריות" אל האישה בהקשר זה, יותר מדי דומה בעיני לאמירה על נאנסת ש"היא הזמינה את זה". בשני המקרים "מאשים" הדובר את האדם השני במוגבלותו שלו. אין זו התנהגות ראויה (לענ"ד) לאדם בוגר.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 20:52 |
|
| |
[קליקלס המתחזה למי שאינו הוא,
א. "לנו"?! לענ"ד מי שהפורום ביתו אינו מלכלך אותו חזור ולכלך ואינו פוגע במכוון ביושבים בו.
ב. ח"ו לא האשמתי את ירוחם באונס. אני מעריכה אותו ואת דבריו וכל רצוני היה להאיר את מה שמשתקף מהם (וברור לי שלא כיוון לכך).]
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 21:05 |
|
| |
ברשותכם רציתי להציע נקודעת ראות עיונית\למדנית לקנין הקידושין. כידוע ישנן שתי השקפות על פעולות מעשי הקניין באשר הן. או שמעשה הקניין (הגבהה, משיכה וכו) מחולל קניין בפועל היינו שבאמת בעלות היא מציאות אונטולוגית שניתן לחוללה בדרכים כאלו ואחרות. או שמעשי הקניין מעידות (ואולי אף יוצרות) גמירות דעת קניינית, היינו כאשר האדם מגביה ויותר מכך משלם כסף, הוא גומר בדעתו בצורה מלאה להעביר בעלות. לפי דעה שניה זו כל מה שאנו מחפשים בקניין הקידושין הוא גמירות דעת מלאה שאותה ההלכה יודעת לייצר או לבחון בדרכים קנייניות מעולם הממונות.
|
|
|
|
|