בית פורומים עצור כאן חושבים

המוות הוא (ציטוט)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/5/2003 21:02 לינק ישיר 
המוות הוא (ציטוט)

בהתאם למסורת שהתייסדה פה בפורום, מי מכיר, מי יודע?

"המוות הוא מעבר ממצב אחד של הויה למצב אחר... המוות אינו הכחדת האישיות... המוות אינו מנוגד לחיים... האדם הנבון אינו ירא את המוות. הוא יודע כי המוות הוא שער אל החיים. המוות, בעיניו, אינו שלד הבא לקפד בחרבו את פתיל החיים, אלא, אדרבה, מלאך הבא לפתוח במפתח של זהב את השער אל קיום רחב, מלא, שמח... ממש כפי שהנך עובר מבית אחד למשנהו, כך עוברת הנשמה מגוף אחד למשנהו כדי לצבור נסיון... אין כאב בעת המוות. אנשים נבערים יצרו אימה ופחד ביחס למוות...

הפגם היחיד בדברים נאים אלו, (המובאים מתוך מסה על אודת התפיסה הפילוסופית ההודית של המוות, שנתגלגלה לידי, פרי עטו של אחד סוומי שיבננדה, שם לא נודע לי, ואיני ידוע אם מלומד הוא האיש או גורו או משהו אחר) הפגם היחיד, כאמור, אשר כמוהו כפגם שבספרי המתים הטיבטאני והמצרי ובשאר כתבים הדנים במה שלאחר המוות, קל וחומר בתיאוריו הפיוטיים של דנטה - הוא שהדברים נכתבו בידי אנשים חיים, אנשים אוכלים ושותים היושבים תחת גפנם ותאנתם, ולא יושבי חושך וצלמוות.
מה גדולה היתה הרצינות בה מתייחס הייתי לדברים הללו אילו נכתבו בידי מת, לאמור בידי מי שחווה את הדברים על בשרו, או, אם לדייק, על עצמותיו, ואפילו היה הלה מפורסם בעודו בחיים כאחד שקרן ובדאי, ואפילו היה מקום לחשוד בו כי לא היטיב דרכיו גם לאחר ששבק חיים.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2003 21:25 לינק ישיר 

הפעם תרגיל הפוך, אני אומר ואמרו מי קדמני

עניין השארת הנפש:

בעניין השארת הנפש, העניין הראשון בו יש לדון מה הפשטות ומה החידוש.

שנים חשבתי שהפשטות שהנפש נשאר לה קיום שכן לאן תעלם ואין כל חומר הנעלם בבריאת ד', והחידוש לומר שהיא מתאפסת = אין לה קיום. על פי תפיסה זו יש להניח השארת נפש על כל בעל חיים.

לאחרונה, אני חושב אחרת. הפשטות היא שאם אין לנפש את הגוף אין לה כוח פעילות והיא דוממת וממילא אין לה שום ביטוי = כלום. והחידוש להניח כי יש לה קיום עצמי. והטעם לכך כי אנו רואים את כוח הנפש תלוי בכוחות הגוף ונפגע מפגיעות אשר בגוף = [מוח].

על כן אין כל צורך, להניח שיש השארת הנפש, ובאשר לצדק האלוקי הלוא לזה אנו מייחלים לתחיית המתים. [וראה שלא עשו השארת הנפש לעיקר מהעיקרים]. והפשטות היא ששלמה המלך ראה את המת כאפס וכאומרו אין המתים יודעים מאומה אין חשבון בשאול ואביו אמר לא המתים יהללו וכו'.

בל זאת יש עניין של עילוי נשמה. כמה שאדם משתפר הרי שגם אביו נזכר בזכר טוב בעיני המעיין עליו -בזכרון החיים-.

ולא מצאתי טעם להאמין או לחדש השארת הנפש. וצ"ע.

תוקן על ידי - מבחן - 5/5/2003 9:29:38 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2003 22:13 לינק ישיר 

אין סיכוי שאכיר .

זה חביב, אבל בעל מימד עיתונאי קומי .

אני מניח שכוונת ר' מיימוני היא לפתח דיון על השארת הנפש . אני עד כדי כך גאון שאני אפילו כמעט בטוח שעמדתו של ר' מיימוני ידועה לי .

ואמנם מה גדולה היתה הרצינות בה מתייחס הייתי לאשכול, אילו היה נפתח בידי מת, לאמור בידי מי שחווה את הדברים על בשרו, או, אם לדייק, על עצמותיו, אלא שבס"ד פותח האשכול הוא איש יקר ביותר שיזכה לאריכות ימים ושנים אמן ואמן .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2003 22:20 לינק ישיר 

כן יהי רצון וינהיגנו לקראת משיח צדקנו!

אגב, רבנו הק' נשיא הפורום כבר גילה את דעתו היום על השארת הנפש - http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?whichpage=3&topic_id=391855

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2003 22:41 לינק ישיר 

בעל עגלה

עיתונאי? קומי?

המחבר הוא פנחס שדה. הקטע לקוח מתוך ספרו, לדעתי הטוב ביותר, "ספר האגסים הצהובים".

פנחס שדה אף הוא חביב עלי, בכלל כוח ההתבוננות וכוח ההבעה העצומים שלו.

הנה עוד קטע:

בתוך העלאת זכרונות על ביקור באנגליה, הוא כותב:

שאלתי את עצמי: האם כל החיים הללו, עם הרחובות והבתים והאנשים, האמנם כל זה קיים במקום ההוא, מעבר לים, ממש בשעה זו שאני יושב פה בחדרי, או אולי אין הוא שוכן עוד אלא בדמיוני שלי? אך ידעתי, הו היטב ידעתי, כי החיים ההם אינם פה בחדרי, כי פה רק צל חולף, וכי הם קיימים בשעה זו ממש במקום הרחוק ההוא. שם הנהר והגשר, שם הרחוב, הבתים והאנשים, ואילו לי, כל שנותר לי הוא רק לזכור אותם, לראותם בעיני רוחי הנעצבת.
ואז עלה בדעתי כי אולי כך זוכר המת את החיים אשר חי, וכך הוא מסתכל בהם מתוך הוויתו המרוחקת".

גישה כזו, לכאורה, מצויה אצל תיאורים של המוות בעמים קדמונים. אולי מישהו יכול להרחיב את היריעה בנושא זה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2003 23:21 לינק ישיר 

אני מרים ידיים .

פנחס שדה לא היה בשום אופן "עיתונאי" . הוא היה בעל עינים בוחנות, המון שאר רוח וגם יהודי מאד שזה מבחינתי חשוב לא פחות.

עדיין, אני אוהב הרבה יותר את האחרון .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2003 23:47 לינק ישיר 

והנה עוד קטע של פנחס שדה בתוך העלאת זכרונות:

"על נערה מעמק חפר שניגשה אלי אך לא אמרה את שמה"

יופי כיופיך לא ראיתי מימי. מי את? אולי אקראך בשם מוות.לו באת ואמרת לי:"אני המוות", הייתי הולך עמך, בשמחה.

תוקן על ידי - איקה - 5/6/2003 12:24:34 AM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2003 09:36 לינק ישיר 

איקה וכולם

הקטע שהבאת הוא מהתקופה המוקדמת של פנחס שדה, או מהסתכלות אחורה שמחייה את ההסתכלות שלו מנעוריו.
בתקופה ההיא הוא לא פחד מהמוות. הוא היה מוכן להתאבד. הוא היה "מטרופי הדעת".
בגיל שבו נכתב "ספר האגסים הצהובים" פנחס שדה היה קרוב יותר לזקנה. איני יודע אם עניינו במוות, כפי שבא לידי ביטוי בספר, נובע מגילו ומתחושת החידלון הקרב ובא באופן בלתי נמנע, או, כפי שמבואר שם בספר, כתוצאה מאבידה קשה של אדם אהוב שמצא את מותו.
לעומת זאת, בקטע שציטטת, המוות הוא עדיין רחוק, משהו שניתן להשתעשע בו, ולהשתמש בו - כיון שזה לא מחייב - כמטאפורה לנכונותו לעשות הכל למען הרצון שלו, גם למות.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2003 13:40 לינק ישיר 

חברים יקרים....
היה היה פעם בגרמניה בתיכון מנהג לחייב כל אחד לכתוב בסוף התיכון חיבור על הנושא "מהם החיים"? אחד הסטודנטים כמעט נזרק כשכתב "החיים הם תהליך של חימצון". אגב, הוא זכה אחר כך בפרס נובל בכימיה......

באותה רוח, היה היה מתמטיקאי בשם גדל שקבע כי בכל מערכת לוגית קיימים משפטים שלא נוכל להוכיחם באותה מערכת ממש...

לעניות דעתי הלא קובעת, שאלת החיים אחרי המוות היא אחת מאלו..... אלא אם כן המדע יתקיים, ישתלט על תהליך החימצון... ובילע המוות לנצח.. ומחה דמעה מעל כל פנים.........

"אין כמו עפולה בלילות"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/4/2006 02:04 לינק ישיר 

(רציתי לפתוח אשכול עצמאי, אבל מילא). תחילה, הודאה אישית: מי שמכיר אותי יודע עד כמה איני מחבב פיוטים, ואת פיוטי המעבר בין "מוריד הגשם" ל"מוריד הטל" על אחת כמה וכמה. לא זה הנושא בדיוק כאן, אבל האם אין הפניה למלאכים אסורה? (זו גם דעת הגר"א). והנה, אינה ה' לידי שיר תפילה. לא, הסיכוי שהוא ישמש בבית הכנסת לעונת המעבר הוא אפס בלבד. אבל זה לא מונע לקרוא אותו, להתחבר אליו, ואולי לשיר אותו כתפילה. (ומה הדין להביא את השיר הזה אל בית הכנסת ולומר אותו, בחשאי, בזמן שכולם מזמרים לברי מלאך הטל?) המלך, המלך! ... לבוא אל עולמות האור להתנפץ אל שערי הבוקר ואת פני שיכוסו בשטפי דם לשטוף באגלי אגל טל! אלף שנים הייתי אבן ומת אלף שנים הייתי עבד נמק המלך, מלך הטל שמע שוועת עבדך לטל! ענהו בהמון הטל. הושיעהו בישועות הטל. מחה דמעה מעינו בטל. מלך הטל, מלך הטל עבדך על פניו בוכה מוטל! פנחס שדה, ספר השירים, תפילה עד הבוקר אור, בסוף. *** האם המילים האלו אינן מדברות אלינו? האם אין הן חיות וקיימות, פועמות ובוערות? *** הנה התחלת הקטע שדילגתי עליו, כמובן בכוונה. מלך הבוקר! יותן נא גם לי לבוא בשערי האור של עולמות אין שם במשעול הצר שירובץ בטל הבוקר אעברה לי חרש המלך, המלך! בשער החיצון היעוד לכלביך ולזונות לשיכורים ולמנקי רחובך לו ינתן רשיון המעבר אף לעבדך השר בשירים לא אחפץ בבית, באשה, ומולדת אינני שייך לשום בית, או לאשה, או למולדת איני שייך למאום אלא לחלומותי שלי, לאותה השתוקקות עצומה של גמגום ומאויי רצח להיות, להיות אני בלבד, להיות שלי בלבד, להיות אחר, את אשר עוד לא היו לחיות אחרת, את עוד לא חיו (שאר ההמשך עד הסוף מופיע למעלה) שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/4/2006 09:48 לינק ישיר 

כיון שהטרחתי גם משתתפים בפורום אחר לקרוא את השורות האלו, התפתח דיון, שכמעט שיכנע אותי שפנחס שדה אינו יכול לדבר למי שאינו צמא למה שפנחס שדה היה צמא לו, כי הדת מילאה את ישותו. בתוך כך, העתקתי עוד כמה שורות, ויהא זה מקומן גם כאן: ---- יש הבדל בין הצעיר שקורא את פנחס שדה כשהחיים - והמשפחה - לפניו, לבין בעל משפחה שמבזבז שעת לילה על הקלדת שורותיו. ובכל זאת, עוד שני קטעים, קצרים. ---- חשוב נא בדבר, אם אין כל אדם תחת השמש בודד בבדידות האינסופית בודד בלידתו, בודד בחייו, ובודד במותו ובעפרו... כמוהו כצמח אבן תחת עולמות מים כבדים, וכחית- יער, הרובצת, בלב הדממה הלילית, ומתחלחת פתע לקול הרחש הטמיר של העלים. הטוב והחוטא, הסכל והחכם, הנודד... אכן זה כמות זה בודדים המה (מתוך "יעוד המשורר") וכן בני אדם (אמר אוגוסטינוס) משתאים למראה הרים רמים, ימים גדולים ונהרות עזי זרם, ותוך כך שוכחים הם את עצמם. אבל אתה את עצמך לא שכחת מכל המסעות שבת תמיד לשאול השאלה האחת (שירת ירושלים החדשה שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2006 15:01 לינק ישיר 

הרב מיימוני.
ערכך בעיני עולה ועולה.              שיהיה לך קיץ טוב מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2006 16:09 לינק ישיר 

מימוני

ראשית אודה, פנחס שדה אינו ה  CUP OF TEA  שלי
וכמו כן ידוע לי שכוחו של שיר במכלול ולאו דווקא יש לרדת לקטנות
ואפ"כ -
בקשתי ושאלתי לבחון קטע קצר מהשיר (ואף על בתים אחרים יש לי תהיות ולכשירחיב):

"אינני שייך
לשום בית, או לאשה, או למולדת
איני שייך למאום
אלא לחלומותי שלי, לאותה השתוקקות עצומה
של גמגום ומאויי רצח
להיות, להיות אני בלבד, להיות שלי בלבד"

אכן עם תחושות קשה להתווכח, ועיתים שהאדם חש תחושה של בדידות ואף נוח לו איתה או לחילופין הוא במעין מסע פרטי לעצמו פנימה....

אך האם אכן מדובר במושא השתוקקות, והתכלית הנכספת היא:

"להיות אני בלבד" -

האמנם זו תכלית אישית / דתית (-ראה מו"נ : הליכה בדכריו משמעה עשיית חסד ומשפט בארץ = חיים בחברה כחלק מתכלית)
או שמא מבחנו של האדם הוא לדעת דווקא להיות חלק מהחברה - להשתייך?!
האם אין המבחן המוסרי של האדם דווקא ה'ביחד'?
הנישואין הם רק כורח או צו - האם אכן אין להיות שייך לשום אישה?
האם להיות אדם תלוש ממקום באשר הוא הוא אידיאל?
ואגב מה פירוש: "מאויי רצח"?

אמנם לא פעם משוררים שרים היטב את הבדידות - 'אכן אדם בתוך עצמו הוא גר', אך איני בטוח כי אכן עלינו לחבק בשתי ידיים את בדידותינו, ולגלות כי אנו מחבקים רק את עצמינו!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2006 16:41 לינק ישיר 

כמתעסק,

לפני שנים קראתי ראיון עם אתגר קרת (אם זכרוני אינו מטעני). זה היה ראיון מסוג השאלונים הנפוצים בז'אנר עיתונאי מסוים. איני זוכרת מה ענה קרת על כל השאלות, אבל תשובה אחת השאירה חותמה בי -
על השאלה "מה תיקח איתך לאי בודד?"
ענה קרת: "עוד אי".

מדוע אתה חושב כי שדה מבקש בשירו להציב אידיאל? אולי הוא פשוט מתאר מצב? מצב קשה ועצוב, אך אמיתי מאוד? אולי הוא מספר על פן אחד של דמותו - זה המבקש לברוח ולהתבודד ולחיות במנותק מהעולם? האם כ"כ קשה להאמין לחויה כזו? האם כ"כ קשה להזדהות איתה (ולו לרגע אחד קטנטן)?
תמהתני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2006 16:54 לינק ישיר 

אמשלום

תמהני, הרי כתבתי במפורש בתחילה שאם מדובר בתחושה או חויה של שעה מסויימת אין לי כל קובלנה, טענתי היתה נגד: ההשתוקקות -
לא איני משתוקק לתחושת הבדידות ולא להיות שייך לשום דבר!!

ולכשלעצמי אם על אי בודד הייתי לוקח כבר עוד מישהו (ולא כדורגל) להיות בודד בשניים! גם לרובינזון היה את ששת...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2006 18:16 לינק ישיר 

כמתעסק,

ואני דוקא לתשוקה הזו כיוונתי, ויש בי הבנה רבה אליה.
עניין של טעם, ככל הנראה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > המוות הוא (ציטוט)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext